»

PayPal onemogočil lokalna plačila v Argentini

BBC - V Argentini se zgodovina po zelo kratkem času ponavlja. Leta 2001 je država v spopadu s hudo finančno krizo zamrznila bančne račune prebivalstva, prepovedala dvige deviz in naposled vse v dolarjih denominirane račune pretvorila v pese. Tako imenovani corralito je povzročil veliko nezadovoljstvo in hude protivladne proteste. Ko se je Argentina lani ponovno znašla v škripcih, so uvedli zelo podobno rešitev. Vlada je omejila nakupe ameriških dolarjev, s čimer je želela nasilno povečati zaupanje v argentinske pese. Uradna razlaga je sicer nekoliko lepša, in sicer naj bi s tem zmanjšali odvisnost od ZDA, preprečili beg kapitala iz države in zmanjšali utajo davkov ter pranje denarja.

Toda ker je inflacija že dvomestna, Argentinci dolarje kupujejo na črnem trgu....

14 komentarjev

PayPal izdal aplikacijo za Facebook

Yahoo News - PayPal je včeraj predstavil aplikacijo, ki omogoča neposredno uporabo svoje storitve za prenos denarja in plačevanja kar prek Facebooka. Aplikacija se imenuje Send Money in čeprav ni prva integracija PayPala v Facebook, ostaja prva uradna aplikacija, ki omogoča peer-to-peer prenos sredstev neposredno med prijatelji na Facebooku.

PayPal namreč ocenjuje, da kar 80 odstotkov njegovih uporabnikov uporablja tudi Facebook, zato je širitev storitev na področje socialnih omrežij zelo smiselna. Uporabniki so sedaj dobili enostavno možnost denarnega nakazila svojim prijateljem, ki ga lahko izvedejo na dva načina. Bodisi izvedejo samo golo nakazilo bodisi pa mu priložijo tudi e-kartico s sporočilom. V slednjem primeru se...

7 komentarjev

PayPal toži Google

Osama Bedier

CNet - PayPal je včeraj vložil tožbo proti podjetju Google, ker naj bi z zaposlitvijo Osame Bedierja, ki je bil pred nastopom službe v Googlu glavni za razvoj platforme za mobilna plačila v Paypalu, pridobili poslovne skrivnosti. Bedier je sedaj v Googlu podpredsednik, zadolžen za razvoj sistema za plačila. Zanimivo je, da je PayPal vložil tožbo isti dan, ko je Google predstavil Wallet.

Bedier je bil med leti 2008 in 2011 v PayPalovi pogajalski skupini, ki je iskala skupni jezik z Googlom, da bi bilo mogoče PayPalove rešitve uporabljati za plačilo aplikacij v Googlovem Android Marketu. Medtem je Bedier šel na...

13 komentarjev

PayPal s spleta v fizične trgovine?

V prihodnosti kot nalepka na vratih trgovin in restavracij?

vir: TG Daily
TG Daily - Minil je komaj en dan, odkar smo poročali, da bi se lahko PayPal pojavil kot druga možnost za nakup aplikacij v Googlovem Android Marketu. A to ni vse, PayPal bi se lahko razširil tudi drugod, izven spleta, kot kažejo nova poročila. Znotraj podjetja si namreč želijo, da bi se razširili še v trgovine v resničnem svetu, zgrajene iz betona, železa, opeke in stekla. Na spletu je poslovanje s PayPalom enostavno, saj v varnem zavetju lastnega doma brezskrbno vtipkamo njegovo geslo, a kako to opraviti v trgovini? Preprosto. Prvi načrti PayPala so, da bi s svojim računom uporabniki povezali kar danes praktično stalne spremljevalce, mobilne telefone. Namesto kreditne...

35 komentarjev

PayPal kosoma pripušča Indijo nazaj

The Register - Pretekli mesec smo poročali, da je Indijo doletel začasen umik PayPala. Razlog za blokiranje vseh osebnih nakazil v Indijo in iz države je bila spremenjena zakonodaja v državi, na podlagi katere je Reserve Bank of India od PayPala zahtevala ureditev novih dokumentov.

Ta teden je PayPal omogočil dvige dobroimetja s PayPalovih računov na lokalne žiro račune, ko gre za poravnavo izvoza izdelkov in storitev. Ob dvigu bo treba navesti posebno Export Code, ki bo informacija, ki jo bodo banke uporabljale za identifikacijo vrste čezmejnih plačil.

Tako imenovana osebna plačila še vedno ostajajo onemogočena. Razlog je obravnava plačil zdomcev v domovino (remittances), za kar PayPal še nima lokalnih dovoljenj. Več o tem.

