»

Prodali Apple-I za pol milijona evrov

BBC - Ta konec tedna so v Nemčiji na dražbi prodali delujoč primer računalnika Apple-I iz zgodnjih Applovih let. Zanj je neznani prodajalec od neznanega kupca iztržil dobrega pol milijona evrov. A vse vendarle ni neznano; zanimiva je zlasti predzgodba.

Prazgodovine tukaj ne bomo na široko obnavljali. Apple je računalnik Apple-I izdal leta 1976, ki sta ga mukoma spravila skupaj Steve Jobs in Steve Wozniak. Takrat je moral Jobs prodati svoj avto, Wozniak pa svoj drag kalkulator, da sta sploh lahko sfinancirala razvoj in gradnjo. Apple-1 ni bil nič več kakor osnovna plošča, ki je dobila različna ohišja in zaslone.

Trenutno obstaja še kakšnih 40 primerkov Appla-I, zato je to zelo cenjen računalnik. Ne zaradi svoji sposobnosti, ki jih danes...

4 komentarji

Umrl je Steve Jobs

vir: Apple
Apple - Danes ponoči je v 57. letu starosti umrl nekdanji Applov izvršni direktor in najzaslužnejši za Applov feniksovski preporod in meteorski vzpon v zadnjih letih, Steve Jobs. S položaja izvršnega direktorja je precej nenadno, a ne nepričakovano zaradi zdravstvenih razlogov odstopil 25. avgusta letos. Kljub temu je obdržal mesto v upravnem odboru podjetja. Jobs je imel že prej obilico zdravstvenih težav, saj se je prvikrat uspešno z rakom spopadel že leta 2004. Tudi leta 2009 je za nekaj mesecev predal krmilo podjetja zaradi presaditve jeter, letos januarja pa je vzel bolniški dopust, ki je trajal...

138 komentarjev

Steve Jobs odstopil z mesta generalnega direktorja Appla

Steve Jobs odhaja

Slo-Tech - Po tem ko je bil Steve Jobs na bolniškem dopustu od 17. januarja, je danes (in veljavno takoj) odstopil z mesta generalnega direktorja Appla. Njegovo mesto je prevzel Tim Cook, ki je že vodil Apple, medtem ko je bil Jobs na prejšnjem bolniškem dopustu med zdravljenjem raka. V svojem pismu direktorskega odboru je Apple prosil, da bi ostal kot predsednik direktorskega odbora, kar so mu tudi že odobrili.

Nazadnje ko je odšel na bolniški dopust, je Applova delnica kratkoročno strmoglavila. Kaj se bo dogajalo tokrat, bomo videli ob treh popoldan po našem času, ko se odpre newyorška borza.

119 komentarjev

Prihaja uradna biografija Steva Jobsa

Ars Technica - V začetku leta 2012 lahko pričakujemo prvo biografijo o izvršnem direktorju in splošnem vodju Appla, Stevu Jobsu. Sicer to ne bo prva biografija, a bo po drugi strani prva, ki bo dobila Jobsovo potrdilo za izid ter v katero bodo vključeni intervjuji s sodelavci iz Appla, Jobsovo ožjo družino in Stevom Jobsom samim. Avtor biografije bo Walter Isaacson, nekdanji pisec člankov za revijo Time. Mnogo bolj relevanten podatek o avtorju, ki je z delom na Jobsovi biografiji začel že daljnega leta...

72 komentarjev

Steve Jobs v bolniški stalež

Applova delnica je ob objavi informacije strmoglavila

TechCrunch - Applov izvršni direktor Steve Jobs je napovedal, da bo vzel bolniški dopust za nedoločen čas. V elektronski okrožnici je zaposlenim povedal, da bo še vedno izvršni direktor podjetja in da bo še vedno sodeloval pri vseh pomembnih odločitvah, le sedaj bo za nekaj časa dal prednost lastnemu zdravju. V vmesnem času bo vršilec dolžnosti Tim Cook. Zakaj si bo vzel predah, ni pojasnil.

