»

Izšel VMware Workstation 8

Heise - Izšla je nova verzija priljubljenega programa za virtualizacijo VMware Workstation 8, ki je na voljo tako za Windows kot tudi Linux.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen uporabniški vmesnik, ki vsebuje nove orodne vrstice, menije in izboljšane nastavitve. Poleg tega so dodane še možnosti oddaljene povezave do gostiteljev z Workstation, ESX 4.x in Virtual Center, integrirana vSphere, deljenje virtualnih strojev (VM), izboljšana hitrost pri virtualizaciji SMP-jev in 3D-grafike in še nekaj drugih malenkosti (podpora do 64 GB pomnilnika v virtualnem stroju, HD Audio, USB 3.0 za Linux in deljenje naprav Bluetooth med Windows).

VMware Workstation stane 200 dolarjev, nadgradnja pa pol manj. Še vedno pa ostaja brezplačen nekoliko...

42 komentarjev

Intel in Nvidia z novim dogovorom o navzkrižnem licenciranju zakopala bojno sekiro

vir: Intel
Intel - Intel in Nvidia sta objavila, da sta zaključila vse medsebojne pravne spore, saj sta se uspela sporazumeti o novem licenčnem dogovoru. Včeraj sta podpisala novo šestletno pogodbo, ki Intelu dovoljuje komercialno rabo vseh Nvidiinih patentov, Nvidii pa večino Intelovih patentov. V zameno bo Intel plačal poldrugo milijardo dolarjev licenčnin v petih letnih obrokih, začenši z 18. januarjem letos. Iz dogovora so izvzeti nekateri Intelovi lastni procesorji (x86), bliskovni pomnilnik in nekaj veznih naborov, do katerih Nvidia ne bo pridobila pravice uporabe. Trenutna pogodba o navzkrižnem licenciranju se izteče 31. marca letos (dober članek o Intelovih in Nvidiinih peripetijah je lani...

3 komentarji

Igralec toži proizvajalca igre zavoljo zasvojljivosti

Extremetech - Ni skrivnost, da nekatere računalniške igre svoje igralce potegnejo vase in tiste manj stabilne tudi zasvojijo. Na Vzhodu so znani celo primeri, ko so ljudje zaradi igranja iger umirali (žal umrli in igralec nista bila ista oseba). Redko pa slišimo, da se kdo izmed igralcev samoiniciativno proglasi za odvisneža. Upoštevaje tožbo, ki jo je vložil zoper proizvajalca in nadejano odškodnino, postane takšna poteza razumljivejša.

Havajec Craig Smallwood je med letoma 2004 in 2009 igranju Lineagea II posvetil 20.000 ur, kar pomeni, da je povprečno igral vsak dan več kot devet ur. Kot je dejal, je med tem časom postal fiziološko odvisen od igre in zasvojen. Ker založnik igre NCsoft ni igri...

29 komentarjev

nVidia ostaja brez zavarovalnine?

vir: TG Daily
TG Daily - nVidiina polomija z umirajočimi grafičnimi čipi, predvsem v prenosnikih, iz lanskega leta je dodobra dokumentirana. A kalvariji očitno še ni konec, saj je nVidia upala, da bo stroške garancijskih zahtevkov krila njena zavarovalnica, The National Union Fire Insurance Company, a je zavarovalnica na kalifornisjkem sodišču vložila zahtevo po razrešitvi dileme okorg upravičenosti do zavarovalnine. Zavarovalnica meni, da zaradi kršenja pogodbe nVidia ni upravičena do zahtevanega povračila denarja.

Zaplete se pri pogajanjih o stroških, ki so jih imeli izdelovalci prenosnikov z nVidio. Ta se je s...

