» »

Filmi v 3D Blu-ray prihodnje leto

Filmi v 3D Blu-ray prihodnje leto

3D-očala

PC Pro - Nvidia napoveduje, da se bodo prihodnje leto poleti množičneje začeli pojavljati filmi v formatu 3D Blu-ray. Konzorcij Blu-ray Association, kjer je Nvidia pomemben igralec, se je namreč zedinil pri parametrih, ki karakterizirajo 3D Blu-ray. Nvidia bo standard podprla prek tehnologije 3D Vision. Novi filmi bodo tako s kodekom MVC-AVC zasedli kar 60 megabitov za vsako sekundo, kar naj bi HDMI 1.3, ki je bil sprejet daljnega leta 2006, še zmogel. Poleg tega bomo za popolno doživetje potrebovali zaslone s frekvenco osveževanja 120 Hz, dvakrat hitrejše pogone in posebne naočnike.

Ker nove specifikacije očitno terjajo močnejšo opremo, je Nvidiin predstavnik za stike z javnostjo potrdil, da bodo naprave potrebovale zmogljivejše čipe; večina proizvajalcev bo tako ali tako izdala nove predvajalnike. Edini že obstoječi, ki naj bi zmogel 3D Blu-ray, je Sonyjev PlayStation 3, ki bo potreboval le nadgradnjo firmwara, medtem ko bo njegov grafični procesor GeForce 7800 nalogi kos. Prihodnost je trirasežna.

33 komentarjev

skika ::

Awesomeeeee :O.

Full HD 3D Pr0n anyone?

LordPero ::

Nope.

Sem pa to imel/imam na Asusovem GF3ju (sicer 1280×1024@120Hz & je šlo bolj za 3D grafiko).

Imho je problem pri taki televiziji to, da ni redko, da TV gleda več kot ena oseba hkrati, ti naočniki pa so le še ena zadeva več, na kateri se morajo vsi uskladiti (torej uporabiti/jih nositi za trenutno vsebino ali ne).
(sicer pa je to zaenkrat le bonbonček/demo, kot so bile na začetku HD vsebine in analogno ostali razvoj)

Bo pa prej ali slej, tako ali drugače treba na kako dimenzijo več (3D očala, 3D TV, hologram, HDMI -> žebelj -> čelo etc. -karkoli bo pač bolje).
LordPero

Frgazor ::

Se bo dalo tole skopirat v pašniku prijazno podobo? (zanima me teoretično)

Testman42 ::

In, ker film si mislimo prvo ogledat s to tehnologijo?
Tole in pa Tron Legacy pa je žurka :)

jlpktnst ::

Teh špeglov lahko imaš kamot več kto 1, samo je treba kupit :)

Pa 120Hz je malo nora, zakaj pa 100Hz ne? 2x50 pač... fuckers. V eu imamo štrom na 50, ne 60.

nodrim ::

120 Hz osveževanje slike, ne napajanje ...

Bor H ::

Seveda seveda, ampak nekako se je v evropi uveljavil standard 50Hz osveževanja (in njegovi večkratniki, torej 100 in 200) medtem ko imajo amerikanosi v osnovi 60Hz in zato 120 in 240Hz.

opeter ::

A glava pa ne bo bolela?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

stara mama ::

Js bi sam vprašal, kak hudiča konstruirajo konzole da premorejo rečunsko ter grafično moč daleč v prihodnost?
npr. xbox360 najprej ni bil HD, zdaj pa je popolnoma HD konzola, zmore 1080P. Pa PS3 tud še krnaprej preseneča

Phoebus ::

Stara mama: tako jih načrtujejo. Če jih nebi, bi imel še vedno kompozitni izhod.

sthep ::

Ne vem zakaj se mi ves čas zdi, da je 3D bolj marketinška niša, ki se na dolgi rok ne bo prijela. Težko si predstavljam, da bi čez čas skoz gledal z polarizacijskimi očali. Morda se motim...
E6750@2,66MHz //asus 8800gts 320mb//patriot 2X1024 MB //Pinnacle TV tuner

nekikr ::

Kaj pa vem. Od časa do časa ko grem v areno pogledat kakšno 3D zadevo sem ko majhen otrok na koncu... Najbolj praktično pa res ni, da bi ves TV gledal v 3D z očali...

Phoebus ::

sthep: tehnologija gre dalje, čez čas ne boš rabil očal ker boš gledal holograme.

trdoreh ::

Nov TV, nov predvajalnik, novi mediji...kako se že temu reče?

Gregor P ::

Razvoj in napredek :P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

k4vz0024 ::

....in mastni zaslužki.

