»

AMD bojda ukinja znamko ATI

Slo-Tech - Lee Ka Lau, Benny Lau in Kwok Yuen Ho so leta 1985 v Kanadi ustanovili podjetje Array Technologies Incorporated, ki je mnogo bolj znano po svojih inicialkah ATI. Sprva so delovali predvsem na OEM-trgu in dobavljali integrirano grafiko za velike proizvajalce računalnikov, a so kmalu postali neodvisni snovalec in proizvajalec grafičnih kartic. Prelomnica je bil izid Macha8 leta 1991, ki je bila prva samostojna grafična kartica izpod prstov tega kanadskega podjetja. Podjetje je leta 1993 začelo kotirati na NASDAQ-u in borzi v Torontu ter se bliskovito razvijalo. Prvi kombinirani 2D/3D-pospeševalnik so splavili pod imenom 3D Rage, kasneje pa so s to serijo konkurirali legendarnemu 3Dfxovemu Voodooju. Serija All-In-Wonder...

93 komentarjev

Ameriška vlada priznala, da so ocene o piratiziranju pretirane

Victoria Espinel

Ars Technica - Staro mantro, ki jo kot lajno vrtijo RIAA, MPAA, BSA in kar je še teh cehovskih organizacij, znamo na pamet. Vsak ilegalen prenos avtorsko zaščitene vsebine z interneta je izgubljena prodaja in če uporabniki ne bi kršili zakona, bi prav vsako kopijo tudi legalno kupili. Reductio ad absurdum te premise je mimogrede navrgel ocene, da samo ameriška ekonomija letno zaradi tega izgubi 250 milijard dolarjev in 750.000 delovnih mest. Gre takim enormnim ocenam zaupati? Ameriška vlada meni, da niti slučajno.

Ameriški urad za vladno odgovornost (GAO) je izdal poročilo (PDF) o kvantizaciji ekonomskih učinkov ponarejenih in piratiziranih izdelkov, v katerem ugotavljajo, da težko, če ne nemogoče,...

25 komentarjev

Povpraševanje po LCD-televizorjih se vrača

CNet - Počasi se upehano gospodarstvo vnovič zaganja, tako da lahko vsakokrat pišemo o kakšnem novem segmentu, kjer se povpraševanje in proizvodnja vračata na stare ravni. To pot so to LCD-televizorji, ki so bili kot ena izmed nenujnih dobrin kar precej na udaru v iztekajočem se letu. V poročilu, ki ga je objavil DisplaySearch, ugotavljajo, da so v tretjem četrtletju prvikrat letos zabeležili porast prodaje LCD TV-jev. Letos je bilo tako prodanih 140 milijonov enot, medtem ko je projekcija za prihodnje leto 170 milijonov, kar pomeni dvajsetodstotno rast. Skupno je bilo letos prodanih 205 milijonov televizorjev.

Letos smo bili priče devetodstotni pocenitvi TV-jev, kar je nekoliko načelo dobičke proizvajalcev (dohodki naj bi letos znašali 101 milijardo...

13 komentarjev

Pogled na Applovo bilanco

Slo-Tech - Včeraj smo pisali, da je Apple objavil svoje poslovne rezultate za zadnje fiskalno četrtletje, pri čemer smo se osredotočili na poslovni izkaz. Natančna analiza rezultatov pa razkrije tudi zelo zanimivo bilanco, ki priča o moči tega podjetja. Apple ima namreč trenutno 34 milijard dolarjev gotovine na bančnih računih, kar je za 10 milijard več kot lani in deset odstotkov več kot po tretjem četrtletju. Kaj storiti s tem silnim denarjem?

Applovo uradno stališče ostaja, da denar hranijo za ohranitev kapitala, kar prevedeno pomeni, da s tem kapitalom ne bodo tvegali in da bo najverjetneje še dolgo sedel v banki. Velikost tega zneska si lahko ponazorimo tudi takole: Yahoojeva tržna kapitalizacija znaša 24 milijard dolarjev - torej lahko Apple z gotovino prevzame celoten Yahoo, pa mu bo še ostalo. Podobno je tržna kapitalizacija eBaya 32 milijard, Della pa 30 milijard dolarjev. Tudi zaradi tega se investitorji nič ne ozirajo na mrke napovedi analitikov o počasnem gospodarskem okrevanju...

25 komentarjev

AMD profitabilen do konca leta?

