»

Novosti v prihajajočem Ubuntu 12.04

Luskavec je med 30 in 100 cm velik strunar, ki živi v toplih predelih Afrike in Azije. Odlikuje ga značilni oklep iz lusk, ob nevarnosti pa se lahko zvije v kepo, podobno kot ježi. Aktiven je ponoči, ko vohlja predvsem za termiti. Njihova gnezda odpre z močnimi kremlji na prednjih tacah, nakar jih izvleče z dolgim in lepljivim jezikom. Zob namreč nima.

vir: Google
Phoronix - Naslednjo pomlad izide Ubuntu 12.04 Precise Pangolin ("natančni luskavec"), ki bo kot LTS (long-term support) različica z nami kar pet let, tokrat tudi za desktop okolja. Prinaša številne pomembne in hkrati kontroverzne novosti, zato ji je vredno posvetiti nekaj besed.

Prvič, namestitvena slika operacijskega sistema bo tokrat velika vsaj 750MB, kar več ne bo mogoče stlačiti na CD nosilce. Ubuntu bomo zato nameščali z DVD-jev ali še raje USB ploščic, oziroma kot nadgradnjo s prejšnje različice.

Privzeta različica bo 64-bitna, še vedno pa...

93 komentarjev

Težave z Amazon EC2, nedosegljivi Reddit in drugi

CNet - Danes popoldne so se Amazonovi strežniki za dobršen del dneva spotaknili, tako da je bil moten dostop do veliko spletnih strani. Prizadet je bil namreč Amazon Elastic Compute Cloud (EC2), ki se nahaja v Virginiji ter nudi oblak, procesiranje in hranjenje podatkov za strani, ki nimajo lastne infrastrukture. Težave so se začele ob 11.41 uri po slovenskem času, ko so se začele kopičiti zakasnitve in napaka pri dostopanju do omrežja.

Amazon je povedal, da problem že rešujejo, a so nekatere strani še vedno teže dostopne. Tudi na servisnih straneh je še vedno zapisano, da Amazon EC2 ni delujoč. Posledično se pojavljajo težave z delovanjem strani Reddit, Quora, HootSuite, Foursquare in podobnih, ki so večidel...

14 komentarjev

Izšel DraftSight CAD program za Linux

DraftSight

Slo-Tech - Pri Dassault Systèmes so te ni izdali brezplačen 2D CAD program DraftSight. Celotna paleta zmogljivosti programa je opisana na DraftSightovi spletni strani.

DraftSight odpira DWG in DXF datoteke, na voljo pa je za Windows, Linux in Mac okolje (za slednji dve okolji je na voljo beta različica), podprti Linux sistemi pa so Ubuntu, Fedora, Suse in Mandriva. Brezplačen prenos (potrebna pa je registracija) je mogoč iz njihove spletne strani.

Draftsight je na voljo samo za 32-bitne sisteme, a na spletu je mogoče najti vodič kako 32-bitni namestitveni paket za Ubuntu namestiti na 64-bitnem sistemu.

22 komentarjev

Izšel Slobuntu 10.10.2

Slobuntu

Slo-Tech - Na polovici med dvema uradnima izdajama Ubuntu Linuxa je izšla tudi posodobljena in nadgrajena poslovenjena različico Ubuntu 10.10 - Slobuntu 10.10.2. Slobuntu ima (z dovoljenjem lastnikov) vključena vstavka Java in Flashplayer ter možnost samodejne namestitve druge pogosto uporabljane lastniške programske opreme z dvoklikom na ikono na namizju. Nameščen je tudi Javin vstavek libnpjp2.so, ki v Firefoxu omogoča digitalno podpisovanje.



Namestitveni program tudi poišče druge operacijske sisteme na računalniku in jih doda v zagonski nalagalnik ter posodobi vire za nameščanje programskih paketov. Slobuntu je v celoti v slovenščini. Prenesite si ga s pomočjo torrenta.

DODATEK: na voljo je tudi 64-bitna različica.

79 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.10

vir: Heise
Heise - Pravkar je izšla nova različica distribucije Linuxa Ubuntu, ki dnevu izida primerno nosi oznako inačice 10.10 in ima kodno ime Maverick Meerkat. Ubuntu in Canonical se še vedno držita šestmesečnega cikla izidov, pri čemer je vsaka verzija polno podprta vsaj 18 mesecev. Predhodna verzija 10.04 je imela oznako LTS (long-term support), kar pomeni, da bo podprta dvakrat dlje, medtem ko je najnovejši Ubuntu 10.10 spet klasičen in kot tak nosi zagotovljeno podporo za 18 mesecev.

