»

Jedrska fuzija odpira vrata nanolitografiji

X-Bit Labs - Fotolitografija je danes bistven korak v izdelavi polprevodniških čipov. Z ultravijolično svetlobo se skozi maske obseva silicijeve rezine, t.i. waferje, ki so prevlečeni z na UV svetlobo občutljivo plastjo. Med obsevanjem ta plast reagira le na osvetljenih mestih, ki ob jedkanju ostanejo nedotaknjena. Med izdelavo čipa se postopek ponovi večkrat, tja do petdesetkrat pri zahtevnejših čipih.

Težava je, da ima UV svetloba dokaj visoko valovno dolžino, vse do 400 nm. Danes je najbolj pogosta globoka UV svetloba, ki ima valovno dolžino manjšo od 300 nm in ki je v praksi že dosegla valovno dolžino 193 nm. A za vedno zahtevnejše proizvodne procese kmalu tudi to ne bo zadostovalo, pravzaprav pa so zavidanja vredni dosežki na področju optike, ki omogočajo izdelavo približno 4x manjših tranzistorjev od valovne dolžine uporabljene svetlobe.

Preboj na tem področju bo očitno omogočila jedrska fuzija, saj znanstveniki s pomočjo raziskav na področju jedrske fuzije predvidevajo, da bodo uspeli...

6 komentarjev

AMD bo še naprej sodeloval s TSMCjem

The inquirer - 40 nm proizvodni proces TSMCja ima zelo težavne začetke. Po uradnih podatkih naj bi bilo približno 75 do 80 % vseh izdelanih čipov nedelujočih, po nekaterih virih pa naj bi bila ta številka celo bližje 85 oz. 90 %. Posledica je malo uporabnih jeder RV740, ki so srce ATIjevega Radeon 4770, zaradi česar so bile kartice razprodane praktično takoj, ko so trgovci dobili novo zalogo. Rešitev za težave, revizija procesa, se že pripravlja, a njeni učinki bodo postali vidni šele avgusta oz. septembra.
A AMD, lastnik ATIja, pravi, da zaradi tega niso v skrbeh in ne razmišljajo o prekinitvi sodelovanja z največjim pogodbenim proizvajalcem čipov. Pravijo, da so težave z novim procesom pričakovane, občasno tudi večje, kar se je zgodilo v tem primeru. AMD noče prekiniti 10 letnega sodelovanja in poslabšati dobre odnose zaradi manjših proizvodnih težav, saj so težave kdaj povzročali tudi sami. Zadovoljni so, da se težava aktivno rešuje in ne vidijo razloga, da bi celotno proizvodnjo prestavili...

13 komentarjev

Global Foundries v pogovorih z nVidio

X-Bit Labs - Želja, da bi Global Foundries postal eden glavnih proizvajalec pol prevodnikov in ne le AMDjev proizvodni del, so bile uslišane. O najemu njihovih storitev močno razmišlja nVidia, ki je tudi že v pogovorih z Global Foundries. Vodja nVidie, CEO Jen-Hsun Huang, pravi, da to ne pomeni, da bodo prekinili sodelovanje s TSMCjem, ki trenutno pokriva 90 % njihovih proizvodnih zahtev in je en najboljših proizvajalec polprevodniških čipov.

Gospod Huang pravi, da je glavni problem počasno prehajanje TSMCja na bolj zahteven proizvodni proces, zaradi česar bi lahko imeli konkurenčne težave v prihodnjem letu in naprej, ko Intel predstavi svoje zmogljivejše grafične čipe oz. če ATi svojo proizvodnjo prav tako preseli iz TSMCja v Global Foundries (o čemer so že razmišljali). nVidia je tako prvi izmed pomembnejših razvijalcev polprevodniških čipov, ki odprto govori o sodelovanju z Global Foundries. Slednji naj bi prve 32 nm proizvodne linije na High-K Metal tehnologiji zagnal že konec letošnjega...

11 komentarjev

TSMC rešuje težave s 40 nm proizvodnim procesom

bit-tech.net - Znano je, da TSMC nima najbolj zelenih proizvodnih številk pri 40 nm proizvodnem procesu, ki ga trenutno uporabljajo za RV740 jedro, srce ATIjevega Radeon HD 4770. Kako klavrno je stanje, povejo številke, ki so jih izbrskali na bit-tech.net. Prek virov blizu AMDja so izvedeli, da naj bi bilo k partnerskim izdelovalcem razposlanih le 40.000 čipov, od vseh proizvedenih pa naj bi bilo delujočih oz. dovolj sposobnih za nadaljnjo uporabo le okrog 20 % čipov. Slednje naj bi TSMC rešil z revizijo proizvodnega procesa, a naj bi ta v proizvodnjo prišla šele kasneje v tej četrtini leta, kar pomeni, da večjega števila Radeonov 4770 na trgu ne bo še kar nekaj časa,...

0 komentarjev

TSMC znova zaposluje

Odrešitelj odpuščenih?

vir: TG Daily
TG Daily - V sklopu finančne krize je do odpuščanja prišlo tudi pri tajvanskem izdelovalcu silicijevih čipov, TSMCju, kar obžaluje predsednik družbe Morris Chang. Pravi, da odpuščeni niso bili deležni pravega spoštovanja in da niso upoštevali težav, v katerih so se bivši zaposleni znašli pri iskanju nove službe. Vseeno se brani, da so bili v to prisiljeni zaradi ekonomskih razmer, ki pa so se očitno popravile. Druga četrtina je finančno veliko boljša od prve, zato so se odločili, da vse odpuščene povabijo k ponovnemu sodelovanju, z delom pa naj bi začeli junija. Je najhujšega dela krize konec?

