» »

Spomladanski IDF: Nehalem in Atom procesorji

Spomladanski IDF: Nehalem in Atom procesorji

Silverthorne in Diamondville

vir: Daily Tech
Daily Tech - Intel je na spomladanskem IDF-u, ki ga je od 2. do 3. aprila gostil Shanghai, požel največ navdušenja s predstavitvijo petih procesorjev Atom in z demonstracijo procesorske arhitekture Nehalem.

Dve različici procesorjev <em>Atom</em>, predhodno znanih pod kodnima imenoma Silverthorne in Diamondville, sta sad Intelovega prizadevanja narediti razmeroma zmogljive procesorje, ki bi se odlikovali po majhnosti in predvsem izredno nizki porabi energije.

Izvedenke Silverthorne merijo samo 1,8 cm2 in so izdelane v 45 nm proizvodnem procesu. Vse različice bodo imele 512 kB L2 predpomnilnika, frekvenca jedra pa se bo gibala v razponu od 800 MHz do 1,86 GHz. Najšibkejša modela Z500 (800 MHz) in Z510 (1,1 GHz) si bosta s severnim mostom podatke izmenjevala po 400-megaherčnem vodilu, Z520 (1,33 GHz), Z530 (1,6 GHz) in Z540 (1,86 GHz) pa bodo imeli 533 MHz FSB in podpirali že poznano Intelovo večnitenje.

Vsekakor najbolj zanimiv podatek se nanaša na porabo energije - procesorji Atom se namreč ponašajo z TDP-jem med 0,65 in 2,4 W. Z njimi pri Intelu ciljajo predvsem na majhne mobilne naprave, ki bodo vsled majhne porabe imele zagotovljeno dolgo avtonomijo. Omembe vreden je Intelov optimizem glede uspešnosti procesorjev Atom, saj pričakujejo, da bodo v naslednjih letih množično uporabljeni v zelo široki paleti (predvsem mobilnih) spletnih elektronskih naprav. Pri nakupu 1000 ali več procesorjev znašajo cene od 45 (Z500) do 160 (Z540) ameriških dolarjev.

Izvedenke Diamondville so nekoliko večje (4,8 cm2), njihovo poslanstvo pa so pri Intelu opredelili v kontekstu nizko cenovnih prenosnikov oziroma t. i. netbookov (npr. Asusov Eee PC). Delovna frekvenca na IDF-ju predstavljenega N270 je znašala 1,6 GHz (533 MHz FSB). Pri nakupu 1000 ali več procesorjev bomo zanj morali odšteti $44.


Kodno ime Nehalem se nanaša tako na procesorje (v bistvu so naslednik procesorjev Penryn) kot tudi na novo procesorsko arhitekturo. Intel bo z novo generacijo v svoje procesorje končno integriral pomnilniški kontroler, ki bo, mimogrede, podpiral trikanalni DDR3 pomnilnik. Prav tako bodo v Nehaleme implementirali tudi vmesnik QuickPath, ki bo neposredni konkurent (in praktično dvojnik) AMD-jevega HyperTransporta. Prvi procesorji na novi arhitekturi bodo izdelani v 45 nm proizvodnem procesu, podpirali bodo nabor ukazov SSE4 in, morda najpomembnejše, predstavljali prve Intelove prave (monolitne) štiri- in večjedrne procesorje. Vsako jedro bo imelo na voljo 256 kB predpomnilnika L2, med seboj pa si bodo delila 8 MB predpomnilniškega prostora L3. Na IDF-ju so Intelovci demonstrirali delovanje sistema s procesorjem Nehalem, katerega jedra so tekla pri zavidljivih 3,2 GHz.

7 komentarjev

destroyer2k ::

Tile atom procesorji, kolikor spremljam bodo imeli navečji zaslužek, še core 2 se mi zdi ne ne bo tako zaslužek proti atom procesorju. Okoli 8$ ih košta izdelava procesorja, ampak tukaj nisem vzel v račun elektriko, delavce, razvoj itd.

Zgodovina sprememb…

dexterboy ::

Trenutno se ukvarjam z meritvijo realne porabe računalniških komponent; koliko npr. pokuri računalnik, ki je non-stop prižgan in ga uporabljamo za torrente, fail, web serverje... Ko ukomponiraš še porabo UPS-ja (vsi ne živimo v LJ in nam elektriko dostikrat prekine ob grmenju :\ ), modema (kabelski, ADSL...), routerja in to dvigneš na raven porabe v celem letu... ulala, kera pa poraba :D
Do sedaj sem skomponiral sistem, ki z dvema diskoma (brez optične enote), celeron 1200 jedrom in matično s komponirano grafikuljo, zvočno in mrežno porabi malo pod 50W elektrike. To je najmanj, kar sem dosegel in zato pozdravljam take proce z nizko porabo elektrike.
Nisem pa imel na voljo VIA procesorje; ti bi mogoče imeli še manjšo porabo, že zaradi možnosti pasivnega hlajenja procesorja.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Mavrik ::

Si pogledal kaj v smeri Little Valley 2? Pasivno hlajen C1.2GHz s skupno porabo okoli 20W.
The truth is rarely pure and never simple.

Dr_M ::

Jest sm pa ravno prejsnji teden gledu eno intelovo predstavitev Nehalem arhitekture in je biu podatek, da bo vsako jedro imelo 512kB L2 in skupno 4MB L3.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Azrael ::

Tualatina downclockaj, pa bo najbrž šlo pasivno. Za take nezahtevne stvari je procesor kar predober. VIA pa dvomim, da ga boš kje dobil, samo potem je prav ista figa, če notri vtakneš 300MHz Celeron A. Približno ista poraba in počasnost.

Nazaj na novico.

Intel pa zna, namesto papirnatih benchmarkov, delujoč high-end procesor in to ne na kakšnih polžjih frekvencah in dobavljivi procesorji za low end po zelo ugodnih cenah. Ko bi kaj od tega znali še pri AMD, bi bilo za končne kupce še lepše.
Nekoč je bil Slo-tech.

destroyer2k ::

jest10

Sej itak bo reko kradejo AMD-ju, samo čudno se mi zdi da že ni začel trobiti o AMD phenom 9850 BE, kateri končno dosega tudi čez 3.0 gHz in stabilen. Pomojem ga je sram že, ker vedno dokažejo vsi mu da ma narobe, še na racunalniske-novice je nedavno se odmaknil čisto in nehal zabijati svoje.

dexterboy ::

Mavrik; hvala za novico, ampak trenutno testiram le komponento in opremo, ki mi je na voljo - večinoma stara odpisan šara v službi.
Prav tako bom testiral tudi nove komponente, tako AMD kot Intel in tu dvomim, da bo prišlo do kakšnih drastičnih razlik. Ena od opcij v testiranju vključuje tudi non-stop prižgano novo mašino, ala dual core mrcino, ki bi (mogoče) v vlogi več virtualnih mašin lahko tudi pripomogla k manjšem računu za elektriko :D
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znane zmogljivosti Penryn-a

Oddelek: Novice / Procesorji
113338 (2013) Mr.B
»

Novičke iz Intelovih logov

Oddelek: Novice / Procesorji
253984 (2690) Meizu
»

Novosti iz Intela

Oddelek: Novice / Procesorji
123949 (2837) PlayTheGame
»

Intel prodal milijon štirijedrnikov

Oddelek: Novice / Rezultati
233983 (2504) Jst
»

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizv

Oddelek: Novice / Procesorji
315512 (4325) imagodei

Več podobnih tem