Nova verzija ima Linuxovo jedro različice 2.6.35 in grafično okolje GNOME 2.32.0. Pri sveži namestitvi opazimo nekoliko poenostavljen postopek in podporo datotečnemu sistemu Btrfs.

Dodana je nova Ubuntu Font kot privzeta pisava in Software Center, ki sedaj vsebuje kategoriji...

221 komentarjev

Novosti v Linux jedru

Slo-Tech - V nedeljo je izšlo Linux jedro 2.6.34, ki prinaša kar nekaj novosti. Med drugim podporo distribuiranemu datotečnemu sistemu Ceph, ki podpira podatkovne skupine ki vsebujejo petabajt in več podatkov, zdrži pa hkraten dostop več tisoč odjemalcev do ene datoteke ali mape, asinhron prehod v stanje pripravljenosti in zbujanje (gonilnikom PCI, USB in SCSI naprav omogoča vzporeden prehod v stanje pripravljenosti in zbujanje), preklop med grafičnimi karticami (če jih ima računalnik več), začetno podporo Evergreen (Radeon HD 5xxx), itd.

Precej izboljšav je doživel tudi datotečni sistem Btrfs (B-tree file system), ki naj bi ga pričel podpirati tudi Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkatu) oziroma bo po nekaterih napovedih to celo privzeti datotečni sistem v tej različici Ubuntuja, ki izide konec letošnjega leta.

Z jedrom 2.6.35 (ki bo privzeto za Ubuntu Maverick) bo Btrfs končal eksperimentalno fazo, trenutno pa še manjka podpora Btrfs-ju s strani GRUB2.

Očitno se nam obeta kar nekaj novosti, med...

27 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx

Ubuntu govori tudi slovensko!

Slo-Tech - Danes je izšel Ubuntu 10.04 LTS z imenom Lucid Lynx. Tokratna različica (ki ima tudi dolgotrajno, triletno podporo) prinaša številne (po mnenju nekaterih nekoliko preštevilne) novosti.

Pod pokrovom teče Linux jedro 2.6.32, dokončno pa so se znebili tudi HAL-a, posledica česar je med drugim tudi hitrejši zagon računalnika oziroma zbuditev iz mirovanja. Uporabniki nVidia grafičnih kartic bodo gotovo veseli privzeto vključenih Noveau gonilnikov, izboljšan pa je tudi upravitelj omrežnih povezav (ki mimogrede že kar nekaj časa zna deliti internetno povezavo na poljubnem omrežnem vmesniku). Spremenili so tudi videz samih oken (kar je prineslo nemalo pritožb, ki so bile večinoma preslišane), seveda pa si lahko...

170 komentarjev

PSPP skladišča za Ubuntu Karmic

PSPP 0.7.3

Slo-Tech - Na začetku leta smo v članku opisali program za statistične analize PSPP. Gre za odprtokodni klon statističnega programa SPSS, ki ga je vmes kupil IBM in preimenoval v PASW Statistics.

PSPP zna odpreti SPSS podatkovne datoteke, razume SPSS sintakso in teče tako v okolju Linux, Windows kot tudi MAC. Seveda ima program kar nekaj pomanjkljivosti oz. mu primanjkuje kar nekaj funkcionalnosti, a za neke osnovne statistične analize je program že sedaj skoraj povsem zadovoljiv.

Razvoj programa poteka počasi, vendar zanesljivo. Jure Čuhalev je za Ubuntu Karmic pripravil dva namestitvena paketka. Prvi je za različico PSPP 0.7.2 (tim. PSPP master), ki bo v kratkem postala naslednja stabilna različica in vsebuje kar nekaj...

4 komentarji

Canonical menja CEOja

OMG! UBUNTU! - Canonical, finančni opornik verjetno najbolj znane distribucije Linuxa, Ubuntu, menja CEOja. Mark Shuttleworth, dosedanji CEO, je najavil, da odstopa, njegovo mesto pa bo prevzela Jane Silber, do sedaj COO (Chief Operations Officer) Canonicala. Kljub odstopu s položaja Shuttleworth ne zapušča sveta Canonicala oz. Ubuntuja, saj se bo posvetil drugim nalogam znotraj družbe.

Pravi, da noče skrbeti le za finance in delovanje družbe, temveč se želi posvetiti predvsem razvoju izdelkov, iskanju partnerjev ter podpori strankam. Več prostega časa pomeni tudi, da se bo Mark Shuttleworth bolj posvetil iskanju načinov, kako še izboljšati sodelovanje med vsemi, ki prispevajo k razvoju Linuxa, s tem pa narediti Ubuntu še boljši.

