»

Naslednja delitev: Symantec

Reuters - Po napovedi ločitve PayPala in Ebayja ter delitve Hewlett-Packarda na dva dela se na podobno pot podaja tudi Symantec. Podjetje, ki ga najbolje poznamo kot proizvajalca znamenitega Norton Antivirusa, se bo ločilo na del za računalniško varnost in del za informatiko. To je tretji odmevnejši primer letos, sicer pa do konca leta pričakujemo več kot 60 delitev podjetij, kar je največ po letu 2000.

Razlogi za delitev so podobni kot pri ostalih podjetjih, ki sta to letos naznanili. Vodstvo verjame, da bo deljeni Symantec konkurenčnejši in predvsem zanimivejši za prevzeme. Cisco in NetApp se, denimo, že omenjata kot potencialna kupca dela Symanteca. Zanimivo je, da gre pri tej delitvi za obratno operacijo od nakupa podjetja Veritas Software leta 2005. Pred...

6 komentarjev

AMD toži nekdanje zaposlene, ki so odnesli več tisoč zaupnih dokumentov h konkurenci

ZDNet - AMD je vložil tožbo zoper štiri zaposlene, ki so zapustili podjetje pred veliko akcijo odpuščanja in prestrukturiranja. Ti so odšli h konkurenci in Nvidii poleg tehničnega znanja prinesli tudi zaupne informacije. Skupno naj bi Nvidii posredovali več kot sto tisoč elektronskih datotek iz AMD-ja, s čimer se škandal uvršča med večje tatvine industrijskih skrivnosti.

AMD v tožbi pred sodiščem v Massachusettsu Robertu Feldsteinu (podpredsednik strateškega razvoja v AMD-ju) ter menedžerjema Manooju Desaiju in Nicolasu Kociuku očita, da so v šestih mesecih pred zapustitvijo podjetja na svoje...

26 komentarjev

ATIC povečuje delež v Globalfoundries

X-Bit Labs - Podjetje Advanced Technology Investment Company (ATIC) iz Abu Dabija namerava letos v Globalfoundries, ki je nastal z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, vložiti med dvema in tremi milijardami dolarjev. Trenutno njihov delež v tem proizvajalcu polprevodniških elementov velja 68 odstotkov, v prihodnjih dveh do treh meseci pa ga kanijo povečati za dve odstotni točki. Sčasoma želi ATIC v celoti prevzeti Globalfoundries.

Globalfoundries ima sedež v Sunnyvalu v Kaliforniji, proizvodne obrate pa v Nemčiji in Singapurju, ki se jima pridružuje tovarna v New Yorku v gradnji. Dresdenska tovarna zmore trenutno 30 tisoč 300 mm-rezin mesečno, kar želijo z vložkom omenjenih milijard v prihodnjih dveh letih podvojiti.

1 komentar

GlobalFoundries prevzel Chartered Semiconductor

X-Bit Labs - Podjetje Globalfoundries, ki je nastalo lanskega marca z razdelitvijo AMD-ja na proizvodni in dizajnerski del, dobro raste. Včeraj so objavili, da so se dokončno združili s podjetjem Chartered Semiconductor; zanj so decembra lani odšteli štiri milijarde dolarjev, sedaj pa so to znamko dokončno ukinili. To pomeni, da ima podjetje sedaj sedem proizvodnih obratov, v prihodnosti pa načrtujejo še odprtje novih.

Šest tovarn (pet 200 mm in ena 300 mm) je v Singapurju, sedma pa stoji v nemškem Dresdnu. Da bi zadostili naraščajočim naročilom, nameravajo razširiti obrata v Singapurju in Dresdnu in zgraditi novo tovarno v New Yorku, ki pričela s proizvodnjo leta 2012. Proizvodne zmogljivosti naj bi tako do leta 2014 podvojili....

17 komentarjev

Globalfoundries gradi novo tovarno

Fab 2

vir: Heise
Heise - Vest o načrtovanju nove tovarne AMD-jevega nekdanjega proizvodnega dela, ki se sedaj imenuje Globalfoundries, je sedaj uradna. S 15. junijem se bodo začela dela v ameriški zvezni državi New York v Saratogi, kjer bodo postavili svojo drugo največjo tovarno, za tisto v Dresdnu. Imenovala se bo nič kaj izvirno Fab 2, celoten projekt pa je ocenjen na 4,2 milijarde dolarjev, od tega bodo ZDA primaknile 1,2 milijarde. Lokacija, kjer je imela svoj čas preizkuševališče tudi ameriška vojska, ima prednost, da je v neposredni bližini Albany NanoTech Complexa in IBM-ovega razvojnega centra East Fishkill. Predvsem na sodelovanje s slednjim resno računajo, predvsem na njihove licence za SOI, saj je Globalfoundries član IBM Alliancea. Fab 2 naj bi v prihodnosti zaposlovala 6400...

