»

Apple predstavil iPhone X, iPhone 8 in iPhone 8 Plus

Wired News - Apple je predstavil nov pametni telefon iPhone, ki se deseti obletnici prvega modela prikladno imenuje iPhone X (in X se tudi izgovori deset). Predstavlja precejšnje odstopanje od uveljavljenega dizajna iPhonov, še vedno pa z njim Apple cilja najviše. Telefon ima zaslon OLED ("Super Retina") z ločljivostjo 2436 x 1125 točk, kar znese z diagonalo 5,8 palca 458 točk na točk na palec. To je največ med vsemi iPhoni, Apple pa dodaja, da je uspel rešiti težave s svetlostjo in barvno kalibracijo, ki so jih imeli prvi zasloni OLED. Zaslon je napet čez celotno prvo stran, medtem ko je zadnja sive ali srebrne barve.

Zanimiva novost je odsotnost fizičnega gumba Home. Telefon zato sedaj zbudimo tako, da se dotaknemo zaslona in podrsamo navzgor. Z...

888 komentarjev

Luknja v iOS omogoča oddaljen dostop do podatkov v iPhonu

Ars Technica - Računalniški forenzik Jonathan Zdziarski, ki ga poznamo kot iskalca jailbreakov za iPhone, je na konferenci Hope X predstavil svoja odkritja o nenavadnih storitvah, ki tečejo na iPhonu in omogočajo oddaljeno prisluškovanje.

Odkril je, da na iPhonu teče nekaj storitev, ki nimajo jasno znanega namena. Najbolj problematična je com.apple.mobile.file_relay, za katero je ugotovil, da lahko posreduje ogromno podatkov s telefona - (elektronska) sporočila, kontakte, fotografije, sezname klicev itd. Poleg te je še nekaj drugih storitev, ki sicer imajo svoje legitimne namene uporabe, a jih je mogoče enostavno zlorabiti. Niti šifriranje ne pomaga, saj so podatki dostopni, takoj ko je uporabnik vnesel PIN po zadnjem ponovnem...

26 komentarjev

Slovenski startup bo izdeloval Lumu - svetlomer za fotografe

Slo-Tech - Da se ne bi milijon prvič spuščali v osnove fotografije, vsi tisti, ki ste se vsaj napol resno zanimali zanjo veste, da je svetloba ključ. Preveč ali premalo je za fotografijo usodno. Ravno prav je treba osvetliti senzor oz. film. Na podlagi svetlobnih pogojev se nato določijo tri ključne spremenljivke, in sicer čas osvetlitve, odprtost zaslonke in občutljivost (ISO) medija za zajem svetlobe.

Še ne tako dolgo nazaj so fotografi svetlobo merili s posebnimi napravami, svetlomeri.

Ta je odčitala vrednosti svetlobe in pokazala npr. koliko mora biti odprta zaslonka pri želenem času osvetlitve glede na izbran film oz. njegovo občutljivost.

Kasneje so začeli proizvajalci vgrajevati svetlomere v fotokamere...

65 komentarjev

Apple bojda pripravlja nove macbooke pro z visoko ločljivostjo Retina

DigiTimes - DigiTimes je včeraj ekskluzivno objavil, da Apple za drugo četrtletje prihodnjega leta pripravlja novo generacijo macbookov pro, ki bo imela bistveno višjo ločljivost zaslona. Novi zasloni naj bi imeli ločljivost 2880 x 1800, medtem ko imajo sedanji kvečjemu 1680 x 1050.

Klasičen macbook pro z zaslonom diagonale 15,4 palcev, bi z ločljivostjo 2880 x 1800 zmogel prikazati gostoto pikslov 220 ppi (točk na palec), kar je dvakrat več kot danes. Podobno tehniko Apple že uporablja v novih telefonih iPhone 4 in iPhone 4S ter ipodih touch, kjer se imenuje Retina Display. Ti trenutno zmorejo celo 326 ppi, kar omogoča gladko sliko celo na majhnih razdaljah.