Spomnimo, da je že leta 2009 Steve Jobs za pol leta zapustil podjetje, ker je odšel na presaditev jeter. Tudi takrat je bil njegov namestnik Tim Cook. Že leta 2004 pa je premagal raka na trebušni slinavki.

Investitorji v Frankfurtu so na tokratno bolniško odsotnost reagirali panično, saj je Applova delnica izgubila skoraj osem odstotkov. Na Wall Streetu včeraj niso trgovali, saj so v ZDA...

73 komentarjev

Jobsova letna plača še vedno $1

Steve Jobs s svojimi značilnimi očali, črnim pulijem in kavbojkami z MacBook Airom v roki

vir: HotHardware
HotHardware - Plačilna lista Steva Jobsa za leto 2010 ni prav nič drugačna kot v preteklih letih, saj že več kot desetletje CEO podjetja Apple prejema le en ameriški dolar letnega plačila. Vseeno je Steve Jobs daleč od reveža, saj je po vrnitvi v Apple leta 1997 prejel 5,5 milijona delnic tega podjetja iz Cupertina (približno 5-odstotni delež), ki si ga še vedno lasti v celoti. Apple je npr. ravno pred kratkim glede na...

32 komentarjev

Dražba Appla 1

Slashdot - V torek, 23. novembra, bo britanski Christie's dražil primerek prvega Applovega računalnika. Apple I je izšel julija 1976 in je stal zverinskih 666,66 dolarjev (poltretji tisočak v današnjih dolarjih). Do prenehanja prodaje naslednje leto je Steve Wozniak ročno izdelal okrog 200 primerkov, danes pa jih najdemo na svetu le še tri ali štiri ducate. Kakor tako redkemu zbirateljskemu primerku pritiče, pričakujejo, da bodo zanj iztržili med 100 in 150 tisoč funti.

Apple 1 je takrat Steve Wozniak prodajal še iz garaže staršev Steva Jobsa. Poganja ga procesor MOS R6502P s taktom 1 MHz in ima 8 KB pomnilnika (tovarniško 4 KB, možna razširitev do 48 KB). Za normalno uporabo je bilo treba imeti še tipkovnico in televizijski zaslon.

25 komentarjev

Googlova ustanovitelja prodajata del podjetja

CNet - Ustanovitelja Googla Larry Page in Sergey Brin sta objavila načrt, po katerem bosta v naslednjih štirih letih postopoma prodala pet milijonov delnic v podjetju Google v vrednosti 5,5 milijarde dolarjev, s čimer bosta njun vpliv v podjetju znižala z 59 na 48 odstotkov. Načrt bo trajal štiri leta, da bosta lahko delnice odsvojila brez naglice, ki bi lahko preplašila vlagatelje na borzi.

Googlova lastniška struktura sicer obstoji iz dveh razredov delnic. Delnice razreda A so bile izdane leta 2004 v javni ponudbi (IPO), z njimi se trguje na borzi in imetnikom dovoljujejo en glas na delnico na skupščini delničarjev. Pomembnejše so delnice razreda B, s katerimi se ne trguje na organiziranem trgu. Te so v lasti ustanoviteljev, direktorjev in menedžerjev ter lastnikom dajejo deset glasov na delnico. Brin in Page imata zato v lasti 18 odstotkov delnic podjetja in 59 odstotkov delničarskih glasov.

Zaposleni v ključnih položajih na Googlu sicer trenutno obvladujejo 70,9 odstotka glasov,...

13 komentarjev

Mož desetletja Steve Jobs

Slo-Tech - Iztek leta in pričetek desetih let 21. stoletja kar kliče po raznih izborih izdelkov in ljudi leta in desetletja, tako da se nekaj tovrstnim novicam v bližnji prihodnosti ne bo moč povsem ogniti. Na finančnem portalu SmartMoney, ki sicer ni tako ugleden kot kakšen Bloomberg, so izbirali človeka desetletja. O tem na naših straneh sploh ne bi poročali, če si laskavega naslova ne bi prislužil Applov izvršni direktor Steve Jobs, ki je prejel 30 odstotkov vseh glasov. Na drugo mesto se je zavihtel finančni guru Warren Buffett, šef znamenitega holdinga Berkshire Hathaway, sledijo pa mu Ben Bernake (vodja ameriške zvezne banke FED), Sergey Brin in Larry Page (ustanovitelja Googla) ter Bill Gates (ustanovitelj Microsofta).