35 komentarjev

nVidia pravi, da je Core i7 potrata denarja

bit-tech.net - Tom Petersen, tehnični direktor marketinga pri nVidiji, se je vtaknil v trditev, da so Core i7 procesorji v igrah do 80 % hitrejši od Core 2 procesorjev, kakor trdi Intel. V materialu, ki ga Intel deli z novinarji in prizkuševalci komponent, namreč piše ravno to, a ta trditev pride z zanko. Pohitritev velja le za 3D Mark Vantage CPU test, ki po besedah Petersena nima nobene povezave z realnim svetom igranja iger. Za nadaljnji prikaz je sestavil dva sistema, enega s Core i7 procesorjem in X58 ploščo ter drugega s Core 2 Duo E8400 procesorjem in 750i matično ploščo. Cena prvega ssitema je bila seveda veliko višja, a naj bi se razlika po besedah Intela upravičila. Z dvema geforce GTS 250 karticama v SLI načinu je bilo v štirih igrah v povprečju razlike za približno 1 FPS v prid Core i7 sistema, najbolj pa je število sličic poskočilo z zamenjavo kartic za par GTX 260.

Vseeno se zaveda, da nekateri pač hočejo najboljše, najhitrejše in najdražje, zaradi česar Core i7 in SLI sistem...

57 komentarjev

Acer predstavil prvi (pravi) Ion PC

vir: engadget
engadget - Kmalu po nVidijini objavi, da so sistemi Ion že nared za predstavitev, je Acer predstavil svojo namizno rešitev. Sodeč po govoricah o sistemu, poimenovanem Hornet, le-te niso bile zgrešene, saj mu je novinec zelo podoben, imenuje pa se AspireRevo. Prihaja s standardnimi zmogljivostmi sistema Ion, kot so predvajanje 1080p video vsebin, igranje nezahtevnih iger (npr. Call of Duty 4 oz. Spore), HDMI (in VGA) izhod, zvočni vhod in izhod, eSATA, gigabitna mrežna povezava ter 6 USB priključkov. Dodan je še čitalec štirih vrst medijskih kartic, opremljen pa je z do 4 GB pomnilnika in do 250 GB trdega diska. Vse skupaj je zapakirano v lično in majhno ohišje (18 x 18 x 3 cm). Podatka o ceni in izidu še ni,...

21 komentarjev

Intel osumljen utaje davkov

The inquirer - Danski časnik (v angleškem prevodu z Googlom) poroča, da naj bi bil Intel osumljen hude utaje davkov na Danskem. Šlo naj bi za 2,5 milijarde danskih kron (335 milijonov evrov), ki so jih poskusili utajiti s prodajo izdelkov pod ceno podjetjem v svoji lasti (transferne cene). Danska zakonodaja namreč predpisuje zniževanje davčne osnove za prodaje povezanim podjetjem v tujini, če so te izvedene z izgubo (kar ni težko storiti, če sta kupec in prodajalc iz istega gnezda). Da pa bi preprečili tovrstne malverzacije, zahtevajo, da so cene notranjih prodaj na njihovem ozemlju realne.

Intel je leta 2000 prevzel dansko podjetje Giga za 9,4 milijarde kron, v kasnejših letih pa nanj pridno prepisoval različne patente in pravice za 1,9 milijarde kron, kar je po mnenju danskih oblasti mnogo pod tržno ceno. Sedaj so Intelu pripisali dodatnih osem milijard kron dohodkov, za kar zahtevajo 3,6 milijard kron (zapadli davki, kazen in zakonite zamudne obresti). Klik!

17 komentarjev

nVidia s Tegra mini prenosnikom

HP Mini1000? Ne, nVidia Tegra Inside

vir: engadget
engadget - Tegra je nVidiina rešitev na enem čipu, ki uporablja ARM arhitekturo. Čeprav je namenjena za uporabo v smartphone-ih, dlančnikih in mobilnih internetnih napravah (MID), nVidia očitno meni, da je platforma primerna tudi za večje naprave. V demonstrativne namene so iz HPjevega 10 palčnega Mini prenosnika odstranili prvotno Atom platformo in jo nadometili s svojo, zaradi nekompatibilnosti XP-jev in Viste z ARM arhitekturo, pa naprava zaenkrat poganja Windows CE.