Hardstyle ::

Js bi sam vprašal, kak hudiča konstruirajo konzole da premorejo rečunsko ter grafično moč daleč v prihodnost?
npr. xbox360 najprej ni bil HD, zdaj pa je popolnoma HD konzola, zmore 1080P. Pa PS3 tud še krnaprej preseneča


to tud meni ne gre v glavo. Grafične kartice za PCje treba menjati ob vsakem novem izidu igre,stanejo po 300€, vežemo jih več skupaj... a ena dve-tri leta stara konzola pa raztura gate še več let? Če ima kdo čas, da čist na simpl razloži zakaj je temu tako.

Mr.B ::

Še nekaj, da bi prodajali BR. Letos bo zanimivo, če bo BR pokazal kakšno prodajno uspešnost, mislim za božička v Ameriki, Drugače je zadeva pasee.
Voljeno telo ogledalo volilnega telesa.

terryww ::

torej se bo vleklo okol 25GB filme in bo treba vse linije upgradat?
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

Mr.B ::

Da pa NV karico si boš moral omisliti.
"Novi filmi bodo tako s kodekom MVC-AVC zasedli kar 60 megabitov za vsako sekundo" če rečemo da je film dolg 90 minut to je 90*60=
5600s to pomnožimo s 60 Mb/s = 42GB, hm, kje pa bo prostor za dodatne bonbončke itd..

Kaj pa TV ? Kaj TV. Že sdaj procesirajo, tam marketinško 600 Hz. Hm kaj točno sedaj s 120 Hz. Kako bo procesor vedel v mojem TV-ju ?, ne nimam pojma, torej Novi TV.
Torej družina more poleg novega TV-ja kupiti še koliko ravno ne poceni očal ?

Aha PlayStation feature. Sej res, sej če nebi bilo Sony-a zreven, kot tisega, kateremu plačujemo licenco za BR, bo sedaj še NV, prodajala Pasee kartice, sej teh 7800, ravno ne more delati z izgubo. Aha pa konec leta 2010. Hm, ali ni takrat napoved da bi v prvem kvartalu prišle nove konzole ?, res ne vem, kdo mkoga nateguje s featurji, ki jih danes, pa čeprav kupim vse od SOny-a, lahko upravljam. Pa res me zanima, ali je HPTC, pa četudi je NV 8400 notri dovolj throuputa, da to resno sprocesira.

V glavno božiček 2010, bo pester.
Voljeno telo ogledalo volilnega telesa.

mAXTER ::

to tud meni ne gre v glavo. Grafične kartice za PCje treba menjati ob vsakem novem izidu igre,stanejo po 300€, vežemo jih več skupaj... a ena dve-tri leta stara konzola pa raztura gate še več let? Če ima kdo čas, da čist na simpl razloži zakaj je temu tako.


Hec je v tem da v bistvu dandanes starejše grafične kartice poganjajo vse nove igre ki izidejo ravno zaradi omejitev konzol, včasih si z 2 generaciji staro grafično kartico lahko samo sanjal o zagonu nove igre na pc platformi.
Konzole pa delajo namenoma za določen cikel delovanja parih let, kar pomeni da vedno pustijo nekaj rezerve za kasnejšo dopolnitev grafike v igrah. Samo poglej si recimo na primeru PS2 konzole, grafiko za igre, ki so v začetku izhajale
za to konzolo ter igre, ki so za konzolo izšle na koncu njenega cikla - razlika je zelo opazna.
Moraš tudi vedeti da je vsaka posamezna igra izdana za konzolo optimizirana za prav določen hardver, medtem ko je dejavnikov pri pc hardveru bistveno več, da ne omenjam da imajo konzole poleg tega še omejitev fps.
Moram povedat še to da na svojem predpotopnem P4 "presshotu" z 2gb rama ter GF 7600gs še dandanes lahko zaženem prav vsako igro, ki izzide tudi za konzolo razen določenih redkih izjem, kar je za mene pravi mali čudež glede na hiter razvoj računalniškega hardwera.

nodrim ::

ma ja no .... da lahko igro zaženeš ali pa jo lahko igraš v najvišji ločljivosti pri vklopljenih vseh podrobnostih in učinkih je malo drugače in najboljše grafike na PCjih tudi konzole ne morejo več prikazat na istem nivoju ...

nekikr ::

Ja, ampak tak računalnik stane 1000+EUR, konzola pa 300EUR...

