»

Samsung odpovedal predstavitvi Galaxy Folda na Kitajskem

vir: engadget
engadget - Samsung je odpovedal predstavitvena dogodka za svoj prepogljivi telefon v Hongkongu in Šanghaju, ki naj bi potekala prihajajoči torek in sredo. Kaj je razlog, ni znano, nekateri viri poročajo o težavah z lokacijama, kjer naj bi splovitvi potekali. No, preložitev se je zgodila samo nekaj dni zatem, ko so novinarji, ki so telefon dobili na preizkus, začeli poročati o pokanju zaslonov in o zaščitni foliji, ki prekriva zaslon in se zdi odstranljiva, a v resnici ni. Predstavniki Samsunga so zato napovedali preiskavo, ki naj bi odkrila vir pomanjkljivosti na napravi, ki stane 2000 dolarjev.

Ko gre za Samsung, še ni povsem zbledel spomin na debakl z modelom Galaxy Note 7, telefon, ki so ga...

16 komentarjev

Google se pripravlja na vrnitev na Kitajsko

Nov Googlov izvršni direktor Sundar Pichai

Slo-Tech - Kitajska je največji trg na svetu in to še toliko bolj velja za pametne telefone, ki jih Kitajci vsled naraščajoče kupne moči čedalje množičneje kupujejo. Proizvajalci so zato pragmatični in sklepajo z vlado dogovore, ki vključujejo tudi cenzuro, če je to potrebno za opravljanje dejavnosti. Tudi Google, ki se je pred petimi leti umaknil iz Kitajske zaradi cenzure in hekerskih napadov, se vrača.

Google na kitajskem trgu mobilnih telefonov ni bil prisoten dolgih pet let, sedaj pa se vračajo, piše The Information. V tem času se je namreč svet spremenil, pametni telefoni so postali še pomembnejši, na Kitajskem pa lokalni proizvajalci obvladujejo praktično celoten trg. Pojavile pa so se tudi druge pametne naprave, npr. ure in...

3 komentarji

Kitajska želi popoln nadzor nad računaniško opremo

The New York Times - The New York Times se je dokopal do novih pravil, ki jih bodo na Kitajskem morala spoštovati podjetja, ki razvijajo ali prodajajo programsko opremo in računalniške sisteme. Če bodo želela še naprej delovati na kitajskem trgu, bodo morala kitajski vladi omogočiti izjemno širok dostop do sistemov, ki jih bodo tržila. To na primer vključuje razkritje izvorne kode, izročanje šifrirnih ključev ter vgrajevanje skrivnih vhodov (backdoor). Tuja podjetja so že izrazila ogorčenje nad spremembami.

Kitajska predstavlja za zahodne korporacije tako pomemben trg, da se na koncu uklonijo muhavosti kitajske vlade. IDC ocenjuje, da bo letos Kitajska odgovorna za 43 odstotkov vse rasti na tehnološkem trgu, zato ga res ne gre zamuditi. Podjetja so že poslala...

30 komentarjev

Lažni Applovi trgovini na Kitajskem že zaprli

Bloomberg - Ko je prejšnji teden na internetu zaokrožila vest, da so na Kitajskem v mestu Kunming (verjetno pa še marsikod po državi) postavili ponaredek celotne Applove trgovine, so se zganile tudi kitajske oblasti. Bloomberg ugotavlja, da so obe lažni trgovini v Kunmingu zaprli.

Po besedah kitajskih oblasti od Appla še niso prejeli nobene uradne pritožbe, a sta trgovini zaprti, ker nista imeli obratovalnega dovoljenja. V sklopu preiskave so sicer pregledali 300 prodajaln elektronike v mestu, niso pa zaprli treh drugih trgovin, ki prodajajo Applove izdelke brez licence za to početje. Čeng Ju, ki jih ima v lasti, je poudaril, da prodajajo avtentično opremo in da čeprav nimajo licence za to početje,...

