»

Brazilija bo omejila uporabo mobilnih telefonov na certificirane modele

Slo-Tech - V EU sicer ne morete uvoziti elektronike, ki nima ustreznih deklaracij in certifikatov, a če nekako v državo prinesete poceni kitajski ponaredek mobilnega telefona, bo ta deloval. Mobilni telefoni pač niso avtomobili, kjer bi bila uporaba nehomologiranega modela kazniva. Drugače pa je v Braziliji, kjer nepotrjenih modelov sploh ne bo mogoče uporabljati.

Ta teden je v Braziliji začel delovati sistem Siga (Sistema Integrado de Gestão de Aparelhos, integrirani sistem za upravljanje naprav), ki bo blokiral dostop nepotrjenih modelov do mobilnih omrežij v državi. Nacionalna agencija za telekomunikacije (Anatel) bo namreč podeljevala certifikate modelom, ki so naprodaj v Braziliji. Sistem Siga bo...

20 komentarjev

Skype za Android je tu

TechCrunch - Skype je izdal različico svojega programa za videoklice tudi za platformo Android. Tako lahko odslej uporabniki telefonov s sistemom Android uporabljajo vse prednosti Skypa (brezplačno klicanje Skype-Skype, pošiljanje in sprejemanje hipnih sporočil itn.) Novi Skype podpira Wi-Fi, 3G (razen v ZDA), EDGE in GPRS, brezplačen prenos pa je mogoč z domače strani za mobilne platforme in z Android Marketa. Nekaj težav utegnejo imeti le uporabniki telefonov Samsung Galaxy S, ki se z novim Skypom ne razumejo najbolj - napako že preiskujejo.

Skype je tako podprt na mobilnih platformah Android, iOS in Symbian.

24 komentarjev

Sony Ericsson opušča Symbian

Vivaz - očitno zadnji izmed SE-jevih Symbianov

vir: Wikipedia
Ars Technica - Ravno v času, ko Nokia, glavni uporabnik, zagovornik in financer razvoja Symbiana le-tega odpira in ga vedno bolj aktivno ponuja drugim podjetjem, le-ta očitno od Symbiana bežijo. Izgubili so namreč drugega največjega partnerja na GSM trgih, Sony Ericsson, kjer je švedski del japonsko-švedske naveze leta 2000 izdal prav prvi mobilni telefon, na katerem je tekel Symbian - Ericsson R380. Pri Sony Ericsson se bodo namesto Symbiana posvetili razvoju mobilnih telefonov z Androidom, ki ga že uporablja njihova serija mobilnikov Xperia X10 (sicer še vedno v različici 1.6, medtem ko 2.1 prihaja šele v oktobru). Proti koncu letošnjega leta naj bi pričakali še prvi mobilnik z Androidom, namenjen...

28 komentarjev

Igre postajajo storitve

CNet - Popolnoma jasno je, da je eden izmed najboljših načinov za preprečevanje piratstva v primeru iger naročniški sistem, vsaj glede zaslužka, ki so ga posledično deležni razvijalci. To lepo pokaže World of Warcraft, a dandanašnji igre ponovno postajajo nekoliko drugačne. Vedno več jih je zastonj, a so v takšni obliki okrnjene, kar enostavno rešimo z ugodnim nakupom dodatnih delov, dodatkov oz. predmetov za uporabo znotraj igre. Lep primer tega poslovnega modela je Farmville, ki ponuja nakup denarja za rabo znotraj igre, ki odklene ogromno dodatnih zmožnosti ter pospeši napredovanje.

Mikroplačila so všeč tudi podjetju Rovio, ki je ustvarilo eno izmed najuspešnejših iger za iPhone, Angry Birds. Igra, ki bo prednaložena na nekatere dražje...

31 komentarjev

Gmail odslej s podporo za telefonske klice (v ZDA)

Slo-Tech - Google je svoji storitvi za elektronsko pošto Gmail dodal možnost telefoniranja na stacionarne in mobilne telefone, so objavili na svojem blogu. Z združitvijo funkcij Gmail in Google Voice sta omogočena tako klicanje z računalnika kakor tudi sprejemanje dohodnih klicev na računalniku. Obstoječi uporabniki Google Voicea lahko svoje račune povežejo z Gmailom, ni pa to nujno, dokler gre za brezplačne klice.

