»

Google bo založnikom začel plačevati novice

vir: Pxhere

Slo-Tech - A nikar hiteti s konfeti in šampanjcem, gre za nov program licenciranja vsebin, ki so ga predstavili pri Googlu in po katerem bodo nekaterim založnikom, v nekaterih državah, za nekatere objave, začeli plačevati za zdaj še neznane zneske. Podobno ureditev je pred časom z uvedbo zavihka z novicami - ta z zdaj poskusno deluje le v ZDA - vpeljal tudi Facebook.

Podjetje novi program začenja v Nemčiji, Avstraliji in Braziliji, pri tem so se povezali z nekaterimi velikimi založniškimi hišami, kot sta Der Spiegel v Nemčiji, Diarios Associados v Braziliji in Schwartz Media v Avstraliji. Google naj bi v nekaterih primerih omogočal tudi branje sicer plačljivih člankov in pri tem poravnal ustrezen znesek naročnine v imenu posameznega bralca.

Googla seveda ni popadla velikodušnost, pač pa se podjetje najverjetneje samo odziva na dogajanje zadnjih mesecev, ko so oblasti v nekaterih državah, denimo v Franciji oz. Avstraliji, že napovedale, da bodo vzpostavile sistem, po katerem bodo spletni...

10 komentarjev

YouTube škoduje prodaji glasbenih albumov

Slo-Tech - O vplivu piratstva na prodajo filmskih naslovov, glasbenih albumov, iger in drugih digitalnih vsebin so mnenja deljena, raziskave pa tudi ne pokažejo konsistentne slike o tem početju. Nekatere celo dokazujejo, da pirati kupijo več avtorskih del, filmski studii pa tudi niso a priori proti.

Kaj pa YouTube? Gledanje glasbenih videospotov prek YouTuba je povsem legalno početje, a ni brez učinka na prodajo albumov, ugotavlja nova raziskava. Raziskovalca sta uporabila incident iz leta 2009, ko je zaradi nesporazuma z YouTubom glasbeni založnik Warner Music do podpisa nove pogodbe umaknil vso glasbo z YouTuba. Analiza prodaje albumov v tem obdobju je po kontroli vse spremenljivk pokazala, da je dejansko prodaja v tem...

176 komentarjev

Napihovanje YouTube ogledov

Guardian - Že malo pred božičem se je začela plesti zgodba o tem, da naj bi YouTube pošteno kaznoval nekatere največje glasbene založnike, ki da so s pomočjo spletnih strani za poceni crowdsourcanje računalniških nalog (Mechanical Turk, Fiverr, idr.) umetno nabijali število ogledov svojih glasbenih videospotov. Implicirana so sama največja imena - Universal EMI, od septembra največji in pravzaprav večinski svetovni glasbeni založnik, naj bi denimo izgubil več kot milijardo ogledov na posnetkih nekaterih največjih zvezd, med njimi Alicie Keys in Rite Ore. Sony naj bi izgubil slabo milijardo, RCA records 150 milijonov, še kup bolj znanih pevcev s svojimi youtube računi pa podobno več sto milijonov. To niso nizke številke, saj posnetkov z več kot 100...

3 komentarji

YouTube praznuje

vir: Guardian
Guardian - Le kdo si je pred petimi leti drznil napovedati, da bo YouTube v nekaj letih največji in najpomembnejši portal, katerega glavni namen je servirati videoposnetke, zaenkrat zavite še v Flash. Od malega start-upa, ki je domeno www.youtube.com registriral 14. februarja 2005, so nedvomno prišli daleč, saj jih je po poti kupil Google, uspelo jim je podpisati pogodbe z velikimi založbami, kar dovoljuje predvajanje pesmi in videoposnetkov njihovih varovancev, nekateri izmed posnetkov pa so na voljo že tudi v ločljivosti FullHD oz. 1920 x 1080 pik. Z leti se je nalaganje domačih stvaritev razvilo v mnogo več, npr. v pesem proti letalski družbi United, ker naj bi lomili kitare (od takrat je avtor...

15 komentarjev

Warner Music se vrača na YouTube

The Register - Po devetmesečnem postu se vsebine, za katere licence drži Warner Musi, spet smejo vrniti na YouTube. Konec lanskega leta sta namreč podjetji prenehali sodelovati, saj nista mogli najti skupnega jezika - Warner naj bi zahteval prevelike tantieme. Kaj je to pot drugače?

