»

Microsoft mora Fincu plačati odškodnino zaradi samodejne nadgradnje na Windows 10

Slo-Tech - Agresivno reklamiranje Windows 10 in celo samodejne nadgradnje starejših operacijskih sistemov, čemur se je Microsoft sicer že odpovedal, še vedno puščajo posledice. Finski odbor za zaščito potrošnikov od Microsofta zahteva, da uporabniku Windows 8.1 plača 1100 evrov odškodnine, ker se je njegov računalnik avtomatično nadgradil na Windows 10, pri čemer so nastopile težave, poroče YLE.

Finski uporabnik se je pritožil, ker se je na njegov računalnik marca 2016 samodejno namestil Windows 10. Šlo je za kontroverzno prakso, ko je Microsoft nadgradnjo na Windows 10 označil kot priporočeno, zato so računalniki ob ponovnem zagonu začeli nameščati nadgradnjo, če tega nismo izrecno preprečili.

Pritožnik je zahteval 3000 evrov...

9 komentarjev

Kitajska preiskala Microsoftove pisarne zaradi suma zlorabe monopolnega položaja

The Wall Street Journal - Ta teden je več kot sto kitajskih uradnikov preiskalo Microsoftove prostore v Pekingu, Šanghaju, Čengduju in Guangdžouju, kjer so iskali dokaze o kršitvah protimonopolne zakonodaje, ki jih očitajo Microsoftu. Kitajski SAIC (Državni urad za industrijo in trgovino) je potrdil, da je približno sto njihovih zaposlenih nenapovedano obiskalo Microsoftove pisarne in preverjalo varnostne funkcionalnosti v Microsoftovi programski opremi in prodajo programske opreme v paketih. Kitajci so zasegli nekaj računalnikov in prekopirali interno komunikacijo ter finančne podatke. Microsoft je v kratki izjavi dejal, da bodo sodelovali s kitajskimi organi, niso pa razkrili, kaj točno jim očitajo.

Na kitajskem se nezaupanje do tuje...

28 komentarjev

Prvi Microsoftov telefon po prevzemu Nokie poganja Android

Slo-Tech - Microsoft je predstavil svoj prvi telefon po prevzemu Nokie. Čeprav bi pričakovali drugače, ga ne poganja Microsoftov operacijski sistem Windows Phone, ampak Android.

Nokia X2 prinaša dvojedrni procesor Snapdragon 200 s taktom 1,2 GHz, 1 GB pomnilnika, kamero s petimi milijoni točk (sekundarna kamera podpira ločljivost 480p), zaslon z diagonalo 4,3 palca in ločljivostjo 800 x 480 točk. Vgrajenega prostora je 4 GB, mogoča je razširitev do 32 GB z microSD, poganja pa ga starejši Android 4.3. Baterija s kapaciteto 1800 mAh obljublja 10 ur pogovorov. Podpira dve SIM-kartici.

Programska oprema, ki jo najdemo na njem, se po Microsoftovem sistemu imenuje Nokia X software platform 2.0. To pomeni, da je uporabniški vmesnik...

61 komentarjev

Kaj pomeni drseči tečaj juana za cene elektronike

Juan počasi apreciira že nekaj let brez vidnejših posledic za cene elektronike

ComputerWorld - Na finančnih trgih je bila ta konec tedna glavna vest, da se je kitajska centralna banka odločila, da tečaja juana ne bo več umetno uravnavala, temveč ga bo prepustila trgu. Doslej je namreč juan držala v ozkem pasu glede na ameriški dolar. Predvsem ameriška podjetja in njihova centralna banka so se jezili, da je njegov tečaj umetno podcenjen, kar je vzpodbujalo kitajsko konkurenčnost in njihov izvoz. Na deviznih trgih in borzah se je brez prave analize pojavilo mnenje, da bo juan apreciiral in v računalniški branži so takoj zastrigli z ušesi, saj je večina izdelkov proizvedenih na Kitajskem. Bo krepitev juana pomenila dražjo strojno opremo?

Evropejci moramo žonglirati kar med tremi valutami. Kitajski delavci so...

63 komentarjev

Prva Microsoftova zmaga zoper piratstvo na Kitajskem

The Register - Po praktično vseh ocenah je Kitajska v vrhu držav z največjim deležem nelegalno nameščene programske opreme. BSA ocenjuje, da je v državi kar štiri petine vseh namestitev ilegalnih in da Kitajska letno ustvari 6,7 milijarde dolarjev škode. Nedavne ugotovitve ameriške vlade postavljajo dolarsko oceno zaradi slabe metodologije pod vprašaj, a to ne spremeni dejstva, da je piratstvo na Kitajskem veliko večji problem kot na Zahodu. Podjetja imajo s tožbami na kitajskih sodiščih bore malo uspeha, a zadnji Microsoftov uspeh vliva upanje.

Šanghajsko sodišče je namreč Microsoftu prisodilo 2,17 milijona juanov (238 tisoč evrov) odškodnine, ker je podjetje Dazhong Insurance uporabljalo vsaj 450 ilegalnih kopij devetih aplikacij. Microsoftov predstavnik za stike z javnostmi pojasnjuje, da je to prvi primer, ko je Microsoft sodno preganjal kakšno večje kitajsko podjetje. Dosojena odškodnina ni posebej visoka, a pomemben je precedens, ki ga je s tem ustvarilo sodišče.