Prenosnik je, kot že rečeno, demonstrativne narave in služi zgolj za prikaz fleksibilnosti platforme, zlahka pa se doda še HDMI izhod (že viden na tegra napravah,) s HD podporo (naprave), celotno tiskano vezje pa naj bi bilo...

7 komentarjev

NVidia kupuje VIA Tehnologies?

TG Daily - Po medmrežju so zaokrožile govorice, da naj bi se NVidia zelo zanimala za nakup pretežnega dela na novo izdanih delnic s strani VIA Tech. Sicer se ne ve natančno, kolikšen lastniški delež bi s tem pridobili, verjetno pa bi na ta način lahko prišli do licenc za izdelavo x86 procesorjev.

Poteza, če se bo izkazala za resnično, je več kot smiselna. Intel, gromozanski proizvajalec procesorjev, bo nekje v prihodnjem letu izdal grafično kartico, AMD si je znanje in tehnologijo izdelave grafičnih procesorjev zagotovil z nakupom ATi-ja. NVidia, primarno razvijalec grafičnih procesorjev, mora ubrati nasprotno smer in pridobiti pravico izdelave x86 procesorjev.

Procesorji, narejeni pri VIA Tech (C-7, Nano), sicer niti približno niso zmogljivi tako kot produkti Intela in AMD-ja. Upoštevati pa je treba, da je skoraj vse igralce na trgu presenetil pojav netbookov. Zakaj bi kupoval sicer zmogljivo napravo, če imaš na voljo oblak, ki prevzame nase računanje in hrambo.

Torej, se nam obeta...

23 komentarjev

Nvidia vrača udarec Intelu

Reuters - Prejšnji mesec smo poročali o tožbi, ki jo je Intel vložil zoper Nvidio. V njej ji je očital, da z izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce za Intelove procesorje z vgrajenimi pomnilniški krmilniki krši licenčna določila štiri leta stare pogodbe. Nvidia se je te dni odzvala enako ognjevito - s svojo tožbo proti Intelu.

S tožbo želijo razveljaviti Intelove licence za Nvidiine patente v zvezi z grafičnimi procesorji in 3D-grafiko. V tožbi navajajo, da je Intel z zavajajočimi izjavami poskušal oslabiti licenčne pravice Nvidie. Dejali so, da je Intel umetno ustvaril licenčne razprtije v premišljeni strategiji, s katero so se želeli znebiti nevarnega tekmeca, torej Nvidie. Intelov predstavnik za stike z javnostmi je za Reuters povedal, da so z Nvidio že dlje časa poskušali zgladiti spore, kar pa jim ni uspelo. Nvidiin šef Jen-Hsun Huan pa trdi, da Nvidia ni začela pravnih vojn, vendar so jih prisiljeni biti, da se ubranijo napadov.

3 komentarji

TomTom toži Microsoft

The Register - Nizozemski proizvajalec avtomobilske navigacije TomTom je odgovoril na Microsoftovo tožbo v enaki maniri - s tožbo. Februarja je namreč Microsoft TomTomu očital, da krši osem njihovih patentov, med njimi tri s svojo implementacijo Linuxovega jedra. Microsoft je že večkrat poudaril stališče, da elementi odprte kode kršijo njihove patente, a doslej še ni nikoli ni pravno ukrepal. Tokrat, pravijo, niso imeli druge možnosti, saj po letu poskusov s TomTomom niso uspeli zbližati pogledov. Temu navkljub dodajajo, da patenti v zvezi z odprto kodo niso glavni predmet te tožbe, saj kršijo tudi pet patentov, ki se nanašajo na lastniško kodo.

TomTom je ta teden vložil svojo tožbo, v kateri so napadli Microsoft. V njej redmondskemu velikanu očitajo, da z zbirko Microsoft Streets and Trips krši štiri patente nizozemskega podjetja. V Microsoftu se na tožbo še niso uspeli odzvati, ampak so le dejali, da prejete dokumente še preučujejo.