Reuters - Drugi največji ponudnik procesorjev x86 AMD in edini, ki Intelu na tem področju resneje konkurira, se že dlje časa bori z rdečimi številkami. Pred časom so se razdelili na dizajnerski del (AMD) in proizvodni del (Globalfoundries), s čimer želijo ponovno zlesti na zeleno vejo. Zadnje četrtletje, v katerem so se lahko svojim delničarjem pohvalili z dobičkom, je bilo namreč leta tretje v letu 2006. Odtlej je minus stalnica.

Dirk Meyer, izvršni direktor AMD-ja, je optimističen. Kot pravi, se bo AMD pod pogojem, da se na trg vrneta normalno povpraševanje in rast, še do konca leta izkazal z dobičkom in pozitivnim denarnim tokom. To pa najverjetneje ne bo veljalo za Globalfoundries, za katerega še vedno načrtujejo negativen poslovni izid konec leta, zaradi česar bo tudi konsolidirana bilanca obeh podjetij pokazala izgubo.

Dogajanje okrog Intela in milijardno kazen Evropske komisije je komentiral skopo. Kot pravi, bo to dolgoročno gotovo pomagalo AMD-ju in vsej konkurenci, kratkoročno pa...

9 komentarjev

AMD bo porabil 50 milijonov za zniževanje stroškov

The Register - Konec preteklega leta je AMD objavil, da bo začel varčevati na vseh koncih in krajih, kar naj bi ga stalo kar nekaj dolarjev v odpravninah in ostalih stroških, povezanih s prestrukturiranjem. Točnih številk tedaj še niso imeli, so jih pa objavili ta teden. Kot so sporočili ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC-u), bodo kratkoročno za klestenje stroškov porabili 50 milijonov dolarjev. Od tega jih bo 23 namenjenih za odpravnine, 13 milijonov za prekinitve pogodb in programov, 7 milijonov zaradi prevrednotenja osnovnih sredstev in še dodatnih 7 milijonov za konsolidacijo obratov in zapiranje nekaterih. Prestrukturiranje naj bi bilo končano do zaključega tega leta.

Teh nekaj milijonov sicer ne izgleda tako strašno, saj je AMD lani pridelal tri milijarde dolarjev izgube. Skupno je AMD odpustil že več kot 1.100 ljudi, potem ko so še novembra napovedali pol manjšo številko. Vlagatelji so se na novico odzvali presenetljivo pozitivno, saj je delnica AMD-ja v petek pridobila...

8 komentarjev

Tudi AMD ceni procesorje

X-Bit Labs - AMD se je hitro odzval na Intelove pocenitve procesorjev, o katerih smo poročali, in to z enakim zdravilom. Phenom II X4 920 po novem velja 195 dolarjev, medtem ko je X4 940 Black Edition vreden 225 dolarjev, kar je približno 20 odstotkov manj, kot so zanju zahtevali ob izidu v začetku tega meseca. Razlog za znižanje cene tako kmalu po izidu je poleg Intelovega izzivanja tudi recesija; z znižanjem ceni želi AMD kljubovati pešanju povpraševanja. Zdi se, da je AMD-ju res močno zaškripalo, saj tako kmalu po izidu niso še nikoli spustili cene. Kdaj se bodo znižanja odrazila pri nas, seveda ostaja drugo vprašanje.

44 komentarjev

AMD prodal grafični oddelek za mobilne naprave

AMD - Podjetje Qualcomm je včeraj objavilo, da je kupilo AMD-jev oddelek za grafiko in multimedijo na ročnih oz. mobilnih napravah (handheld). Za nakup so odšteli 65 milijonov dolarjev, hkrati pa so obljubili, da bodo zaposlenim ponudili nadaljevanje delovnega razmerja, če bodo to seveda želeli. Qualcomm je v izjavi za javnost zapisal, da jim bo prevzem pomagal izboljšati mobilne naprave na področju 2D- in 3D-grafike, avdia in videa, zaslonov in celotne arhitekture. AMD pravi, da se bodo sedaj laže posvetili njihovi primarni dejavnosti, tj. izdelavi procesorjev in zmogljivih grafike. Prevzem so že odobrili ameriških regulatorni organi.

2 komentarja

AMD pocenil Radeon HD 4870 X2

X-Bit Labs - AMD oz. njegov grafični del ATI je pretekli teden objavil dobrodošlo novico, da bo znižal priporočeno maloprodajno ceno za Radeon HD 4870 X2. Stara cena je znašala 549 dolarjev, AMD pa jo je velikodušno spustil za okroglih 100 dolarjev. X-Bit Labs poroča, da nekateri AMD-jevi partnerji ponujajo celo dodatni 50-dolarski rabat, tako da kartica efektivno stane 400 dolarjev. Razlog za te poteze gre bržkone iskati pri tekmecu, saj naj bil Nvidiin GeForce GTX 295 prekosil AMD-jev model. AMD je že ob predstavitvi zadnjih poslovnih rezultatov napovedal, da je njegov cilj ponovno osvojiti 50-odstotni tržni delež, in takšne akcije so ena izmed poti do cilja. Žal se je bati, da to ne bo dovolj, saj je trg za še vedno razmeroma drago dvojedrno kartico z ogromno porabo prostora in elektrike plitev.