Kaj je Jobs storil takega, da si zasluži naziv mož dekade? Podjetje Apple je bilo ustanovljeno leta 1976, ko so skupaj stopili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne. Podjetju je šlo v prvih letih dobro, posebej v spominu nam je ostala legendarna reklama za Macintosh...

4 komentarji

Steve Jobs CEO desetletja

CNN.com - Da je Steve Jobs eden izmed boljših vodij podjetij bi se lahko strinjali vsi, pa naj bodo veliki oz. malo manjši ljubitelji Appla. Njegove sposobnosti so potrdili tudi pri reviji Fortune, kjer so ga razglasili za najboljšega CEOja desetletja. In zadnje desetletje je bilo za Apple, roko na srce, res izjemno.

Steve Jobs se je v Apple vrnil leta 1996 in ga v naslednjem desetletju s svojo karizmo popeljal do nekaj revolucionarnih iznajdb na področju tehnike. Razširili so tržni delež svojih računalnikov in operacijskega sistema OS X (ki je zdaj že blizu 5%), a so obenem tudi močno razširili nabor dejavnosti. Zdaj so računalniki za Apple skorajda postranska dejavnost, za kar se imajo zahvaliti iPodom, storitvi iTunes ter iPhonu. Jedro oboževalcev je dobro znano tudi po svoji fanatičnosti, kar je, kljub nadležnosti, pomembna uporabniška baza za katerokoli družbo.

Kako bo Steve Jobs vodil podjetje v novem desetletju, po težavah z zdravjem, pa bo pokazal čas.

70 komentarjev

Nepovezani direktorji

TG Daily - Raziskava strani ÜberCEO, v katero je bilo zajetih 100 najpomembnejših CEOjev, je prinesla zanimive rezultate. Od stotih direktorjev niti eden nima svojega bloga, le dva imata Twitter račun, 13 jih ima LinkedIn račun, 19 pa svoj profil na FaceBooku. S Twitter računom izstopata Warren Buffett, ki je CEO družbe Berkshire Hathaway, ter Alan Lafley, zaposlen pri Procter and Gamble. Čeprav ima prvi, Warren Buffett, kar 7441 zasledovalcev, aktivno ne spremlja nikogar, kjer mu je podoben tudi Alan Lafley, katerega spremlja zgolj 33 ljudi. Podobna je zgodba z LinkedIn računi, kjer so res aktivni le trije - Dellov Michael Dell s prek 500, Ingram Microv Gregory Spierkel z 213 In Ciscov John Chambers z 82 povezavami.

Zgodba se ponavlja tudi na Facebooku, kjer recimo CEO Exxon Mobile, Rex Tillerson, sploh nima prijateljev, drugi pa tavajo v povprečju. Čeprav ima kar tri četrtine od stotih najpomembnejših CEOjev svoj vnos v Wikipedijo, približno tretjina teh vnosov ni popolna oz. vsebuje...

23 komentarjev

Steve Jobs se vrača

Steve Jobs

Ars Technica - Na začetku tega leta smo pisali, da Applov šef Steve Jobs zaradi zdravstvenih težav za pol leta zapušča krmilo podjetja, kar smo mnogi razumeli kot namig, da se utegne Jobs posloviti za stalno. Kot kaže, so se zmotili, saj se Jobs vrača. Prihodnji teden namreč v Kaliforniji pričakujemo Applovo razvijalsko konferenco (WWDC) in Jobs bi utegnil presenetiti z nastopom kar tam. The Wall Street Journal piše, da je njegovo zdravstveno stanje dobro in da okreva po načrtih, tako da se lahko vrne junija, kot...

