»

Najboljša navijalska plošča s čipovjem P55

Zmagovalka

vir: AnandTech
AnandTech - Anandtechov test ekstremnega navijanja, ki je odkril težave s Foxconnovimi podnožji LGA-1156, je zaključen. Zaradi težav z nekoliko ožganimi procesorji in podnožji se je objava nekoliko zavlekla in ni tako podrobna, a je vseeno tukaj. Številke so tako primerjali za plošče EVGA P55 Classified 200 ter P55 FTW SLI, Gigabyte GA-P55-UD6 in ASUS ROG Maximus III Formula. Po prvih testih se jim je še najbolj dopadla prav zadnja, Asusova plošča, a je obenem imela tudi največ težav zaradi Foxconnovih ležišč za procesorje. Trenutno testirajo tudi različico, ki uporablja novo revizijo Foxconnovega ležišča, a bo na rezultate...

2 komentarja

Paxville na testni mizi

vir: GamePC
GamePC - Intel je že pred precej časa izgubil tekmo za prvi dvojedrni procesor za strežnike, je pa pred časom uspel poslati na trg nove dvojedrne Xeone, znane tudi pod imenom Paxville. Procesorji uporabljajo 2 MB L2 predpomnilnika, so izdelani v 90 nm tehnologiji, podpirajo HyperThreading in delujejo pri frekvenci 2,8 GHz.

Enega takih primerkov (v bistvu dva) so dobili v roke pri GamePC-ju, kjer so ga posadili v Asusovo PVL-D ploščo, zgrajeno okoli Intel E7520 veznega čipovja in vse skupaj pognali skozi lepo število testnih aplikacij. Na koncu so rezultate primerjali z dvojedrnim Opteronom in ugotovili...da Intelova stvaritev ne more konkurirati AMD-ju. Paxville je namreč energetsko precej požrešen - avtor testa pravi, da je najbolj "požrešen" procesor, kar jih je...

11 komentarjev

Testiranje procesorjev v Photoshopu

X-Bit Labs - Ker vsi ne potrebujejo procesorja samo za igranje najnovejših iger, ampak tudi za resno delo, se je ekipa X-bit labsov odločila, da v Photoshopu stestira nekaj najzmogljivejših procesorjev iz družin Athlon, Pentium 3 in Pentium 4. X-bitovci so vse procesorje poslali skozi serijo bolj ali manj zahtevnih testov in prišli do ugotovitev, da so Athloni še vedno tisto pravo, če iščete dokaj poceni a zmogljiv procesor, čeprav jih najnovejši Pentiumi 4 pri 1.7 GHz posekajo na celi črti. Roko na srce, rezultati so se razlikovali samo za nekaj sekund ali največ za kakih 10 sekund, kar pa ne upraviči naložbe v dražje Pentiume 4. No, X-bitovci pa niso samo testirali, ampak so tudi razložili, zakaj utegne biti Photoshop v nekaterih primerih precej nezanesljiv pripomoček za testiranje.

3 komentarji

Ali izboljšal MaGiK1 performase

X-Bit Labs - Od vseh čipovij za DDR pomnilnik, trenutno na tržišču, je Alijev MaGiK1 najslabši. Sodeč po testih je večkrat ekvivalenten sistemu z navadnim SDRAM-om. Zato so se pri Ali-ju odločili, da ga bodo izboljšali.
Od včeraj naprej namreč Ali razpošilja izdelovalcem matičnih plošč izboljšano verzijo (revision) svojega DDR čipovja. Izboljšali so pasovno širino in še nekaj malenkosti ter, po njihovem mnenju, dosegli, da se MaGiK1 lahko kosa s trenutno najboljšim DDR čipovjem na trgu, AMD-jevim AMD 760.
Novi verziji (revision) je ime B0; prejšna, slabša, se je imenovala A0. Verzija čipa je vidna na North bridge-u. Prvo podjetje, ki bo dobilo B0 je Iwill. Njihova Iwill KA266-R se bo, po 15. juliju, začela prodajati z novo verzijo Ali-jevega čipa. O performasah novega čipovja pa takrat...