Klicanje številk v ZDA in Kanadi je brezplačno, v druge države pa ne. Klicanje na stacionarne številke v Sloveniji stane 4 cente na minuto, mobilne pa 21 centov. Google je obljubil, da bodo klici v ZDA in Kanado ostali brezplačni vsaj do konca leta, nato pa bodo preračunali, ali z mednarodnimi klici zaslužijo dovolj, da takšen model...

61 komentarjev

Nova Zelandija uvaja filtriranje

Ars Technica - Naslednja država na seznamu grobarjev internetne svobode je Nova Zelandija. V tej otoški državi na drugem koncu sveta so vzpostavili sistem filtriranja na internetu, ki ga že uporabljata dva izmed njihovih ponudnikov interneta (ISP). Sestavili so tako imenovano črno listo, kjer je več tisoč naslovov spletnih strani z otroško pornografijo, zoofilijo in drugimi ilegalnimi vsebinami. Te so v papirnati in mesni izdaji na Novi Zelandiji prepovedane že več let, sedaj pa so prepoved razširili še na splet.

Za filter skrbi vlada, sodelovanje ISP-jev pa...

50 komentarjev

Motorola LiMo zamenjala z Androidom

V družbi z ARMom, Huaweiem, Ericssonom in podobnimi

vir: engadget
engadget - Motorola je ena izmed ustanovnih članic LiMo Foundation, katere cilj je ustvariti od strojne opreme neodvisno distribucijo Linuxa za mobilne telefone. Verjeli ali ne, LiMo uporablja prek 40 naprav, ki so se očitno uspele dobro skriti pred javnostjo. Motorola se je kot del svoje preobrazbe odločila odstopiti iz položaja ustanovne članice in bo tako zgolj sodelujoča članica. Razlog za to se skriva v osredotočanju na Android, ki po Motorolinih besedah trenutno ponuja mnogo bolj celovit paket in boljšo uporabniško izkušnjo. Zanimivo je, da bi se tudi Android v teoriji lahko pridružil fundaciji LiMo, saj je slednja le osnova, na kateri je mogoče graditi svoj...

3 komentarji

Prenosnik s krokodiljo kožo

Vaio P

vir: engadget
engadget - Za vse petičneže, ki imajo pod palcem nekoliko preveč in želijo, da to ve tudi njihova širša okolica, je Sony izdal posebno verzijo svojih prenosnikov Vaio P. Nova "Signature Collection" serija v nakladi 1000 izvodov ponuja posebne prenosnike, ki imajo poleg običajnega 1,86 GHz-procesorja Atom Z540, četrt terabajtnega SSD-ja ohišje prevlečeno s krokodiljo kožo, kar vas bo veljalo dva tisoč dolarjev.

30 komentarjev

Je Skype naprodaj?

CNet - Oktobra 2005 je eBay za nakup Skypa, ki ga poznamo po nudenju brezplačnih video klicev z računalnika na računalnik in trženju poceni klicev v telefonska omrežja v tujino, odštel 2,6 milijarde dolarjev. Že lani so se na spletu pojavljala namigovanja, da utegne eBay Skype prodati, zadnje izjave eBayevega izvršnega direktorja pa so zanetile nov val ugibanj. John Donahue je namreč dejal, da je Skype odlična samostojna storitev. Ob analiziranju slabih finančnih rezultatov eBaya v zadnjem četrtletju, ko so zabeležili za tretjino manjši dobiček, je navrgel, da je sinergija med Skypom in drugimi deli portfelja minimalna. Kljub temu pa hudega pritiska, naj ga prodajo prav zdaj, ni, saj je recimo v zadnjem četrtletju Skype povečal dobiček za 26 odstotkov.

Glavni problem je drag nakup, saj eBay trenutno ne more iztržiti niti blizu zneska, ki ga je plačal za nakup. Leta 2007 so odpisali 900 milijonov kapitalske izgube, tako da trenutno cenijo njegovo vrednost na 1,7 milijarde. Spremenile so...