10 komentarjev

Global foundries s 45, 32 in 28 wafferji

Tweak Town - Podobno kot marsikateri proizvajalec, je tudi Global Foundries še pred začetkom Computexa novinarjem na ogled postavil dobrote. Tweak Townu je uspelo ujeti rezino, namenjeno visoko zahtevnim 6 jedrnim Istanbul Opteronom, 32 nm rezino, namenjeno mobilnim grafičnim čipom ter 28 nm rezino, ki bo sprva namenjena za čipe, ki imajo nizko porabo (predvsem RAM čipi, uporaba v ročnih mobilnih napravah). Masovna proizvodnja 32 in 28 nm rezin naj bi se začela že prihodnje leto. V izvorni novici si je mogoče ogledati tudi video.

15 komentarjev

Lastniki Global Foundries po nakupih

Slo-Tech - Advanced Technology Investment Co., abudabijska investicijska družba, ki je rešitelj AMDja in večinski lastnik njegovega proizvodnega dela, Global Foundries, se je odločil širiti. Že pri prevzemu Global Foundries so dejali, da nočejo biti le AMDjev proizvodni del, temveč hočejo postati pomemben igralec na trgu proizvodnje raznovrstnih polprevodnikov.

Dogovarjajo se s singapurskim Temasek Holdings (prav tako investicijska družba), saj od njih želijo kupiti njihov celoten, 62,33 % delež proizvodne družbe Chartered, ki, podobno kot TSMC, od strank vzame le načrte jedra in izdela čipe.
Z nakupom bi Global Foundries dobil Charteredove obstoječe stranke, obenem pa bi se jim povečale proizvodne zmogljivosti, zaradi česar bi postali mnogo bolj konkurenčni glavnima tekmecema, TSMC in UMC.

4 komentarji

Novice iz AMD-ja

engadget - V AMDju imajo zadnje dni očitno veliko akcije, saj so najavili izid šestjedrnih procesorjev in novih grafičnih kartic, obenem pa povedali še, kakšno je njihovo finančno stanje.

Šestjedrni Opteroni bodo tako na trg prišli že naslednji mesec, maja, saj s to potezo upajo na dvig prodaje svojih procesorjev in s tem večjega zaslužka. Fizično Istanbul ni skorajda nič drugačen od štirijedrnih Shanghaijev, razen seveda dveh dodanih jeder. Tretjenivojskega predpomnilnika je še vedno 6 MB, kontroler za pomnilnik je še vedno dvokanalni DDR2, procesorji pa uporabljajo Socket F podnožje, kar jih naredi kompatibilne z vsemi Socket F ploščami, ki so na trgu že od leta 2006. Zaradi večjega jedra in 45 nm proizvodnega procesa frekvence seveda ne bodo tako visoke kot pri štirijedrnikih, a to je itak pričakovano.
Obenem AMD ponuja še popust za nadgradnjo strežnikov in delovnih postaj, izdelanih in prodanih že leta 2006, kar je odlična marketinška poteza, ki prikazuje trdoživost Socket F platforme....

18 komentarjev

Intel žuga AMD-ju

CNet - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali vse od AMD-jeve objave razdelitve na proizvodni na dizajnerski del. Intel je namreč AMD opomnil, da nov ustroj podjetja ni v skladu z obstoječo licenco za proizvodnjo čipov x86.

Spomnimo, da se je AMD v začetku tega meseca po večmesečnih pripravah in usklajevanju razdelil na dva dela. V matičnem podjetju je ostal dizajnerski del, medtem ko so proizvodne kapacitete oddvojili v novoustanovljeno podjetje Globalfoundries, katerega solastnika bosta AMD in ATIC. Intel je že ob najavi tega dejanja izrazil pomisleke, včeraj pa so AMD-ju poslali uraden protest. Po njihovem mnenju je AMD s tem kršil pogodbena določila križne licence za arhitekturo x86, zadnjikrat obnovljene leta 2001 in veljavne do leta 2010. Ta sicer dovoljuje prenos na podružnična podjetja, a Intelu se Globalfoundries ne zdi podružnica, še zlasti ker ima v njej AMD manj kot polovični delež.

AMD ima zdaj 60 dni časa, da z Intelom najde skupni jezik, v nasprotnem primeru bo Intel...

42 komentarjev

Nekdaj AMD-jev proizvodni del bo Globalfoundries

X-Bit Labs - Na dolgo in široko smo se že razpisali o AMD-jevi razdelitvi na dva dela, tako da tu ni kaj dosti dodati. V ponedeljek je bila razdružitev formalizirana, tako da AMD ne poseduje več proizvodnih kapacitet. Še zadnja pika na i, ki je manjkala novoustanovljenemu podjetju, ki je podedovalo odstreljene dele podjetja ter je v lasti AMD-ja in ATIC-a, je novo ime. To bo Globalfoundries. Izvršni direktor podjetja bo Doug Grose, ki je bil doslej podpredsednik proizvodnega dela AMD-ja, medtem ko bo presednik nadzornega sveta postal Hector Ruiz, ki je podobno funkcijo zasedal tudi v AMD-ju. Nič novega torej.

