»

H.266 (VVC) dokončan

Slo-Tech - Fraunhoferjev inštitut za telekomunikacije (Fraunhofer HHI) je sporočil, da so skupaj s partnerji (Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm, Sony) dokončali specifikacije novega standarda za kodiranje videa H.266/Versatile Video Coding (VVC). Naslednik H.265 (HEVC) ima boljšo kompresijo, kar naj bi se odrazilo v 50 odstotkov manjših datotekah oziroma potrebi po pasovni širini, ne da bi bila slika opazno slabša. Novi standard se lahko uporablja za enkodiranje vseh ločljivosti vse od SD do 8K. V praksi to pomeni, da bo ura posnetka v UHD (4K) merila okrog 3,3 GB.

HEVC se je kljub tehničnim prednostim med uporabniki sorazmerno počasi uveljavljal, kjer je bil nezanemarljiv dejavnik tudi nejasno licenciranje. Fraunhofer HHI pričakuje, da bo s H.266 situacija drugačna in da bo hitreje pridobil naklonjenost. Razlogi so očitni, predvsem čedalje več videovsebin v čedalje višji ločljivosti, ko internetne povezave že postajajo ozka grla. Moving Picture Experts Group (MPEG) poleg...

20 komentarjev

2019: televizija je mrtva, naj živi internet

Slo-Tech - Čedalje več časa preživljamo na internetu in ker ima dan omejeno število ur, ga moramo nekje preživljati manj. Televizija, ki je zelo vztrajen spremljevalec modernih življenj, bo prihodnje leto morala prepustiti svoje mesto internetu. Po raziskavah Zenitha bodo prihodnje leto ljudje prvikrat porabili več časa na internetu kakor pred televizijo. Skrbi pa nas lahko dejstvo, da razlog ni skrajšanje časa, ki ga posvetimo televiziji, temveč podaljšanje časa za internet.

V povprečju ljudje na svetu pred televizorji preživijo 170 minut, leta 2011 pa je bila ta številka 180 minut. Po drugi strani pa smo tedanjih 70 minut interneta letos prignali do 160 minut, prihodnje leto pa bo internet prehitel televizijo, ocenjujejo pri Zenithu. Temu so se...

43 komentarjev

Filmi na nosilcih Blu-ray ne nujno boljši od DVD-jev

The Register - Na enoslojni DVD lahko zapišemo 4,7 GB, medtem ko jih enoslojni enostranski Blu-ray sprejme 25 GB, bolj koncentrirane različice pa dvakrat ali celo štirikrat več. V teoriji bi torej morali filmi na nosilcih Blu-ray biti posneti v bistveno višji kvaliteti. Na Which? so testirali, koliko se razlika v kapaciteti dejansko odrazi v boljši sliki. Bili so razočarani.

Čeprav zmore DVD le 576p in Blu-Ray 1080p, na testu pri polovici filmov razlike ni bilo opaziti. Primerjali so 17 filmov iz različnih studiev in različnih časovnih obdobij, ki so bili izdani na obeh nosilcih. Ugotovili so, da je slaba polovica primerkov imela na medijih Blu-ray bistveno boljšo sliko (Casino Royale in Avatar sta naravnost blestela, pa...

38 komentarjev

H.264 ostaja brezplačen za spletno predvajanje videov

Heise - Iz MPEG LA so sporočili, da bodo nadaljevali odrekanje licenčninam za uporabo kodeka H.264 za storitve brezplačnega gledanje videoposnetkov na spletu (free web streaming) vse do izteka licence. Ta velja do konca leta 2015, a so imeli v MPEG LA željo, da bi z začetkom prihodnjega leta začeli zaračunavati rabo. Odločitev je bržkone posledica Googlovega pritiska v okviru Open Web Media Projecta. Spomnimo, da je Google maja kupil On2 Technologies in objavil kodek VP8 pod brezplačno licenco in v sodelovanju z Mozillo, Opero, Adobom in še nekaj drugimi podjetji ustanovil projekt. MPEG LA tako ni imel izbire, če je želel, da H.264 (p)ostane spletni standard.