7 komentarjev

Skype tudi za mobilnike

Yahoo News - Včeraj je Skype, ki ga po svetu milijoni množično uporabljajo za brezplačne (video)klice z računalnika na računalnik in ugodne klice na mobilne in stacionarne številke v drugih državah, izdal posebno verzijo svojega klienta, ki je prilagojena mobilnikom in bo za delovanje potrebovala zgolj Javo. Scott Durchslag, izvršni direktor Skypa, je dejal, da je za Skype velik korak naprej to, da so omogočili njegovo uporabo napravam z Androidom in tudi stotinam drugih mobilnih telefonov. Skoraj polovica svetovnega prebivalstva uporablja mobilne telefone in mnogo izmed njih so že zdaj uporabljali Skype drugod, je še dodal. Nova verzija lite bo podpirala telefone LG-ja, Motorole, Nokie, Samsunga in Sony Ericssona. Beta verzija programa je že dostopna na njihovi strani, a program za zdaj omogoča klicanje le v ZDA, VB, Poljsko, Brazilijo, Švedsko, Dansko, Finsko, Estonijo, Avstralijo in Novo Zelandijo.

20 komentarjev

SonyEricsson bo združil Flash in Javo za mobilne telefone

CNet - Naslednji teden naj bi SonyEricsson na konferenci JavaOne predstavil projekt Capuchin, s katerim bodo razvijalcem omogočili izdelovanje aplikacij za mobilne telefone, ki bodo hkrati uporabljale dele Jave ME in Flasha Lite. Tehnologijo bodo uporabljali v aparatih, ki so namenjeni množičnemu trgu, saj ne pride v poštev za tako imenovanie pametne telefone z zahtevnimi operacijski sistemi.
Nadejajo se, da se bodo denimo razvijalci, ki sicer uporabljajo Javo, odločili za razkošnejši uporabniški vmesnik v Flash Lite - razvijalci v Flashu pa bodo morda pri ustvarjanju mobilnih igric uporabili Java 3D grafiko in hkrati obdržali Flash za menije. SonyEricsson namerava izdati zbirko programerskih vmesnikov (API) in razvijalski paket (software developement kit) v drugi polovici leta.

8 komentarjev

Bo eBay prodal Skype Googleu?

vir: CNet
CNet - Leta 2005, ko je eBay priljubljeno storitev kupil, je po mnenju mnogih v Silicijevi dolini storil 2.6 milijarde ameriških dolarjev "težko" napako. Včeraj so se pojavile nove govorice, da se Skype z Googleom pogaja o partnerstvu ali celo o takojšnji prodaji. Medtem ko govoric ni komentiral še nihče od vpletenih, naj bi dogajanje dodatno podžgala odsotnost Googleovih strokovnjakov na sejmu CTIA v Las Vegasu.

Henry Blodget iz Silicon Alley Insiderja ocenjuje, da bi eBay Skype lahko prodal za 5 ali 6 milijard ameriških dolarjev.

9 komentarjev

MySpace in Skype združila moči

Delo - Priljubljena večjezična spletna stran namenjena socialnem omreževanju uporabnikov
MySpace se je povezala z internetnim telefonskim podjetjem Skype. MySpace bo tako svojim uporabnikom konec novembra ponudila tudi klicne storitve. V podjetjih so prepričani, da bodo s to storitvijo ustvarili največjo spletno govorno-povezano skupnost na svetu.

Poročata BBC in Delo.

Kot da uporabniki majspejsa dosedaj niso mogli klicati preko skajpa

2 komentarja

Skype krivi Windows posodobitve za 48-urni izpad

PC Pro - Poročali smo že, da se je Skype omrežje 16. avgusta sesulo. Po prvih ugibanjih bi naj šlo za hekerski napad. Iz podjetja Skype pa so sporočili, da naj bi bil za 48-urni izpad VoIP storitev kriv Microsoft Update. V izjavi, ki ga je podjetje podalo na svojih straneh za podporo trdijo, da je prekinitev povzročil masovni ponovni zagon računalnikov njihovih uporabnikov po vsem svetu, v zelo kratkem časovnem intervalu. Do tega je privedla namestitev Microsoftovih programskih posodobitev, po katerih je bil zahtevan ponovni zagon. Šlo naj bi za popravke, ki jih je Microsoft izdal v torek 14. avgusta.

"Nenormalno veliko število ponovnih zagonov, je vplivalo na Skype-ova omrežna sredstva", dodaja podjetje. "To je povzročilo poplavo zahtevkov za ponovni vpis v omrežje, ki je skupaj s pomankanjem P2P omrežnih sredstev povzročilo verižno reakcijo, ki je imela odločilen udarec."

Skype, ki v preteklosti še ni imel resnih težav z Windows posodobitvami dodaja, da so se običajni sistemi...