Zaslone gledamo z večjih razdaljah, zato...

326 komentarjev

Apple priznal težave s praznjenjem baterije v iPhonu 4S

Apple je na predstavitvi 4S izpustil podatek o času pripravljenosti.

vir: Guardian
AllThingsD - Apple je včeraj priznal, da imajo nekateri uporabniki novega mobilnega telefona iPhone 4S težave s prehitrim praznjenjem baterije, o čemer smo pisali pretekli teden. Prva poročila o težavah so se pojavila na Applovih forumih kmalu po izidu telefona, v zadnjih dneh pa se je tema napihnila na več kot 200 strani. Točnega razloga še niso uspeli ugotoviti, je pa postalo jasno, da obstoji povezava med praznjenjem baterije in funkcijo lokacijske poizvedbe. Lokacija se v iPhonu določa iz podatkov o vidnih točkah Wi-Fi, GPS-podatkov in dosegljivih baznih postaj, kar je precej potraten proces. Problem naj bi bilo mogoče omiliti z izklopom samodejnega preklapljanja med časovnimi conami, povezava s prepogostim določanjem lokacije pa še ni znana.

Apple je v...

55 komentarjev

Siri že (napol) na voljo za stari iPhone 4

engadget - Applov "osebni asistent" oz. vmesnik za glasovne ukaze Siri se je hitro uveljavil kot glavni razlog za nakup novega iPhona 4S in lastniki starejše različice iPhone 4 so takoj odprli vprašanje, zakaj ni na voljo tudi za njihov telefon. iOS 5 namreč podpira vse telefone in pade in iPhona 3G naprej, Siri pa je trenutno na voljo samo v beta načinu in še to zgolj za 4S, vsaj za zdaj.

V široki ljubiteljski skupnosti okoli iPhona so se seveda takoj našli hekerji, ki jih zanima backport Siri na štirko. Za zdaj je opravljenega nekje polovica dela - asistent že teče na starejšem modelu in grafiko, ki se je zanašala na nove 3D gonilnike na 4S, so uspeli zadovoljivo pohitriti. Zdaj bo treba rešiti še drugo polovico zagonetke - komunikacijo z...

292 komentarjev

Samsung želi prepoved prodaje iPhone 4S v delih Evrope

iPhone 4S, novo jabolko spora

vir: engadget
engadget - Sagi tožarjenja med Samsungom in Applom kar ni videti konca. Nedavno je tako Apple zavrnil Samsungovo ponudbo za premirje s poravnavo v Avstraliji, kjer so odvetniki iz Cupertina dosegli prepoved prodaje Galaxy Tabov, podobno kot v Evropi. V sklopu poravnave bi Samsung že ta teden lahko pričel s prodajo tabličnih računalnikov, a je bila za Apple ponudba enostavno nesprejemljiva. Samsungovi odvetniki so povedali, da je to izredno zmanjšalo, če ne kar izničilo možnost kakršnekoli poravnave. A kot je v svetu tožarjenja med multinacionalkami, najboljša obramba je napad.

Samsung tako želi doseči prepoved prodaje v torek predstavljenega...

57 komentarjev

Govorice o novem iPhone 5

Domnevna ohišja za iPhone 5. Bil naj bi širši, višji, a tanjši, z novo anteno, in na voljo od začetka oktobra dalje.

vir: CNet
CNet - Kot verjetno že veste, bo kmalu nared nova različica mobilnega telefona iPhone. Za vas smo sestavili kratek pregled bolje preverjenih govoric o prihajajočem mobilnem telefonu, iPadu in internetni komunikacijski napravi, po izboru urednikov Cneta.

21. september: Nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore naj bi se na poslovnem vrhu v Južni Afriki zarekel "Da niti ne omenjamo novih iPhonov, ki pridejo že naslednji mesec", s čimer naj bi namignil, da prideta vsaj 2 različici. Verjetno zgolj pomota/naključje.

Priznani blog AllThingsDigital je medtem kot datum izida napovedal 4. oktober (torek).

