» »

Prosto programje kot svetovna kulturna dediščina

Prosto programje kot svetovna kulturna dediščina

Slo-Tech - Francoska podružnica fundacije za prosto programje (FSF) se je odločila, da bo poskušala prosto programje uvrstiti v program zaščitene svetovne kulturne dediščine pri UNESCO.

Trdijo, da prosto programje ne le pomaga računalniški panogi, temveč promovira svobodo, bratstvo in enakost ter zato koristi celotnemu človeštvu. Tako bo prosto programje trajno zaščiteno pred nevarnimi grožnjami, predvsem pa proti nevarnim napadom kot so patenti, DMCA, Palladium in podobni.

Ustanovitelj fundacije Richard M. Stallman je dejal :"To serve humanity with software, software should be free, because software belongs to human knowledge. Proprietary software does not belong to human knowledge." Več informacij.

30 komentarjev

Vesoljc ::

amen on that...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Dr_M ::

smeh:D :D :D :D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Thomas ::

Nazadnje bo vse programje zastonj. Toda preden se to zgodi, naj bo zastonj še nekaj vrst avtomobilov, hiš, in nekaj trgovin naj odpro, kjer lahko (pisec prostega programja) "kupuješ" zastonj živila in obleko.

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

minmax ::

thomas... ko bos videl razliko med materijo in idejami se pa javi...
itak te pa nihce ne sili da karkoli zastonj delas, tudi nobenega programerja ne... ce imajo/mo nekateri veselje do tega (fetis?), kdo pa si ti, da nam bos branil?

od necesa je treba res zivet, ampak to se ne pomeni, da ne sme folk v prostem casu kaj za javno dobro naredit?

za tistega ki se smeji pa: to _ni_ prvoaprilska sala

Filo ::

Kdo bi si mislu, da bo do tega prišlo. Dobra zadeva dobra...hehe zdej je zaščiteno kot triglavski narodni park hehe

Sid Izprijeni ::

To pa je dobra novica. :))
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Thomas ::

Zame ni nujno dobro, da tisti ki dela ne dobi nič v zameno.

Do neke mere to gre. Ne gre pa v neskončnost.

Tako so mislili recimo 300 let nazaj za pisatelje iger in podobne. Oni naj bi delali zastonj, ker se naj ne bi poniževali za denar.

Tudi pisci prostega programja morajo nekaj jesti. Zaslužijo denar drugje?

Zakaj ga ne bi za tisto, kar znajo.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

root987 ::

Po navadi delajo v podjetjih, ki se ukvarjajo s izdelavo "profesionalnega" programja, v prostem časi pa včasih sprogramirajo oz. pomagajo sprogramirati xyzq open source program. Za zabavo ali iz čistega dobrega "občutka" do človeštva??
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

minmax ::

thomas, zakaj ne bi pustil ljudem(programerjem), da se sami odločajo od česa bodo živeli in kaj bodo delali za lastno ali tuje zadovoljstvo?

Super Sonic ::

minmax- se strinjam, samo potem ti vzeta pravica pritozevanja- se pravi, programeri po lastni dusi, karkoli zelis-itak, samo potem se ne pritozuj (sej vem da se ne, samo tko pravm) da so programerji zapostavljeni in premalo placani. samo primer.
poznam in delam s programerji in vec al mn majo vsi ego navit v pm,in se jim takoj zdi narobe, ko neki sprogramerajo pa se potemtakem noben ne mece njim pod noge.
med tem ko prosto programiranje more obstajat-itak, samo je treba dati predpono da je v 99% brezplacno in da ce programiras nisi nc vec kot ostali. tuki se potem najbrz folku zatakne. 0:)

Thomas ::

Sej jest jim čisto pustim.