16 komentarjev

Kitajska potrdila obstoj internetne enote Modre armade

Slo-Tech - Čeprav ni nobena skrivnost, da moderni napadi potekajo tudi ali pa zlasti po internetu in da Kitajci tod prav nič ne zaostajajo, tega uradno doslej niso priznali. Šele prejšnji teden je Kitajska uradno potrdila, da je vzpostavila elitno skupino bojevnikov v internetnem prostoru. Imenuje se Modra armada in jo sestavlja okoli 30 izurjenih hekerjev.

Za ekipo so izbrali najboljše med najboljšimi iz različnih naborov. Nekaj jih je iz vrst Ljudske osvobodilne vojske, drugi so častniki, študentje ali drugi člani družbe. Uradno je misija Modre armada varovati Kitajsko pred internetnimi napadi od zunaj, medtem ko napadov naj ne bi začenjali sami, trdijo oblasti. Kitajci so doslej vanjo zmetali več milijonov juanov.

Pred kratkim je kitajski časnik PLA Daily poročal o...

6 komentarjev

Kitajska prevara pri poceni "trdih diskih"

Slashdot - Brali smo že o neverjetno poceni kitajskih USB-ključih, ki so bili seveda manjše kapacitete, kakor so oglaševali in se predstavljali operacijskemu sistemu, kar je neobhodno vodilo do izgube podatkov. Kitajci so tokrat šli še korak dlje in podobno prevaro uporabili tudi pri proizvodnji neverjetno poceni "trdih diskov".

Neki Rus je na servis blizu kitajske meje prinesel na Kitajskem kupljen trdi disk s kapaciteto 500 GB. Opazil je, da se pri predvajanju shranjenega filma pokaže zgolj zadnjih pet minut, zato ga je odnesel na popravilo. Ruski serviserji so ga odprli in prasnili v smeh, ko so odkrili, da so v ohišju zgolj uteži in čip s 128 MB, ki je nastavljen tako, da pri zapisovanju datotek te enostavno...

82 komentarjev

MWC 2011: VMware predstavil virtualizacijo na androidih

ITworld.com - V Barceloni je VMware pokazal platformo za mobilno virtualizacijo, ki omogoča poganjanja ločenih (recimo osebnega in delovnega) profilov na androidnih telefonih. Prototip so pokazali na telefonu LG Optimus Black, poteka pa v podjetju že intenzivno notranje testiranje in sodelovanje s partnerji za pripravo tehnologije za uporabo v vseh androidnih telefonih.

Tehnični direktor VMwara Stephen Herrod pojasnjuje, da je ideja preprosta. Podjetja bodo dobila možnost na telefonih zaposlenih izolirati poslovne aplikacije od osebnega dela telefona, s čimer bodo naslovili cel kup varnostnih težav. Tako bodo zaposleni uporabljali katerikoli telefon, ki si ga bodo izbrali, podjetje pa bo imelo nadzor le nad poslovnim delom programske opreme. Administrator v podjetju bo v ta profil lahko namestil dodatne aplikacije in določil...

12 komentarjev

WikiLeaks: Napad Aurora na Google naročila kitajska vlada

ComputerWorld - Sedaj, ko je na splet priromalo 250.000 ameriških depeš, so te seveda pod budnim očesom javnosti in gotovo bomo vsak dan izvedeli kakšno cvetko iz njih. Ena izmed depeš govori tudi o lanskem napadu na Google in druga ameriška podjetja, ki so izvirali iz Kitajske. Sodeč po teh dokumentih, je bil napad na Google del usklajene kampanje računalniške sabotaže, ki so jo izvedli vladni operativci, zasebni računalniški strokovnjaki in drugi kriminalci, vse pa je rekrutirala kitajska vlada. Vdirali so v računalniške sisteme ameriške vlade in njenih zahodnih zaveznic ter podjetij vse od leta 2002.

Sicer so že kmalu po napadu sumili, da ga je naročila kitajska vlada, saj so izvor izsledili do kitajskih univerz, a konkretnih dokazov ni bilo. Google trdi, da je bil namen napadov pridobiti si dostop do elektronskih predalov aktivistov za človekove pravice in da jim to ni uspelo.

