»

Intel napreduje pri tehnologiji steklenih substratov

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so po desetletju razvoja steklenih substratov za pakiranje čipov naposled dovolj daleč, da lahko napovedo prve izdelke na tej osnovi do konca tega desetletja. Steklena podlaga naj bi omogočila ne le zmogljivejše, temveč tudi mnogo večje procesorje kot doslej.

Medtem ko se pri razvoju procesorjev običajno osredotočamo na računska jedra, pomnilnike in ostale elemente polprevodniških vezij, se rado pozabi, da čip sestavlja še druga polovica - namreč podlaga, oziroma substrat, ki povezuje silicijsko logiko z vtičnico na matični plošči. Podlaga ima več ključnih funkcij; podatkovne in napajalne vode prevaja med formatom nanometrov v siliciju in mnogo redov velikosti večjim meram podnožij; silicijskemu vezju daje strukturno oporo in običajno nosi tudi toplotni ščit. V zgodovini smo videli že več prehodov med tehnologijami substratov; prvi procesorji so imeli kar kovinske (lead frame), nakar so v devetdesetih prodrli keramični, po prelomu tisočletja pa takšni iz organskih...

3 komentarji

Sony v finančnih težavah na veliko odpušča

Bloomberg - Finančne težave v Sonyju se kopičijo, saj podjetje že štiri leta ni poslovalo pozitivno. Po daljnem letu 1995, ko se je Sony z izgubo spopadel v nekih drugih časih, so od leta 2009 neprestano v rdečem. Tedaj so pridelali 100 milijard jenov izgube, leto pozneje 40 milijard, lani pa kar 260 milijard jenov. Zadnje napovedi za fiskalno leto 2012, ki se je izteklo konec marca, so prav tako črnoglede, saj pričakujejo izgubo v višini 240 milijard jenov (2,2 milijarde evrov). Sonyjev novi izvršni direktor Kazuo Hirai, ki je krmilo prevzel ta mesec, se je zato podal na trnovo pot prestrukturiranja podjetja in odpuščanja zaposlenih.

Sony namerava letos odpustiti 10.000 ljudi, kar predstavlja približno šest odstotkov vseh zaposlenih. Odprodali bodo oddelek za proizvodnjo kemikalij,...

45 komentarjev

Samsung se bo preusmeril na OLED, LCD-ji zgodovina

Samsungova največja tovarna za proizvodnjo LCD-jev južno od Seula

vir: Bloomberg
Bloomberg - Južnokorejski elektronski gigant Samsung je danes potrdil predvidevanja iz prejšnjega tedna, da se umikajo iz proizvodnje LCD-jev. Ker je ta del proizvodnje že lani konstantno prideloval izgubo in ker obeti za prihodnja leta niso nič boljši, so se odločili oddvojiti proizvodnjo v novoustanovljeno podjetje Samsung Display, ki bo z boljšo odzivnostjo na spremembe na trgu poizkusilo iz proizvodnje LCD-jev izvleči dobiček.

Prvi bum proizvodnje in prodaje LCD-jev se je iztekel, ko je večina uporabnikov zanje zamenjala stare monitorje s katodno cevjo, drugi bum pa se je končal pred kratkim, ko se je končalo množično zamenjevanje starih televizorjev z LCD-ji. Zaradi tega se v prihodnosti pričakuje slabša prodaja LCD-jev, in...

38 komentarjev

Sony, Hitachi in Toshiba združujejo oddelke za LCD v podjetje Japan Display

Norio Sasaki (Toshiba), Hiroaki Nakanishi (Hitachi) in Hiroshi Yoshioka (Sony)

The New York Times - Sony, Toshiba in Hitachi so najavili, da se bodo povezali in v sodelovanju z japonskim državnim skladom skupaj razvijali, izdelovali in prodajali zaslone s tekočimi kristali (LCD). Na ta način bodo konsolidirali japonsko proizvodnjo LCD-jev, kar jim bo pomagalo pri nastopu na globalnem trgu, kjer je trg majhnih in srednje velikih LCD-jev eden najhitreje rastočih; letos se pričakuje 22-odstotna rast.

Novonastalo podjetje, ki se bo imenovalo Japan Display, bo največji igralec na trgu LCD-jev, saj bo obvladoval 22 odstotkov trga majhnih in srednje velikih zaslonov. Levji delež bo prispeval državni sklad Innovation Network Corporation (INC), ki bo vložil 200 milijard jenov (1,8 milijarde evrov) in tako pridobil 70-odstotni delež v podjetju, medtem ko si bodo preostanek...