20. september: Mobilni operater T-Mobile vsaj še letos ne bo prodajal novega iPhone-a, oz....

22 komentarjev

Googlova konferenca I/O bi bila lahko kar Android konferenca

Spreminjanje velikosti koledarja v Android 3.1

vir: engadget
engadget - Google je na svoji vsakoletni konferenci I/O že mnogokrat pokazal nove izdelke, med drugim tudi enega izmed propadlih projektov Wave, zadnje čase pa konferenco radi izkoristijo tudi za najave, povezane z Androidom. Lani so npr. predstavili FroYo, letos pa je bera novosti, predstavitev in napovedi mnogo obsežnejša. Po najavi storitve Music in partnerstvu velikih studiev z YouTube, ki bo prejel dodatnih 3.000 znanih filmov v izposojo, lahko povemo, da bo te filme mogoče gledati tudi na napravah z Androidom. Izposoja bo mogoča kar prek Android Marketa, pogoji pa so enaki, kot na YouTube - 30 dni za ogled od izposoje, 24-urno okno za ogled od začetka gledanja in storitev, ki je zaenkrat omejena le na ZDA. Podprte so naprave z Android 2.2 in...

21 komentarjev

iPhone 4 v belem končno na voljo

Ars Technica - Z današnjim dnem se končuje uganka, kdaj bo na voljo iPhone 4 v beli barvi. Ta je bil obljubljen že ob lanski predstavitvi iPhone 4 na Applovi konferenci WWDC, ko naj bi v trgovine prišel istočasno, kot črna različica, konec junija. Kasneje je po več prestavitvah izida Apple obljubil izid v letošnji pomladi, česar so se držali. Razloga za zamudo ne poznamo, a je možno, da je povezan s težavami senzorja za bližino, ki izklopi zaslon, ko mobilni telefon pritisnemo od uho med telefoniranjem. V primerjavi s prvimi prototipnimi belimi iPhoni je reža zanj nad zaslonom namreč oblikovana nekoliko drugače.

Sicer se razen barve ni spremenilo nič drugega, iPhone 4 je še vedno na voljo s 16 oz....

14 komentarjev

Tudi oblika iPhone 4 je zdaj patentirana, bela različica spet pred kamero

Skica oblike iz patenta

vir: engadget
engadget - Medtem ko so si bili prvi trije iPhoni, sploh iPhone 3G in 3GS, po obliki na moč podobni ter so v primeru slednjih dveh že patentirani, je iPhone 4 dobil nekoliko spremenjeno obliko. Pri Applu so se namesto za zaobljeno zadnjo stranico odločili za oglat aluminijast okvir z zaobljenimi najkrajšimi robovi, kjer je okvir neslavno uporabljen tudi za anteno. Sprednjo in zadnjo stranico pokrivata popolnoma ravni stekleni ploščici, kjer ima le sprednja izreza za zvočnik in en sam gumb, ki se nahaja na napravah z iOS. Tudi to obliko so pri Applu patentirali, ta patent pa jim je ameriška patentna pisarna (USPTO) zdaj odobrila.

Patent za iPhone 4 oz. za ornamentalno zasnovo elektronske naprave z grafičnim vmesnikom ni edini, ki so ga pri Applu...

30 komentarjev

iPhone 4 bo v kratkem najpopularnejši fotoaparat na Flickru

Popularnost različnih fotoaparatov v zadnjem letu dni

vir: TechCrunch
TechCrunch - Pri TechCrunchu so izpostavili zanimivo dejstvo, da se iPhone 4 nahaja na drugem mestu na lestvici najpopularnejših fotoaparatov na Flickru. Obisk Flickrove spletne strani s statistikami o različnih aparatih nam razkrije, da so sem zajeli vse uporabnike, ki so v preteklem letu naložili vsaj eno sliko, ter da upoštevajo le tiste slike, pri katerih je v EXIF-u jasno zapisan uporabljen model aparata (to znaša približno dve tretjini vseh slik). Povedali so, da imajo s tem težave predvsem mobilni telefoni, ki so posledično praktično neprisotni na lestvici. Razen ene izjeme, Applovega iPhone 4. Po ocenah TechCruncha bi lahko že v enem mesecu prehitel trenutno najpopularnejši Nikon D90, ki je v začetku lanskega poletja na vrhu zamenjal zdaj četrtouvrščenega Canonovega EOS Digital Rebel XSi, v naših krajih poznanega kot Canon EOS 450D. Lestvico petih najpopularnejših...