53 komentarjev

Na Blu-raye gre 33,4 GB

Slashdot - Trenutni standard Blu-ray predvideva zapis 25 GB podatkov na sloj, a proizvajalcev to ne ustavi pri iskanju še zadnjih neizkoriščenih milimetrov prostora. Sony in Panasonic sta iznašla način, kako na plošček stlačiti 33,4 GB podatkov, pri čemer medij ostane berljiv s trenutnimi predvajalniki ob nadgradnji firmwara. Pri obstoječem formatu zapisa se ob branju ugotavlja fazno trepetanje (jitter) sledi na ploščku, a metoda pri višjih kapaciteta postane nezanesljiva.

Sony in Panasonic sta razvila i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation), ki opravlja isto funkcijo tudi pri višjih kapacitetah. Izračunavanje MLSE je računsko zahteven proces, zato za njegovo obdelavo v realnem času potrebujemo predvajalnike z dovolj zmogljivo strojno opremo. Nova metoda še ni del standarda Blu-ray, a lahko zaradi vplivnih botrov kmalu pričakujemo njeno inavguracijo.

58 komentarjev

Specifikacije 3D Blu-ray dorečene

ComputerWorld - Pred dobrim tednom smo pisali, da se standard 3D Blu-ray dokončuje in da bomo prve filme v novem formatu verjetno dobili že poleti. Standard je sedaj dogovorjen, specifikacije pa javno dostopne. Novi predvajalniki za 3D Blu-ray bodo prikazovali sliko s 1080 vodoravnimi vrsticami (1080p) za vsako oko posebej, tridimenzionalne učinke pa bomo videli s pomočjo posebnih očal. Za video bo poskrbljeno s kodekom Multiview Video Coding (MVC), ki je nadgradnja trenutno uporabljanega TU-T H.264 Advanced Video Coding (AVC). Zagotovljena bo združljivost za nazaj, tako da bodo novi filmi igrali tudi na starih predvajalnikih.

Trg nove 3D-televizije naj bi bil prihodnje leto vreden 1,1 milijarde dolarjev, do leta 2015 pa naj bi se napihnil na skoraj 16 milijard dolarjev. Proizvajalci so prav tako že zavihali rokave, saj je LG pretekli teden najavil, da bodo prihodnje leto izdelali 400.000 kompletov, leto kasneje pa 3,4 milijona. Sony je prav tako napovedal nadgradnjo firmwara v PlayStationu 3,...

30 komentarjev

Filmi v 3D Blu-ray prihodnje leto

3D-očala

PC Pro - Nvidia napoveduje, da se bodo prihodnje leto poleti množičneje začeli pojavljati filmi v formatu 3D Blu-ray. Konzorcij Blu-ray Association, kjer je Nvidia pomemben igralec, se je namreč zedinil pri parametrih, ki karakterizirajo 3D Blu-ray. Nvidia bo standard podprla prek tehnologije 3D Vision. Novi filmi bodo tako s kodekom MVC-AVC zasedli kar 60 megabitov za vsako sekundo, kar naj bi HDMI 1.3, ki je bil sprejet daljnega leta 2006, še zmogel. Poleg tega bomo za popolno doživetje potrebovali zaslone s frekvenco osveževanja 120 Hz, dvakrat hitrejše pogone in posebne naočnike.

Ker nove specifikacije očitno terjajo močnejšo opremo, je Nvidiin predstavnik za stike z...

33 komentarjev

Prodaja Blu-rayev zrasla, DVD-ji daleč spredaj

TG Daily - Andy Parsons, predsednik Blu-ray Disc Association, je dejal, da je bilo leto 2008 prelomno za standard Blu-ray, saj da se je prodaja Blu-rayev početverila. Lani so prodali 10,7 milijona predvajalnikov v ZDA, kar je boljše od predvajalnikov DVD, katerih so v prvih treh letih po uvedbi prodali zgolj 5,4 milijona. Levji delež seveda zavzema Sonyjev PlayStation 3, brez katerih bi bila številka konkretno nižja -- 4,7 milijona.