Samo si pa dovolim povedati, da pa to ni edinozveličaven način. Da morda ni niti najboljši.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

minmax ::

thomas:

edinega in najboljšega načina nivsak si lahko izbere svoje življenje in odloča o njem.problem je ko se ljudje odločijo da lahko namesto drugih govorijo, gredo v vojne, itd...

ali pa recimo da se vmešavajo v dela drugih tako da trdijo da je nekaj sveto (patentirano) ali da je nek program nezakonit (DMCA) in ga zato programer ne sme napisat in razširjat...that's the problem, ni problem zaprto programje, problem so patenti, DMCA itd..

Thomas ::

Če trdiš, da bi morala biti vsa koda prosta, to je govorjenje v imenu drugih. Tudi tistih, ki jo pišejo za denar.

Piši zastonj kodo in pusti druge, da jo pišejo za denar!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

minmax ::

thomas?

kaj imaš ti halucinacije?

si me kdaj videl da bi kaj takega ali karkoli v tej smeri?

Thomas ::

Ustanovitelj fundacije Richard M. Stallman je dejal :"To serve humanity with software, software should be free

Sej pravim da sem za. Sam pol nej bo vse.

Jest zagovarjam give away economy. Samo ne vidim potrebe, da se uvaja na silo in samo po nekaterih panogah.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

minmax ::

čakaj ne spreminjaj teme

polagal si mi besede v usta, ki jih nisem izrekel....

prosim razčisti to.

Thomas ::

Tole je v novici.

Kako se ti z njo strinjaš ali ne - je stranskega pomena.

Jest sem komentiral novico - potem si se pa ti vtaknil vmes, ne da bi povedal, kaj pravzaprav TI misliš.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mnlkpo ::

Me zanima kaj mislite:

Imam tehnicno inovativen program - oziroma vsebuje nekaj "trikov", ki jih (kot vsaj verjamem) se nobeden ni implementiral prej. Torej, celoten hec programa je v nekaj kriticnih odsekov kode. Vprasanje pa je, kako imeti kaj od tega, ce je program GPL (in brez patentov seveda, kot rece RMS)?

Thomas ::

Nekej slave boš imel od tega. Kvečjemu.

Potem pa recimo, da je zadeva dobra. Kmalu jo bodo montirali v vseh (recimo bankah). Zaradi tega bo (morda indirektno) narasel njihov profit in nagrade upravi. Šef bo imel 12 cm daljšega mercedesa.

Misliš da ti bo ustavil, ko boš štopal na morje ali v šolo?

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

minmax ::

mnlkpo prosto programje ne zagotavlja da boš karkoli imel od tega...

mislim da to zate ni prava izbira, če bi rad imel neko korist... zakaj sploh želiš stvar izdati pod GPL?

mnlkpo ::

Prav imas, seveda ne bom izdal pod GPL :). Samo nisem ziher - ali RMS-a vsi cudno citirajo, ali pa res misli, da mora biti ves softver GPL. Ali pa govori o neki lepi prihodnost?

l_jst ::

Jst sam pravm svaka vam čast usem k se vm da programčke za javno dobro in lastno zadovolstvo pisat. Sam tut te programi bi mogl bit zasciteni avtorsko ne pa da se pol pojau kak Microsoft ga mau spremeni in avtorsko zascit (ala Excel) Tko, da treba je zascitt proste programe (bl kt škocjanske jame pa Benetke)

minmax ::

mnlkpo: ne vem... RMSja folk ze prov citira, sam verjetno ti ne beres bas natancno...

namrec, tip pravi, da je le free software tisti ki dejansko koristi nediskriminatorno vsem prebivalcem, zaprt software pa ne prispeva v zakladnico cloveskega znanja...
preskok od tega stavka do tega da mora obvezno bit ves software free je v bistvu ogromen in ne vem kako folku to rata napacno prebrat?

Thomas ::

"To serve humanity with software, software should be free, because software belongs to human knowledge. Proprietary software does not belong to human knowledge."

Kateri software naj bo free?

Če naj bo free software free - potem se strinjam.

Če naj bo pa ves, se pa ne.