30 komentarjev

Omrežje Skype v razsulu

Slo-Tech - Včeraj je uporabnike programa za internetno telefonijo Skype presenetilo dejstvo, da se odjemalec ni in ni hotel prijaviti. Omrežje Skype, ki deluje po načelu vsak z vsakim (P2P), se je namreč sesulo. Skype uradno trdi, da razlog tiči v njihovih algoritmih in ne v morebitnem hekerskem napadu na celoten sistem.

Podjetje Skype se sicer trudi, da bi napako odpravili in napovedujejo, da naj bi v petek sistem že deloval. V vsakem primeru pa si lahko na grafu ogledate, kako je število prijavljenih v četrtek zjutraj naenkrat začelo padati.



DODATEK: na spletni strani ruskega Security Lab so pravkar objavili novico ( angleški prevod), da je za včerajšnje sesutje Skype omrežja najverjetneje kriv program, ki omogoča izrabo varnostne ranljivosti. Program preko Skype pokliče...

37 komentarjev

Voipstunt in brezplačni klici v nekatere države

Slo-Tech - VoipStunt, VoIP aplikacija lani ustanovljene nemške telekomunikacijske družbe Betamax, je pred kratkim znova zagnal preizkusno različico storitve, ki obljublja (zaenkrat še) brezplačne klice prek računalnika v stacionarna telefonska omrežja nekaterih držav. Trenutno je na seznamu 44 držav, od 20. februarja je med njimi tudi Hrvaška.

Zadnji odzivi uporabnikov, ki vse pogosteje odstranjujejo Skype s svojih računalnikov, omenjajo čist prenos zvoka, a tudi manjši problem z brezplačnim klicanjem v stacionarna telefonska omrežja - po eni minuti pogovora v eno izmed 44-ih privilegiranih držav je namreč potrebno vplačati 5 evrov za nadaljevanje neomejenega brezplačnega čveketa. Omenjeni kredit naj bi bilo nato mogoče izkoristiti tudi za vse ostale plačljive klice (v ostala mobilna in stacionarna omrežja).

Aplikacija Voipstunt je trenutno na voljo le za okolje Windows 2000/XP, od Skypa pa se loči tudi po ceni klicev in brezplačni VoIP-in številki, ki pri Skypu stane 30 evrov na leto....

25 komentarjev

Skype 1.0

ZDNet - Izšla je prva uradna različica čedalje bolj priljubljenega odjemalca za internetno telefonijo po principu P2P, Skype 1.0. Nova različica prinaša storitev SkypeOut, s katero lahko kličemo na stacionarne in mobilne telefone po celem svetu. Klici znotraj Evrope, ZDA, Avstralije in Nove Zelandije stanejo 0,02 evra na minuto in nekoliko več za ostala območja in mobilne telefone. Plačilo poteka preko kreditne kartice, pri čemer kredit po 180 dneh poteče. Novi so tudi konferenčni klici in izmenjava datotek, nekaterim uporabnikom pa naj bi se ob zaključku pogovora resetiral računalnik. Različici za Linux in Pocket PC sta še vedno v stopnji 0.9x, zato vseh zmogljivosti različice 1.0 za Windows še nimata. Klik!

8 komentarjev

Slovenska oblast s pridom uporablja mobilne telefone

Finance - Urad za informiranje je pripravil analizo uporabe mobilnih telefonov v državni upravi. Podatke so zbirali do konca marca in ugotovili nekaj dejstev, ki označujejo korak naše oblasti s časom: okoli 30 tisoč uradnikov poseduje dobrih 4 tisoč mobilnikov, stroški zanje pa so ocenjeni na okoli 31 milijonov tolarjev mesečno.

Mobilni telefon bojda uporabljajo za stalno dosegljivost, Ministrstva pa za njihovo uporabo razpolagajo z notranjimi pravilniki. Njihove omejitve pri porabi lahko opredelimo pri najnižjih 4 tisočakih ( Inšpektorat za šolstvo in šport) pa vse tja do neomemejene uporabe ( Urad za enake možnosti). Generalni sekretar vlade, Mirko Bandelj, nam v bližnji prihodnosti obljublja enotni pravilnik o ravnanju z uradniškimi mobilniki. Kot davkoplačevalci ga seveda "držimo za besedo". Izvirna novica.

10 komentarjev