13 komentarjev

AMD predstavil Yukon

X-Bit Labs - Včeraj je AMD uradno predstavil novo platformo Yukon, s katero meri na izjemno lahke, tanke, prenosljive in poceni računalnike, ki bodo osnovani na procesorjih Athlon Neo ali Athlon Sempron. Poleg tega bodo Yukoni imeli vgrajen enokanalni pomnilniški krmilnik DDR2 v ohišju BGA, vezni nabor AMD M690E z integriranim grafičnim procesorjem ATI Radeon X1250 (ali samostojnim Mobility Radeonom HD 3410) in AMD SB600 krmilnik I/O. Procesor Athlon Neo MV-40 bo tiktakal z 1,6 GHz s 512 KB drugonivojskega predpomnilnika in bo porabil največ 15 W, Sempron 210U pa bo 1,5 GHz procesor s 256 KB drugonivojskega predpomnilnika z isto porabo energije. Še najbolj oskubljen bo Sempron 200U pri 1,0 GHz, ki bo porabil pičlih 8 W.

Z Athlonom Neo, ki meri 27 mm x 27 mm AMD ne bo mogel povsem konkurirati Intelovemu Atomu z 22 x 22 mm, ki poleg tega porabi zgolj 2,5 W, zaradi česar se bo AMD osredotočil na trg nekoliko večjih prenosnikov od teh netbookov, ki pa bodo še vedno ultraprenosni. AMD pravi, da bo...

40 komentarjev

AMD v škripcih

AMD - AMD se je znašel v nekoliko večjih težavah, kot so pričakovali še pred mesecem dni, zato bodo morali intenzivneje odpuščati. Namesto napovedanih 500 zaposlenih bo brez dela ostalo 600 ljudi. Zvišali se bodo tudi stroški za odpravnine in prestrukturiranje, ki bodo v iztekajočem se četrtletju namesto 50 milijonov dolarjev znašali 70 milijonov. Ostale posledice se bodo v stroških odrazile v prihodnjem letu, ocen o velikosti pa AMD še nima.

Poleg tega se AMD spopada tudi z investicijo v kanadaskega proizvajalca grafičnih čipov ATI, ki je AMD stala 5,4 milijarde dolarjev. Zaradi znižanja cen delnic so morali v AMD-ju poknjižiti že 2,5 milijarde dolarjev kapitalske izgube iz tega naslova, nadaljnje izgube, ki jih napovedujejo zaradi slabe prodaje ATI-jevih izdelkov, pa bodo vidne šele v prihajajočih izkazih. Ni še jasno, kako bodo vse tegobe vplivale na AMD-jev izdelovalni del, ki se bo odcepil od dizajnerskega, in bo v solastništvu z ATIC-om.

Z delnicami podjetja AMD se trguje okrog...

111 komentarjev

AMD izdal kodo najnovejših gonilnikov

Slo-Tech - AMD je že dalj časa kazal namero, da bi se dokončno odprl odprtokodnim rešitvam, vendar tega iz različnih vzrokov niso mogli dokončati čez noč.

Rešiti je bilo treba kup problemov, od logističnih (zbiranje podatkov po različnih oddelkih) in finančnih (alokacija zaposlenih, ki se bodo ukvarjali z odpiranjem) do strateških (iz programov je bilo potrebno odstraniti "občutljive" komentarje o bodočih izdelkih, itd.), poslovnih (prepričevanje vodij oddelkov in dobiti njihovo dovoljenje za odpiranje) in obenem poskrbeti za avtomatizacijo vseh rešitev za prihodnje izdaje.

Projekt so začeli z najmanj občutljivimi verzijami svojih gonilnikov, s tistimi, ki so namenjeni že rahlo zastareli opremi, tako pa so poskusili uvesti rutino, ki bi jim omogočala hitrejše in lažje opravilo tudi na novejših verzijah, kar je seveda končni cilj.

Vse, kar manjka sedaj, so odprti gonilniki za grafične čipe in z njimi povezani GPGPU gonilniki za t.i. ATI Stream. Skupaj z njimi pa načrtujejo odprtje tudi vseh...