5 komentarjev

Poleti manjša različica iPhona, brezplačen MobileMe?

Bloomberg - Vedno glasnejše so govorice, da Apple za poletje pripravlja pomanjšano verzijo iPhona. Prejšnji teden je o tem pisal Bloomberg, včeraj pa se je obsežno razpisal The Wall Street Journal, ki piše tudi o prihajajoči prenovi storitve MobileMe.

Ljudje v Applu, ki so prototip novega iPhona videli, pravijo, da je približno polovico manjši od iPhona 4. Slednji se prodaja po 625 dolarjev, kolikor v povprečju plačajo zanj operaterji, ki ga nato uporabnikom ponudijo po subvencionirani ceni. Novi iPhone naj bi bil le pomanjšan, nikakor pa ne oskubljen. Novi, manjši iPhone naj bi stal okoli 200 dolarjev brez kakršnekoli...

35 komentarjev

Najbolj lačni podatkov uporabniki Androida

Vsak izmed Galaxy S-ov operaterjem povzroča zgolj preglavice

vir: Ars Technica
Ars Technica - Podjetje Arieso, ki se ukvarja z nadzorom in optimizacijo raznih omrežij, je razkrilo rezultate svoje raziskave, v kateri so preverili, kateri mobilni telefoni so odgovorni za največji prenos podatkov. Kot osnovo so vzeli nekoliko starejši iPhone 3G, ostale operacijske sisteme oz. posamezne mobilnike pa primerjali z njim. Količina prenesenih podatkov se je z dvema generacijama v primeru iPhone 4 dvignila znatno, saj uporabniki Applovega najnovejšega izdelka podatkovne klice izvajajo 44 % pogosteje, obenem pa na mobilnik prenesejo za 41 % več podatkov.

A vseeno so nesporni zmagovalci uporabniki mobilnih telefonov z Androidom, ki so močno prekašali celo uporabnike iPhone...

35 komentarjev

Bel iPhone šele prihodnjo pomlad

Začuda bela tokrat Applu ni usojena

vir: HotHardware
HotHardware - Ob predstavitvi iPhone 4 je Jobs povedal, da bo črna različica na voljo že takoj, medtem ko bo iPhone 4 v beli barvi, tokrat prvič drugače obarvan tudi na sprednji strani (3GS je na voljo le s črnim ohišjem na zadnji strani, medtem ko je sprednja stranica črna), nekoliko zamudil. Prvi datum dobavljivost je bil postavljen na konec julija, a so težave pri masovni izdelavi bele različice izid še enkrat zakasnile. Izid je bil ob prvi objavi zamude obljubljen še za letos, kar pa se po najnovejših napovedih Appla ne bo uresničilo. Bel iPhone 4 bo namreč na voljo šele spomladi prihodnje leto, kar je vse, kar so pri Applu povedali. Uradnega razloga za zamudo tokrat niso izdali, a verjetno bo malokdo presenečen, če bo bel iPhone prispel v...

17 komentarjev

Apple poskuša patentirati metode za ugotavljanje istovetnosti uporabnika iOS

Ars Technica - Apple je vložil zahtevek za dodelitev patenta za metodo, ki omogoča razlikovanje legalnih uporabnikov iOS-a od nelegalnih. Ko odkrijejo, da je raba v nasprotju s pogodbo, lahko na napravi oddaljeno izključijo nekatere funkcije ali pošljejo obvestilo lastniku.