13 komentarjev

Izšel AbiWord 2.8

AbiWord podpira tudi SVG

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - AbiWord je manj znan, a vseeno zelo dober odprtokodni program za urejanje tekstovnih dokumentov, ki se odlično razume z MS Word dokumenti. Za razliko od svojega večjega brata Openoffice.org, ki je celovit pisarniški paket, je AbiWord namenjen samo urejanju besedil, porabi pa manj sistemskih sredstev.

Te dni je izšla različica 2.8.1, ki poleg številnih izboljšav prinaša močno izboljšano podporo ODT, DOCX, RTF in LaTeX dokumentom ter izboljšane filtre za uvoz in izvoz dokumentov iz različnih formatov, podporo komentarjem (ang. annotations), popolno podporo SVG slikam, podpor "pametnim" narekovajem, večstranski pregled dokumentov, izboljšano...

16 komentarjev

Izšel Ubuntu 9.10

Ubuntu Karmic govori 25 jezikov

Slo-Tech - Včeraj je izšel Ubuntu 9.10, znan tudi pod imenom Ubuntu Karmic Koala. Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav in novosti, med drugim hitrejši zagon, prenovljeno programsko središče (Software Center), ki omogoča enostavno nameščanje programskih paketov ter integracijo PPA (Personal Package Archive) skladišč razvijalcev na sistemu Launchpad, podporo šifriranim domačim imenikom, skrajšan je tudi čas zagona iz spanja oziroma hibernacije, na voljo pa so še številne druge novosti. Ubuntu je dostopen v 25 jezikih, med drugim tudi v slovenščini, na voljo pa je seveda popolnoma brezplačno.



Pod pokrovom se skriva Linux jedro 2.6.31, privzeti datotečni sistem za nove namestitve je ext4, privzeti zagonski nalagalnik (ang. bootloader) je GRUB2, prav...

357 komentarjev

Ubuntu Karmic Koala - Release Party

Kiberpipa - Oktober se približuje h kraju in v Ubuntu taboru že nestrpno pričakujejo izid nove različice tega odličnega in prostega operacijskega sistema, ki tokrat nosi številko različice 9.10 in se kiti z imenom Karmic Koala. Sočasno z izidom bodo povsod po svetu prirejali splavitvene zabave. Tudi naša podalpska deželica ni nobena izjema!

Splavitvena zabava bo v četrtek 29. 10. 2009 s pričetkom ob 19h v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani.

Pred samo zabavo bo poljudno znanstveno predavanje z naslovom: Od začetka do Koale. Po predavanju pa se obeta prijetno druženje ob free-as-in-beer pijači in jedači. Prav prisrčno vabljeni prav vsi ljubitelji in sovražniki operacijskega sistema Ubuntu. Za slednje bo še prav posebaj lepo poskrbljeno.

91 komentarjev

Ubuntu zrcalni strežniki po novem tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Očitno uporabnikov Ubuntu Linuxa v Sloveniji le ni tako malo, saj je Arnes te dni v svojem omrežju postavil zrcalne strežnike programskih paketov distribucije Ubuntu, prav tako pa je Arnesov zrcalni strežnik viden tudi na seznamu strežnikov, ki omogočajo prenos slike namestitvenega CD-ja.

Mogoče je uporabljati tako http, kot tudi ftp in rsync strežnike. Vsekakor gre za pomembno pridobitev, ki bo pohitrila prenose programskih paketov.

Arnesov zrcalni strežnik je prvi uradni Ubuntu zrcalni strežnik v Sloveniji, že nekaj časa pa deluje tudi neuradni zrcalni strežnik v Kiberpipi.

Še nekaj tehničnih podatkov:
- rsync://ftp.arnes.si:873/ubuntu
- rsync://ftp.arnes.si:873/releases
- ftp://ftp.arnes.si/mirrors/ubuntu-cdimage/
- ftp://ftp.arnes.si/mirrors/ubuntu/
- http://ftp.arnes.si/pub/mirrors/ubuntu-...
- http://ftp.arnes.si/pub/mirrors/ubuntu/
- http://si.archive.ubuntu.com
- http://si.releases.ubuntu.com

36 komentarjev

Odprtokodni oblačni datotečni sistem Tahoe

Ars Technica - O nevarnosti oblačnega računalništva smo že večkrat pisali, ena izmed večjih težav pri hrambi lastnih podatkov v oblaku pa je dejstvo, da so podatki v oblaku vedno vidni tudi ponudniku storitve oziroma točkam (ang. node) v omrežju oblaka. Šifriranje je sicer mogoče uporabiti, vendar v praksi večina ponudnikov oblačnih storitev ne nudi šifriranja.