0 komentarjev

PayPal bo odprl svojo trgovino za aplikacije

PC World - PayPalov Osama Bedier je napovedal, da bo še letos odprl trgovino z aplikacijami, kjer bodo lahko razvijalci prodajali svoje izdelke trgovcem in uporabnikom na PayPalu. Podobno je lani storil Ebay, ko je svoj Selling Manager spremenil v odprt repozitorij in izložbeno okno za aplikacije zunanjih razvijalcev. PayPal je lani že odprl svojo platformo za plačila prek interneta, to pa je naslednji korak v agresivni strategiji za privabitev zunanjih razvijalcev. Kot pravi Bedier, želijo, da postane PayPal prva asociacija razvijalcev ob omembi besede plačilo. Na konferenci Future of Web Apps je še povedal, da je končni cilj podjetja postati izvajalec plačil, ki ga bomo uporabljali tudi za plačevanje v delikatesah, na bencinskih črpalkah, parkomatih itn. Več o tem.

3 komentarji

Indija brez PayPala še nekaj mesecev

CNet - Pred kratkim smo poročali, da je PayPal storniral vsa v zadnjem času izvršena plačila v Indijo in onemogočil izvajanje novih. Po nekaj dneh molka je PayPalov predstavnik za stike z javnostmi Anuj Nayar končno pojasnil, kje tiči problem. Razlog je spremenjena zakonodaja v Indiji in obravnava osebnih plačil (personal payments) v Indijo. Srž problema je odločitev, ali so ta nakazila t.i. remittances, torej pošiljanje denarja zdomcev svojim družinam ali ne. Pošiljanje in sprejemanje denarja prek PayPala v Indiji bo zato onemogočeno še nekaj mesecev, medtem ko naj bi dvige stanja na bančne račune in kreditne kartice v kratkem spet omogočili.

In če se kaj takega lahko zgodi v državi z drugim največjim številom prebivalcev na svetu, ni kaj podobnega izključeno niti pri nas. Vnovič se pokaže, kako pomembno je, da nismo odvisni le od enega ponudnika transakcij.

0 komentarjev

PayPal nagrajuje nove ideje

Slashdot - Pred dobrim mesecem je PayPal najavil novo generacijo API-knjižic, ki omogočajo razvijalcem vgradnjo PayPala na njihove strani na način, ki kupcev ne bo več preusmeril na PayPalovo stran, marveč bo transakcijo moč izvesti kar s prvotne strani. Da bi razvijalce vzpodbudili h karseda veliki uporabi te novosti, razpisujejo dve nagradi v skupni vrednosti 150.000 dolarjev. Izziv, ki ga ponujajo, je napraviti najinovativnejšo aplikacijo za plačevanje z novimi PayPal X API-ji na področjih storitev, medijev, iger, mobilnih naprav, zabavne elektronike itn. Rok za prijavo ideje se izteče jutri.

O tej temi so se pogovarjali tudi z Naveedom Anwarjem, ki vodi PayPalov razvojni oddelek. Anwar je med drugim poudaril, da se PayPal za razliko od...

17 komentarjev

PayPal lastno e-sporočilo zamenjal za lažno

The Register - Banke in druge finančne institucije svoje uporabnike pogosto opominjajo, naj bodo pri branju elektronskih sporočil, ki naj bi izvirala iz teh ustanov, skrajno pazljivi. Povsem mogoče je namreč, da se kakšen zlikovec izdaja za banko (tako imenovano ribarjenje) in da želi uporabnika naplahtati v razkritje svojih osebnih podatkov. Običajno je prvi alarm vključitev hiperpovezav v besedilo sporočila, ki navadno ne vodijo tja, kamor bi pričakovali. Zato je dobra praksa, da banka uporabnika pozove, naj se prijavi na njihovo stran, pri čemer pa mora ta naslov vtipkati sam ali ga izbrati iz svojih zaznamkov.

Nekdanji Microsoftovec Randy Abrams kaže, kako pomembno je pisati dobra sporočila. PayPal je pred kratkim poslal sporočilo, ki je bilo preveč podobno raznim primerkom ribarjenja, saj je vsebovalo direktno povezavo na stran. Na to nepazljivost je Abrams PayPal opozoril, ki pa se je odzval precej posrečeno. Namesto da bi priznali, da je njegov pomislek upravičen, so mu poslali odgovor,...

4 komentarji

PayPal z uspešnim črnim petkom

PC Magazine - Pretekli konec tedna je v ZDA pomenil začetek božično-novoletne nakupovalne mrzlice. Tradicionalno prvi dan besnega nakupovanja je petek, ki sledi zahvalnemu dnevu, in se imenuje črni petek. Ime je dobil v Filadelfiji leta 1965 zaradi izjemne gneče na ulicah, ki jo je povzročil.

Ebayev PayPal je bil tako pod hudo obremenitvijo ta petek, saj je ogromno transakcij izvrši kar prek interneta. V podjetju so navdušeno povedali, da so imeli kar 20 odstotkov več prometa kot lani, medtem ko točnih številk niso želeli razkriti. Tudi ostali e-prodajalci so objavili, da so letos prodali več kot lani. Ob tem vsi upajo, da se ne bo ponovil lanski scenarij, ko je nakupovalna aktivnost v zgodnjem decembru zaradi krize popolnoma zamrla.