Patentna prijava se imenuje Sistemi in metode za identifikacijo nepooblaščenih uporabnikov elektronskih naprav (angl. Systems and Methods for Identifying Unauthorized Users of an Electronic Device) in opisuje več načinov za identifikacijo uporabnika. Med njimi so analiza glasovnega odtisa,...

77 komentarjev

Jailbreak za iPhone 4

Jailbreakme.com na iPhone

vir: engadget
engadget - Da bodo nekateri od zaprtih okolij vedno želeli več ter da jim bodo to omogočili hekerji, je popolnoma jasno. Popolnoma varnega (operacijskega) sistema ni mogoče narediti, a se temu da približati. Vseeno se je iPhone 4 že pridružil seznamu naprav, ki so klecnili pod napadom hekerjev. Zanj je namreč na voljo t.i. Jailbreak, v ZDA nedavno legaliziran postopek, ki uporabnikom omogoči namestitev od Appla zavrnjenih aplikacij, orodij in ostalih posegov v operacijski sistem. Sam postopek izkoristi...

29 komentarjev

Apple priznal - programskega popravka za anteno ne bo

Črn odbijač na belem iPhone 4

CNet - Čeprav so pri Applu obljubljali, da bo popravljena različica operacijskega sistema, iOS 4.0.1, popravila težave s sprejemom iPhone 4, temu očitno vendarle ne bo tako, kakor so sumili mnogi strokovnjaki iz področja. Popravek bo namreč spremenil število prikazanih črtic signala v odvisnosti od njegove moči, kar po besedah predstavnika Apple Care pomeni le, da bo v primeru slabega signala iPhone 4 to tudi pokazal, namesto prikaza polnega signala, kot se je lahko zgodilo do sedaj.

Rešitev za t.i. death-grip, ko uporabniki ozemljijo med seboj ločeni anteni in ki povzroči izgubo signala, s tem...

68 komentarjev

Nokia po poti Appla

Problematična Nokia N8

vir: TG Daily
TG Daily - Applov postopek vračanja ukradenega prototipa iPhone 4 je po spletu dodobra dokumentiran ter je Apple vsaj deloma postavil v nekoliko slabšo luč, kot je bil prej. A očitno se velika podjetja s področja mobilnih tehnologij ena od drugega ne naučijo popolnoma nič. Podobno, kot je s pomočjo policije Apple poskušal pridobiti nazaj iPhone 4 od upravljalca Gizmoda, zdaj počne Nokia v primeru Eldarja Murtazina. Mobilni telefon, ki je tukaj srž problema, je prototipna Nokia N8.

Slednjo je konec aprila Eldar dodobra preizkusil, verjetno pa ni pomagalo dejstvo, da z mobilnim telefonom ni bil pretirano zadovoljen, saj so že naslednji dan pri Nokii javno...

3 komentarji

Apple: kriva je formula

Information Week - Kmalu po izidu iPhona 4 so se uporabniki začeli pritoževati nad izjemno slabim sprejemom, če telefon držijo z levo roko. Takrat jakost signala, kot jo zaznava iPhone, lahko pade na ničlo. Ker se je Apple hvalil, da ima iPhone 4 novo, najbolj revolucionarno anteno, so morali v Cupertinu pripraviti nekaj pojasnil. Ta so, milo rečeno, sila zabavna.

Pisali smo že, da je Apple objavil zaposlitveno oglas za manjšo četico inženirjev za antene, ki se bodo verjetno (Apple tega jasno ne potrdi) ukvarjali s problemom anten pri iPhonu 4. Steve Jobs je sicer že prvi dan prodaje, ko so ga na težave pri držanju telefona z levo roko opozorili, suho pripomnil, naj uporabniki telefon pač primejo malo drugače. (Vprašanje je, ali je elektronska pošta...