21 komentarjev

Kitajska obnovila Googlovo licenco

ComputerWorld - Med Googlom in kitajskimi oblastmi je počilo marca, ko se je Google odločil, da ne bo več v skladu z zahtevami oblasti cenzuriral iskalnih vsebin. Zaradi tega je Kitajska zagrozila, da mu ne bodo podaljšal licence ICP, Google pa je užaljeno napovedal svoj odhod. Zgodilo se ni ne eno in ne drugo. Google je poiskal salomonsko rešitev in uporabnike začel preusmerjati na svojo hongkonško stran, kjer cenzure ni, Kitajska pa je stanje tiho tolerirala. Te dni je Google pridobil še omenjeno licenco ICP.

Včeraj so na svojih straneh zapisali, da jim je Kitajska z rahlo zamudo podaljšala ICP. To jim omogoča ostati prisotni na kitajskem trgu; v nasprotnem primeru bi namreč konkurenčni Baidu postal...

5 komentarjev

Kitajska mladina spozna Microsoft

Izrčpane delavke

vir: TG Daily
TG Daily - Tak je naslov poročila (PDF), ki ga je izdelal Nacionalni komite za delo v ZDA. V njem obravnavajo problematiko mladih delavcev, ki delajo v računalniških tovarnah na Kitajskem. Zahodna podjetja so ogromno delovno intenzivnih nalog prestavila na Kitajsko in v druge azijske države, kjer je delovna sila cenejša. Zatrjujejo nam, da so tam življenjski stroški in standard toliko nižji, da kljub nižjemu plačilu delavci normalno preživijo. Poročila, kot je tole, kažejo drugo plat resnice. Zaposlitve ne definirajo samo juani, ampak tudi čas, kakovost delovnega okolja, zdravje in osebne svoboščine. In ti so bolj podobni modernemu suženjstvu kakor prostovoljnemu delovnemu razmerju na papirju enakovrednih partnerjev.

To pot so si...

52 komentarjev

Google skoraj gotovo zapušča Kitajsko

Washington Post - Izmenjava ostrih besed med kitajskimi oblastmi in Googlom še ni pri kraju, nasprotno, v tem tednu je eskalirala. V petek je kitajski minister za industrijsko in informacijsko tehnologijo Jidžong Li posvaril Google, da morajo upoštevati zakone ali pa se pripraviti na posledice. Sporočilo v nediplomatskem tonu pravi: "Če želite početi kaj v nasprotju s kitajskimi zakoni, ste sovražni, neodgovorni in boste plačali." Gre seveda za vprašanje cenzuriranja zadetkov pri iskanju na internetu, čemur se je Google januarja uprl. Li je neomajen, ko beseda nanese na cenzuro. Če neke informacije škodijo stabilnosti ali ljudem, jih bo pač potrebno blokirati, dodaja. Kitajska se seveda ne ozira preveč na Google, saj ima ta na Kitajskem le tretjinski tržni delež; večino ima Baidu.

Google je prav tako trmast. Kot pravijo viri v Mountain Viewu, so 99,9-odstotno prepričani, da se bodo iz Kitajske poslovili. Odločitev naj bi Google javnosti posredoval kmalu, pred tem pa morajo poskrbeti za primerno...

26 komentarjev

Google in Kitajci se bodo pogovarjali, napaden tudi Intel

vir: Reuters
The Wall Street Journal - Še vedno so glavna kost za glodanje decembrski napadi na Google, ki so izvirali iz Kitajske, najnovejše sledi pa vodijo do ene poklicne šole in ene univerze na Kitajskem. Nova podrobnost, ki je prišla na dan, kuka iz Intelovega letnega poročila. V njem so zapisali, da je tudi njih doletel sofisticiran kibernapad v istem času kakor Google. Kljub temu Intelov predstavnik za stike z javnostmi Chuck Mulloy zatrjuje, da sta napada nepovezana. Edina podobnost je časovni okvir, to pa je tudi vse, pravi. Dodal je, da napadi niso bili tako obširni kot tisti na Google in da Intel ni bil oškodovan. Vprašanju, ali je izvor napada na Kitajskem, se je modro izognil.

Google se je medtem tudi pomiril. Po hudih besedah njihov portal...

