»

Po Applu in Amazonu je bilijonsko vrednost dosegel še Microsoft

vir: Wikipedia
BBC - Po tem, ko je podjetje objavilo četrtletne rezultate boljše od pričakovanj, je njegova tržna vrednost presegla bilijon ameriških dolarjev. Prihodki so v zadnjem četrtletju dosegli dobrih 30 milijard dolarjev, kar predstavlja 14 % rast glede na enako obdobje lanskega leta. Dobiček je poskočil za 19 % na 8,8 milijarde USD. Microsoftova delnica je svoj pohod sicer začela že pred letom dni in se v tem času podražila za tretjino, trenutno se njena cena giblje okoli 130 dolarjev.

Microsoft se je pod vodstvom Satye Nadelle v zadnjih letih uspešno prestrukturiral v storitveno tehnološko podjetje. Še vedno so najbolj znani po operacijskem sistemu Windows, ki pa jim je lani v prihodke prispeval le še 18 % delež. Office denimo 25...

2 komentarja

V EU se obeta pocenitev e-knjig

Guardian - Evropska komisija je danes sporočila, da so se pogodili z Applom ter štirimi založniki Hachette Livre, HarperCollins, Simon & Schuster in Macmillan, ki so jih sumili usklajenega in koordiniranega nastopa na trgu pri prodaji e-knjig, kar predstavlja kršitve protimonopolne zakonodaje.

Spomnimo, da ima spor svoje zametke v letu 2010, ko se je začela e-črkarska pravda med Amazonom in Applom. Amazon je tedaj sam določal, po koliko bo prodajal knjige, kar je s pridom izkoristil Apple in vsilil agencijski model. Po tem modelu namreč ceno e-knjig določajo založniki, Apple pa zgolj pobere 30...

29 komentarjev

Amazon namerava ceniti e-knjige

The New York Times - Amazon se je takoj po tožbi, ki jo je pravosodno ministrstvo in 16 zveznih držav vložilo proti Applu in založnikom Penguin in Macmillan, znašel v nepričakovano dobrem položaju. Medtem ko ga je v e-črkarski pravdi Apple domala izsiljeval, ko je v svoji e-trgovini uveljavil agencijski način prodaje (to pomeni, da ceno določi založnik in ne prodajalec) in hkrati od vseh založnikov zahteval, da nikjer ne nudijo e-knjig ceneje (zaradi česar je mnogo založnikov zapustilo Amazon, saj bi ta njihove knjige prodajal ceneje), so vloge sedaj zamenjane. Žezlo drži Amazon.

Amazon je včeraj takoj po objavi tožbe javno razglasil, da bodo znižali cene e-knjig. Cene nekaterih najbolj priljubljenih naslovov naj bi upadle s 15 dolarjev na...

26 komentarjev

Pravosodno ministrstvo toži Apple in založnike zaradi dogovarjanja o cenah e-knjig

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje je danes vložilo tožbo zoper Apple ter založnike Hachette SA, HarperCollins, Macmillan, Penguin in Simon & Schuster, po tem ko so pretekli mesec začeli uradno preiskavo. V njej podjetjem očita nezakonito dogovarjanje o cenah e-knjig, s čimer so kršili protimonopolno zakonodajo in izkrivljali trg. Apple in Macmillan sta bila predhodno zavrnila ponudbo pravosodnega ministrstva, da bi spor rešili izvensodno in se poravnali. Nekateri drugi založniki naj bi se bili poravnali, vendar ministrstvo še ni razkrilo podrobnosti o poravnavi.

Glavni očitek je določanje cen e-knjig, ki jih po trenutno veljavnem (dve leti) modelu določajo založniki...

10 komentarjev

Končno mogoča pósoda knjig na Kindlu

Slo-Tech - Amazon je izpolnil svojo obljubo in omogočil izposojo e-knjig na Kindlu, kot so napovedali. Pri tem kupcem oziroma izposojevalcem niso dali povsem prostih rok, saj je kar nekaj omejitev pri izposoji. Kljub temu da ste knjigo kupili (kako neki bi jo sicer posodili?), je ne bo moči brez omejitev posojati naokoli.