69 komentarjev

Apple išče strokovnjake za antene

Kako bodo pri Applu rešili 'Death Grip'?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Pred dobrim tednom dni, deloma 23., deloma pa 16. junija, so pri Applu odprli delovna mesta za kar 8 inženirjev, katerih delovne naloge bi bile povezane z razvojem anten in brezžičnega radijskega omrežja. Trije izmed osmih delovnih mest imajo naslov kar Inženir za antene - iPhone/iPad ter so bili objavljeni 23. junija. V opisu pod delovnimi nalogami piše zgolj optimiziranje delovanja oddajnikov na prenosnih brezžičnih napravah. Mnogi (vsi?) bralci bodo v teh delovnih mestih seveda takoj videli povezavo s težavami, ki jih ima iPhone 4.

A nekateri so se odločili izkoristiti težave s sprejemom iPhonea. Po Applovi izrecni prepovedi, da bi fizične trgovine brezplačno delile gumijaste odbijače...

38 komentarjev

Proizvodnja novega iPhona 4 stane 188 dolarjev

BuisnessWeek Online - Proizvodnja starega iPhona 3GS je ob izidu stala 179 dolarjev, pri iSuppli pa so izračunali, da so proizvodni stroški brez dela, pošiljanja, oglaševanja, razvoja in licenc, torej le goli material, novega iPhona 4 188 dolarjev. Najdražja komponenta je 3,5-palčni LCD-zaslon, ki stane 28,50 dolarjev in ga izdeluje LG. Procesor A4, ki ga izdeluje Samsung Electronics, stane 10,75 dolarjev. Podatki veljajo za 16 GB-verzijo, ki z dvoletno naročnino stane 200 dolarjev, v prosti prodaji pa kar 600 dolarjev.

Bolj zanimiva od golih številk in nabavne cene komponent - ki so, roko na srce, pri večini proizvodov obupno nizke - je Applova možnost vzdrževanja neverjetne marže in izsiljevanje dobaviteljev. Če na grobo ocenimo, da staneta...

96 komentarjev

iPhone 4 nekaj dni po začetku prodaje

iPhone 4 narobe držijo celo pri Applu!

vir: engadget
engadget - Težave, s katerimi se sooča Apple oz. njihov najnovejši mobilni telefon, iPhone 4, so dodobra dokumentirane po spletu, tudi zaradi stalnega boja velikih ljubiteljev in sovražnikov Appla. Najbolj v oči tako bodejo težave z anteno, revolucionarno zasnovano z namenom izboljšanja sprejema.

Od plastike tridesetkrat trše steklo na sprednji in zadnji stranici telefona seveda ni neuničljivo, vseeno pa iPhone 4 dosega zavidljive poslovne rezultate. V prvem dnevu prodaje, v soboto, 26. junija, je Applu uspelo prodati kar 1,7 milijona aparatov. Sicer naj bi bilo prek tri četrtine kupcev povratnikov,...

95 komentarjev

iPhone že na poti h kupcem

iPhone 4

vir: engadget
engadget - Prvi srečneži, ki so v ZDA prednaročili 4. iPhone, so prejeli elektronsko pošto, v katerem jih je Apple obvestil, da je njihov iPhone že na poti. Najverjetneje gre za prve v vrsti, ko je šlo za prednaročila, saj je bil že sredi 15. junija, ko so se prednaročila začela, datum dostave 2., zvečer pa 14. julij. Nekateri nesrečneži so po drugi strani dobili obvestila tako od Appla oz. od AT&T-ja, da njihovega naročila ni bilo mogoče avtorizirati ter je tako preklicano. Za težave je najverjetneje kriva preobremenjenost ATT-jevih strežnikov. Znana je tudi količina delovnega pomnilnika v iPhone 4, ki...

60 komentarjev

Apple klecnil pod navalom prednaročil

Takšen prizor so pričakali iPhone 4 željni kupci v ZDA

vir: engadget
engadget - Z včerajšnjim dnem so pri Applu omogočili prednaročila za iPhone 4, kar so storili z običajno nadgradnjo trgovine, v kateri so dodali tudi včeraj omenjeni prenovljeni Mac Mini. A prednaročila za iPhone 4 so očitno nadvse zaželeno blago, saj je bodočim kupcem uspelo celo sesuti AT&T-jeve strežnike. Do slednjih dostopa tudi Applova lastna trgovina, seveda dokler kupite mobilni telefon z vezavo.