A tem težavam se počasi bliža konec. Skupina razvijalcev je namreč razvila odprtokodni oblačni datotečni sistem Tahoe-LAFS, ki ponuja tudi od ponudnika neodvisno varnost.

Gre za distribuiran sistem hrambe podatkov po različnih točkah omrežja. Sama tehnologija spominja na P2P, sistem pa je zastavljen dovolj robustno, da ohrani podatke tudi v primeru izpada več posameznih točk. Sistem je sposoben obnoviti podatke tudi v primeru delovanja samo 3 točk od desetih, omogoča pa izmenjavo podatkov (tim. friendnet) ali ustvarjanje navideznega skladišča (tim. hivecache).

Podatki so šifrirani (uporablja se AES), zato do njihove vsebine ponudnik...

6 komentarjev

Ubuntu pripravlja 'AppStore'

Idejna zasnova novega App Centra

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Da bi še poenostavili in poenotili nameščanje novega programja, bo Ubuntu v prihodnjih različicah razvil poenoten center za nameščanje aplikacij.

Novi App Centre (delovno ime) naj bi tako nadomestil Upravitelja paketov Synaptic, Upravitelja programskih virov (Software Sources), Gdebi in Upravljalnika posodobitev (Update Manager).

Razvoj in integracija novega sistema se začneta že z naslednjo izdajo (9.10), končala pa naj bi se z izdajo 11.04. Novi center naj bi bil še enostavnejši za uporabo (a ne na račun varnosti), vseboval pa bo med drugim tudi podrobnejše opise programov in njihove zaslonske posnetke.



Z naslednjo različico, ki izide oktobra, bo Ubuntu v namestilnike programov integriral...

69 komentarjev

Microsoft pravi, da mu Ubuntu predstavlja konkurenco

Slo-Tech - Microsoft je do začetka tega meseca ameriški Agenciji za vrednostne papirje (Securities and Exchange Commission) moral oddati redno letno poročilo 10-K, v katerem morajo podjetja navesti svoje prepoznane tekmece.

Med tekmeci na strežniškem področju je Microsoft lansko leto navedel podjetje RedHat. Letos pa je Microsoft priznal, da ima resne tekmece tudi na področju operacijskega sistema Windows.

Med tekmece operacijskega sistema Windows je tako letos Microsoft navedel podjetje RedHat in podjetje Canonical, ki razvija Linux distribucijo Ubuntu. Med ostalimi konkurenti Microsoft navaja še Google, Apple, Mozillo, Opero in Android. Očitno torej namizne distribucije Linuxa tudi uradno postajajo konkurenca operacijskemu sistemu Windows.

Če Microsoft tako pravi, bo že držalo.

113 komentarjev

Izšel Pidgin 2.6.1 z audio in video podporo

Ubuntu.si - Te dni je izšel priljubljeni IM odjemalec Pidgin 2.6.1 (včasih se je imenoval GAIM), ki pa tokrat prinaša precejšnjo novost - podporo za audio in video klice. Žal je podpora trenutno na voljo samo za XMMP oz. Jingle protokol (uporabljata ga Jabber in Google talk), pa še to ne v okolju Windows, obljubljajo pa, da bo podpora ostalim protokolom sledila kmalu.

Pidgin sicer teče na Linux, Windows in številnih Unix sistemih (za Mac OS pa je na voljo Adium, ki sicer uporablja tudi Pidgin kodo), podpira pa protokole, AIM, Bonjour, Gadu-Gadu, Google Talk, Groupwise, ICQ, IRC, MSN, MySpaceIM, QQ, SILC, SIMPLE, Sametime, XMPP, Yahoo! in Zephyr. Za Pidgin so na voljo tudi številni dodatki, tudi za šifriranje, Skype IM in Facebook IM.

Razvijalci so odpravili še preko 200 hroščev in uvedli še številne druge spremembe, med drugim tudi podporo temam. Brezplačni prenos je na voljo na spletni strani www.pidgin.im.