Bojda bo imel Warner večji nadzor in večji delež pri dohodkih iz oglaševanja. Nov dogovor daje Warnerju pravico, da na posebnih kanalih, namenjenih njihovim avtorjem, predvaja svoje reklame, in da ostreje nastopi proti uporabnikom, katerih izdelkih vsebujejo Warnerjevo glasbo. Prav tako bodo YouTube izpulili večino prihodkov od svojih izdelkov. Vsebine naj bi se vrnile na YouTube že do konca leta.

5 komentarjev

Pete Waterman oškodovan z Rickrollanjem

The Register - Pete Waterman je soavtor zdaj zelo znanega hita Ricka Astleyja Never Gonna Give You Up, ki je bil uporabljen za tako imenovano rickrollanje. Videospot hita naj bi bil na Youtubu predvajan kar 154 miljonkrat, zaradi česar je Waterman predvideval, da bo zaslužil lep kupček denarja. Takoj po božiču, ko se mu je porodila ta ideja, je poklical založnika, kolikšna vsota mu pripada. Njegovo premoženje je ocenjeno na 47 miljonov funtov, s čimer je bolj ali manj preskrbljen, vseeno pa je znesek 11 (enajstih) funtov, ki naj bi jih dobil od Googla za predvajanje skladbe, mizeren oz. praktično zafrkancija. Zaradi tega je Waterman mnenja, da ga je Google izkoristil ter povedal še, da mu več denarja prinese predvajanje skladbe na lokalni radijski postaji.

Člani združenja PRS for Music zdaj od Googla zahtevajo pravičen delež za predvajanje glasbe, s čimer se strinjajo tudi pri Googlu. Zataknilo se je pri licenci za izplačilo denarja, saj so jo do nedavnega imeli, trenutno pa so v pogajanjih za...

12 komentarjev

YouTube in UMG ustvarjata Vevo.com

TG Daily - Ker se YouTube in Universal Music Group nista mogla sporazumeti o pogojih objavljanja avtorskih del na YouTubu, sta se odločila za salomonsko rešitev. Ustanovila bosta novo spletno stran na naslovu vevo.com, kjer si bosta delila dobiček od reklam, uporabnikom pa bosta omogočila nakup video posnetkov in glasbe s klikom. Na tej strani in na kanalu Vevo na YouTube, ki ga bo moč spremljati s posebnim vgrajenim predvajalnikom, bodo tako nova glasba in video posnetki originalnih izvajalcev (tudi za nakup), kot tudi vsebine uporabnikov, ki uporabljajo njihove izdelke (npr. glasbo). UMG ima trenutno enega večjih kanalov na YouTube z več kot 9450 posnetki, ki je z 3,5 milijarde ogledi na prvem mestu po priljubljenosti. Poleg tega sta se podjetji domenili, da bodo uporabniki v svojih stvaritvah za ozadje še vedno lahko uporabljali glasbo, katere avtorje zastopa UMG.

4 komentarji

Bosta Sony in YouTube sodelovala?

CNet - Kot poroča ArsTechnica, se Sony in YouTube dogovarjata, da bi Sony dovolil YouTube na svoje spletne strani naložiti nekaj filmov v vsej dolžini. Kakšnih natančnejših informacij še ni, prav tako obe podjetji ne dajeta uradnih izjav. Prejšnji teden je Disney sklenil dogovor z YouTubom, tako da so sedaj na spletu na voljo njihove krajše vsebine, a to ni natančno to, kar bi YouTube iskal. Stran se bo po napovedih Credit Suisse letos spopadla s pol milijarde dolarjev izgube (240 milijonov prihodkov in 711 milijonov odhodkov), tako da mrzlično išče poti, kako v malho spraviti kakšen nadomestni dolar. Če bo posel s Sonyjem uspel, bodo začeli konkurirati strani Hulu, ki pa je omejen na ZDA. Počasi, počasi se tudi založniki začnejo zavedati novih časov in novih način distribucije vsebine.