Prednaročila so se začela tudi pri angleškem operaterju O2, a bolj pomembno dejstvo za nas Slovence je, da so v Veliki Britaniji in Franciji za prednaročilo na voljo odklenjeni iPhoni brez vezave. Slednji bodo stali 500 funtov v primeru modela s 16 GB internega pomnilnika oz. 600 funtov z dvakrat toliko pomnilnika, ne glede na barvo...

103 komentarji

Urejanje videov tudi na Nokii N8

engadget - Na dan predsatvitve novega iPhona, kjer je bila ena izmed predstavljenih novosti iMovie zanj, je svojo različico programa za urejanje videoposnetkov na spletu pokazala tudi Nokia. Seveda gre za že nekoliko težko pričakovani mobilni telefon N8, ki bo izšel konec avgusta ter bo za operacijski sistem uporabljal popolnoma svež Symbian^3.

Podobno kot v iMovie za iPhone bo tudi tukaj mogoče združiti različne videoposnetke in slike, prve skrajšati, jih razporediti, dodati grafične prehode med posameznimi sestavnimi deli posnetka ter dodajati tekstovne naslove. Ena izmed prednosti v primerjavi z iMovie je sposobnost priklopa USB naprav na Nokio N8, s katere bo lahko nato prenašala videoposnetke in jih uporabila za končni izdelek.

Predstavili...

24 komentarjev

Adijo iPhone OS, naj živi iOS

Primerjava vseh treh iskalnikov v iOS 4

vir: engadget
engadget - Na WWDC so se pri Applu so se enostavno odločili, da bodo iPhone OS preimenovali v iOS, začenši s 4. večjo izdajo. Javnosti bo brezplačno (tudi za iPod Touch!) na voljo čez 2 tedna, 21. junija, ter za že znane naprave, vse iPhone in iPod Touche, razen prve generacije (na 2. generaciji obeh, torej iPhone 3G in primerljivem iPodu, z nekoliko omejeno funkcionalnostjo), iPhone 4 (ki bo imel iOS 4 že naložen) ter seveda iPad.

Novosti v operacijskem sistemu smo predelali že ob predstavitvi, torej ena izmed največjih novosti, podpora večopravilnosti, ostaja. A spori z Googlom so očitno pustili posledice pri Applu, saj je zdaj v brskalniku mogoče izbrati privzet iskalnik, kjer sta Googlu dodana Yahoo in Bing. V iOS 4 je tudi...

18 komentarjev

Prispel je iPhone 4

iPhone 4

vir: engadget
engadget - Špekulacij in napovedi o novem iPhonu je bilo ogromno, vključno z njegovim imenom. Najpogosteje smo slišali imena iPhone 4G in iPhone HD, a nobeno izmed teh dveh ni tisto pravo. Apple je namreč danes na WWDC-ju predstavil iPhone 4, kar je bilo po včerajšnji ukinitvi prodaje iPhone 3G neizbežno. Veliko novosti smo že pričakovali zahvaljujoč pobeglih naprav. Potrjeno je tako, da se v novem telefonu nahaja procesor A4 (ni še znana frekvenca delovanja), ki je bil zasnovan znotraj samega Appla, da je ločljivost zaslona štirikrat večja kot pri starem, poznana pa je bila tudi že oblika mobilnega telefona.

Ločljivost zaslona, t.i. Retina Display, tako znaša 960 x...

347 komentarjev

Applu ušel še en prototip

Slashdot - Nedavno je Apple izgubil prototip prihajajočega iPhona 4, do katerega se potem je dokopal urednik strani Gizmodo, ga temeljito poslikal in opisal in priobčil širni javnosti. Urednik je Apple poklical in ponudil, da telefon vrne, a je Apple nadenj poslal težko artilerijo. Kalifornijski REACT je dobil nalog za hišno preiskavo novinarjevega doma in odnesli so praktično vse, kar se je dalo priključiti na 230 V. Pričakovali bi, da bo Apple v prihodnje previdnejši, a so izgubili nov prototip.