23 komentarjev

Potres in vdor Sonyju povzročila milijardno škodo

Izvršni direktor Masaru Kato je včeraj na tiskovni konferenci objavil popravljene načrte za to fiskalno leto.

MSNBC - Sony se je lani skoraj izvlekel iz rdečih številk, ki so jih beležili predhodna leta, a bo letos po vsej verjetnosti zopet posloval globoko negativno. Čeprav je do konca fiskalnega leta še daleč (zaključi se namreč 31. marca 2012), si je Sony že sedaj nabral ogromno izgube. Najbolj ga bosta udarila potres na Japonskem in fiasko s PSN, tako da ne bo nič s prvim pozitivnim letom po dolgem času.

Vdor v PSN, zaradi katerega so morali PSN začasno izključiti, jih bo stal vsaj 14 milijard jenov. V to vračunani tako oportunitetni stroški zaradi nedelovanja storitve kot tudi stroški ponovnega vzpostavljanja storitve, lovljenja storilcev in plačila uporabnikom za nadzor nad njihovimi kreditnimi kartice za preprečitev zlorab.

Še večjo...

9 komentarjev

Sony nazaj kupuje tovarno v Nagasakiju

X-Bit Labs - Sony je objavil namero, da bi od Toshibe zopet kupili Nagasaki Technology Center, ki je bila nekoč že v Sonyjevi lasti. To je bilo do leta 2008, ko je naprej prešla v last konzorcija Sony-Toshiba in jo je kasneje Toshiba v celoti odkupila, ko so v njej proizvajali procesorje Cell. Sony želi tovarno nazaj, da bi v njej proizvajali senzorje CMOS.

Za kontrolni delež v tovarni ponujajo 50 milijard jenov (456 milijonov evrov), medtem ko je Toshiba zanjo odštela 90 milijard jenov (822 milijonov evrov). Z začetkom proizvodnje tudi v Nagasakiju bo Sony lahko podvojil proizvodnjo svojih senzorjev CMOS, s čimer bodo resno konkurirali Micronu in Samsungu in proizvedli 40 tisoč 300 mm-rezin mesečno.

0 komentarjev

Sharp se z osebnih računalnikov preusmerja na tablične

X-Bit Labs - Sharp je napovedal, da bodo nehali proizvajati osebne računalnike in se bodo v celoti posvetili tabličnim računalnikom. To ni zelo nenavadna odločitev, saj je bil Sharp že doslej najmočneje prisoten v segmentu majhnih in varčnih prenosnikov. Sedaj bodo intenzivno tržili svojo linijo tabličnih računalnikov Galapagos, ki bo izšla decembra, in pilili ponudbo spremljajočih vsebin - e-knjig, glasbe, videa itn. Na ta način želijo povečati dobičkonosnost, saj ne bodo prodajali več zgolj strojne opreme. Ker je Sharp proizvodnjo računalnikov predal podizvajalcem (outsourcing) že lani, večjih kadrovskih sprememb preusmeritev v podjetju ne bo prinesla.

6 komentarjev

Toshiba gradi novo tovarno flash pomnilnika

Ogromen kompleks Yokkaichi Operations

X-Bit Labs - Toshiba je ta teden napovedala, da bo začela graditi peto tovarno za proizvodnjo flash pomnilnika, ki bo stala v mestu Jokaiči. V sklopu Yokkaichi Operations ima Toshiba že štiri tovarne. Japonci so dolgo premišljali, kdaj zagnati novo tovarno, še zlasti po hudem padcu povpraševanja v letu 2008. Zdaj je po njihovem mnenju čas za gradnjo dozorel, s proizvodnjo pa bo nova tovarna začela prihodnjo pomlad.

Tovarna 5 naj bi bila primerljiva s tovarno 4, ki zmore 210.000 silicijevih rezin na mesec, s čimer je ena največjih 300 mm-tovarn na svetu. Za končne uporabnike pa to pomeni, da se proizvajalci zavedajo pomena flasha in da se bodo v doglednem času izdelki (tu seveda mislimo...

