»

Napster prodan

Slo-Tech - Bralci z daljšim stažem se še spomnijo Napsterja, ki je na prelomu tisočletja temeljito pretresel glasbeno industrijo. Aplikacija, ki je prvikrat v zgodovini omogočila množično prenašanje glasbe na domače računalnike, je sicer po dveh letih delovanja leta 2001 ugasnil, a ideja je živela dalje. Iz nje so izšli eDonkey (in eMule), Kazaa, Limeware in številne druge storitve, ki so evolucijo končale v obliki torrentov. Napster pa je v drugačni obliki obstajal dalje. In je te dni preživel še eno večjo kupčijo. Napster je imel nazadnje 3 milijone uporabnikov in 90 milijonov licenciranih skladb.

Britansko podjetje MelodyVR ga je namreč odkupilo od podjetja RealNetworks za 70 milijonov dolarjev. Napster namreč bo ukinitvi leta 2001 ni izginil, temveč se je vrnil kot storitev za pretočne vsebine. Po stečaju je ostanek podjetja, v glavnem blagovno znamko in pravice, kupil Roxio in svoj Pressplay izdal kot Napster 2.0. Leta 2008 ga je kupil BestBuy, leta 2011 pa so ga združili z Rhapsody....

16 komentarjev

Novodobna popglasba tudi objektivno slabša

Slo-Tech - Očitke o slabši kakovosti sodobne glasbe v primerjavi s starejšimi uspešnicami so stare malodane toliko kot glasba sama. Čeprav so se že v 30. letih pritoževali nad džezom, v 50. letih nad rokenrolom in kasneje nad beatli, so bile vse te ocene subjektivne. Z današnjo tehnologijo pa lahko analiziramo in objektivno ugotovimo, kako drugače zveni glasba današnjih dni. Na BBC so si pogledali prav to. Ugotovili so, da današnja glasba res ni presežek.

Ocena, ali je nova glasba boljša ali slabša, je subjektivna, lahko pa izluščimo nekaj objektivnih resnic. Glasba dandanes je pogosteje napisana v molu in ima počasnejši ritem. Zmanjšuje se raznolikost in melodična kompleksnost, po drugi strani pa je glasba čedalje glasnejša. Zanimivi so rezultati stiskanja z algoritmom...

142 komentarjev

Belgijski rekord: 2,7 TB mesečnega prenosa z interneta

Ars Technica - V svetu so vedno pogostejši paketi dostopa do interneta, kjer je količina prenesenih podatkov na mesec omejena. Bojda zaradi zagotavljanja enakovredne uporabniške izkušnje vsem naročnikom, za zmanjšane nepravične porabe ali pa zgolj zato, ker je na voljo tudi dražji, neomejen paket. Pri nas imamo za zdaj te omejitve le na področju mobilnega interneta, za kar sta poskrbela največja operaterja Mobitel in Simobil z rezanjem pasovne širine po prekoračitvi mesečnega limita. Nobeno podjetje pa ne pokaže natančnih analiz, koliko je teh nepravičnih uporabnikov, ki prenašajo ogromne količine podatkov, da tako zelo obremenjujejo omrežje. To so za svoj primer napravili Belgijci.

Njihov ponudnikov dostopa do interneta Telenet je objavil anonimno lestvico 25 najzahtevnejših uporabnikov interneta. Kot pravijo, tega niso storili, ker bi želeli očrniti uporabnike ali jadikovati,...

64 komentarjev

Skrbnik Oinka oproščen

Alan Ellis

BBC - Angleško sodišče je oprostilo Alana Ellisa, ki je skrbel za stran Oink.com, prek katere je bilo moč z interneta sneti na tone glasbenih datotek. Stran je združevala 200.000 članov, njena glavna funkcija pa je bila omogočiti ljudem, da najdejo drugega člana, ki ima želeno datoteko in jim jo bo ponudil v prenos. Svoj čas naj bi Oink poskrbel za 21 milijonov prenosov datotek.

Denar je Ellis služil z donacijami uporabnikov, tako da je imel v času aretacije na svojem PayPal računu 300.000 dolarjev, mesečno pa je zbral približno 18 tisoč dolarjev. Kot je dejal, ni želel nikogar ogoljufati, kot so mu očitali založniki, marveč je zbrani denar porabljal za obratovalne stroške in nakup večjega...

33 komentarjev

Napster ponovno med živimi

Slo-Tech - Napster, dedek vseh današnjih P2P prenosov, zdaj pa (ponovno živa) legalna stran z glasbo, je pravkar postal precej bolj dostopen od konkurence. Za 5 dolarjev mesečno ponujajo neomejeno streamanje željene glasbe, obenem pa si lahko uporabniki mesečno prenesejo še 5 MP3 datotek v trajno hrambo. Svojo ponudbo, kjer lahko skaldbo poslušate neomejeno in pavšalno, primerjajo s pol minutnimi odseki glasbe, ki jih je moč poslušati pri konkurenci pred nakupom, pohvalijo pa se še z zbirko 7 milijonov pesmi, 60 radijskimi postajami (ki so brez oglasov) in kvaliteto glasbe, ki se lahko kosa z glasbenimi CDji.

V bolj ali manj trenutni obliki...