0 komentarjev

DDR plošče končo v prodaji

X-Bit Labs - Izgleda, da se DDR počasi le širi, saj so se na različnih koncih sveta začele pojavljati prve plošče, večji proizvajalci pa so začeli s prodaji pomnilnika. Ena izmed redkih dosegljivih trenutno je ASUSova A7M266, v bistvu prva "prava" AMD 760 plošča. Dotične platke bi se razveselil skoraj vsak računalničar: ima 2 DDR DIMM, 1 AGP Pro, 5 PCI, 1 AMR reže, preko VIA 686B SouthBridga podpira ATA100, preko AMD 760 NorthBridga pa 266MHz FSB in DDR pomnilnik, poleg tega pa je bogato obložena z overclockerskimi možnostmi. Plošča je že na voljo na Japonskem in v Nemčiji, v roku nekaj tednov pa se bo razširila po celem svetu.
Druga DDR plošča na Japonskem je Transcendova TS-ALR4, ki bazira na ALi MAGiK 1 čipsetu, častno omembo pa si zaslužita še Gigabyte GA-7DXC (samo 200MHz FSB in PC1600 DDR SDRAM) ter IWillova MAGiK 1 DDR platka (počaaaaaaasna).
Upajmo, da bodo prve sapice DDRja kmalu zavele tudi v naše kraje....

2 komentarja

ASUSova ALi MAGiK plošča

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo objavili ASUSove načrte za bližnjo prihodnost, v katerih začuda ni bilo A7A266 plošče, ki bazira na ALi MAGiK 1 čipovju. Na X-Bit Labs pa so dobili kar nekaj informacij o tej platki. Po vsej verjetnosti je do zamude prišlo zato, ker ASUS noče uporabiti trenutne verzije MAGiK 1 čipovja, saj je prepočasna. ALi pa obljublja, da bo naslednik A0 verzije prehitel celo AMD 760 čipovje, tako da bo ASUS (in velika večina drugih proizvajalcev) raje počakal na novo različico. Kakorkoli, A7A266 bo zares zanimiva plošča, saj bo možno uporabiti tako SDR kot DDR pomnilnik. Plošča seveda podpira 266MHz zunanjo frekvenco, ima pa spodobne...

0 komentarjev

IWill KA266-R proti Gigabye GA-7DX

FullOn3D - Ko smo že pri DDR matičnih ploščah... na FullOn3D so objavili verjetno prvo primerjavo dveh DDR matičnih plošč, in sicer gre za IWillovo KA266-R in prej omenjeno Gigabyte GA-7DX. Lahko bi tudi rekli, da gre za primerjavo med čipovji, saj je IWill plata zasnovana na ALi MAGiK 1 čipovju, Gigabytova plošča pa na AMD 760. Sodeč po njihovem testu se ALijevo čipovje bolje odreže od AMDjevega, v kar pa, po pravici povedano, malce dvomim. Verjetno bomo morali počakati na več testov.

0 komentarjev

Prvi test IWill KA266-R plošče

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so objavili verjetno prvi test IWillove DDR plošče z imenom KA266-R, Gre za ploščo zgrajeno okoli ALijevega MAGiK 1 čipovja, ki je namenjena AMDjevim SocketA procesorjem. X-Bitovci so ploščo preizkusili s PC1600 DDR SDRAMom in nekako niso bili najbolj navdušeni nad performansami, saj je sistem bil le okoli 5% hitrejši od konkurenčnega SDR sistema. To gre delno pripisati počasnosti samega čipovja, delno pa neoptimiziranosti preizkusne različice matične plošče, tako da se bo stanje v prihodnosti po vsej verjetnosti izboljšalo.

0 komentarjev

Najavljene ALi MAGiK 1 plošče

X-Bit Labs - ALi je že začel z masovno proizvodnjo in dobavljanjem svojega DDR MAGiK 1 čipovja, IWill pa bo prvi, ki bo na trg poslal DDR matične plošče. Seveda se je DDR vlaku pridružilo še veliko drugih proizvajalcev, med njimi sta svoje plošče že najavila Epox in Soyo:
  • Soyo SY-ALA7-R: precej povprečna ATX plošča, opremljena z 3 DIMM, 1 AGP in 5 PCI režami
  • Epox EP-8LKA: dokaj podobna zgornji plošči, torejh 3 DIMM, 1 AGP in 5 PCI rež, le da je bolj namenjena overclockerjem, saj bo omogočala spreminjanje množilnika in VCora
Obe plošči bomo verjetno videli tudi v Sloveniji, katero izmed njiju pa mogoče celo na Slo-Techu [:)].

0 komentarjev

Test SiS730 čipovja

SysReview - Ok, Sergio je že izlil svoja najgloblja čustva v zvezi z mojim rođendanom, tako da lahko nadaljujemo z "navadnimi" novicami [:\\]. Torej, na SysReviewu so objavili enega izmed prvih testov SiSovega 730 čipovja. Gre za low-end čipset za AMDjeve SocketA procesorje. Na žalost zadeva ne podpira DDR SDRAMa, toda po moje bo vseeno dokaj konkurenčna, predvsem na manj zahtevnem trgu. Če vas zanima zakaj, si kar oglejte test!

0 komentarjev