PayPal pravi, da je bil uradni začetek nakupovalnega obdobja 16. november, ko so zabeležili 28 odstotkov več transakcij kot na povprečni ponedeljek. Na črni petek pa je bilo transakcij za 140 odstotkov več kot običajno. Tudi QVC beleži dobre rezultati - prodali so...

28 komentarjev

Napad z ničelno predpono na SSL/TLS certifikate že "v divjini"

Slo-Tech - Konec julija je Moxie Marlinspike na konferenci BlackHat 09 in Defconu 17 predstavil nov napad na SSL in TLS certifikate. Gre za tim. napad z ničelno predpono (ang. null prefix attack), ki izkorišča ranljivosti pri obravnavi SSL in TLS certifikatov. Marlinspike je namreč odkril, da je mogoče registrirati certifikate v obliki www.banka.si\0zlonamernastran.si. CA (Certificate Authority) bo vse znake pred "\0" ignoriral in brez težav podpisal certifikat za zlonamernastran.si, saj bo lastnik zlonamerne strani svojo identiteto in lastništvo strani seveda brez težav dokazal.

Izkaže pa se, da pri uporabi takega certifikata brskalnik certifikat prepozna kot veljaven tudi, če je uporabljen na domeni www.banka.si. Tako ustvarjen zlonamerni certifikat je torej mogoče uporabiti pri prestrezanju s posrednikom (ang. man-in-the-middle napad). Napadalec, ki uspe prestreči komunikacije žrtve (za ta namen je bilo (za okolje Linux) razvito posebno orodje SSLsniff), le-tej sedaj podtakne lažen...

41 komentarjev

Nova eBay prevara

Schneier.com - Bruce Schneier poroča o novi vrsti prevare, ki se pojavlja pri nakupovanju preko eBaya.

Takole gre. Kupec naroči računalnik in ko ga prejme, sporoči, da je bila pošiljka uničena. Od PayPala zahteva povračilo in PayPal kupcu povrne "škodo". Kupec nato prodajalcu vrne blago, ta pa pošiljko odpre in na hitro ugotovi, da je računalnik vrnjen nepoškodovan. Ko si računalnik kasneje natančneje ogleda, ugotovi, da so iz njega pobrani RAM, diski in procesor. Vendar pa ker je bila "uničena" pošiljka uspešno dostavljena prodajalcu, Paypal ne stori ničesar in prodajalec ostane okraden. Ostane mu le (dolgotrajna) tožba in dokazovanje, da je računalnik, ki ga je poslal kupcu v resnici imel RAM, diske in procesor.

Pa so nam rekli, da je nakupovanje preko eBaya varno...

40 komentarjev

PayPal se otepa zastarelih brskalnikov

PayPal Blog - Denarne transakcije, ki jih ponuja PayPal, naj bi bile varne in zanesljive, a glede na to, da gre za upravljanje z denarjem, poskuša veliko spletnih kriminalcev neprevidnim uporabnikom ukrasti paypal identiteto (t.i.: phishing) in s tem seveda denar.



Storitev bo od zdaj uporabnike najprej opozorila, da uporabljajo neprimeren brskalnik, nato pa jim bo lahko tudi preprečila uporabo. Skoraj neverjetno je, da ima PayPal nezanemarljiv delež strank, ki uporabljajo zastarele in ranljive brskalnike, kot sta denimo Internet Explorer 4 ali celo različica 3. "Po našem mnenju je dopuščanje uporabe neprimernih internetnih brskalnikov...

16 komentarjev

PlačiKolega v postelji z eBayem

Australian IT - Spletnolicitacijski eBay je naznanil namero po prevzemu 'konkurenčnega' PayPala. Slednji se je od leta 1999, ko je pričel z 24 poskusnimi uporabniki, razvil v eno najbolj uporab(lja)nih sistemov za internetno plačevanje. Dotični sistem je bil tudi najbolj uproabljan na sami eBayevi strani kljub temu, da je sam eBay ponujal svojo storitev Billpoint, ki pa se med sodelujočimi ni prijela. Kling!

O odkupu vsaj kontrolnega paketa delnic se je šušljalo že dlje časa, borza se je seveda odzvala primerno s porastom vrednosti PayPalovih delnic (slednjim je cena samo v prvem dnevu poslovanja porasla kar za polovico). Osebno se strinjam, da zna biti poteza zelo koristna za sodelujoče na licitacijah, saj večja integracija obeh sistemov omogoča uspešnejše ter prijaznejše poslovanje, da o boju proti Nepoštenjakom ne govorim. No, oportunitetni strošek v obliki odvečnih 50 delovnih mest seveda obstaja, vendar na morda rahlo nepričakovani -- eBayevi -- strani; nasprotno bo pri PayPalu ostalo...

0 komentarjev