7 komentarjev

TSMC pravzaprav nima 40 nm proizvodnega procesa

Xtreme Systems - Veliko je bilo govora o novem, 40 nm grafičnem jedru, ki je srce Atijevega Radeon HD 4770, RV740. A kot kaže le-ta pravzaprav ni 40, temveč 45 nanometrski čip. Do zmešnjave pride zaradi različnih meritev velikosti tranzistorjev, oz. kontaktnih nožic slednjih.

Po besedah Kevina Gibba, uslužbenca kanadske elektronske analitične družbe Chipworks, je trenutno poimenovanje velikosti proizvodnega procesa pravzaprav brezpredmetno, saj ne predstavlja več velikosti tranzistorja, kakor včasih, ko so bila vrata na robovih tranzistorja. Danes še vedno predstavlja razdaljo med vrati, s to razliko, da so se pomaknila bolj skupaj, kar prinese višje hitrosti čipov. Pri 90 nm proizvodnem procesu je bila razdalja med vrati dejansko bolj blizu 60, pri 65 nm pa blizu 40 nm. Zaradi prevelikega puščanja toka enostavno zmanjševanje ni bilo več mogoče, zato ima tudi 45 nm proces Intela razdaljo med vrati približno 40 nm, prav tako kot TSMCjev. Dejansko je širina enega tranzistorja 160 nm za Intel oz. 162...

3 komentarji

Poplava testov Radeon HD 4770

engadget - AMD se je očitno odločil pravilno, ko so dejali, da ne bodo več delali velikih, zelo zmogljivih in požrešnih čipov. S svojimi hitrimi čipi, ki so še vedno padli v srednji razred, so si močno dvignili prodajne številke, uspehe pa dodatno žanjejo sedaj, ko dominirajo tudi v nižjem srednjem razredu. Pred kratkim predstavljen Radeon HD 4770 je bil dodobra pretestiran, praktično vsi pa so nad njim navdušeni. S ceno pod 100 $ prinaša ogromno zmogljivosti, blizu karticam izpred leta, ki so stale trikrat več, ne porabi veliko energije, posledično pa je relativno hladen in tih.

Stestirali so ga pri HotHardware, X-bit Labs, Legit Reviews, PCStats, TechSpot, Neoseeker in PC Perspective, med drugim pa so ga označili za najboljši nakup, najboljše razmerje med zmogljivostjo in ceno, odlično zmogljivost pri nizki porabi in tihosti, itd. Več pa seveda v testih.

57 komentarjev

ATI Radeon 4770 končno na police

vir: engadget
engadget - Skoraj 2 meseca je že minilo, odkar smo poročali o testu prvega 40 nm grafičnega čipa, ATijevega RV740. ATi Radeon HD 4770, kot je poimenovan celoten paket srednjega razreda z načrtovano ceno okrog 100 $ (oz. €), je navdušil predvsem s hitrostjo, saj se je uvrstil med modela 4850 ter 4830, z nižjo ceno od slednjega. Ob času testiranja datum izida seveda ni bil znan, končno pa je ta dan blizu.

Novinec bo na police prišel v maju, kar sicer še vedno ni povsem točno, a ne tako daleč. Za pribižno 100 € boste dobili 512 MB GDDR5 pomnilnika na 128 bitnem vodilu, ki bo tekel pri 800 MHz, jedro s frekvenco 750 MHz in podporo DX 10.1 standardu, za povrhu pa bo le-to proizvodno najbolj napredno...

28 komentarjev

Procesorji prihajajo, cene padajo

News.com - Že v tej četrtini leta bo Intel izdal 2.8GHz Pentium4 , kasneje -v četrti četrtini (za čas počitnic in nakupovalne mrzlice) - pa še 3GHz model. S tem, ko bodo prišli na trg novi modeli, bodo starim vztrajno padale cene. 2.53GHz P4 naj bi se cena znižala za kar 63%. Tega sicer ne verjamem, toda če tako pravijo analitiki, bo moralo že držati. [:D] Prav tako bodo cene še padle tudi nižje frekvenčnim procesorjem, toda za malce manj. Datum spremembe cen pa so prestavili s 27. oktobra na 1. september. Mi pa vsi veseli, kajne?

Končno pa prihaja tudi moj omiljeni procesor, ki ga že komaj čakam - Celeron z Northwood jedrom. Najnovejši 1800MHz model je še vedno izdelan v 0,18mikronskem Willametteu, kar onemogoča dobro navijanje. Novi Northwoodi pa prinašajo vse dobre strani P4 procesorjev, s tem seveda tudi 0,13 mikronov (OC rules!). Za več informacij kliknite sem.

1 komentar

Kitajci razkrivajo skrivnosti

PC Pop - S tem naslovom ne mislim trenutno aktualne politične teme v zvezi z ameriškim letalom in kitajsko zemljo. Kitajska stran PCPOP je namreč prva objavila fotografijo skrivnostnega ATI Radeon-a SE. Ta čip naj bi bil navit Radeon DDR64MB VIVO. ATI (iz meni neznanih razlogov) podrobnosti o čipu skrbno skriva. No, Kitajčki so se do informacij uspeli dokopati. Čip naj bi deloval pri frekvenci 230MHz, pomnilnik pa pri 200MHz. ATI naj bi začel s prodajo Radeon-a SE še v tej četrtini leta! Torej v Q2.

1 komentar