22 komentarjev

AMD izdal nova procesorja

AMD - AMD je v ponedeljek izdal še dva nova procesorja iz serije Cartwheel, ki sta verjetno zadnja primerka dvojedrnih Athlonov, še zgrajena v 0,065-mikronski tehnologiji. Oba imata oznako Athlon64 X2, le da je 7550 namenjen OEM-trgu in teče z 2,5 GHz, 7750 pa je prestižni odklenjen Black Edition z 2,7 GHz. Posedujeta pol megabajta drugonivojskega pomnilnika za vsako jedro in dva megabajta skupnega L3. Hitrejši model se bo prodajal za 79 dolarjev, šibkejši pa gotovo za manj. Prihodnje leto pričakujemo le še procesorje, izdelane v 45 nm-tehnologiji.

Nekoliko več o procesorjih si lahko preberete na ComputerBase, žal le v nemščini, obsežen test pa je še na X-Bit Labs. Glavna pomanjkljivost modelov je...

42 komentarjev

AMD-jeve novičke

AMD - Podjetju iz Sunnyvala se ne obetajo rožnati časi, so zapisali v svoji napovedi za zadnje četrtletje letos. Spričo težkega ekonomskega položaja po svetu načrtujeje za četrtino nižje prihodke kot v tretjem četrtletju, torej zgolj 1188 milijonov dolarjev. Na začetku leta so pričakovali, da bodo ti ostali na isti ravni kot četrtletje poprej. Končne podatke bomo dobili v drugi polovici januarja, ko bo AMD naredil obračun. Že prej je tudi rival Intel napovedal, da načrtuje za deset odstotkov nižje prihodke kot je bilo prej načrtovano.

The Inquirer poroča, da bomo v Evropi dočakali nove Phenome II še pred božičem. V Evropi 220 evrov in v ZDA 235 dolarjev vredni Phenom II X4 920 SKU bomo na prodajnih policah ugledali 18. decembra. Prav tako tudi močnejšega brata 940, ki bo v ZDA stal 275 dolarjev, za Evropo pa še ni podatkov. Če upoštevamo enako razmerje, se bo cena zavihtela do 265 evrov.

Mimogrede omenimo še, da bo AMD čez Lužo znižal cene svojih grafičnih čipov. ATI Radeon HD 4870 bo...

15 komentarjev

Kaj bo prineslo leto 2009: AMD

ComputerBase - Včeraj smo poročali o znižanju cen AMD-jev, danes pa si poglejmo, kaj točno nam AMD pripravlja za prvo polovico prihodnjega leta. Zares bo šlo 8. januarja, ko se v Las Vegasu začne Consumer Electronic Show, kjer bo AMD predstavil težko pričakovane nove 0,045-mikronske procesorje Deneb za namizne računalnike. Žal bodo primerni za staro ležišče Socket AM2+, ki podpira le pomnilnik DDR2, tako da bodo nekoliko omejeni. Pravo stvar pričakujemo februarja, ko bodo izšli procesorji za podnožje Socket AM3 s podporo za hitrejši DD3-pomnilnik. Nekaj mesecev kasneje, predvidoma aprila, pa lahko pričakujemo še šibkejše in cenejše dvo-, tro- in štirijedrne Athlone za AM3-podnožje. Vse skupaj si lahko ogledate v priloženi tabeli, ki so jo pripravili...

21 komentarjev

AMD vreden manj kot je odštel za ATI

bit-tech.net - Cene AMD-jevih delnic so dosegle najnižjo vrednost v zadnjih štirih letih, tržna vrednost podjetja pa znaša vsega 5 milijard ameriških dolarjev, kar je za 400 milijonov dolarjev manj kot je pred letom in pol odštel za nakup kanadskega proizvajalca grafičnih kartic ATI. ZA primerjavo: AMD-jev največji konkurent na področju procesorjev, Intel je vreden 162 milijard dolarjev, kar je za več kor dvaintridesetkrat več kot AMD, nVidiina tržna vrednost pa znaša 19 milijard ameriških dolarjev.

Kot je znano AMD-jevi izdelki že skoraj poldrugo leto po zmogljivosti zaostajajo za konkurenco, poleg tega pa niti nedavno predstavljeni procesorji Phenom niso prinesli občutnega izboljšanja stanja. Edina svetla točka med AMD-jevimi izdelki so grafične kartice serije Radeon HD 3000.

Več o trenutnem stanju AMD-ja si preberite na Bit-Tech-u.

67 komentarjev