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mnlkpo ::

minmax: sej kul tvoje razmisljanje, samo meni je bilo bolj ocitno, da se zavzema naj cimvec softvera "sluzi clovestvu" in to tako, da je odprto.

Brane2 ::

Kot jaz vem, se Stallman zavzema za svobodo idej, ki stojijo za softverjem in ne toliko za samo programje. Njega ne sekira to, da se programi prodajajo. Skrbi ga to, ker prodajalci programov poskušajo zasužnjiti svoje kupce. Patentirajo očitne protokole, da jih ne bi mogla uporabljati konkurenca, skrivajo strukturo uporabljenih podatkovnih formatov da bi vezali obstoječe kupce nase itd.

Ko kupuješ task softver, M$ uporablja tvoj denar proti tebi, saj ga uporablja za uvajanje monopola nad teboj-kupcem.

To je približno tako, kot če bi recimo 20% od vsakega prodanega (recimo ameriškega)avta šlo za poboj konkurence...

IIRC Stallman pravi, da ni nič narobe, če računaš folku za program, ne smeš pa krasti iz "bazena idej", saj s tem omejuješ prihodnje delo.


FSF se bori za free alternativo in za tio, da je za čimveč potreb in problemov na voljo vsaj ena free rešitev, ki bo preprečevala firmam monopol in omogočala kupcem vsaj neko izbiro. Ker pa za vsakim programom stoji ideja, ideje pa se v kapitalističnem svetu štejejo za avtorsko delo, zaprta koda duši človekkv "bazen idej". Z drugimi besedami, določenih "idej" ne smeš imeti, zato ker jih je pač nekdo že prodal, ne glede na to če si se mogoče tega spomnil sam. To pa je novodobna pogruntacija kapitalizma, ki z naravo nima ničesar skupnega. Če bi prvi tip, ki je izumil kamniti nož to lahko patentiral, bi vsi skupaj še danes delali družbo opicam.

Free Software je IMHO nujnost. Tu je AFAIK "Free" mišljen kot Freedom ne pa kot Beer. Z drugimi besedami, Stallman ne zahteva da bo tudi Porsche nekoč zastonj, bi pa naj bi bile osnovne karakteristike vseh sestavnih delov in spremna dokumentacija znana, tako da ga boš lahko kakovostno servisiral tudi izven Porschejevih servisov in v primeru potrebe naročil rezervne dele pač drugje.

Thomas ::

Free Software bo, ko bo AI delala software.

To bo ... deloma še letos ... IMHO.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

minmax ::

brane2

to je pa ena bolj razumljivih razlag free softwara, ki sem jih slisal... se posebej v slovenscini...

vecina jih je pretirano zakomplicirana itd... imho bi moral tole malce razsiriti in objaviti v smislu enga slo/tech clanka "kaj je free software"

Brane2 ::

Saj še sam ne vem točno... :8)

To je bla ena od tistih milijon stvari, ki sem jih moral prebrati med zafrkancijo z Linuxom.

Dolgo časa mi ni blo 0% jasno za kaj se gre. Stallman in njegovi budisti na eni strani, M$ na drugi, Thorvalds nekje na sredini z LGPL.

Po tem, kar vem sedaj o zadevi, lahko rečem da Stallman ni neumen. Je možnost, da se bodo čez 100 let še spominjali tipa, medtem ko nihče več ne bo točno vedel, kdo sploh je bil Bill Gates...

mnlkpo ::

Samo eno vprasanje - ali lahko obstaja "free" (ne kot pivo) program, pa da je closed source?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brazilska vlada namerava zaposliti več razvijalcev za LibreOffice

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
296370 (5137) poweroff
»

Eben Moglen v Ljubljani!

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
72247 (2247) Masamune
»

Konferenca "Software patents kill inovation!?"

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
212758 (2758) undefined
»

Odprtokodno programje v farsiju

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
112714 (2714) BSD-jas
»

Prosto programje kot svetovna kulturna dediščina

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
302347 (2347) minmax

Več podobnih tem