15 komentarjev

Maci naokrog četrt stoletja

CNet - Jutri bo minilo natančno 25 let, od kar je podjetje Apple predstavilo svoj prvi računalnik Macintosh. Z uvedbo miške in grafičnega vmesnika so različnih proizvajalci poskušali prepričati množice že prej, a prvi resnični prodajni hit, ki ju je uprabljal, je postal 24. januarja 1984 izšli Macintosh. Od začetka razvoja v sedemsetih letih so se načrtovane specifikacije večkrat spremenile, na koncu pa so uporabili Motorolin mikroprocesor 68000 z 8 MHz, 128 KB pomnilnika, disketnik za 400 KB velike diskete in 9-palčni monokromatski zaslon.

Že tedaj je bil Apple mojster oglaševanja, saj reklama, ki je bila predvajana dva dni pred začetkom prodaje med Super Bowlom, še vedno velja za mojstrovino. Na strani CNet so pripravili slikovno časovno premico, kje si lahko ogledate, kako smo prišli od škatlastih devetpalčnih zaslonov s katodno cevjo do elegantnih MacBookov v 25 letih. Zanimiva je še recenzija Maca iz leta 1984, ki je že takrat Macu napovedala svetlo prihodnost.

Pred 25 leti ...

vir:

25 komentarjev

Steve Jobs zapušča Apple do poletja

Gizmodo - Applov izvršni direktor Steve Jobs je imel v preteklosti nadvse nesrečne težave z rakom, ki ga je uspešno prebolel, vendar pa se njegove zdravstvene težave na žalost še niso zaključile. Tako je že pred časom imel zdravstvene težave s hormonskim neravnovesjem, zaradi česar je v zadnjem času izgubil velik delež svoje teže, to pa ga je tudi prisililo, da se je odpovedal vodenju Applovega znamenitega Keynota na Macworldu.

Na žalost se je sedaj izkazalo, da so njegove zdravstvene težave nekoliko bolj resne in še niso v celoti odpravljene. Da bi se lažje posvetil zdravljenju, omogočil uslužbencem, da se osredotočijo na delo in se ne obremenjujejo z njegovim zdravstvenim stanjem ter nenazadnje, da bi se ognil nepotrebni medijski pozornosti, ki ne pripomore ne k njegovemu okrevanju in ne k javni podobi podjetja, je do poletja predal svoja izvršna pooblastila za dnevne operacije Tim-u Cook-u, strateške odločitve pa bodo še vedno ostale v njegovih rokah.

Pa čimprejšnje okrevanje!

34 komentarjev

Apple: Uporabljajte več protivirusnih programov

Washington Post - Čeprav so računalniški virusi večinoma domena operacijskega sistema Windows, za kar se lahko le-ta zahvali svoji priljubljenosti, to ne pomeni, da so ostali sistemi imuni. Washington Post poroča, da se je danes na Applovi strani znašel zanimiv napotek uporabnikom, ki pravi: Apple priporoča uporabo več antivirusov, tako da morajo pisci virusov premagati več ovir, z čimer jim dejavnost otežimo. V nadaljevanju so priporočali uporabo VirusBarrier X5, Symantec Norton Anti-Virus 11 for Macintosh in McAfee VirusScan for Mac. Stavek so hitro umaknili, a nekaj vrstic niže še vedno pošteno ugotavljajo, da 100 % imunega sistema pač ni. Napredek v primerjavi z dve leti staro reklamo je očiten.

56 komentarjev

Steva Jobsa spet odpisali

TechCrunch - Kot da bi si nekdo želel, da se morda najbolj karizmatična figura na IT sceni za vedno umakne iz glavnega odra: nekdo je na CNN-ov iReport objavil vest, da je Steve Jobs doživel srčni napad. Za trenutek je Applova delnica zgrmela (še precej bolj kot ostale te dni), a ko je Apple zanikal govorice, se je vrnila na predhodnjo raven. Naj spomnimo, da je pred nekaj tedni Bloomberg Magazine pomotoma objavil celo osmrtnico Steva Jobsa.