4 komentarji

YouTube tretja najbolj obljudena stran

TG Daily - Spletna stran za objavljanje in pregledovanje video posnetkov YouTube, ki jo je leta 2006 kupil Google, je presegla magično mejo 100 milijonov obiskovalcev v ZDA. S temi dosežki je stran trdno na tretjem mestu najbolj obiskanih spletnih strani na spletu, zaostaja pa le za legendardnima Googlom in nekoliko zapostavljenim Yahoojem. Zanimivo je, da samo YouTube povzroči 17 odstotkov vsega prometa na spletu. Prvouvrščeni Google je odgovoren kar za 30 odstotkov prenesenih bitov in bajtov, medtem ko na Yahoo odpade slabih 27 odstotkov. Na četrtem in petem mestu po številu obiskov sta Facebook in MySpace.

Podatki za ZDA kažejo, da si tamkajšnji obiskovalci vsak mesec ogledajo približno 15 milijard videoposnetkov, pri čemer večina uporablja YouTube. Povprečen uporabnik si ogleda 63 video posnetkov mesečno, kar mu vzame šest ur časa. Verjetno je tak skok tudi posledica raznih prireditev (kot so na primer Oskarji, zaprisega predsednika itn.), katerih izseke si uporabniki vedno pogosteje...

13 komentarjev

YouTube bo omogočil snemanje video posnetkov

Google - YouTube je v svojem blogu objavil, da bo uporabnikom kmalu dovoljeno video posnetke s strani sneti in si jih ogledati tudi kasneje brez povezave v splet. Avtorji posnetkov bodo z izbiro licence, pod katero je njihovo delo objavljeno, lahko omogočili prenos svojih videov brezplačno ali pa za majhno nadomestilo, ki ga bo moč poravnati prek Google Checkout. Storitev je za zdaj še v fazi testiranja, kar pa seveda ne pomeni, da se vsebine z YouTuba ni dalo sneti že prej. Kratek izlet na Google z ustreznimi ključnimi besedami namreč razkrije cel kup možnosti, delujočih in nedelujočih, ki služijo temu namenu.

14 komentarjev

YouTube izstrelil Monty Python v višave

Slashdot - Založniki in avtorji radi tarnajo, da jim internet odžira kruh, najsi gre za nelegalne prenose prek omrežij P2P ali čisto legalno gledanje videospotov na YouTubu. Legendarni Angleži Monty Python so pokazali, da to ni nujno res in da se da internet dodobra izkoristiti. Novembra lani so se odločili, da bodo odprli svoj kanal na YouTube, kjer bo na voljo nekaj najboljših skečev, in poteza sem jim je obilno obrestovala. Njihov DVD je na Amazonu zlezel na drugo mesto najpriljubljenejših filmov. Če se bolj razumete na številke, povejmo, da je rast prodaje znašala stratosferskih 23 tisoč odstotkov. Zakaj točno so ljudje razgrabili njihove DVD-je, se bosta verjetno RIAA in MPAA spraševali še nekaj časa, a nauk te zgodbe je zelo preprost. S pravim pristopim je internetu navzlic (ali pa prav zavoljo njega) še vedno moč prodajati.

42 komentarjev

YouTube tiša glasbo in prihaja na konzole

Slashdot - Poročali smo že, da je YouTube prekinil pogodbo z založbo Warner Music, ki jim je dovoljevala predvajanje in objavljanje pesmi in video posnetkov avtorjev, ki jih trži omenjena založba. Sprva so sporne posnetke brisali, a so sedaj ubrali še zanimivejšo taktiko. Video posnetke, ki vsebujejo sporno glasbo, so utišali. Uporabniki tako lahko gledajo, vendar ničesar ne slišijo, saj je YouTube odstranil zvok. Ars Technica med drugim dodaja, da uporabnikom sedaj po treh opozorilih o kršitvi DMCA izbrišejo uporabniški račun, četudi naj bi šlo za dovoljeno rabo.

Druga novica iz sveta YouTube je nekoliko bolj vesela. Odslej bo namreč prek strani www.youtube.com/tv mogoč dostop do vsebin tudi s konzol Wii ali PlayStation 3. Projekt, ki je trenutno v stadiju beta, ponuja poenostavljen vmesnik, prilagojen za gledanje na televiziji.