To pot gre za iPhone četrte generacije, ki ima 16 GB pomnilnika. Na videz je zelo podoben prvem prototipu, ki je zakuhal veliko zmede, tako da z veliko gotovostjo zaključimo, da gre za prave prototipe. Neuradni viri pravijo, da naj bi ga na ameriškem...

50 komentarjev

Apple pozitivno presenetil borzne analitike

CNet - Apple je objavil finančne rezultate za drugo fiskalno četrtletje leta 2010, ki so presenetili tudi najoptimističnejše analitike. V preteklih treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 13,5 milijarde dolarjev, kar je za polovico več kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so 3,07 milijarde dolarjev dobička, kar je za četrtino več od napovedi.

Po pričakovanjih sta se najbolje prodajali seriji Mac in iPhone. Prodaja Macov je zrasla za tretjino (skupno 2,9 milijona enot), medtem ko so kupci naročili kar 131 odstotkov več iPhonov (8,75 milijona enot). Dobro se je držal tudi iPod, ki je v primerjavi z enakim obdobjem lani zgubil le odstotek (10,9 milijona enot). V izjavi za javnost je Steve Jobs vzneseno dejal, da gre za najboljši kvartal izven božične nakupovalne sezone za podjetje v zgodovini. Hkrati je napovedal novosti za prihajajoče mesece (natančno si ni izrazil, a vsi vemo, da gre za pred kratkim pobegli iPhone 4G).

Delnice podjetja so po objavi rezultatov v trgovanju po izteku...

151 komentarjev

Apple iPhone 3GS za 99 dolarjev?

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da Apple pripravlja oskubljeno verzijo svojega iPhona, ki bo bistveno cenejši od obstoječih. Novi iPhone 3GS z 8 GB pomnilnika naj bi stal 99 dolarjev z dvoletno naročnino, kolikor stane tudi starejši iPhone 3G podobnih karakteristik. Čeprav so te vesti neuradne in nepotrjene, so dokaj logične. Apple je z intenzivnimi rabati počasi spraznil skladišča svojih iPhonov 3G, sedaj pa jim bodo začeli ostajati neprodani iPhoni 3GS. Te bi veljalo ponuditi tudi kupcem, ki si drage verzije (199 dolarjev za 16 GB in 299 dolarjev za 32 GB) ne morejo privoščiti, in zanje je cenejša različica kot naročena.

Mimogrede pa še poglejmo, kako bodo ameriške banke začele izkoriščati funkcije iPhonov. Banka USAA namreč načrtuje nadgradnjo aplikacije za iPhone, ki bo omogočila unovčevanje čekov kar preko telefona. Prejemnik bo ček (ameriški plačilni sistem še vedno v veliki meri temelji na čekih, medtem ko Evropejci uporabljajo nakazila med transakcijskimi računi)...

31 komentarjev

Nenavadna prodajna strategija podjetja Apple

CNET News - Apple naj bi po novem v Združenih državah Amerike zahteval, da kupci v trgovinah iPhone telefon plačajo s kreditno ali debetno kartico. To pa še ni vse! Kupijo lahko zgolj dva telefona.
Agencija AP citira predstavnika podjetja Apple, da naj bi bila razloga za takšno odločitev zagotavljanje dobave med prihajajočimi prazniki in onemogočanje nepooblaščenega preprodajanja.
Še pred četrtkom, ko so novo prodajno politiko uvedli, so lahko kupci z gotovino iz trgovine odnesli pet iPhone-ov. Če argument o dobavi še lahko prebavimo, pa je najbrž glede na kreditne kartice posredi Apple-ova želja, da bi kupci za seboj pustili sled.
Čeprav odklepanje iPhone-a ni nezakonito, Apple gotovo spremlja, kaj se na trgu dogaja z odklenjenimi telefoni. Ocenjujejo, da naj bi z namenom, da ga odklenejo iz omrežja AT&T, iPhone kupilo kar 250.000 ljudi.

38 komentarjev