»

Wine 4.0 je tu

Phoronix - Izšla je nova verzija priljubljenega programa s skupkom knjižnic, ki omogoča poganjanje aplikacij za Windows pod Linuxom in Mac OS X. Wine ni emulator, temveč klice do API-jev in dinamično povezanih knjižnic DLL prevaja v ukaze, ki jih razumejo Linux, Mac OS X in ostali unixovski sistemi. Programi tako dejansko tečejo na Unixu.

Novi Wine 4.0 prinaša kopico novosti, med katerimi velja omeniti grafično podporo za Vulkan ter Direct3D 12, ki sta sicer še v povojih, in podporo za več krmilnikov za igre. Privzeto je vključen Direct3D CSMT (Multi-Threaded Command-Stream), prav tako je izboljšan in vključen OpenGL. Med manj opaznimi, a pomembnimi novostmi najdemo Kerberos (avtentikacija), dostop do podatkov v BIOS-u pod Linuxom, samodokončanje v lupini, izboljšana...

23 komentarjev

Izšel je Oraclov VirtualBox 6.0

Slo-Tech - Izšla je nova velika verzija priljubljenega orodja za virtualizacijo v okoljih Windows, MacOS, Linux in Solaris, tj. Oracle VirtualBox. Glavna novost je možnost izvoza virtualnih strojev neposredno v oblak Oracle Cloud, najprej pa bomo gotovo opazili prenovljen grafični vmesnik. Ta je preglednejši in zahteva manj kopánja po menijih, da bi našli ustrezne nastavitve. Ukinili so tudi podporo za 32-bitne gostitelje.

Poglejmo torej pobliže možnost izvoza virtualnih strojev. Kdor ima svoj račun pri Oracle Cloud Infrastructure, ga lahko doda v VirtualBox in uporabi funkcijo neposrednega izvoza. Resnici na ljubo je uporabnikov Oraclove oblačne infrastrukture...

57 komentarjev

AMD Multiuser GPU prinaša strojno virtualizacijo grafičnih čipov

AMD - AMD je na sejmu VMworld 2015 predstavil svoje grafične kartice iz družine AMD Multiuser GPU, ki omogočajo virtualizacijo na strojnem nivoju za 15 uporabnikov. S tem AMD neposredno konkurira Nvidiini rešitvi Grid, ki v zadnji izdaji omogoča do 128 uporabnikov na strežnik s karticami Tesla, a bistvena razlika je v implementaciji. Nvidiina virtualizacija je programska, AMD-jeva pa strojna.

AMD Multiuser GPU, ki uporablja Single Root I/O Virtualization (SR-IOV), torej podpira do 15 uporabnikov pri nezahtevnem delu, medtem ko se pri najvišjih obremenitvah seveda ta številka zmanjša. Deluje v okoljih VMware vSphere/ESXi 5.5 in podpira grafične standarde pospeševanja DirectX 12, OpenGL 4.4 in OpenCL 2.0 ter...

24 komentarjev

Izšel VirtualBox 4.0

Slo-Tech - Poldrugo leto po izidu zadnje večje različice je izšla nova verzija virtualizacijskega programa VirtualBox. Program je namenjen poganjanju virtualnih strojev znotraj operacijskih sistemov Linux, Windows, OS X, Solaris in OpenSolaris. Podpira tako 32-bitne kot tudi 64-bitne operacijske sisteme v vseh kombinacijah, torej kot gostiteljski ali gostujoči sistem.

Novosti v četrti inkarnaciji so reorganizacija v osnovni in razširjeni paket (pred tem sta bili na voljo odprtokodna in zaprtokodna različica, pri čemer je slednja podpirala več emulirane strojne opreme), predelava grafičnega vmesnika, ki se odslej imenuje VirtualBox Manager, podpora več kot 2,0 GB pomnilnika na 32-bitnih sistemih,...

50 komentarjev

Program za urejanje videa Lightworks bo izdan pod odprtokodno licenco

Lightworks

Slo-Tech - Lightworks je profesionalni program za nelinearno urejanje videa (deluje pod Linuxom), ki omogoča urejanje videa ne glede na resolucijo in kodek, ima podporo za številne efekte (vključno z njihovo uporabo v realnem času pri SD, HD in 2K ločljivostih), neomejeno multi-cam podporo, itd. (seznam zmogljivosti je na voljo na spletni strani izdelka).

Proizvajalec programa, podjetje EditShare, pa se je pred kratkim odločilo, da bodo program izdali pod odprtokodno licenco.

Lightworks bo tako v osnovni različici brezplačen, podjetje pa namerava tržiti dodatke zanj. Izvorna koda programa bo na voljo za prenos v tretji četrtini letošnjega leta. Vsi zainteresirani razvijalci pa se lahko prijavite v Lightworks Open Source Program.

Program je bil...