Bor H ::

Ha, ni res, za 600 eur dobiš kišto, ki poseka lahko konzole. Lep primer so physx efekti, ki jih je Batman na PCju mel, na konzoli se mi zdi da ne.

nekikr ::

Se ti pa zdi da ne? :)

Za 600EUR dobiš kišto, ki bo samo do februarja naslednje leto sposobna poganjati vse najnovejše na dobrih resolucijah. Potem moraš menjati kakšno od komponent. Konzolo pa kupiš leta 2007 za 350EUR in z njo lahko še leta 2010 igraš vse zadnje igre na max nastavitvah (štekaš, max). Tega s PCjem pač ne moreš.

Bor H ::

Nisem reku da je PC ugodnejši (če ga uporabljaš primarno za igre), rekel sem le, da je 1000 eur preterano za trenutne konzolaške igre.

nekikr ::

Ja, ampak spet je fora v besedi "trenutno"... če trenutno kupiš računalnik za 600EUR, bo situacija čisto drugačna čez pol leta... na žalost je tako.

Bor H ::

Seveda, ampak če bi kupil dve leti nazaj računalnik, ki naj bi zdržal isti cikel kot konzole bi se tut verjetno skeširal ene dva tisočaka, proti koncu cikla boš pa lahko dobil za 300 eur, sej je vedno tko. Ampak vseeno verjamem, da če laufaš na 1680*1050 brez AAja bi ti mogla mašina za 600 eur zadostovat za kako leto pa pol.

PARTyZAN ::

Nisem bogat, da bi imel konzolo. Pač se mi zdijo cene iger oderuške.

nodrim ::

Se ti pa zdi da ne? :)

Za 600EUR dobiš kišto, ki bo samo do februarja naslednje leto sposobna poganjati vse najnovejše na dobrih resolucijah. Potem moraš menjati kakšno od komponent. Konzolo pa kupiš leta 2007 za 350EUR in z njo lahko še leta 2010 igraš vse zadnje igre na max nastavitvah (štekaš, max). Tega s PCjem pač ne moreš.


2010 ni na konzolah nič max .. je samo max, kar je na konzolah max .. če pa primerjaš trenutni max, ki ga je mogoče poganjati doma, pa PCji pač gredo ves čas naprej, konzole pa ostajajo na istem nivoju iz leta 2007, le programerji znajo bolje izkoriščati konzoline zmožnosti oz. znajo bolje "fejkati" efekte, da se poskušajo približati grafiki na PCju, ki je v resnici simulirana ... seveda je konec koncev rezultat na videz enak in igre na konzolah zgledajo mega kul, vendar vseeno ne velja, da lahko 5 let starih konzolah igraš vse enako kot na novem PCju .. ni res ne glede ločljivosti, ne glede učinkov, ne glede podrobnosti, ne glede fizike, ne glede ničesar ...

djordjevic ::

Konzola (PS3, recimo) se ne splača izključno in samo v primeru, da kupuješ originale špile doma in to takoj, ko izidejo. Počakaš par mesecev, naročiš z amazona in dobiš super špile za 10-20 funtov. Ravno zdaj, recimo, se dobi fifa 2010 za slabih 23 funtov, medtem ko pri nas stane nekaj čez 60 evrov. Kalkulacije, anyone?
No grave is deep enough to keep us in chains.

Senitel ::

Za 600EUR dobiš kišto, ki bo samo do februarja naslednje leto sposobna poganjati vse najnovejše na dobrih resolucijah. Potem moraš menjati kakšno od komponent. Konzolo pa kupiš leta 2007 za 350EUR in z njo lahko še leta 2010 igraš vse zadnje igre na max nastavitvah (štekaš, max). Tega s PCjem pač ne moreš.

Kaj štekaš pod "max"? Glede resulucije so PS3 in XBox 360 igre običajno omejene na 1280x720. Običajno tudi nimaš možnosti izbirat kaj hudo veliko grafičnih nastavitev, ker so te že itak developerji omejil v okviru tega kaj zmore škatla...

nekikr ::

Točno to mislim pod max. Da boš čez dve leti vtaknil DVD v konzolo in igral na maximalnih nastavitvah dočim bi moral pri PCju izključiti različne bonbončke in zmanjšati resolucijo (kar je pa zaradi uporabe LCDjev zelo zoprno).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Program za predvajanje Blu-ray filmov

Oddelek: Pomoč in nasveti
184794 (4614) Anney
»

ARC (audio return chanel)

Oddelek: Zvok in slika
112656 (2456) oblogo
»

Xbox 360 ni niti na polovici življenja

Oddelek: Novice / Konzole
455069 (2680) MrStein
»

Specifikacije 3D Blu-ray dorečene

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
303754 (2910) LordPero
»

Blu-ray Samsungov predvajalnik v Evropi in TDK-jev 200 GB medij

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
174216 (3538) Matevžk

Več podobnih tem