Prvič, vsak založnik bo lahko sam odločil, ali bodo njihovi naslovi na voljo za izposojo ali ne. Drugič, ko boste knjigo nekomu posodili, kakor da bila fizična, sami do nje ne boste imeli dostopa. Tretjič, izposoja lahko traja največ 14 dni, posamezen naslov pa je moč posoditi le enkrat. Pozitivno je, da bo moč knjigo posoditi tudi nekomu, ki nima Kindla, ampak zgolj aplikacijo Kindle for PC, Mac ali kaj podobnega. Negativno pa, da se založniki vedejo, kot da nam s prodajo knjige delajo uslugo. Če lahko papirnato knjigo posojamo,...

33 komentarjev

Avtorji želijo obiti založnike

Guardian - Skupina avtorjev knjig se je odločila iz prehranjevalne verige črtati založnike in je sklenila dogovor o prodaji e-različic svojih knjig neposredno z Amazonom. Gre za mnoga zveneča imena, kot so Philip Roth, Martin Amis in pokojni John Updike (oz. dediči njegovih pravic). Združili so se v Odyssey Editions, nad katerim bdi Andrey Wylie. Trenutno ekskluzivno prek Amazonovega Kindla nudijo 20 naslovov, ki stanejo običajnih 9,99 dolarja. Pogodba velja dve leti.

Wylie je v intervjuju za Harvard Magazine napovedal, da bodo združili 700 strank, pogledali, katerih pravic nimajo v lasti založniki, in ustanovili podjetje, ki bo licence prodajalo neposredno Googlo, Amazonu, Applu in drugim trgovinam. Založniki so seveda ogorčeni, saj jim grozi izguba velikega kosa e-knjižne pogače, zato na vse kriplje dokazujejo, da jim v skladu s pogodbami za papirnate izdaje iste pravice ostajajo tudi za digitalne verzije knjig.

V Veliki Britaniji avtorji od prodaje elektronskih izdaj dobijo 25 odstotkov,...

38 komentarjev

Amazon popustil, e-knjige se bodo dražile

The Wall Street Journal - Obširno smo že poročali o e-črkarski pravdi med Amazonom in Applom, ki se bije že nekaj mesec. Srž spora, ki ga je zanetil Macmillan, je model prodaje knjig, saj Amazon vztraja pri klasičnem modelu, kjer Amazon kupi knjige na debelo in nato sam postavi ceno za nadaljnjo prodaje, medtem ko Apple z modelom agencije založnikom dopušča samostojno postavljanje cen, sami pa določijo le odstotek za svoj kos pogače. Konkurenca je Amazon prisilila, da je svoja stališča omehčal.

Povod je bržkone dogovor založb Simon & Schuster v lasti CBS-ja in HarperCollins Publishers v lasti News Corporation z Applom, v katerem so domenili uporabo modela agencije. Ta teden je dogovor z njima sklenil tudi Amazon, kjer je pristal na uporabo modela agencije in splošno ceno e-knjig med 13 in 15 dolarji z občasnimi znižanji na 10 dolarjev. Na ta način si je Amazon zagotovil, da bo imel na zalogi vse tiste naslove, ki jih je dobil Apple. Ker jutri pričakujemo uradni izid Applovega iPada, lahko pričakujemo še...

6 komentarjev

Amazon in Apple kažeta mišice v e-knjižni vojni

Slashdot - Pisali smo že o e-črkarski pravdi med Applom in Amazonom, ki se je razplamtela letos z izsiljevanjem založnika Macmillan. Ta je za svoje knjige zahteval 15 dolarjev, kar je v nasprotju z Amazonovo filozofijo, da smejo e-knjige stati največ 10 dolarjev in da ceno postavljajo oni. Macmillanu je na pomoč priskočil Apple, ki si želi Amazonu odgrizniti čim večji kos pogače in pušča založnikom proste roke pri oblikovanju cen. Amazon je tedaj popustil in Macmillanu dovolil zvišanje cen knjig. Nato je na bojišču zavladalo zatišje, a vojne še zdaleč ni konec.

Amazon še vedno pošteno privija (zlasti male) založnike, ki bi želeli sami določiti cene svojih knjig. Vsem tem je Amazon zagrozil, da bodo nehali prodajati elektronske in papirnate izdaje njihovih knjig, če bodo založniki želeli tako imenovani model agencije (agency model). Založniki so sedaj v precepu: tvegati Amazonov srd in se pogajati z Applom ali se zadovoljiti z vrabcem v roki.