1 komentar

Napad na Google izviral z dveh kitajskih šol

Shanghai Jiaotong University

The New York Times - Na plano kapljajo novi podatki o decembrskih kibernapadih iz Kitajske. The New York Times poroča, da so izsledili nekaj IP-naslovov iz napadov ter da je sled preiskovalce pripeljala do dveh izobraževalnih ustanov na Kitajskem, izmed katerih ima ena močne vezi z vojsko. Ugotovili so še, da so se napadi morda začeli že lanskega aprila, torej več mesecev prej, kot so predvidevali doslej. Dosedanji podatki so preiskovalce z NSA vodili le do tajvanskih računalnikov.

Nova odkritja porajajo več vprašanj, kot jih zapirajo. Izsledki sedaj kažejo na Univerzo Jiaotong v Šanghaju in Poklicno šolo Lanxiang, medtem ko dokazi nekega drugega ameriškega podjetja, ki je bilo napadeno na isti način, vodijo do...

11 komentarjev

Petindvajset najnevarnejših programerskih napak

Slo-Tech - Tudi letos so strokovnjaki za računalniško varnost iz približno trideset organizacij sestavili seznam 25 najnevarnejših programerskih napak, ki na široko odpirajo vrata zlikovcem. Letošnji seznam je zelo podoben lanskemu. Glavni krivci ostajajo enaki, tj. XSS (cross-site scripting), SQL injection in buffer-overflow. Teh 25 napak je krivih za skoraj vse napade na spletu, med drugim tudi za zloglasni kitajski napad na Google in druga zahodna podjetja. Poleg napak je še obsežna razlaga, kaj točno je problematično in kako se pomanjkljivostim izogniti. Predlagajo pa še eno rešitev za odpravo napak, in sicer vključitev klavzule v pogodbe z razvijalci, da so za hrošče odgovorni oni.

7 komentarjev

Google laja, karavana gre dalje

Sergey Brin

Wired News - Prejšnji mesec se je po odkritju velikih hekerskih napadov, ki naj bi jih bila naročila kitajska vlada, Google hudo razjezil in napovedal, da ne bo več klečal pred kitajsko vlado. Če jim ne bodo dovolili delovati v skladu s svojo politiko in bodo od njih še naprej terjali cenzuriranje zadetkov pri iskanju po kitajskem Googlu, bodo največjo državo na svetu preprosto zapustili, so bili odločni v Googlu....

11 komentarjev

Android 2.1 za Droid, Hero, hekanje Droida

Adapter za USB host način

vir: engadget
engadget - Android 2.1 je bil premierno (uradno) predstavljen z izidom Googlovega Nexus One, vse od takrat pa se je nestrpno pričakovalo tudi izid za druge mobilne telefone. Najbolj pričakovana je bila seveda izdaja za Motorolin Droid, saj je verjetno najbolj zaželen in razširjen mobilni telefon z Androidom novejše generacije, poleg Nexusa. Droid naj bi najnovejšo izdajo odprtega operacijskega sistema dobil še ta teden, skupaj z vsemi najnovejšimi dodatki, ki jih premore Nexus One. Slednji je namreč ravno pred kratkim v Google Maps, brskalniku in v galeriji dobil podporo pinch-to-zoom oz. podporo več hkratnim pritiskom s prsti (multitouch)

To GSM izdaja Droida, poimenovana Milestone, podpira že od...

19 komentarjev

APT (Advanced Persistent Threats) napadi iz Kitajske

Wired News - Kot je znano, so pred časom kitajski vladni hekerji napadli Google, zaradi česar je slednji napovedal, da bo razmislil o umiku iz Kitajske. Da gre za resno zadevo, kaže tudi to, da je Googlu svojo pomoč pri preiskavi ponudila ameriška National Security Agency. Po mnenju Schneierja, je napad sicer omogočila zloraba nadzornih tehnologij, ki jih je na zahtevo ameriške vlade v svoje sisteme vgradil Google, omogočajo pa (stranski) dostop do GMail računov s strani pravosodnih organov in tajnih služb.

Vsekakor ne gre za osamljen incident, pač pa za serijo napadov na zahodna podjetja, ki jih je mogoče zaznavati že nekaj let. Pred kratkim so tako napadalci vdrli v tri znana ameriška naftna podjetja. Več o teh napadih je tokrat za Wired spregovoril Kevin Mandia, direktor podjetja, Mandiant, ki se ukvarja z digitalno forenziko. Podrobnejše poročilo o napadih je bilo pred kratkim predstavljeno na zaprti konferenci o informacijski varnosti.