20 komentarjev

Warner Music in YouTube prekinila sodelovanje

Google - YouTube in glasbeni založnik Warner Music Group sta objavila, da bosta prekinila sodelovanje, saj se nista mogla zediniti o pogoji podaljšanja pogodbe, ki se je iztekla. Obe strani galantno trdita (Google, Warner), da sta za prekinitev sodelovanja krivi prav sami, a govorice pravijo, da je v zadnjem trenutku dogovor potopil Warner, ko je želel izsiliti višje zneske za svoje vsebine.

Google ima namreč z vsemi največjimi ameriškimi založniškimi hišami sklenjene pogodbe, ki jim dovoljujejo prikazovanje njihovih izdelkov (glasbe in videospotov) na YouTubu. Gre za eno izmed najbolj popularnih in potratnih vsebin na YouTube, saj mora Google za vsak ogled založnikom plačati nadomestilo v višini približno pol centa. Universal Music Group tako na primer letos od Googla pričakuje 80 milijonov dolarjev. Pogodbe s Sonyjem, UMG in EMI so še veljavne, vendar bodo tudi te prej ali slej potekle in upamo lahko, da bodo takrat založniki in Google našli skupni jezik. Medtem pa Warnerjeve posnetke že...

8 komentarjev

YouTube bo prodajal iskalne termine

CNet - YouTube je včeraj objavil, da bo izdal novo oglasno platformo, poimenovano Sponsored Videos. Trženje oglasov bo zelo podobno, kot to počne recimo Google s sponzoriranimi povezavami, ki se prikažejo na barvnem ozadju ob vsakem iskanju. Podobno bo tudi YouTube prodajal ključne besede podjetjem, katerih izbrani posnetki se bodo prikazali ob iskanju po teh ključnih besedah. Google priznava, da za 1,65 milijarde dolarjev kupljen YouTube z 80 milijoni uporabnikov ni tako dobičkonosen, kot so upali. S tem pristopom želijo nekoliko izboljšati poslovanje YouTuba, čeprav ni jasno, zakaj so to storili šele po dveh letih od nakupa.

12 komentarjev

MGM gre na YouTube

Leo the Lion

vir: Wikipedia
Ars Technica - Slavni hollywoodski filmski studio Metro-Goldwyn-Mayer bo vsak čas začel objavljati svoje filme na YouTubu. Gledalci si jih bodo lahko ogledali v celoti in popolnoma brezplačno, zato bodo opremljeni z oglasi. Za začetek bodo na voljo epizode serije American Gladiators in filma Bulletproof Monk ter Magnificent Seven, kmalu pa naj bi sledili še drugi iz obsežnega arhiva MGM.

Zaenkrat še neuradna novica je pomembna predvsem zato, ker je YouTube doslej imel razmeroma slabe odnose s filmskimi studiji, ki nasprotujejo objavi njihovih del na največjem spletnem zbirališču videoposnetkov.

Nekatere uspešnice studia Metro-Goldwyn-Mayer:
  • Hannibal
  • Legally Blonde
  • Die Another Day
  • The Pink Panther
  • Basic Instinct 2
  • Casino Royale
  • Quantum of Solace
  • Original Sin
  • Agent Cody Banks
  • Be...

17 komentarjev

Google bo anonimiziral YouTube zapise

PC Pro - Po tem, ko je pred kratkim ameriško zvezno okrožno sodišče v New Yorku presodilo, da mora Google podjetju Viacom posredovati podatke o vseh video posnetkih objavljenih na Youtube - vključno z URL naslovi in uporabniškimi imeni ter IP-ji obiskovalcev, se je po poročanju PC Pro Google s podjetjem Viacom dogovoril, da jim bo posredoval anonimizirane podatke.

Podjetje Viacom namreč želi z analizo podatkov preveriti oz. dokazati svoje trditve, da je YouTube s strani uporabnikov večinoma uporabljan za piratsko objavo videoposnetkov. Po dogovoru tako Google Viacomu ne bo posredoval IP naslovov in uporabniških imen obiskovalcev YouTubea.

Predstavniki Vicaoma so izjavili, da želijo zgolj dokazati, da Google z YouTubeom omogoča piratstvo (in nato od Googla iztožiti eno milijardo USD), nimajo pa interesa identificirati posameznih individualnih kršiteljev.

Ne še.

22 komentarjev

YouTube na zahtevo JASRAC odstranil skoraj 30.000 filmov

Slo-Tech - Od samega zagona spletnega servisa YouTube, ki nudi gostovanje in seveda izmenjavo predvsem uporabniških multimedijskih vsebin, so se pojavljala vprašanja o začetku (tožbenega) napada nanj, saj se je na njem znašla tudi nelegalna vsebina (beri brez dovoljenja upravičenca).