22 komentarjev

LG razvil najtanjše LCD-panele

TG Daily - LG je napovedal nove LCD-panele, ki so po njihovih besedah najtanjši na svetu, saj merijo le 2,6 mm. Tako 42-palčni panel, ki nudi 120 Hz v polni HD-ločljivosti (1920x1080), tehta manj kot štiri kilograme, kar je odlično za televizorje, ki se obesijo na zidove in podobno. Dosedanji rekord v vitkosti je bil prav tako v LG-jevi lasti, le da je znašal debelih 5,9 mm. Uradno predstavitev lahko pričakujemo na CES-u, ki bo potekal januarja v Las Vegasu.

17 komentarjev

Visoke kazni za dogovarjanje o cenah LCD-jev

Slashdot - Ameriški pravosodni organi so pritisnili na tajvansko podjetje Chi Mei Optoelectronics, ki je četrti največji proizvajalec TFT-LCD panelov na svetu. Tajvanci so priznali (PDF) dogovarjanje o cenah LCD-panelov in kršenje Sherman Acta. V zameno za nekoliko bolj prizanesljivo obravnavo bodo popolnoma sodelovali s pravosodnim ministrstvom, naložili pa so jim še globo v višini 220 milijonov dolarjev. Poleg njih je sooblikovanje cen med 14. septembrom 2001 in 1. decembrom 2006 priznalo že pet drugih podjetij, aretirali pa so tudi devet menedžerjev. Skupno so izrekli za 860 milijonov dolarjev kazni.

35 komentarjev

Potres upočasnil proizvodnjo LCD-jev

TG Daily - Zaradi potresa stopnje 6,5 po Richterjevi lestvici, ki je zatresel Tokio in njegovo okolico, bo prišlo do zmanjšanja proizvodnje LCD zaslonov. Na udaru je ena izmed tovarn Corninga, ki izdeluje steklene substrate za izdelavo LCD panelov. Tovarna, ki se nahaja v Shizuoki, je zaradi potresa ustavila proizvodnjo, na srečo pa vse ostale tovarne na Japonskem in po svetu, tudi tista iz naveze s Samsungom, obratujejo normalno.

Izpad proizvodnje bo po besedah predstavnikov družbe vplival na količino odposlanih stekla v tretji četrtini, a zaenkrat ne kaže, da bi se le-to zavleklo še v zadnjo četrtino. Vseeno bo prišlo do približno 65 milijonov dolarjev izpada prihodka. V svetovnem merilu bo prišlo tudi do 5 do 10 % manjše proizvodnje LCD zaslonov. Izdelovalci zaslonov na novice še niso komentirali.

5 komentarjev

Sharp in Sony bosta skupaj izdelovala LCD-je

X-Bit Labs - Sharp in Sony sta ta teden objavila, da bosta skupaj ustanovila podjetje, ki bo proizvajalo in prodajalo velike LCD-panele in module. To sta napovedovala že za začetek leta, a so se načrti nekoliko zamaknili zaradi finančne krize. Novo podjetje bo Sonyju omogočilo, da si zagotovi oskrbo z LCD-paneli za svoje TV-je, medtem ko bo Sharpov vložek v podjetje znašal 66 odstotkov.

Sharp je 1. julija oddvojil svojo novo tovarno za proizvodnjo LCD-jev v mestu Sakai v novoustanovljeno podjetje SDP, katerega celotni lastnik je. Delovati naj bi začel oktobra. Konec letošnjega leta bo tako Sony v SDP vložil 10 milijard jenov (74 milijonov evrov), za kar bo pridobil novoizdane delnice SDP-ja.

SDP bo prvi na svetu, ki bo imel steklene substrate 10. generacije za proizvodnjo LCD-panelov. Tako bodo lahko ti daljši od treh metrov, medtem ko je s staro tehnologijo ta meja 2,5 m. Nova tovarna SDP-ja bo lahko mesečno proizvedla 36 tisoč substratov, kasneje pa nameravajo te številke podvojiti.

0 komentarjev

Sony še vedno v rdečem

ComputerWorld - Kljub varčevalnim ukrepom se Sony še vedno ni pobral in zlezel na zeleno vejo. V prvem fiskalnem četrtletju, ki se je končalo junija, so v praktično vseh panogah, kjer so prisotni, zabeležili izgubo. Skupna izguba je znašala 37 milijard jenov (276 milijonov evrov), medtem ko so v enakem obdobju leto prej zabeležili 35 milijard jenov dobička (260 milijonov evrov). Za slabo petino so se znižali tudi prihodki od prodaje, ki so znašali 1,6 bilijona jenov (11,9 milijarde evrov).