Šing Ma, izvršni direktor...

72 komentarjev

Microsoft resda kršil patente, a odškodnina je previsoka

Reuters - Microsoft je aprila lani izgubil tožbo proti francoskemu podjetju Alcatel-Lucent zaradi kršitve patentov. Zaradi kršitve patenta, ki opisuje tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku (tako imenovani "Day patent"), je porota takrat prisodila Francozom 358 milijonov dolarjev odškodnine. Microsoft se je na razsodbo pritožil in sodni mlini so do danes mleli. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je Microsoft resnično kršil patente, a je prisojena odškodnina nerazumno visoka, zato bo postopek ponovljen. Microsoft je bil z odločitvijo zadovoljen in po besedah tiskovnega predstavnika Kevina Kutza že načrtuje naslednje poteze. Medtem je predstavnik Alcatel-Lucenta izrazil razočaranje nad zavrnitvijo odškodnine.

14 komentarjev

Microsoft mora plačati 200 milijonov dolarjev

Google News - Teksaško sodišče je včeraj razsodilo, da je Microsoft kriv kršitve patentov kanadskega podjetja i4i, ki so jim bili podeljeni leta 1998, zaradi česar jim bo moral plačati 200 milijonov dolarjev odškodnine. Jabolko spora je bil to pot Microsoft Word, ki v različicah 2003 in 2007 krši patente s svojo implementacijo XML. V Torontu so z razsodbo zadovoljni, saj so po njihovem mnenju sodišču in poroti jasno predstavili, zakaj je bil Microsoft v prekršku. Nasprotno v Redmondu odgovarjajo, da so nad nerazumljivo odločitvijo razočarani in da se bodo pritožili. Že sama določitev višine odškodnine je po njihovem mnenju povsem neosnovana, tako da upajo na razveljavitev sodbe na višji stopnji. Klik!

21 komentarjev

Nič več golih računalnikov na Kitajskem

Slashdot - Pred kratkim smo poročali, da je Microsoft britanske prodajalce računalnikov pozval, naj ne prodajajo računalnikov brez nameščenega operacijskega sistema. Zdaj so sledili še Kitajci, saj je kitajska vlada zapovedala, da morajo imeti vsi računalniki, ki se prodajajo ali proizvajajo znotraj kitajskih meja, prednameščen operacijski sistem. Uradni razlog za to odločitev je zatiranje piratstva, ki je na Kitajskem še vedno zelo pogost pojav, zaradi česar se bo kitajski predsednik konec tega meseca tudi sešel z ameriškim kolegom. Microsoft je se že znašel in z nekaterimi podjetji sklenil pogodbo o namestitvi njihovega operacijskega sistema.

85 komentarjev

RIAA in MPAA se spravljata nad Kitajsko

CNet - Slashdot in Cnet poročata, da sta dotični organizaciji začeli boj proti kršenju avtorksih pravic na Kitajskem. To zna biti precej Sizifovo delo, saj zakona o zaščiti avtorski pravic na Kitajskem ne poznajo. Glavni trn v peti so jim Kitajske tovarne, ki masovno proizvajajo piratske izdelke, ki jih prodajajo na Kitajskih ulicah in po svetu za drobiž.

Dostikrat je tudi slišati argumente kot naprimer "Prosimo, znižajte cene in ne bomo piratizirali". Dandanes pa se je večina podjetij, ki poslujejo na Kitajskem že sprijaznila z dejstvom, da je z njihovimi izdelki nekaj hudo narobe, če jih nobeno Kitajsko podjetje ne ponareja.

Zanimi je tudi kitajski pravni sistem. Ta deluje po principu "prvi pride, prvi melje". Kitajsko podjetje lahko tako v domači državi registrira kopijo nekega izdelka kot svoj patent, in lahko celo toži originalno podjetje, ki se z originalnim izdelkom prikaže na trgu.

Z odločitvijo zloveščih antipiratskih organizacij omenjenih v naslovu, da se lotijo piratstva...

10 komentarjev

Microsoft in človekove pravice

Guardian - Kakšna je odgovornost proizvajalcev orožja, ki orožje dobavljajo totalitarnim režimom? Podobno, čeprav ne tako kruto dilemo so izpostavili v Amnesty International. Opozarjajo namreč, da se je na Kitajskem od konca leta 2002 zelo povečalo število ljudi, ki so bili priprti in obsojeni zaradi izražanja svojega mnenja na internetu oziroma dostopa do prepovedanih vsebin. Pa ne gre za kakšno piratstvo ali pedofilske vsebine, pač pa "subverzivno" podpisovanje on-line peticij, objavljanje "govoric" o SARS-u, zahteve za demokratizacijo in spoštovanje človekovih pravic, itd.

In kaj ima pri tem korporacija Microsoft? Kot poroča britanski Observer, je AI obtožila Microsoft in Cisco, da Kitajski prodajata tehnologijo, ki omogoča kršitve človekovih pravic. Mark Allison, ki je poročilo AI tudi pripravil je mnenja, da Microsoft krši 11. točko kodeksa Združenih narodov o človekovih pravicah, ki pravi, da se morajo korporacije truditi da njihove storitve in izdelki ne bodo uporabljeni za kršitve...

29 komentarjev