23 komentarjev

Z davkom nad legalizacijo P2P

Slashdot - V Kanadi se je izpod peresa kanadskih glasbenikov pojavil predlog za uvedbo sistema, po katerem bi vsakemu uporabniku interneta zaračunali 5 kanadskih dolarjev za prenos glasbe z uporabo omrežij P2P (seveda v nekomericalne namene), posledično pa bi tovrstno početje postalo povsem legalno. S tem naj bi zadostili tako potrošnikom kot tudi glasbeni industriji. Sistem bi beležil, katero glasbo uporabniki prenašajo in bi torej tudi nagradil avtorje glede na popularnost, hkrati pa bi omogočal transparentnost in nadzor.

Zaradi samega razmerja med legalno in nelegalno prenešeno glasbo (v kanadskem primeru je samo 2% glasbe prenešeno legalno) bi tako končni zaslužki dosegli ali presegli raven, ki jo dosegajo danes, poleg tega pa bi legalne trgovine (iTunes, Amazon, itd.) prisilili v razvoj dodatnih storitev, ki bi potrošnikom prinašale nekaj več za njihov denar. Če namreč internetne glasbene prodajalne zagotavljajo varnost in kakovost, P2P omrežja pridobijo svojo privlačnost na...

45 komentarjev

iTunes petkrat popularnejši od Napsterja

PC Pro - Podjetje Apple je izdalo novo finančno poročilo, v katerem trdi, da je preko izdelka iTunes prodalo petkrat več glasbe kot Napster v prvem tednu prodaje. Po podatkih naj bi iTunes prodal 1,5 milijona pesmi, Napster pa "le" 300.000. Podjetje dodaja, da je bilo to 80 odstotkov vse prenesene legalne glasbe na trgu, s čimer se lahko verjetno le še dodatno pohvalijo. Očitno se je njihova kombinacija iPoda in iTunesa resnično obnesla, prednost pa imajo verjetno tudi v tem, da je iTunes uporaben tako na Applovih računalniki kot tudi na PC-jih, medtem ko je Napster uporaben le na slednjih. Izvirna novica.

4 komentarji

Roxio poleg Napsterja še nad Pressplay

Monitor - Kot smo že poročali, je podjetje Roxio prevzelo Napster -- enega od začetnikov izmenjave datotek. Tokrat je Roxio od družb Universal in Sony Music odkupil podjetje za distribucijo glasbe v digitalni obliki Pressplay v vrednosti slabih 40 milijonov dolarjev. Pri projektu bo sodeloval Napsterjev ustanovitelj Shawn Fanning, vendar nov Napster naj ne bi vseboval istega principa delovanja, kot njegov predhodnik, katerega priljubljenost je bila prav izmenjava datotek. Sony in Universal sta imela s podjetjem Pressplay kar 50 milijonov dolarjev izgube. Čas pa bo seveda pokazal, kako bo prenovljeno storitev Music.net sprejel trg, saj so pri dosedanji storitvi bile z izjemo računalnika postavljene omejitve uporabe prenesene glasbe v napravah.

1 komentar

Online glasba

Yahoo News - Pisali smo že o MusicNet-u, projektu podjetij AOL, Bertelsmann, EMI ter RealNetworks, ki bo ponujal glasbo preko Interneta na podlagi naročniškega sistema. Prav tako bodo ponujala online glasbo še nekatera druga podjetja.
Tako bodo ponujali online plačljivo glasbo tudi na Yahoo! portalu, saj se je Yahoo! pridružil projektu Duet (projekt podjetij Vivendi Universal in Sony Music Entertainment).
Tudi MTV bo ponujala online glasbo in sicer kot neke vrste spletni radio.
MSN pa bo ponujal na MSN Music glasbo v web radio formatu na podlagi naročninskega sistema.
Ta podjetja želijo izkoristiti praznino, ki jo bo verjetno pustil Napster, saj se le-temu ne pišejo dobri časi. Vseeno pa je potrošniško obnašanje nekaj, kar je zelo težko spremeniti, in potrošniki smo postali z pojavom Napsterja in podobnih programov razvajeni, da dobimo glasbo preko spleta zastonj. Kako bodo ti projekti s plačljivo glasbo uspeli, je torej še negotovo. ...

3 komentarji

Napsterjev tekmec ponudil 3 milijarde $

Newsbytes - Napsterjev tekmec, J. River, je ponudil 3 milijarde ameriških dolarjev založniškim glasbenim hišam za petletno obdobje, in za neomejen dostop do glasbe.
J. River načrtuje sistem, ki bo imel podlago v Media Jukebox tehnologiji. Firma je dodala možnost izmenjavanja glasbe med posameznimi uporabniki že nekaj mesecev nazaj, ampak je omejila dol-vleko na tri hkratne uporabnike.
V firmi so naredili analizo, po kateri je bilo 48% uporabnikov pripravljenih plačati 10 ameriških dolarjev za dostop do zaželjene glasbe, v petih letih pa pričakujejo nekje 50 milijonov uporabnikov; tako bodo lahko plačali založniškim hišam za (legalen) dostop do glasbe.
Več informacij o tem lahko najdete na njihovi uradni strani.

2 komentarja