Sony slabši poslovni rezultat pripisuje recesiji in visoki vrednosti jena, saj je lanskega novembra dolar prvič po letu 1995 kupil manj kot 100 jenov, ki zatira japonski izvoz. V tem četrtletju je bil jen v primerjavi z dolarjem 7,5 odstotka, v primerjavi z evrom pa kar 23,5 odstotka višje kot v četrtletju poprej.

Za celotno fiskalno leto, ki se bo končalo marca 2010, Sony pričakuje nadaljevanje negativnih trendov. Prodaja naj bi upadla za šest odstotkov na 7,3 bilijona jenov, izguba pa naj bi se z lanskih...

16 komentarjev

LG, Sharp in Chunghwa krivi in oglobljeni

EETimes - Izdelovalci zaslonov iz tekočih kristalov LG, Sharp in Chunghwa so se odločili, da se bodo v tožbi na washingtonskem sodišču izrekli za krive. Obtožnica jih bremeni dogovarjanja o cenah LCD-zaslonov, računalnikov, televizij in druge zabavne elektronike med septembrom 2001 in junijem 2006. Dogovor vključuje tudi plačilo odškodnin, in sicer 400 milijonov dolarjev za LG, 120 za Sharp in 65 za Chunghwa. LG-jev delež je druga največja kazen urada za varstvo konkurence v zgodovini.

Vodja urada za varstvo konkurence je ob tem izrazil zadovoljstvo in poudaril, da je dogovarjanje o cenah vplivalo na milijone Američanov, ki uporabljajo računalnike, telefone in ostalo elektroniko. Visoke globe bodo poslale jasen signal, da bodo preiskovali in preganjali nelegalne kartele ne glede na njihovo poreklo, je še dodal. Mimogrede, LG Display je lani zabeležil skoraj poldrugo milijardo dolarjev čistega dobička. Več o tem.

33 komentarjev

Maxtor s proizvodnjo na Kitajskem

X-Bit Labs - Diskovni gigant Maxtor je v tem tednu uradno objavil, da nameravajo zgraditi svojo novo tovarno v Suzhou Industrial Park na Kitajskem. Gradnja se bo začela predvidoma sredi prihodnjega meseca, medtem ko naj bi končali do sredine prihodnjega leta. Tovarna se bo raztezala na 7,5 ha, vanjo pa nameravajo investirati do 200 milijonov dolarjev. Izdelovali bodo predvsem trde diske nižjih cen in zmogljivosti, medtem ko bo proizvodnja visokokvalitetnih in dragih diskov ostala v Singapurju. Klik!

1 komentar

Samsung odpira novo tovarno

The Register - Korejski gigant Samsung Electronics želi utrditi svoj položaj na Vzhodu z odprtjem nove tovarne LCD monitorjev na Kitajskem. ki se razprostira na območju velikem 100.000 m2. Nova tovarna v Suzhou bo tako proizvedla 160.000 modelov mesečno, obratovati pa naj bi začela v drugi polovici prihodnjega leta.

Očitno se število LCD monitorjev le povečuje, saj naj bi po napovedih Displaysearch njihovo število preseglo prodajo klasičnih CRT monitorjev v letu 2004. Klik!

1 komentar

3DFX dejansko prodaja tovarno v Meksiku

3dfx Graphics Technology - Zadnje dni se je po internetu pojavilo precej špekulacij o prihodnjih načrtih 3DFXa, med njimi so bile tudi verzije s prodajo tovarne v Meksiku. Te govorice so prihajale iz različnih virov, pogosto pa so bile tudi preklicane. No, ugibanj je sedaj konec, saj je 3DFX podal uradno izjavo za javnost, v kateri nas obvešča, da bo dejansko prodal tovarno v Meksiku, katero je pridobil z nakupom STBja leta 1998. Da se ta poteza ni izkazala za zelo profitabilno vemo vsi, sedaj pa se podjetje očitno vrača k svojim koreninam: razvoju grafičnih čipov. To seveda ne pomeni, da bo podjetje prenehalo izdelovati svoje lastne grafične kartice, le svojih pogonov ne bodo imeli. Za izdelavo 3DFXovih kartic bodo sedaj zakupili proizvodne zmogljivosti drugih, večjih podjetij. Upajmo, da jim bo preobrat uspel!

0 komentarjev