» »

Skype krivi Windows posodobitve za 48-urni izpad

Skype krivi Windows posodobitve za 48-urni izpad

PC Pro - Poročali smo že, da se je Skype omrežje 16. avgusta sesulo. Po prvih ugibanjih bi naj šlo za hekerski napad. Iz podjetja Skype pa so sporočili, da naj bi bil za 48-urni izpad VoIP storitev kriv Microsoft Update. V izjavi, ki ga je podjetje podalo na svojih straneh za podporo trdijo, da je prekinitev povzročil masovni ponovni zagon računalnikov njihovih uporabnikov po vsem svetu, v zelo kratkem časovnem intervalu. Do tega je privedla namestitev Microsoftovih programskih posodobitev, po katerih je bil zahtevan ponovni zagon. Šlo naj bi za popravke, ki jih je Microsoft izdal v torek 14. avgusta.

"Nenormalno veliko število ponovnih zagonov, je vplivalo na Skype-ova omrežna sredstva", dodaja podjetje. "To je povzročilo poplavo zahtevkov za ponovni vpis v omrežje, ki je skupaj s pomankanjem P2P omrežnih sredstev povzročilo verižno reakcijo, ki je imela odločilen udarec."

Skype, ki v preteklosti še ni imel resnih težav z Windows posodobitvami dodaja, da so se običajni sistemi proti tovrstnim napakam izkazali za neučinkovite. V normalnih okoliščinah ima Skype-ovo P2P omrežje vgrajeno zmožnost samodejnega popravljanja napak, vendar je ta dogodek razkril še neodkrit programski hrošč v dodelitvenih algoritmih omrežnih sredstev, ki so preprečili hitro delovanje funkciji samodejnega popravila. Kot posledica te napake, je za večino uporabnikov Skype ostal nedosegljiv za približno dva dni.

Podjetje pa kljub špekulacijam še vedno trdi, da niso bili žrtev napada hekerjev. Napaka bi naj bila izključno znotraj delovanja Skype-a in dodajajo, da lahko potrdijo, da ni bilo prisotne nobene zlonamerne aktivnosti in da varnost njihovih uporabnikov ni bila nikoli ogrožena.

Izvorna novica.

30 komentarjev

BendeR ::

We have the power to take over the world. Ok, če ne druga lahko sesujemo skype. :D
:=)

Matevžk ::

Ha ha.
Ponavadi nisem na strani Microsofta, ampak ...

vendar je ta dogodek razkril še neodkrit programski hrošč v dodelitvenih algoritmih omrežnih sredstev


Se pravi so imeli hrošča. Kaj ga je manifestiralo, naj bo to leto 2000 ali to, da se je nekaj računalnikov ponovno zagnalo - zaradi mene čisto vsi na svetu - nima zveze.

No, saj mogoče je le novica na slo-techu tako napisana (že naslov malo smrdi). Izvorne novice pa, se posipam s pepelom, nisem bral.
Če je Skype to dejstvo podal le kot zanimivo ugotovitev vzroka manifestacije njihovega hrošča, potem pa OK, jim odpustim :).
lp, Matevžk

fiction ::

Originalen vir je: http://heartbeat.skype.com
Kolikor to razumem, je bil problem, ker se je toliko supernode-ov resetiralo istocasno. In to je sprozilo nek
bug na njihovi strani. Ni mi pa logicno zakaj bi bilo ob teh popravkih kaj vec rebootov kot ponavadi, ceprav ok ce gre za neko
napako, to nima veze - mogoce je pac prislo do nekega nesrecnega naklucja. Mozno pa je seveda tudi da Skype bluzi in
je prislo do vdora (no tisti "exploit", ki se je pojavil je skoraj 100% fake) ali pa do cesa drugega kriticnega, cesar nocejo izdati.
In tako jim je najlazje reci nasa "super-duper" networking koda ima nek majhen problem - itak nobeden ne ve tocno kako njihov
"black-box" sploh deluje.

Kako drugace sploh deluje algoritem, da nek node izbere svoj supernode na katerega se poveze?
Pomoje mora vozlisce (vsaj nekaj casa) komunicirati z nekim centralnim Skype streznikom ali se motim?

ufek ::

ja, sem kasneje šel še njihov blog brat, drugače bi ga dal kot vir. piše isto kot pc pro, le malo bolj obširno. je pa vse obrazloženo tule. fiction predlagam da si še enkrat prebereš, očitno si nisi dobro, če si postavljaš ta vprašanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ufek ()

fiction ::

No ja, ne vem "perfect storm", "self-healing mechanisms" in podobno se mi slisi malo abstraktno. Torej
je krivo to, da je bilo omrezje bolj obremenjeno v casu rebootov?
Vprasanja si postavljam, ker nikjer ni uradno objavljeno kako njihov protokol sploh deluje, se vec
celo njihov binary ima vgrajene razne anti-debugging tehnike.

