»

Nodewatcher, Document Freedom day v Kiberpipi in open studio Damiana Stewarta

Kiberpipa - V tem tednu bo v Kiberpipi na torkovem Pipinem odprtem terminu predstavljen sistem, ki so ga razvili pri wlan ljubljana odprtem brezžičnem omrežju za potrebe enostavnejšega postavljanja in vzdrževanja takšnega mesh omrežja brez odvečnega in nepotrebnega dela pred in po sami vzpostavitvi. Sistem (nodewatcher) pomaga pri načrtovanju, postavitvi in kasneje spremljanju delovanja in vzdrževanju WiFi točk, ki sestavljajo takšno omrežje. Nase prenese rutinska opravila in zmanjša verjetnost napak in konfliktov pri konfiguraciji točk. Več o Nodewatcherju, ki ga bosta predstavila Jernej Kos in Mitar Milutinović, si lahko preberete tukaj.

Termin sredinih Spletnih uric - 31. marec - bo tokrat namenjen svetovnemu dnevu prostih formatov - Document Freedom Day (DFD). Digitalno okolje vedno bolj kaže na potrebo po razvoju in uporabi tehnologij in standardov, ki omogočajo nemoteno izmenjavo in uporabo različnih vsebin, ter s tem svobodi...

0 komentarjev

Bing cenzurira opolzke strani

TG Daily - Ni le Google tisti, ki pokleka pred tujimi vladami (v konkretnem primeru kitajsko) in cenzurira iskalne zadetke po potrebi, vse z namenom, da si z lokalnimi oblastmi niso preveč v laseh. Pri podobnem ravnanju so zasačili tudi Microsoftov Bing, ki rezultate olepšuje za arabski svet. Preizkus iz tamkajšnjih IP-naslovov je pokazal, da je iskanje po terminih sex, lesbian in penis (ne pa tudi, zanimivo, vagina) neuspešno. V tem primeru jih iskalnik prijazno obvesti, da njihova država ali regija terja strogo nastavitev na Bing SafeSearch, ki odfiltrira rezultate, ki bi lahko vodili do strani za odrasle.

Filter deluje pri iskanju v angleščini in arabščini, a ni preveč konsistenten. Izogniti se mu je moč že z nastavitvijo druge države, četudi je IP-naslov jasno iz arabskega sveta. Ukaniti pa se ga da tudi z...

12 komentarjev

TV: SI-CERT

Slo-Tech - V četrtek, 4. marca 2010, ob 19.30 uri se vidimo na Tehnološkem večeru, kjer bomo predstavili delovanje Slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih ali na kratko SI-CERT. V predavanju bomo predstavili delovanje centra SI-CERT in s primeri prikazal tipične zlorabe pred leti in danes. SI-CERT se v okviru Arnesa že 15 let ukvarja s preiskovanjem vdorov v računalnike in drugimi zlorabami na omrežju. Predaval bo vodja centra Gorazd Božič, ki je v letih 2000-2008 tudi predsedoval evropski skupini CERT varnostnih centrov.

Kot ponavadi se dobimo v OpenLabu (Koroška c. 19, Kranj - rumen trojček poleg Gimnazije Kranj). Vstop prost.

11 komentarjev

O cenzuri interneta na Kiberpipinem odprtem terminu

foto: Kiberpipa

Slo-Tech - V torek, 23.2., bosta na Pipinem odprtem terminu Gorazd Božič in Matej Kovačič spregovorila o cenzuri interneta, ki jo v našo zakonodajo prinaša novela Zakona o igrah na srečo. Na predavanju bosta predstavila pravne, družbene in tehnične dileme filtriranja interneta, pa tudi nekatere tehnične rešitve, s katerimi se je blokadam mogoče izogniti.

Matej Kovačič je asistent na Fakulteti za družbene vede in sodelavec Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij ter avtor knjig “Zasebnost na internetu” in “Nadzor in zasebnost v informacijski družbi“. Gorazd Božič je vodja slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, ki od leta 1995 deluje v okviru Arnesa in pomaga...

0 komentarjev

KDE SC 4.4, blagovne znamke v družbenih medijih, Ivo Boscarol in FSFE Slovenija

Kiberpipa - V prihajajočem tednu vas Kiberpipa vabi najprej v torek na zabavo ob izidu zbirke KDE Software Compilation 4.4, v sredo na okroglo mizo, kjer bo potekala razprava na temo pojavnosti blagovnih znamk v družbenih medijih. Gost četrtkovega VIP večera pa bo Ivo Boscarol.

Kot smo na Slo-tech že pisali, bo v torek izšla naslednja različica zbirke, KDE Software Compilation 4.4. Skupnost KDE se je jeseni tudi reorganizirala in prenesla poudarek z namiznega okolja na delovanje same skupnosti, ki je v zadnjem letu dni opazno zrasla. Ob 18. uri so v Kiberpipo vabljeni vsi navdušenci na predstavitev novosti, ki bodo predstavljene v okviru Pipinega odprtega termina skupaj s slovensko skupnostjo KDE in društvom Lugos. Dogodek bo pospremljen z več predavanji in družabnim dogodkom.