22 komentarjev

Izšel VirtualBox 3.0

VirtualBox 3.0

Slo-Tech - Včeraj je izšel virtualizacijski program VirtualBox 3.0, ki omogoča poganjanje virtualnih strojev znotraj operacijskih sistemov Linux, Windows, OS X, Solaris in OpenSolaris. VirtualBox teče na 32 in 64-bitnih sistemih, omogoča pa celo poganjanje 64-bitnih virtualnih operacijskih sistemov na 32-bitnih gostiteljskih operacijskih sistemih.

Različica 3 prinaša številne novosti, med drugim predvsem SMP (symmetrical multi-processing) podporo v virtualnem okolju. Virtualni stroji imajo od sedaj lahko do 32 virtualnih procesorjev (število virtualnih procesorjev je neodvisno od števila dejanskih procesorjev v gostiteljskem sistemu), virtualni Windows stroji lahko uporabljajo Direct3D 8 in 9...

89 komentarjev

Izšel VirtualBox 2.1

The inquirer - Sun je izdal novo verzijo svojega programa VirtualBox, s katerim lahko na Linuxu, Macu, OS/2, Windows in Solarisu poganjamo navidezni računalnik v okolju x86. Nova verzija 2.1 prinaša kar nekaj novosti, med njimi omenimo
  • podporo za strojno virtualizacijo na Mac OS X,
  • eksperimentalno podporo za 64-bitne simulacije v 32-bitnem gostiteljskem sistemu,
  • podporo za Intelove izboljšave v procesorjih Nehalem,
  • 3D-pospeševanje prek OpenGL,
  • izboljšani NAT, ki je hitrejši, zanesljivejši in podpira ICMP echo ping,
  • boljšo mrežno povezljivost z gostiteljem pod Windows in Linuxom,
  • in še nekatere druge.
Sun trdi, da je od lanskega januarja, ko je izšla prva stabilna različica, program s spleta preneslo že več kot osem milijonov ljudi, poltretji pa se jih je registriralo. Trenutno ga prenesejo 25.000-krat dnevno.

Večina kode je v obliki programa VirtualBox Open Source Edition (OSE) izdana tudi pod odprtokodno licenco GNU General Public (GPL), ki vsebuje praktično vse, razen podpore za RDP-strežnik, nekaj...

28 komentarjev

Sun v škripcih

The inquirer - Sun se je spričo turbulentnih časov znašel v hudih škripcih. Po objavi četrtletnih finančnih rezultatov, ki izkazujejo izgubo v višini 1,67 milijarde dolarjev v tretjem četrtletju, je postalo jasno, da bo potrebno nekaj spremeniti. Odločili so se za korenite spremembe. Podjetje bodo temeljito prestrukturirali, in sicer se bodo organizirali v tri enote: programska oprema, sistemi in orodja. Poleg tega bodo odpustili 6000 zaposlenih oz. 18 odstotkov. Ta reorganizacija jih bo v naslednjem letu stala 600 milijonov dolarjev, a upajo na dolgoročni prihranek v višini 800 milijonov na leto.

Kritiki pravijo, da je Sunov problem ukvarjanje s preveč rečmi. Poleg lastnih procesorjev Sparc in operacijskega sistema Solaris, po čemer je znan od nastanka, se je v zadnjem času njihovo področje delovanja skokovito razširilo s prodajo izdelkov, temelječih na AMD-jevih in Intelovih procesorjih za Linux in Windows. Sun je močno zakorakal tudi v odprte vode, ko je razdal večino Java orodij. Njihova...

12 komentarjev

Samsung pripravlja 16 GB DDR3 pomnilniške module

TG Daily - Samsungu se je prehod na 50 nm proizvodni proces izredno obrestoval, saj je manjši proizvodni proces zmanjšal porabo energije.

Tako kljub podvojeni velikosti v primerjavi s starejšimi čipi novi dvogigabitneži porabijo prek 40% manj energije. Zaradi manjše porabe in manjšega formata samega jedra pa je mogoče tudi pakiranje dveh jeder v en čip, kar prinese blagodejne rezultate za strežnike.

Za te bo največja ponujena velikost enega pomnilniškega modula kar 16 GB, za nas običajne smrtnike pa bodo verjetno bolj zanimive palčke s kapaciteto do 8 GB (na voljo pa bodo tudi 16 GB).

Prenosniki se bodo morali zadovoljiti z le štirimi gigabajti na modul. Poleg tega so čipi sposobni delovanja tudi pri le 1,35 voltih, kar prinese dodatne energijske prihranke.



Dandanes so 8 gigabajtni moduli izredno redki, DDR2...

38 komentarjev

Izšel VirtualBox 1.6.4

Slo-Tech - Po tem, ko je SUN na začetku leta kupil nemško podjetje innotek, ki je proizvajalo program za virtualizacijo VirtualBox, so se številni odprtokodni ljubitelji virtualizacije spraševali kako se bo VirtualBox razvijal naprej ter ali bo še vedno odprtokoden in brezplačen.