Po njegovih besedah je tarča napada na tisoče...

12 komentarjev

Alternative iPadu

Eee Tablet

vir: Mashable
Mashable - Predstavitev iPada je prinesla mnogo polemik o smiselnosti naprave, medtem ko je stališče industrije, da se je pričakovali več oz. da bi bilo možno več že s trenutno strojno opremo (npr. podpora multitaskingu, itd.). Vsi, ki vam iPad iz kateregakoli razloga ni všeč, brez skrbi, alternativ bo še veliko. Prav alternative so se odločili poiskati na Mashable, kjer so zbrali podatke 9 prihajajočih tabličnih računalnikov, pa naj bodo šele v zgodnjih fazah razvoja (eden je celo še v fazi 3D renderjev) oz. je bilo njihovo delovanje v obliki prototipov že prikazano na CES-u. Prav v slednjo kategorijo pade HP-jev Slate, ki ga je na svoji predstavitvi pokazal sam CEO Microsofta, Steve Ballmer. To je pravzaprav dokaj pomemben podatek,...

72 komentarjev

Android na N900

engadget - Nokiin Maemo in Googlov Android sta si, čeprav na prvi pogled popolnoma različna, pravzaprav nadvse podobna. Oba namreč za jedro uporabljata Linux, na katerem je nato zgrajen uporabniški vmesnik, ki je tako različen. Prav zaradi enake osnove hekanje Android na Nokio N900 oz. Maema na Android telefone ne bi smelo biti popolnoma nemogoče, saj so gonilniki za komponente telefona izdelani za Linux. Na T-Mobile G1 je npr. že deloval Debian vzporedno z Androidom, mnogo težavnejši pa je npr. prehod z Androida na Windows Mobile oz. obratno, čeprav tudi ta očitno ni nemogoč.



Kot potrditev podobnosti imamo zdaj slikovni in video dokaz Androida na Nokii N900. Maemo in Android sta nameščena v dual boot načinu, kjer je Maemo nameščen na interni...

13 komentarjev

Schneier: Napad na Google omogočile ZDA

Bruce Schneier

CNN - Prah po kitajskem velenapadu na zahodna podjetja konec lanskega leta se še zdaleč ni polegel. Podjetja intenzivno preiskujejo, kdo in kako je zakrivil vdore, Kitajci zanikajo vpletenost, Američani svarijo svoja podjetja. Aktivisti na področju zasebnosti pa svarijo nas.

Svetovni varnostni guru Bruce Schneier v prispevku za CNN pravi, da je kitajskim hekerjem nevede pomagala tudi ameriška vlada. Google je namreč v Gmail vgradil stranska vrata, da bi lahko izpolnjeval vladne náloge, in prav te so Kitajci izrabili. Schneier pojasnjuje, da podobne prakse udejanjajo tudi druge vlade, denimo švedska,...

18 komentarjev

Luknje v IE zakrpane

CNet - Varnostne pomanjkljivosti v Internet Explorerju, ki so dvignile veliko prahu, ker so bili prav z njihovo pomočjo iz Kitajske izvedeni napadi na Google in druga zahodna podjetja, so zakrpane. Microsoft je včeraj izdal izredni paket popravkov, v katerem je popravil osem varnostnih pomanjkljivosti, ki nastopajo v vseh verzijah od IE5 dalje. Jerry Bryant iz Microsofta pravi, da so sprva luknje nameravali zakrpati v rednem paketu popravkov, ki je načrtovan za 9. februar, a so zaradi pomembnosti pohiteli. V isti sapi dodaja, da so bili nanje opozorjeni že pred štirimi meseci in da je najbolj kritičen IE6, ki naj bi bil tudi edini neposredno zlorabljen v napadih. Čas bi bil, da ga pošljemo na smetišče zgodovine, kamor po devetih letih nedvomno sodi. Popravke in nove verzije Internet Explorerja snamete na Windows Update.