Zloglasni DMCA naj bi servisu po nekaterih razlagah sicer nudil varen pristan tudi za nelegalne vsebine (do zahteve za odstranitev), vendar to velja samo za Združene države.

Tako je JASRAC, japonska različica MPAA in RIAA, od upravljalca zahtevala, da odstrani približno 30.000 filmov, ki so vsebovali nelegalno pridobljene filme, glasbene spote in televizijske oddaje, katerih pravice si lastijo japonske korporacije. Gre za prvo tako množično odstranitev vsebin.

Več o tem na Ars Technica.

11 komentarjev

Google bo kupil YouTube

Slo-Tech - Mnogim je verjetno znana storitev za brezplačno objavo video posnetkov pod imenom YouTube. Osnovana je bila konec 2005 in je v prvih nekaj mesecih postala ena najbolj znanih inovacij tega leta. Glavni tvorci so bili trije bivši delavci PayPal-a: Chad Hurley, Steve Chen in Jawed Karim.

Spletni gigant Google je pa včeraj, 9. oktobra, na sestanku skupaj s Chadom Hurleyem razglasil, da bo Google v četrtem kvartalu 2006 kupil YouTube s transakcijo, ki je vredna približno 1.65 milijard ameriških dolarjev. Poudarili so tudi, da bo YouTube še naprej deloval neodvisno in obdržal svojo identiteto ter zaposlene.

Malo za tem sta Chad Hurley in Steve Chen objavila posnetek s kratkim pojasnilom za občinstvo.

32 komentarjev

YouTube sklenil pogodbo z Warner Music

Neowin - Medtem ko se z nekaterimi založbami ne razume, YouTube z drugimi sklepa pogodbe. Z Warnerjem so tako prišli do mirovnega sporazuma -- dogovorili so se, da bodo lahko popolnoma legalno objavljali dela vseh avtorjev pod okriljem Warner Music, tako v njihovi originalni obliki, kot v domačih posnetkih, ki jih je na YouTube največ. Založba bo v zameno zato glede na popularnost omenjenih posnetkov dobila možnost brezplačnega oglaševanja na strani, poroča Neowin.

3 komentarji

Bo Universal Music tožil MySpace in YouTube?

Slo-Tech - Odnosi med v naslovu omenjenima stranema in večjimi založbami so bili do sedaj dobro urejeni, YouTube je recimo skrbel za varovanje avtorskih pravic in večinoma odstranjeval zaščitene vsebine, ki so jih uporabniki objavili s pomočjo uporabe njihove storitve, trenutno pa se stvari zapletajo. Založba Universal Music se je odcepila od skupnosti založb, v okviru katere so potekala pogajanja, in ustvarila lastno stališče. Padel je razglas, da strani, kot sta MySpace in YouTube, na veliko kršijo avtorske pravice in posledično dolgujejo založbam nekaj deset milijonov dolarjev. Novica izvira z Neowin, dejanske uradne informacije pa še niso znane -- če bo v kratkem prišlo do tožbe, kar je zelo verjetno, bomo pisali o tem.

4 komentarji

Glasbeni založniki bodo znižali cene svojih CD-jev?

Short News - Pisanje tretje novice je bil zame kar trd oreh, saj se pred novim letom ne dogaja prav nič novega, testi strojne opreme pa se ponavljajo. Očitno bo Slo-tech za novo leto trpel zaradi pomanjkanja novic. Trpeli pa bodo tudi glasbeni založniki, saj jim "Napster like" servisi odžirajo vedno več kupcev, ki namesto, da bi kupili drag glasbeni CD raje sedejo za računalnik, odklikajo do WinMX-a in si snamejo najnovejši glasbeni naslov. Če bodo hoteli konkurirati tem servisom, bodo morali privabiti stare kupce. Stari kupci pa bodo prišli nazaj le, če bodo glasbeni založniki ponudili določene ugodnosti. Znižanje cen bi bilo že kar v redu ugodnost, kajne? No, če si ogledamo številne analize, je znižanje cen kar verjeten poseg. Vsaj tako pravijo na ShortNews.

8 komentarjev