11 komentarjev

Intel toži Nvidio

X-Bit Labs - Intel je včeraj potrdil, da je v ponedeljek vložil tožbo zoper Nvidio, s katero ji želijo preprečiti izdelavo in prodajo čipovij nForce in GeForce, ki so združljiva z Intelovimi procesorji, ki imajo vgrajen pomnilniški krmilnik (torej Core i7 in nasledniki). Intelov predstavnik za stike z javnostmi Daniel Snyder je v izjavi zapisal, da želi Intel od sodišča uradno odredbo, da Nvidia nima licence za izdelavo čipovij z omenjenimi lastnostmi. Intel namreč vztraja, da se licenca ne nanaša tudi na prihjajoče procesorje nove generacije, kot je naprimer družina Nehalem. Poudaril je, da so nesoglasja več kot leto dni poskušali rešiti po zunajsodni poti, a z Nvidio niso našli skupnega jezika, kljub temu pa upa, da tožba ne bo vplivala na sodelovanje podjetij na drugih področjih.

Nvidia se je na tožbo že odzvala. V odgovoru sodišču je izvršni direktor Jen-Hsun Huang zatrdil, da je po njihovem mnenju licenca popolnoma veljavna. Pravi, da Intel očitno boli, da so šli procesorji po poti, ki so...

3 komentarji

Tožba proti Intelu za 43 milijonov

The inquirer - Malezijski proizvajalec matičnih plošč je vložil tožbo proti Intelu, v kateri zahteva prek 43 milijonov dolarjev, sklicujoč se na Intelovo prekršenje in neupoštevanje pogodbe, ki so jo bili sklenili poprej. Unico skupaj s podružnicami trdi, da ni utrpel zgolj škode v vrednosti tožbe, temveč so bili prisiljeni zaradi Intelovega ravnanja, ko so bojda neupravičeno preselili glavno proizvodnje na Kitajsko, celo zapreti nekaj tovarn, zato zahtevajo povračilo. Intel obtožb še ni komentiral. Klik!

5 komentarjev

Aimster >> Madster

Australian IT - Po tožbi iz strani AOL-a, se je spletno-izmenjevalni program Aimster preimenoval v Madsterja, vse domene pa moral predati velekorporaciji. Sicer je albanski Aimster tožbo velikanu 'vrnil', vendar sta dosegla izvensodno poravnavo. Kakorkoli, tožbe iz strani glasbene in filmske industrije ostajajo, prav tako pa je še vedno tožena najstniška hči lastnika Madsterja, ki je služila kot oseba za stike z javnostjo in se je imenovala 'Aimee' (sedaj Madster ).

0 komentarjev

Stallman vrača udarec

več strani - Če se še spomnite, je pred nekaj tedni MS pripravil predvanje o tem, kako je odprto programje škodljivo za varnost sistemov in kako je nezdružljivo z 'American way' (a to sploh kdo hoče?). Skratka MS misli, da bi bilo najbolje, da se GPL itak prepove.
Reakcije so bile burne in tudi ata prostega programja Richard Stallman ni sedel križem rok. Odločil se je za protinapad, zato je imel protipredavanje z naslovom "Freedom and cooperation" na New Yorkški univerzi. Zelo zanimivo poslušanje. (pred tem sta svoje že povedala Linus in Alan Cox) Malce je ošvrknil tudi Caldero, ki naj bi bila zajedalec v prostem programju.
Kot se spodobi je celoten govor lepo na internetu, ampak ker je mp3 seveda zaprt format, lahko .ogg dobite tule.
Ko smo že pri tem... ogg sem malo pretestiral in deluje super, enaka kvaliteta kot mp3, samo, da vam Frauenhofer institute nikoli ne bo mogel težiti z pobiranjem licenc (ki jih plačate, če legalno kupite katerikoli enkoder, Lame ima ravno zaradi tega precej velike...

6 komentarjev