47 komentarjev

Ubuntu: šifriranje domačih imenikov in druge novosti

Šifriranje domačih imenikov v Ubuntu

vir: Ubuntu
Ubuntu - Ubuntu od različice 8.04 dalje že ponuja nekoliko skrito možnost šifriranih domačih imenikov za uporabnike, pred kratkim pa je Dustin Kirkland, eden izmed razvijalcev pri Ubuntu v svojem blogu opisal tudi kako že obstoječe domače imenike uporabnikov migrirati v šifriran način.

Možnost šifriranja domačih imenikov je sicer na voljo pri strežniški različici Ubuntuja, v namizni različici pa je živemu CD-ju ob zagonu potrebno dodati poseben parameter. Ob vključeni možnosti šifriranja se uporabniški podatki (in imena datotek) v domačem imeniku uporabnika transparentno šifrirajo in sicer tako, da se vsak domači imenik vsakega uporabnika šifrira z njegovim...

33 komentarjev

Razvija se odprtokodni Live Office

Slo-Tech - V poplavi na omrežju temelječih storitev (ki večinoma tečejo v oblakih), je očitno napočil čas, da poleg lastniškega omrežnega programja dobimo še odprtokodno.

Skupina razvijalcev združenih v organizacijo Live Office tako pripravlja spletno aplikacijo, ki omogoča organizacijo osebnih informacij, stikov, zabeležk, osebnih dokumentov ter sestankov.

Podatki so shranjeni na spletnem strežniku v šifrirani obliki in dostopni samo lastniku oz. imetniku gesla, na voljo pa je tudi podpora za več jezikov (trenutno poleg angleščine samo še francoščina). Trenutna različica je še razvojna (0.9.01-dev), v bližnji prihodnosti pa nameravajo dodati še podporo za več jezikov, module za vodenje osebnih financ ter modul za shranjevanje gesel. Pripravljajo tudi namizno različico v Javi, ki bo omogočala delo brez povezave v splet ter kasnejšo sinhronizacijo s strežnikom. Projekt je zastavljen precej resno, saj razvijalci pripravljajo obsežno pomoč (tudi z videovodiči).

Najlepše pri vsem skupaj je, da...

18 komentarjev

Launchpad izdan pod odprtokodno licenco

Ubuntu.si - Podjetje Canonical, bolj znano kot ustanovitelj Ubuntu Linuxa je razvilo tudi spletno platformo za razvoj odprokodnih projektov, Launchpad.

Preko Launchpada je mogoče spremljati in voditi projekte razvoja programskih paketov. Launchpad tako omogoča izmenjavo programske kode, določanje in spremljanje ciljev, prijavo programskih hroščev, pošiljanje predlogov sprememb in izboljšav, nudenje pomoči v obliki vprašanj in odgovorov ter prevajanje v različne nacionalne jezike. Launchpad prav tako omogoča lažje sodelovanje in koordinacijo med razvijalci.



Launchpad omogoča tudi tim. osebne arhive programskih paketov PPA (Personal Package Archives), preko katerih lahko razvijalci enostavno distribuirajo svoje programske pakete. Mimogrede, v prihodnji različici Ubuntuja, Ubuntu Karmic, bo uporaba PPA arhivov že integrirana v program za upravljanje s skladišči programskih paketov.

Launchpad je bil do sedaj brezplačen, a zaprtokoden projekt, kar je v Linux skupnosti izzvalo nemalo kritik....

5 komentarjev

Ubuntu cilja na 10 sekund zagonskega časa

TG Daily - Da so si zastavili takšen cilj, je na mailing listi povedal Canonicalov uslužbenec, Scott James Remnant. Cilj, ki ga želijo doseči z Ubuntu 10.04, ki sliši na kodno ime karmic+1, je, da bi se popolnoma sveže nameščen sistem zagnal v 10 sekundah, brez za strojno opremo specifičnih nastavitev oz. brez manjkajočih modulov operacijskega sistema. Od desetih sekund naj bi po dve sekundi vzeli nalaganje kernela, nalaganje gonilnikov in podatkovnega sistema ter nalaganje grafičnega strežnika X.org. Preostale štiri sekunde bi bile porabljene za nalaganje namizja in prijavljanje v namizno sejo.

Hitrost zaganjanja preizkušajo na Dell Mini 9 netbooku, ki je mešanica hitrega (SSD) diska ter počasnega procesorja, z nastavitvami in hacki, prirejenimi za ta prenosnik, pa bi bilo ta čas mogoče celo zmanjšati na približno 5 sekund, kar je podobno zagonskim časom Intelovega Linuxa Moblin. Prav to naj bi po besedah Canonicala lahko naredili proizvajalci netbookov, ki večinoma uporabljajo močno...

105 komentarjev