Na področju filmov Blu-ray napreduje, saj so v zadnjem četrtletju preteklega leta prodali 28,6 milijona filmov, kar je štirikrat več kot v enakem obdobju leto poprej. Najbolj priljubljen film je bil Dark Knight. Priznati je treba, da so DVD-ji še vedno bliže kupcem, saj so prodajalci z DVD-ji lani zaslužili 21,6 milijarde dolarjev z Blu-rayi pa zgolj 750 milijonov dolarjev.

42 komentarjev

Sony pričakuje izgubo

X-Bit Labs - Že dolgo časa je minilo, od kar je Sony nazadnje konec leta zabeležil izgubo. Nazadnje se je to zgodilo davnega leta 1995, najverjetneje pa se bo ponovilo letos. Ocene kažejo, da bo Sony fiskalno leto zaključil v kar zajetnih rdečih številkah, saj naj bi mu po neuradnih ocenah zmanjkalo 1,1 milijarde dolarjev. Razloga za tako veliko izgubo sta dve, predvsem apreciacija jena zaradi lanskega sesutja špekulativne prakse carry trade, ki je negativno vplivala na konkurenčnost japonskega izvoza, in tako ali tako nižja prodaja zaradi umirjanja potrošnje. Še sredi lanskega leta je Sony napovedoval dobiček v višini dveh milijard dolarjev, nato pa so pričakovanja z vsakim mesecem nižali. Decembra so tako napovedali prestrukturiranje, v sklopu katerega naj bi odpustili štiri odstotke delovne sile ali 16.000 zaposlenih.

Podjetje pa ne sedi križem rok. X-Bit Labs tako poroča, da bomo aprila ugledali pocenitev PlayStationa 3, s čimer bo poskušal Sony oživiti povpraševanje. Trenutno ta stane 399...

17 komentarjev

Kam so šli vsi Blu-Rayi?

The Register - Poročali smo že o vedno cenejših predvajalnikih Blu-Ray, katerih cene so se v ZDA spustile pod 150 dolarjev, pri čemer smo tiho pričakovali podobno tudi na tej strani Luže. Očitno smo se ušteli. Tržni analitiki ocenjujejo, da se pomanjkanje poceni (to pomeni do 300 dolarjev) predvajalnikov na evropskem trgu do konca božične nakupovalne sezone ne bo popravilo, tako da jih letos Božiček ne bo nosil.

Proizvajalce je nekoliko iznenadil nepričakovan odstrel konkurenčnega standarda HD DVD in Sonyjeva vključitev Blu-Ray enot v PlayStation 3, kar je povzročil hiter dvig povpraševanja. Pomanjkanje ključnih komponent (neuradno se omenjajo modre laserske diode) se je sicer kasneje uredilo, a še vedno ni dovolj izdelanih končnih enot za globalno povpraševanje. Zato so se odločili, da jih pošljejo v ZDA in na Japonsko, kjer pričakujejo najboljši odziv, Evropa pa je za letos izvisela. Prihodnje leto se pričakuje še dodatno znižanje cen.

54 komentarjev

Philips izdal prvo Blu-Ray enoto

X-Bit Labs - Iz Philipsa so včeraj sporočili, da so izdelali prvo Blu-Ray enoto. Omenjeni standard je bil razvit v skupini trinajstih podjetij. Med njimi najdemo večino vodilnih podjetij na področju zabavne elektronike. Na en enoslojni medij zapišemo za 27 GB podatkov, kar znese okoli 2 uri HDTV (high-definition television) videa. Seveda lahko v prihodnosti pričakujemo tudi medije, na katere bomo lahko zapisali do 54 GB podatkov.

Philipsova enota tako zna pisati na CD in DVD medije, brati pa zna tudi Blu-Ray medije. Prvič bo predstavljena na CES (Consumer Electronics Association) ta teden v Las Vegasu, medtem ko bomo morali počakati na nakup do druge polovice letošnjega leta. Večja razširjenost tega standarda pa je predvidena za prihodnje leto, ko bodo Blu-Ray začeli uporabljati tudi v filmskih studiih. Izvirna novica

15 komentarjev