BigWhale ::

Ceprav je to bug, ki se je manifestiral sele takrat, ko se je rebootalo nekaj milijonov node-ov je to nekaj cesar se v testnem okolju prakticno ne da reproducirati in testirati.

neoto ::

Si sploh lahko predstavljate kakšno štalo so imeli pri Skype-u, ko so gledali padajoče število uporabnikov in sesuvanje omrežja?

This combination of factors created a situation where the self-healing needed outside intervention and assistance by our engineers.

Predvidevam, da so se namučili.

Iz malce starejšega zapisa:
We’ve commandeered extra supplies of pizza and coffee, and we can promise that the Skype people aren’t going anywhere until they’re happy that everything is back to normal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neoto ()

AndrejS ::

Bla bla bla... in kriv je M$... kot da skype na laufa na linuxu , macOS in drugih platformah.

Če pa verjamemo temu da je kriv M$, pa da pridemo do tega da mnogo več uporabnikov skypa uporablja windowse kot pa kaj druga.

Matrin ::

AndrejS, to je splošna resnica. Mnogo več uporabnikov katerega koli več platformskega servisa uporablja windowse.

neoto ::

Pa kje ste vi videli, da Skype krivi Windowse? Saj lepo piše, da krivijo napako v svojih algoritmih, restart Windowsev pa je bil sam katalizator v tej verižni reakciji.

Pithlit ::

AndrejS: Skype je zaprtokodoen in kot tak tudi precej nepriljubljen pri linux uporabnikih (sploh ke okoli krožijo govorice o raznih spyware prijemih - povdarek na govorice). Tako da... ja... večinoma stvar šiba na Win sistemih.
Life is as complicated as we make it...

icko ::

V glavnem: ko namestim win update mi skoraj zmeraj ne dela pravilno vsaj eden od programov pa bodisi to winamp, prikazovalnik volume, pri zadnjem popravku se mi ne odpira dvd tray na gumb.
Če kupim flajšmašino pričakujem da bo mlela meso in bom jedel čevape.
Če kupim komp je pa vse podobno bolj socialistični akciji nnnp.

lp

Aja Sony vaio.

HellBird ::

Haha, pa smo spet tam: Windows smrdi! Kao. Ej administriram nekaj deset kišt, ki se avtomatsko updejtajo pa se še ni pojavilo nikoli, da po updejtu kaj nebi delalo no. Ne vem, jaz bom vedno pravil, če uporabnik s pametjo uporablja net in pc, se mu ni za bati da kaj ne bo delalo, če pa svinjaš kišto, potem ti pa seveda kaj ne dela, pa seveda je takoj za to kriv naš stric Gates.

LP

SmeskoSnezak ::

neoto, kdor ne gre brat original novic, mu se takšno mnenje vsili ob branju samo te (na st-ju) novice. > Iz podjetja Skype pa so sporočili, da naj bi bil za 48-urni izpad VoIP storitev kriv Microsoft Update < tale stavek jim povzroči to krivico, da je kriv MS. Če ne , od koga pa je Microsoft Update, kot pa od podjetja Microsofta? :\

sarkazem on/
In pol se uporabniki slo-techa bunijo nad subjektivnostjo in nekorektno spisanimi novicami na 24u, rtvslo, etc. Najprej naj pri sebi (tukaj na st-ju) popravijo to subjektivnost in nekorektnost, pol pa naj blatijo druge.>:D
/off
@ Pusti soncu v srce... @

wishmaster ::

Na srečo ne uporabljam tega lame skypa. Ko nekomu dobro zaškripa, je vedno kriv en tretji. Tokrat MS. Zaradi windows update se je skype sesul. Pa tist ko to verjame, mu ni več pomoči. Če imaš nastavljeno samodejno posodabljanje, se po defaultu popravki namestijo ob 3.00 zjutri. Če bi bil MS update kriv, že nebi skype delal zgodaj dopoldne.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

nodrim ::

ob 3.00 zjutraj kje? :\

aja, točno .. zarad teh par slovencev na skype-u se je zrušlo omrežje ..