Mimogrede, do tistih zvišanj potem ni prišlo.
Ali je iTunes ogrožen?

28 komentarjev

Bill Gates in Steve Jobs ponovno skupaj na odru

MacRumors.com - Po več kot 20 letih sta se včeraj na odru v okviru konference D5 skupaj pojavila Bill Gates in Steve Jobs. Intervjuvala sta ju Kara Swisher ter Walt Mossberg, ogled posnetka pa močno priporočamo. Na prvi pogled bi morda sklepali, da sta vodilna moža podjetij Apple in Microsoft med sabo skregana, a če je to res, sta uspela nesoglasje zelo dobro prikriti. Intervju je namreč potekal v zelo pozitivnem vzdušju, občasno zbadanje pa ni preseglo meja dobrega okusa in smisla za humor. Med drugim sta komentirala trenutno in preteklo stanje na IT sceni, ocenjevala najpomembnejša dela sogovornika ter se šalila o reklamah Mac vs. PC.Naj ponovim še enkrat - v teh večernih uricah resnično priporočamo ogled!

44 komentarjev

Apple naznanil prehod na Intelove procesorje

Slo-Tech - Ta teden se v San Franciscu odvija vsakoletna prireditev Apple Worldwide Developer Conference (WWDC '05), na kateri je imel otvoritveni govor Applov izvršni direktor, Steve Jobs.

V svojem govoru je potrdil govorice o prehodu Appla na Intelove procesorje, ki so v zadnjih nekaj dnevih preplavile splet. Poudaril je tudi, da njihov operacijski sistem OS X zadnjih pet let razvijajo vzporedno tako za PowerPC kot za platformo x86. Na prireditvi je predstavil delovanje OS X na delujočem računalniku x86, ki je bil osnovan okoli procesorja Intel Pentium 4, katerega frekvenca je bila 3,4 GHz.
Prve na Intelovih procesorjih zasnovane računalnike bomo videli junija 2006, prehod pa naj bi bil končan leto kasneje.

Veliko časa je bilo namenjenega poudarjanju enostavnega prehoda, saj naj bi bili vsi programi lahko prenosljivi. V večini primerov bo zadostoval samo ponoven prevod programa ali minimalna sprememba kode. Vsi stari programi, ki so bili prevedni v jezik PowerPCjev, pa bodo še vedno...

80 komentarjev

Steve Jobs okreva

Slashdot - Prvi mož podjetja Apple, Steve Jobs, je prestal operacijo, pri kateri so mu kirurgi odstranili redko obliko rakastega tumorja. 49-letni Jobs se namerava v podjeje vrniti septembra. Do takrat ga bo pri vodenju kalifornijskega podjetja Cupertino, ki izdeluje računalnike Mac in predvajalnike iPod, nadomeščal Tim Cook, vodja svetovne prodaje pri Applu. Jobsovo stanje je zaenkrat zelo vzpodbudno, zanesljivo pa ne bo potreboval kemoterapije. Klik!

6 komentarjev

Ameriški jabolčni velikan zopet z dobičkom

več strani - S sedeža ameriškega proizvajalca osebnih računalnikov Apple Computer so sporočili, da je njihov dobiček v prvih treh mesecih letošnjega leta padel na 43 milijonov dolarjev. Ta je v enakem obdobju lani znašal 233 milijonov dolarjev, prodaja pa je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem padla za 26 odstotkov na 1,43 milijarde dolarjev. Kljub relativno velikemu padcu je dobiček večji, kot so napovedovali strokovnjaki. Ob takih poslovnih rezultatih se ameriškemu velikanu po polletnem črnem obdobju, ko je njegova izguba znašala 152 milijonov dolarjev, obetajo boljši časi. Izvršni direktor ameriškega koncerna Apple Steve Jobs je dejal, da so prenosni računalniki Titanium PowerBook G4 in operacijski sistem Mac OS X glavni proizvodi, s katerimi je ameriškemu proizvajalcu uspelo splezati na zeleno vejo.
V poslovni svet se je za vas odpravil Mitja.

0 komentarjev