»

Intelov prvi mikroprocesor star 50 let

Slo-Tech - Točno pol stoletja je minilo od izida Intelovega mikroprocesorja 4004, ki velja za prvi komercialno dostopen mikroprocesor. Tekel je s taktom 750 kHz, deloval je s 4 biti in naslovil je lahko 4 kB prostora ter 640 B RAM. Mikroprocesor, ki je stal 60 dolarjev, je sestavljalo 2250 tranzistorjev, ki so s svetom komunicirali s 16 pini. Čeprav je bil za današnje razmere smešno počasen, gre za prelomen dogodek, saj je Intel pokazal, da so kompleksna integrirana vezja lahko miniaturizirana do kvadratnega centimetra ter cenovno dostopna.

Mikroprocesor so dizajnirali Federico Faggin, Ted Hoff in Stan Mazor, ko je podjetje Nippon Calculating Machine Corporation leta 1969 Intel povprašalo, če bi jim načrtali integrirana vezja za kalkulator Busicom 141-PF. Najprej so nameravali izdelati dvanajst čipov, a so se na koncu odločili za štiri, med katerimi je najbolj znamenit Intel 4004. Ta je bil približno tako zmogljiv kot prvi računalnik, ki je leta 1946 zasedal celo sobo.

Mikroprocesorji so...

21 komentarjev

Rešitev v naglici, ki je spremenila svet: 40-letnica arhitekture x86

Slo-Tech - Še eno obletnico praznuje Intel te dni. Pred pol stoletja je podjetje nastalo, pred natančno 40 leti, 8. junija 1978, pa je Intel predstavil procesor 8086. Šestnajstbitni procesor, interno poimenovan tudi iAPX 86, je izšel, ko je bil 32-bitni iAPX432 še precej oddaljen. Namesto tega je 8086, ki je predstavljal naslednika 8-bitnega Intelovega čipa 8080, ustoličil nepozabno arhitekturo x86, ki je ključno vplivala na razvoj računalništva.

Čip 8080 je v Intelu zasnoval še legenarni Federico Faggin, ki je zatem odšel na svoje in s podjetjem ZiLOG izdal Z80. Ta procesor, ki je bil združljiv z 8080, je Intelu povzročal preglavice, saj je bil zmogljivejši. ZiLOG je hitro rasel in ob uspešni prodaji je podjetje kmalu zaposlovalo več kot tisoč ljudi. Čeprav je bil Z80 v...

40 komentarjev

Novi Atomi za mobilne telefone

Mali procesor z veznim čipovjem

vir: engadget
engadget - Intelu kar ne uspe prodreti na trg mobilnih telefonov s svojimi procesorji, osnovanimi na arhitekturi x86. Z novo generacijo procesorjev Moorestown, serijo Atom Z6xx, so vsaj (komajda) ujeli konkurenco pri porabi energije, a z izidom, napovedanim za drugo polovico letošnjega leta, to morda ne bo dovolj, saj konkurenca ne počiva. Pri Intelu pričakujejo, da bodo po zmogljivostih s svojim 1,5 GHz procesorjem lahko konkurirali Qualcommovi ponudbi z 1,9 GHz. Qualcomm že pripravlja svojo različico Snapdragona, ki bo tekla pri 1,5 GHz.

Ker so Atomi osnovani na arhitekturi x86, odpade velika večina mobilnih operacijskih sistemov, saj so ti namenjeni delovanju na arhitekturi ARM. Posledično ni podprt Microsoftov Windows Mobile...

25 komentarjev

Nov pametni telefon stvaritev Intela in LG-ja

Slo-Tech - Na CES-u je Intel predstavil nov pametni telefon podjetja LG, na katerem teče Moblin Linux in je eden izmed prvih pametnih telefonov z arhitekturo x86. Gre za LG GW990, ki ga poganja Intelov procesor družine Moorestown. Ta naj bi bil dosti varčnejši od Atomov, tako da LG obljublja pet ur brskanja po 3G z eno baterijo kapacitete 1850 mAh. Nov telefon ima ogromni 4,8-palčni zaslon.