Hardstyle ::

in zate slovenija pomeni svet? :D Kak pa sem se zdaj nasmejal :D :D :D :D

Matevžk ::

nodrim je sicer pozabil, da je okrog našega poldnevnika še kakšna druga država, ampak, Hardstyle, a ti si že slišal za koncept časovnih pasov?
lp, Matevžk

wishmaster ::

To z skypom je sedaj glih tak izpadlo, kot da bi rekel, da pri Telekomu ni delala tujina zaradi Windows update :D :D :D
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

VolkD ::

A to bo to, jaz sem pa že na SiOL pizdil, ki mi je svetila lučka v avtu.
Na netu pa nism našel kaj bi to bilo.

No obisk bencinske pumpe je stvar rešil.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

nodrim ::

ok ok .. bom drugič objel post v /sarkazem on /sarkazem off ...

wishmaster ::

Windows update pa sesutje skypa enostavno ne gresta skupaj. Razen če se že čudeži dogajajo.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

Jst ::

Zadnji paket popravkov za XPje, mi je računalnik (c2d 6300 @ 2.2, 1Gb rama) zelo, zelo, zelo, neverjento kako, grdo upočasnil. Opera, ki se ponavadi zažene v nekaj sekundah, sedaj potrebuje skoraj minuto. Odzivnost sistema je takšna, kot je bila na w2000 in celeron 600@900.

Kaj je MS s temi "popravki" popravil, ni bilo vredno. Vsaj zame ne.

Kličem na MS in jim povem kaj in kako. Oni mi pa začnejo s starimi lajnami, kako se MS trudi za svoje uporabnike, blablabla.

Na prenosniku, kjer imam openSuse, se mi kaj takšnega še nikoli ni zgodilo. Pa je prenosnik Centrino 1.6 (ali 1.7), ki naj bi bil mnogo počasnejši od desktop c2d 2.2. Pa mi sedaj na prenosniku dela vse dvakrat hitreje - pri Operi petinpetdesetkrat (55x) hitreje. Opera se mi zažene v točno eni sekundi. Na disku, ki mu grozi imminent death.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

RejZoR ::

Zanimivo zakaj pol Windows Live Messenger nima takih problemov pa je eden najbolj razširjenih, če ne celo najbolj razširjen IM program na svetu. Pa so Windows Updati isto prisotni pa ni takih bedarij. Blame it on MS, kaj pa drugega.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

OmegaBlue ::

MSN ni P2P orientirano omrežje...
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

c00L3r ::

Ja seveda, da ni kje MS kriv, ker skrbi za posodobitve svojih OS-ov. Čudno da ne izpadejo vsi strežniki/omrežja, ki se vpisujejo ob zagonu, takrat ko MS izda popravke. Skype-ovci imajo BUG, vendar hočejo krivdo drugam zvalit.

jype ::

Ajde no, popravite naslov novice, ker totalno zavaja. Skype fantje nič ne krivijo Windows posodobitev.

MrStein ::

je ta dogodek razkril še neodkrit programski hrošč v dodelitvenih algoritmih omrežnih sredstev, ki so preprečili hitro delovanje funkciji samodejnega popravila. Kot posledica te napake, je za večino uporabnikov Skype ostal nedosegljiv za približno dva dni.


Lepo piše. Kdor je nepismen, pa naj ne posta neumne komentarje. (in od moderatorjev pričakujem, da jim pri tem "pomagajo").

A imamo zdaj lahko debato brez smeti ? Prosim ? Hvala.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

darkolord ::

BigWhale: seveda se da

MTm2H37rqt7B ::

Kot cisto pravi politiki :)

Razumel bi celo to, da bi vse masine v vseh casovnih pasovih NAENKRAT sle dol in se hotele v ISTEM trenutku nazaj povezat. To je cisto pravi dos (8 miljonov+ kist). Vendar to, da so kiste razporejene po casovnih pasovih, da niso vse vedno prizgane,... to je taka... cisto prava rumena buchka. Fix yer software... yarrr.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Skype dobiva šifriranje in snemanje klicev

Oddelek: Novice / Ostale najave
417684 (5835) poweroff
»

Skype krivi Windows posodobitve za 48-urni izpad

Oddelek: Novice / Varnost
305374 (3623) MTm2H37rqt7B
»

internet v študentu... SEKA (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
685739 (3462) zee
»

3GSM World Congress od danes v Barceloni

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
143653 (3309) TRIROG

Več podobnih tem