» »

Mož desetletja Steve Jobs

Mož desetletja Steve Jobs

Slo-Tech - Iztek leta in pričetek desetih let 21. stoletja kar kliče po raznih izborih izdelkov in ljudi leta in desetletja, tako da se nekaj tovrstnim novicam v bližnji prihodnosti ne bo moč povsem ogniti. Na finančnem portalu SmartMoney, ki sicer ni tako ugleden kot kakšen Bloomberg, so izbirali človeka desetletja. O tem na naših straneh sploh ne bi poročali, če si laskavega naslova ne bi prislužil Applov izvršni direktor Steve Jobs, ki je prejel 30 odstotkov vseh glasov. Na drugo mesto se je zavihtel finančni guru Warren Buffett, šef znamenitega holdinga Berkshire Hathaway, sledijo pa mu Ben Bernake (vodja ameriške zvezne banke FED), Sergey Brin in Larry Page (ustanovitelja Googla) ter Bill Gates (ustanovitelj Microsofta).

Kaj je Jobs storil takega, da si zasluži naziv mož dekade? Podjetje Apple je bilo ustanovljeno leta 1976, ko so skupaj stopili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne. Podjetju je šlo v prvih letih dobro, posebej v spominu nam je ostala legendarna reklama za Macintosh iz leta 1984, ki je poskrbela za odlične začetne prodaje novega Maca. Zaradi visoke cene in omejenega izbora programske opreme nadaljnja prodaja ni sledila začetnemu zagonu. Leto pozneje je sledil spor med novim Applovim izvršni direktorjem Johnom Sculleyjem in Stevom Jobs, zaradi česar je slednji odšel. Apple je naslednja leta dobro posloval, prodaja Macintosh Portable in PowerBooka je bila dobra, zgodnja devetdeseta leta so bila prva zlata doba Appla. Sledilo je težavnejše obdobje, ki ga je presekal šele Steve Jobs.

V podjetje se je vrnil leta 1996 in kmalu postal izvršni direktor. Poskrbel je za pravi preporod potapljajočega velikana. V desetletju je vrednost delnic Appla povečal za sedemkrat in spremenil način, kako ljudje kupujejo (iTunes) in poslušajo (iPod) glasbo ter nakupujejo aplikacije (AppStore). V tem času je Apple postal statusni simbol,
podjetje pa prava zlata kokoš. In zato je Steve Jobs človek desetletja.

4 komentarji

r0ker ::

čeprav ima on kaj malo veze s tem

ABX ::

When money talks bullshit walks.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

we_are_borg ::

čeprav ima on kaj malo veze s tem


argumentiraj to nepremišljeno izjavo.
death is irrelevant

3p ::

Kljub temu, da pogriženih jabolk ne maram, mislim da je priznanje, glede na to kaj je nastalo iz Appla, odkar je prišel nazaj, več kot zasluženo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple, Google, Intel in Adobe ponudili premalo, tožba zaposlenih gre dalje

Oddelek: Novice / Tožbe
128045 (5916) sisemen 
»

Umrl je Steve Jobs (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
13832008 (21321) nekikr
»

Steve Jobs CEO desetletja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
707143 (5667) FireSnake
»

Apple naznanil prehod na Intelove procesorje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
8010587 (8606) mercutio

Več podobnih tem