Tudi Apple pa ni idealna rešitev, saj zahteva...

3 komentarji

Udrihanje po Amazonu se nadaljuje

Ars Technica - Macmillan je z uporom proti prenizki ceni e-knjig na Amazonu prebil led in v udrihanju po Amazonu ostali založniki sledijo kot za stavo. Naslednja večja riba, ki je nezadovoljna s ponujenimi 9,99 dolarja za knjigo, je Hachette. Podobnega mnenja je tudi News Corp., ki si prav tako želi prostih rok pri oblikovanju cen. Omenjeno podjetje ima v lasti založnika Harper Collins, katerega izvršni direktor je jasno povedal, da želi več manevrskega prostora. Kot pravi, Apple dopušča več svobode, pri čemer pa podrobnosti pogodbe ni želel obelodaniti.

Amazon namreč za zdaj še vse knjige prodaja po 9,99 dolarja, ne glede na ceno, ki jo plačuje založnikom. Ti lahko dobijo tudi več, saj je Amazon pripravljen požreti manjšo izgubo za ceno uveljavljanje poceni knjig na Kindlu. Založniki niso bili nikoli povsem zadovoljni s tem modelom, saj po njihovem mnenju v očeh javnosti znižuje vrednost njihovega dela, četudi sami dobijo želeni znesek. So pa gotovo slutili upor, saj so tik pred splavitvijo...

1 komentar

Amazon popustil, pripravljen podražiti e-knjige

CNet - Spomnimo, da je konec tedna založnik Macmillan z Amazona odstranil vse svoje e-knjige, ker Amazon ni pristal na zvišanje njihove cene z 9,99 dolarja na 15 dolarjev. Včeraj, prav berete, v nedeljo, je Amazon popustil. Po njihovem mnenju je 15 dolarjev še vedno nepotrebno visoka cena (nič čudnega, če pa je Amazonova marža 70 odstotkov), a ker ima Macmillan monopol nad svojimi naslovi, jim bodo dovolili prodajo po tako visoki ceni, saj so drage knjige še vedno boljše od nobenih knjig sploh. To pomeni, da se bodo Macmillanove knjige počasi vrnile na Amazon, kjer bodo stale med 13 in 15 dolarji. Kdaj točno se bo to zgodilo, še ni znano, naj pa bi se kmalu. O nadaljevanju bitke vas bomo obveščali.

24 komentarjev

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

The New York Times - Amazonovi kupci so v petek presenečeni opazili, da so iz njihovega nabora prodajnih artiklov skrivnostno izginile vse e-knjige založnika Macmillan, ki je eden največjih v ZDA. Ker za izginotje nihče ni podal uradnega razloga ali pojasnila, na spletu že dva dni špekulirajo, kaj je bil povod za to odločitev.

The New York Times se sklicuje na vire blizu podjetja in poroča, da je ta poteza zadnja eskalacija v sporu med Amazonom in založniki, ki traja že leto dni. Macmillan naj bi od Amazona zahteval, da dvigne ceno elektronskih knjig z 9,99 na 15 dolarjev, s čimer se Amazon ni strinjal. Macmillan je nedavno podpisal tudi pogodbo z Applom, ki mu omogoča prodajo e-knjig v okviru iBooks. Apple namreč založnikom pušča več svobode pri določanju cen, medtem ko Amazon trmasto zahteva, da se novosti prodajajo po 9,99 dolarja.

Na prvi pogled se zdi, da gre za reprizo boja med Universal Music ter kasneje NBC Universal proti iTunes. Zgodba je tu podobna: ponudnik vsebine si želi več nadzora nad...

34 komentarjev

Amazon rešil zaplet z oddaljenim brisanjem knjig

CNet - Kratka osvežitev spomina: Amazonu je uspel pravi PR-fiasko, ko so julija kupcem knjig Živalska farma in 1984 le-te na daljavo pobrisali z njihovih Kindlov. To so storili brez vnaprejšnega opozorila, knjige so enostavno izginile, kupcem pa so vrnili kupnino. Razlog bi naj bil spor z založnikom, saj Amazon ni imel ustreznih pravic za tovrstno distribucijo knjig. Zgodba je dobila epilog.