8 komentarjev

Google preložil dva Androida za kitajski trg

ComputerWorld - Na spletu še vedno odmeva razkritje napadov na Google in druga zahodna podjetja, ki so jih kitajski hekerji neovirano izvajali pretekli mesec. Google je zagrozil, da se bo iz Kitajske popolnoma umaknil, a so jim za zdaj odložili le nekaj priboljškov.

Odločili so se, da bodo napovedano predstavitev dveh Androidnih telefonov iz Motorole in Samsunga za kitajski trg nekoliko preložili. Predstavitev je bila napovedana za danes, uradne razlage o razlogih za odpoved pa njihova tiskovna predstavnica ni navedla. Neuradno se govori, da se trenutno Google pogovarja s kitajskimi oblastmi, koder je izid sila težko napovedati, zato naj bi se odločili počakati.

Kitajska medtem ostaja nepopustljiva. Vztrajajo, da je naloga oblasti "voditi" Kitajce pri uporabi interneta in da se morajo podjetja prilagoditi lokalnim zakonom. Položaj Googla na Kitajskem so primerjali s položajem kitajskih podjetij v Afriki. Tam se pač Kitajci soočajo z mnogo težavami, ko se morajo prilagajati lokalnim zahtevam,...

10 komentarjev

Kitajski napadi izkoristili luknjo v IE

CNet - Pred dnevi so odkrili, da so kitajski hekerji od decembra do 4. januarja napadli celo vrsto zahodnih podjetij, zaradi česar je Google celo napovedal, da se bo umaknil iz Kitajske. Microsoft je priznal, da je eden izmed krivcev za uspeh napadalcev tudi njihov brskalnik. Kot je dejal Mike Reavey, vodja Microsoftovega Security Response Center, je bil Internet Explorer eden izmed uporabljenih vektorjev za napad. Podjetje McAfee pojasnjuje, da so napadalci izkoristili pomanjkljivost IE zero-day in ne napake v PDF-jih. Luknja naj bi obstajala v vseh verzijah Internet Explorerja od 5.01 naprej, medtem ko Reavey trdi, da so bili prizadeti le uporabniki IE6. V intenzivni preiskavi, ki poteka o dogodku, sodelujejo MS, Google, Adobe, Mandiant in McAfee. Več o tem.

22 komentarjev

Na Kitajskem brez mučenja pri odvajanju od interneta

Slashdot - Na Kitajskem je zasvojenost z internetom kar precejšen problem, zaradi česar cvetijo razne klinike za odvajanje od te odvisnosti. Posebej izpostavljeni so mladi, ki jih potem starši strpajo v te institucije, kjer jih od interneta odvajajo na špartanski način. Smrt 15-letnega Senshana Denga, ki se je avgusta zgodila le nekaj ur po sprejetju v tako ustanovo v provinci Guangxi, je povzročila hud pritisk javnosti, naj vlada ukrepa. Ta se je še okrepil nekaj dni pozneje, ko je v bolnišnico s hudimi poškodbami prispel Liang Pu, ki je imel po podobnem tretmaju v Sichuanu vodo v pljučih in odpoved ledvic.

Kitajska vlada je že junija prepovedala uporabo elektrošokov pri tovrstnem zdravljenju, ko so v javnost pricurljala poročila o kontroverznem psihiatru, ki je na ta način želel pozdraviti skoraj tri tisoč najstnikov. Sedaj je Kitajska še nekoliko odločneje pristrigla peruti tovrstnim klinikam, saj je njihovo ministrstvo za zdravje v celoti prepovedalo fizično nasilje pri odvajanju od...

15 komentarjev

Yamaha CRW2200 - 20/10/40

CDR-Info - Yamaha je napovedala predstavitev novega pekača, ki bo zmožen CDje zapeči pri 20× hitrosti. Predstavitev je napovedana za CeBit 2001 v Hanovru. Nova Yamaha podpira SafeBurn, Yamahino različico BurnProofa. Napovedana je v petih različicah. Vgradni ATAPI in SCSI-3 različici ter zunanje SCSI-3, USB 2.0 in FireWire (IEEE1394) različice. Malo daljšo predstavitev si lahko preberete tukaj.

4 komentarji