Sredine Spletne urice v obliki okrogle mize bodo posvečene "pravilom igre" in praksam s področja blagovnih znamk v družbenih medijih. Zakaj za blagovno znamko ne ustvariti osebnega profila na Facebooku? Kako se po...

0 komentarjev

Kitajske šole odstranjujejo Zeleni jez

Reuters - Kitajski program Zeleni jez za cenzuro interneta, ki naj bi uradno varoval mladino pred škodljivimi vplivi interneta, neuradno pa oblastem omogočal nadzor nad spletnimi navadami, postaja vedno manj obvezen. Najprej so Kitajci dvignili veliko prahu z izjavo, da bo njegova namestitev obvezna za vse računalnike, kar so kasneje omehčali na vse nove računalnike in zatem le še na računalnike v šolah in spletnih kavarnah. Kmalu še to ne bo več držalo.

Reuters poroča, da so nekatere kitajske šole potihoma začele odstranjevati Zeleni jez. Neka pekinška gimnazija je poudarila, da uporaba tega programa povzroča konflikte z njihovo programsko opremo, ki jo uporabljajo v pedagoške in administrativne namene, zato so ga odstranili. Izobraževalne komisije so v sedaj v precepu, saj vlada pritiska, da mora biti Zeleni jez obvezno nameščen, medtem pa se izobraževalne ustanove pritožujejo, češ da ovira njihovo delo. Uradna direktiva sicer ostaja, da se Zelenega jeza ne sme odstraniti.

2 komentarja

Nekaj vzorčnih primerov z mize varnostnega centra SI-CERT

Slo-Tech - V torek 11. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin, kjer bo Gorazd Božič predstavil vzorčne primere z mize varnostnega centra SI-CERT.

Poleg nekaj hitrih statističnih in tehnično usmerjenih podatkov o obdelanih varnostnih incidentih zadnjih nekaj let, bo avtor skušal opisati ozadje nekaterih vdorov in zlorab. Kdo "dosa" po naših omrežjih in zakaj?

Gorazd Božič je vodja varnostnega centra SI-CERT na Arnesu.

15 komentarjev

Anatomija hekerskega napada

Slo-Tech - Pipin odprti termin v torek, 1. marca, ob 19.00 v Kiberpipi predstavlja predavanje Mateja Kovačiča, Jureta Čuhaleva in Gašperja Korena (sami kleni slotechovci) z naslovom: Anatomija hekerskega napada:

Poslovanja sodobne organizacije si ni več mogoče predstavljati brez uporabe interneta. Širokopasovne internetne povezave so cenovno dostopne in množično uporabljane. Tako imamo vedno več računalnikov s stalno in relativno hitro povezavo do interneta. Na drugi strani pa internet postaja vedno bolj neprijazen v smislu varnosti. Pojavlja se vedno več računalniških virusov, spywara in podobnih nadlog, ki povzročajo vse večjo gospodarsko škodo.

Predstavili bomo nekaj konkretnih primerov hekerskega napada na računalnike in računalniške sisteme v Sloveniji, ki so se zgodili v zadnjem času. Pokazali bomo kako izgleda okuženi računalnik, kako odkrijemo takšno okužbo ter kako izgleda prikrito omrežje računalnikov, iz katerih se je izvajal DDOS napad. Hkrati bo poseben del predstavitve...

19 komentarjev

Avdio knjiga Zasebnost na internetu

Slo-Tech - Izobraževalni program Radia Slovenija je v avdio obliki izdal knjigo Zasebnost na internetu avtorja Mateja Kovačiča, na Slo-techu znanega kot Matthai. Besedilo, ki ga je sicer mogoče v knjižni obliki dobiti pri Mirovnem inštitutu, so že predvajali v eter, na internetu pa so dostopni RealAudio posnetki. Traja približno 4 ure.

Zapis v obliki MP3 ali WAV na žalost ni dostopen, seveda pa lahko tok vsak posname na računalnik s programom kot je rtspget.

Skratka, če se vam ne ljubi brati in raje poslušate, klik!

29 komentarjev

Prosto programje kot svetovna kulturna dediščina

Slo-Tech - Francoska podružnica fundacije za prosto programje (FSF) se je odločila, da bo poskušala prosto programje uvrstiti v program zaščitene svetovne kulturne dediščine pri UNESCO.

Trdijo, da prosto programje ne le pomaga računalniški panogi, temveč promovira svobodo, bratstvo in enakost ter zato koristi celotnemu človeštvu. Tako bo prosto programje trajno zaščiteno pred nevarnimi grožnjami, predvsem pa proti nevarnim napadom kot so patenti, DMCA, Palladium in podobni.

Ustanovitelj fundacije Richard M. Stallman je dejal :"To serve humanity with software, software should be free, because software belongs to human knowledge. Proprietary software does not belong to human knowledge." Več informacij.

30 komentarjev