SUN se odprtokodni skupnosti ni izneveril in prvo večjo izdajo smo dočakali maja, VirtualBox pa so ponudili tudi za okolje Mac in Solaris (poleg okolja Linux in Windows). Pred kratkim je izšla že različica 1.6.4, za prenos pa je na voljo preko SUN-ove spletne strani pod imenom Sun xVM VirtualBox 1.6.

Več informacij o VirtualBoxu si lahko preberete na njegovem blogu, prenos je na voljo za vse glavne Linux distribucije ter še vedno pod PUEL (Personal Use and Evaluation License) licenco.

56 komentarjev

Sun kupil še innotek

VirtualBox

vir: Information Week
Information Week - Nakupovalna mrzlica pri Sunu ne jenja. Komaj slab mesec po prevzemu švedskega podjetja MySQL AB so sklenili še dogovor o nakupu nemškega podjetja innotek (mala začetnica ni napaka), ki ga bralci zagotovo poznate po priljubljenem (4 milijoni dol-potegov v lanskem letu) virtualizacijskem programu VirtualBox.

Finančna plat nakupa je trenutno še poslovna skrivnost, Sun pa računa, da bo s svežo pridobitvijo še razširil paleto virtualizacijskih rešitev xVM in tako resneje konkuriral predvsem VMWare-u.

Kdo bo naslednji na vrsti?

27 komentarjev

iSCSI

News.com - Po poročanju News.com, je standard iSCSI dodelan že do tolikšne mere, da lahko proizvajalci začnejo nemoteno proizvajati izdelke na podlagi te tehnologije. Potrebno bo še nekaj manjši sprememb in iSCSI bo proglašen za uraden standard različice 1.0. In kaj pravzaprav se skriva za kratico iSCSI? Če je SCSI namenjen povezovanju računalnika z diski, ki je v samem računalniku, ali nekje zelo blizu njega, je standard iSCSI namenjen povezovanju računalnika z diski preko Etherneta ali preko Interneta. iSCSI bo tekmoval s tehnologijo Fibre Channel.

1 komentar

iSCSI

Digit Life - Ponedeljki so počasni dnevi, julij je počasen mesec, poletje je počasna sezona - matematiko izvedite sami, kako je na področju novic [:D]. Novica današnjega dne je zagotovo iSCSI, pogruntavščina iz laboratorijev Hewlett-Packarda. Poenostavljeno bi lahko rekli, da je iSCSI le protokol SCSI, ki podatke izmenjuje preko omrežja TCP/IP. Tako bodo naprave, kot so SCSI diski, DAT enote ali CD zapisovalniki bili ločene naprave, direktno priključljive v omrežje. S tem si omogočimo direkten prenos podatkov preko mreže v napravo, kar pride še posebej prav podjetjem na večih lokacijah, če imajo vzpostavljen VPN. Težava je le v tem, da rabi SCSI konstanten tok podatkov v pravem vrstnem redu, kar se pa lahko pri TCP/IP protokolu, kot vemo, kaj kmalu zalomi. Ravno zato so se inženirji dogovorili, da bo header paketa s podatki večji, saj bo vseboval tudi statistiko hitrosti prenosa prejšnjih paketov, kar bo omogočilo iSCSI napravam prilagoditev hitrosti. Ja, sliši se obljubljajoče. Klik za celotno...

0 komentarjev

Distribucije, distribucije, ...

Slashdot - Linux je trenutno eden izmed najbolj razvijajočih se operacijskih sistemov, ki pa ima manjšo napako - ogromno distribucij, za katere niti natanko ne vemo kaj vsebujejo, ter ali so sploh priporočljive za uporabo. Za vse tiste, ki pravite, da RedHat Linux, SuSE Linux, ali kakšna druga malce bolj poznana distribucija nista tisto glavno, kar bi morali imeti vsi, ter bi radi preizkusili še kaj drugega, a se bojite, da druge distribucije malce zaostajajo za bolj znanimi (vsebujejo zastarele različice programov ali pa nekaterih sploh ne vsebujejo), si morate ogledati to stran, kjer boste našli bazo uporabnih podatkov o kar lepem številu distribucij. Našli boste kratke opise, ter informacije o tem, katere različice programov so vključene vanje. Priporočam!

0 komentarjev

Novi WCPUID

HardOCP - H-Oda je dokončal še eno novo verzijo svojega zelo popularnega WCPUIDa. Kaj so dejanske izboljšave ne vem, toda verjetno gre za dodano podporo novim procesorjem, tako da se download izplača. Dobite ga tukaj, seveda če boste prišli na vrsto, saj je strežnik zelo zaseden!

1 komentar