Projekt Moblin (skovanka iz besed mobile Linux) je Intel na plano poslal leta 2007 z namenom ustvariti platformo Linuxa, ki bi bila optimizirana za Atome. Grafične knjižice Clutter je zanj razvijalo podjetje OpenedHand, ki ga je Intel pohrustal leta 2006. Ali na GW990 teče Clutter, še ni znano, je pa verjetno.
...

13 komentarjev

Intel žuga AMD-ju

CNet - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali vse od AMD-jeve objave razdelitve na proizvodni na dizajnerski del. Intel je namreč AMD opomnil, da nov ustroj podjetja ni v skladu z obstoječo licenco za proizvodnjo čipov x86.

Spomnimo, da se je AMD v začetku tega meseca po večmesečnih pripravah in usklajevanju razdelil na dva dela. V matičnem podjetju je ostal dizajnerski del, medtem ko so proizvodne kapacitete oddvojili v novoustanovljeno podjetje Globalfoundries, katerega solastnika bosta AMD in ATIC. Intel je že ob najavi tega dejanja izrazil pomisleke, včeraj pa so AMD-ju poslali uraden protest. Po njihovem mnenju je AMD s tem kršil pogodbena določila križne licence za arhitekturo x86, zadnjikrat obnovljene leta 2001 in veljavne do leta 2010. Ta sicer dovoljuje prenos na podružnična podjetja, a Intelu se Globalfoundries ne zdi podružnica, še zlasti ker ima v njej AMD manj kot polovični delež.

AMD ima zdaj 60 dni časa, da z Intelom najde skupni jezik, v nasprotnem primeru bo Intel...

42 komentarjev

Tridesetletnica arhitekture x86

Slashdot - Danes mineva natanko 30 let, od kar je Intel predstavil prvi mikroprocesor na arhitekturi x86. Osmega junija 1978 predstavljenemu 8086 so sledile generacije 80286, 80386, 80486 in končno Pentiumi, katerih ime se je obdržalo v vseh naslednjih inkarnacijah. Za vse te procesorje je značilno, da so zgrajeni okrog iste arhitekture z imenom x86. Vsaka generacija je prinesla dodatne ukaze, a hkrati obdržala združljivost za nazaj, tako da lahko najnovejši večjedrnik danes teoretično poganja programe pisane za 8086.

Že omenjeni 8086 ni prvi Intelov mikroprocesor za domače uporabnike, saj je že sedem let prej izšel štiribitni 4004, kasneje pa še osembitna 8008 in 8080. Seriji 8086 in 8088 so tedaj reklamirali kot zoro nove dobe in verjetno se še sami niso zavedali, kako prav so imeli. Toda pot zgodovine ni bila določena vse do leta 1985, ko so pri Intelu splavili prvi 32-bitni procesor, 80386. Uspehi 80486 in Pentiuma so zakoličeno pot le še dokončali, iz tira pa jih ni vrgla niti...

28 komentarjev

30 let x86 arhitekture

Intel Pentium

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Letos mineva natanko 30 let, odkar je podjetje Intel predstavilo mikroprocesor 8086, ki predstavlja prvi mikroprocesor t. i. x86 arhitekture. Ta arhitektura (poenostavljeno lahko rečemo, da je arhitektura procesorja njegova zasnova in zgradba) povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Podjetje IBM je leta 1981 izdelalo osebni računalnik IBM PC (model 5150), v katerega so vgradili Intelov mikroprocesor 8088, zasnovan na 8086, in s tem pričeli dobo x86 arhitekture v osebnem računalništvu.



Razstava Kiberpipinega računalniškega muzeja, ki bo na ogled v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani od 12.5.2008 (vsak delovni...