V podjetju so poudarili, da Globalfoundries ne bo služil zgolj AMD-ju, temveč bodo izdelovali čipe za vse zainteresirane partnerje. Dodajajo, da bo tokrat prvič v zgodovini omogočen zgodnji dostop do najnovejših in najboljših tehnik izdelave tudi manj znanim in bogatim izdelovalcem procesorjev. Da bi uresničili dolgoročne razvojne vizije, bodo razširili obstoječo tovarno v Dresdnu in...

8 komentarjev

Delničarji AMD-ja podprli razdelitev

The Standard - Delničarji AMD-ja so na skupščini podprli predlog razdelitve podjetja na dva dela. Prvi tak predlog pretekli teden ni uspel, ker na skupščini ni bilo kvoruma. V drugo je uspelo in s 94-odstotno podporo (tokrat je bilo prisotnega 50,26 odstotka kapitala) ima uprava sedaj vendarle zeleno luč za ustanovitev podjetja, ki se za zdaj imenuje The Foundry Company (TFC).

Vanj bo AMD prepisal proizvodni del podjetja, s čimer se želijo znebiti visokih stroškov proizvodnje in dolgov. V novoustanovljeni družbi bo AMD obdržal 34,2-odstotni delež (in ne 44,4-odstotnega, kot so napovedovali spočetka), preostanek pa bo v lasti podjetja Advanced Technology Investment Company, katerega lastnik je vlada emirata Abu Dabi. Poleg proizvodnih kapacitet v Dresdnu, Austinu, New Yorku in Silicijevi dolini bo podjetje prevzelo tudi 1,2 milijarde AMD-jevega dolga. AMD se bo odslej ukvarjal le še z načrtovanjem čipov.

51 komentarjev

Zgodovinski dan za AMD: razpad podjetja na dva dela

Bo z razpolovitvijo AMDju uspelo obdržati glavo nad vodo?

vir: New York Times
New York Times - AMD, Intelov zadnji še migajoči konkurent na področju izdelave mikroprocesorjev, ki je pred časom pogoltnil kanadski ATi, je danes oznanil drzno potezo: konec AMDja kot enotne korporacije razpolovitev podjetja na dva dela. Tako bodo poskušali spremeniti razmerje moči v industriji.

En del podjetja se bo osredotočil na dizajniranje mikroprocesorjev, drugi pa na njihovo precej drago izdelavo. Obenem so z vlado Abu Dhabija sklenili dogovor o štiri in pol milijarde evrov težkem financiranju obnove tovarn v Nemčiji in ZDA. AMD bo pod svojim nadzorom obdržal celotni dizajnerski...

75 komentarjev

AMD z optimizacijami za Linux?

Hartware.net - Hartware poroča, da je AMD objavil, da bo v Dresdnu ustanovil nov razvojni center, ki se bo imenoval OSRC ali Operating System Research Center. Njegova naloga bo optimizacija prihodnjih generacij procesorjev za zahteve modernih sistemov. Zanimivo je, da bo njegov vodja Chris Schläger, ki je bil še do pred kratkim razvojni šef pri Suse Linuxu. Kaj vse to točno pomeni, še ni znano, a po AMD-jevih navedbah bodo tam "razvijali nove referenčne implementacije, temelječe na Linuxu, ki bodo potem na razpolago skupnosti Open Source in izdelovalcem operacijskih sistemov". Prav tako bo OSRC pomagal pri raziskavah na področjih večjedrnosti, procesorske varnosti in porabe električne energije.

15 komentarjev

Elsa se vrača!

X-Bit Labs - Elsa je, kot verjetno veste, dobro poznano in cenjeno ime med evropskimi proizvajalci strojne opreme (še zlasti grafičnih kartic). Žal tudi zveneče ime brez pametnega vodstva ni zadosti, tako da je šel maja letos nemški gigant v stečaj. Kakorkoli že, petindvajset nekdaj zaposlenih delavcev v Elsa AG je takrat ustanovilo svoje podjetje, poimenovano Devolo AG. Odkupili so tudi dve Elsini blagovni znamki - Microlink ter Viantech.

Podjetje se sedaj uradno imenuje Neue ELSA GmbH, v lasti pa ime vse Elsine blagovne znamke, to so Gladiac, Sinergy ter Gloria. Na njihovi domači strani trdijo, da se bodo sedaj osredotočili predvsem na trg grafičnih kartic ter SOHO komunikacijskih naprav. Poudariti še velja, da nemška Elsa AG ter Elsa Asia nista povezani podjetji, temveč dve popolnoma ločeni firmi.

Zaenkrat na spletu še ni informacij kdaj bodo novi izdelki na voljo, niti kdo bo sploh izdeloval čipe za podjetje ELSA. Klik!...

2 komentarja