Slaba publiciteta je slabša kot nobena publiciteta, zato se je Amazonov izvršni direktor Jeff Bezos v e-pismu lastnikom Kindla opravičil. V sporočilu je poudaril, da je bila njihova rešitev problema neumna, nepremišljena in povsem v nasprotju s siceršnjimi smernicami podjetja. Lastniki nesrečnih knjig imajo sedaj možnost bodisi brezplačno naročiti nove verzije bodisi prejeti darilni kupon ali ček v vrednosti 30 dolarjev. Še več, Amazon je obljubil, da bodo kopije vrnjene skupaj z opombami, s čimer se gotovo želijo znebiti tožbe dijaka.

13 komentarjev

Google bi prodajal tudi e-knjige

CNet - Na srečanju BookExpo, ki te dni poteka v New Yorku, je Google dal vedeti, da se nameravajo podati tudi na področje prodaje e-knjig. Kot so namignili, razvijajo program, ki bi založnikom omogočil prodajo digitalnih verzij svežih knjig kar prek Googla, s čimer bi v zelje skočili predvsem Amazonu in njegovemu Kindlu. Amazon za digitalne knjige zahteva ceno 9,99 dolarja, kar je dosti manj od papirnih, ki gredo za 26 dolarjev. Google bo bolj širokogruden, saj bo založnikom dovolil, da sami postavijo ceno. Ti so že izrazili zadovoljstvo.

Program bo ločen od Googlovega sistema za digitalizacijo knjig, ki omogoča dostop do množice knjig kar spleta in za katerega je moral Google plačati večmilijonsko odškodnino po poravnavi z lastniki avtorskih pravic. Takrat je šlo namreč za skeniraj obstoječih knjig, katerih mnogo niti ni več moč dobiti v tiskani izdaji. Več o tem.

0 komentarjev

Apple: Uporabljajte več protivirusnih programov

Washington Post - Čeprav so računalniški virusi večinoma domena operacijskega sistema Windows, za kar se lahko le-ta zahvali svoji priljubljenosti, to ne pomeni, da so ostali sistemi imuni. Washington Post poroča, da se je danes na Applovi strani znašel zanimiv napotek uporabnikom, ki pravi: Apple priporoča uporabo več antivirusov, tako da morajo pisci virusov premagati več ovir, z čimer jim dejavnost otežimo. V nadaljevanju so priporočali uporabo VirusBarrier X5, Symantec Norton Anti-Virus 11 for Macintosh in McAfee VirusScan for Mac. Stavek so hitro umaknili, a nekaj vrstic niže še vedno pošteno ugotavljajo, da 100 % imunega sistema pač ni. Napredek v primerjavi z dve leti staro reklamo je očiten.

56 komentarjev

Amazon Kindle

engadget - Danes je direktor Amazon.com - Jeff Bezos, uradno najavil njihov najnovejši podvig v svet e-papirja, poimenovan Amazon Kindle. Štiristo dolarjev vredna napravica ima šest inčni E-Ink zaslon, EV-DO (brezžični mobilni internet) in možnost nakupa e-knjig preko Amazona. Žal nima osvetlitve zaslona. Obljubljena življenjska doba baterije je 30 ur, pri čemer obljubljajo da se bo napolnila v dveh urah. Knjige nameravajo prodajati po 9,99 dolarjev, uporabniki pa se lahko...

54 komentarjev

Amazon.com na poti do dobička

The Register - Pred kratkim smo videli precejšen razmah in padec tako imenovanih .com podjetij, ki se ukvarjajo s storitvami preko interneta. Razen hitre rasti in nato velikega kolapsa, pa je tem podjetjem skupna še ena precej nadležna lastnost - skoraj vsa iz leta v leto prinašajo izgubo. Eno izmed teh podjetij, ki imajo vse te odlike (razen likvidacije), je tudi največja spletna knjigarna Amazon. Amazon ni nikoli imel kakega dobrega poslovanja, vendar mu kljub temu razni analitiki napovedujejo boljše čase. Dokaz, da se mu bližajo boljši časi, je manjša izguba, ki je v Q2 znašala 58 milijonov $ (v istem obdobju lani 116 milijonov $ izgube). Če bo Amazon nadaljeval s takim poslovanjem, se mu zagotovo obeta dobiček, ki naj bi ga razveselil že v prvi četrtini (Q1) leta 2002.

3 komentarji