225 komentarjev

Spomladanski IDF: Nehalem in Atom procesorji

Silverthorne in Diamondville

vir: Daily Tech
Daily Tech - Intel je na spomladanskem IDF-u, ki ga je od 2. do 3. aprila gostil Shanghai, požel največ navdušenja s predstavitvijo petih procesorjev Atom in z demonstracijo procesorske arhitekture Nehalem.

Dve različici procesorjev <em>Atom</em>, predhodno znanih pod kodnima imenoma Silverthorne in Diamondville, sta sad Intelovega prizadevanja narediti razmeroma zmogljive procesorje, ki bi se odlikovali po majhnosti in predvsem izredno nizki porabi energije.

Izvedenke Silverthorne merijo samo 1,8 cm2 in so izdelane v 45 nm proizvodnem procesu. Vse različice bodo imele 512 kB L2 predpomnilnika, frekvenca jedra pa se bo gibala v razponu od 800 MHz do 1,86 GHz. Najšibkejša modela Z500 (800 MHz) in Z510 (1,1 GHz) si bosta s...

7 komentarjev

Apple se odloča za Intel

Slashdot - Že pred časom se je šušljalo, da naj bi Apple prekinil razmerje s podjetjem IBM, ki je do sedaj skrbelo za izdelavo procesorjev v vseh jabolčnih izvedenkah osebnih računalnikov. Sedaj pa so se govorice uresničile, Intel bo postal nov uradni dobavitelj procesorjev za Apple.

Do srede 2006 bodo zamenjani procesorji v računalnikih za manj zahtevne uporabnike (eMac, Mac Mini, ...), nekje na polovici leta 2007 pa bodo Intelovi čipi tiktakali tudi v Power izvedenkah Macintoshev. Poraja se vprašanje, ali bo Apple preklopil na procesorsko arhitekturo x86 in se podal med ostale proizvajalce PC računalnikov (Dell, HP, IBM, ...). Če in kako bo to vplivalo na njegov uspeh, bomo še videli, do takrat pa imate čas za branje izvorne novice.

113 komentarjev

Vsa najboljše Intel!

vir: Google
The inquirer - Danes je 25. obletnica rojstva Intelovega prvega X86 mikroprocesorja. 8086 je s svojimi 29.000 tranzistorji tiktakal pri borih petih megahercih.
Podjetje je na tržišče do aprila letos odposlalo že milijardo procesorjev. Pat Gelsinger trdi, da je Intel ljudem pokazal prednosti "digitalne inteligence" in uvedel veliko novosti v svetu računalništva. Zelo verjetno pa je, da bomo naslednjo milijardo Intelovih X86 procesorjev videli že leta 2007. Vse najboljše!

16 komentarjev

Prvih 30 let

vir: Intel
Slashdot - Ta teden mineva 30 let od izida prvega mikroprocesorja na svetu -Intel 4004. Prvi štirje biti na poti v prihodnost, še preden se je večina slo-techerjev sploh rodila... Ja ja, računalniki imajo tudi zgodovino, ne le prihodnosti. Bo treba enkrat organizirat eno razstavo starih računalnikov... Evo, še slikca:

11 komentarjev

Prepotentnost Microsofta

ZDNet - Skladno z novico, ki jo je včeraj napisala TinkaPinka (izid Microsoft Windows XP beta 2), je Microsoft oznanil novo dobo v računalništvu. S pojmom nova doba on pojmuje hitre nalagalne in odnalagalne (!) čase, lepo grafično podobo, visoko sposobnost ter vsaj 128 megazlogov pomnilnika za udobno delovanje. Meni se to niti ne zdi nova doba računalnišktva ampak samo evolucija, en korak k lažjem delu. Revolucija je bila, na primer, Xeroxova uvedba GUI (Graphical User Interface). Lepši izgled, veliko novih funkcij in podpor novim tehnologijam ter boljša integracija spleta na namizje, so pa lepe geste, ki bodo ta operacijski sistem naredile še bolj vrednega. Upam pa, da bodo Windowsi XP tudi tako stabilni, kot njegov oče, Windows 2000. Drugače ne bo v redu. Klik!

9 komentarjev