»

Start-upi in njihov bolestni optimizem

Start-up Crawl 2014

vir: internetweek.si
internetweek.si - Tudi v Sloveniji obstajajo start-upi, ki se borijo na mednarodnem terenu. Takšni, ki zganjajo tehnološke vragolije, ki parirajo Silicijevi dolini in izumljajo nove poslovne modele.

Ta petek, 21. marca odpirajo svoja vrata. Če vas zanima kako izgleda start-up od znotraj, potem je ta petek priložnost za vas. Inženirji in drugi vpleteni bodo predstavljali delo v svojih start-upih. Morda pa tudi vas okužijo s kakšno idejo.

V Start-up Crawl 2014 sodelujejo 3fs, Appssolut, Celtra, DLabs, Databox, Dawn of Play – Razum, DietPoint, Domenca, Fieldoo, Flaviar, Ganxy, Infinum SI, Klika, Lumu, Oculus, Outfit7/Ekipa2, Red Hat, Sqwiz, Toonia, Toshl, Uniki, Visionect, Zemanta, ZootFly in drugi!

Ker je bil prejšnjič naval velik, se je tokrat potrebno registrirati. Izkoristite...

312 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Hoja po oblakih in VIP z zmagovalcem Start-up tekmovanja

VIP: mag. Aleš Lisac, 10. Feb 2011

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek, 10.5., ob 19h te vabimo na Pipine odprte termine kjer se bo Andraž Sraka spraševal če bo izpad Amazonovih storitev v oblaku končno prinesel spremembe v razmišljanju in načrtovanju infrastrukture naših aplikacij. Omenjali bomo Amazon, ki je kot prvi, največji in vodilni ponudnik pravega računalništva v oblaku 21.4.2011 doživel največji izpad dela svojih storitev kar je so najbolj...

0 komentarjev

Kiberpipa sredi oktobra

Utrinek z lanske zabave

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 12.10. ob 19h začnemo s Splavitveno zabavo za Ubuntu 10.10, kjer bosta najprej David Klasinc in Luka Napotnik predstavila novosti v Ubuntuju in delo skupnosti Ubuntu.si, pozneje pa bomo na ves glas slavili nove uspehe Ubuntuja, se skupaj smejali uporabnikom drugih operacijskih sistemov in jim privoščili vse težave z zaprtostjo njihove programske opreme.

V sredo 13.10. ob 19h, bo na #154 Spletnih uricah bo Marin Medak predstavil kako je bilo blogati med veslanjem od Savudrije do Zakintosa.

Prihodnji teden pa v sredo 20.10. ob 20.00 organiziramo delavnico, v okviru katere se boste naučili celotnega poteka razvoja aplikacije in programirati v Pythonu. Delavnico vodi Domen Kožar.

28 komentarjev

Linux in igre ter o ekonomiki interneta

Kiberpipa - Vsako leto znova se govori, da bo Linux prevzel vodilno vlogo na namiznih računalnikih. Na Pipinem odprtem terminu si boste lahko danes (torek, 16.3.) ob 19h pogledali košček te sestavljanke in problem, ki nekatere končne uporabnike odvrača od uporabe pingvinovega operacijskega sistema – igre. Zgodovino, izbor, inštalacijo, demonstracije, probleme in skupnosti okoli igričarstva z Linux sistemi bosta v Kiberpipi predstavila Andraž Brodnik in Oskar Koščak.



Za uspešno vodenje biznisa na internetu je dobro poznati nekaj ekonomskih temeljev. Na Spletnih uricah v sredo ob 19h bo z Ivanom Župičem (brez nerazumljivega žargona!) govora o pojmih, kot so mrežni učinki, lock-in, stroški preklopa, avtorske pravice in patenti, se naučili različnih načinov postavljanja cen ter preverili,...

59 komentarjev

Spletne urice: Silverlight 3

Silverlight

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - To sredo, 23.9. ob 19h, bodo v Kiberpipi potekale druge Spletne urice v novi sezoni. Microsoft je pred kratkim izdal novo različico Silverlighta, platforme za razvoj in uporabo bogatih internetnih aplikacij. Andrej Tozon, Microsoft MVP (Most Valuable Professional), bo skozi praktične predstavitve predstavil novosti v tej različici in povezanih orodjih. Andrej Tozon se že več kot 15 let aktivno ukvarja z načrtovanjem in razvojem programskih rešitev, pri čemer uporablja najnovejše Microsoftove tehnologije. Od leta 2005 dela v svojem podjetju, kjer med drugim svetuje strankam pri uvajanju novih tehnologij in vzorcev v razvojne procese.

Vstop je kot vedno prost, potrditev udeležbe ni potrebna, lahko pa jo potrdite v FB skupini

13 komentarjev

Asus predstavil nov Eee

Asus Eee 1000HE

vir: The Register
Slo-Tech - Asus je predstavil nov netbook z imenom Eee 1000HE. V desetpalčnem malčku, kot namiguje že ime, bije Intelov Atom N280 z 1,66 GHz na Intelovem naboru GN40 (vodilo 667 MHz!), ki ima integrirano grafiko s podporo za DirectX 10. Za delovanje ima na voljo gigabajt pomnilnika DDR2, 160 GB trdega diska, raznovrstno brezžično in žično povezljivost in zaslon, na katerem more narisati 1024 x 600 točk. Posebej ponosni so pri Asusu na avtonomijo, ki naj bi z izboljšano šestcelično baterijo dosegla kar devet ur in pol. Onstran Luže sprejemajo prednaročila po 399 dolarjev, medtem ko cenovna politika za staro...

72 komentarjev

Asus predstavil tipkovnico Eee

OSNews - Naslednja novost, ki so jo predstavili na letošnjem CES, prihaja iz Asusovih laboratorijev. V podjetju, kjer so se odločili pošteno izkoristiti uspeh družine netbookov Eee, so predstavili še tipkovnico Eee. Računalnik v obliki tastature poganja Intelov Atom, zapakiran pa je v lično obliko tipkovnice z majhnim petpalčnim zaslonom, občutljivim na dotik, na desni strani. Za povezljivost je poskrbljeno z USB-jem in Ultra-Wideband Wireless HDMI. Baterije so v prototipu sicer zdržale le poldrugo uro, a Asus obljublja dvakrat daljše delovanje v končnem izdelku, ki bo na voljo septembra.

4 komentarji

Hekali bomo prihodnost - na 3. festivalu odprtih tehnologij HAIP 08

Festival HAIP 08

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - A še prej naj vas povabimo na Kiberpipina dogodka v tem tednu. V torek, 21. oktobra ob 19h, se bomo na Pipinem odprtem terminu ponovno spomnili poletja. Z ekipo Kiberpipe in ožjih prijateljev bomo preleteli nekaj odmevnih dogodkov, ki so se zgodili pri nas in v tujini. Ker je FOWA tudi tokrat gostila nekatere zanimive predavatelje, smo se odločili, da vam jih predstavimo na Spletnih uricah v sredo, 22.10. ob 19h s pomočjo kratkih reportaž, ki jih bodo pripravili slovenski udeleženci.



Med 3. in 11. novembrom 2008 pa bo v Ljubljani v organizaciji Kiberpipe potekal 3. mednarodni multimedijski festival odprtih tehnologij HAIP 08. Na mednarodni ravni se bodo predstavili posamezniki in skupine, ki s svojim delovanjem kritično obravnavajo tehnologijo, ki nas obkroža in predstavlja naše vsakdanje okolje. Osrednja linija...

5 komentarjev

V Kiberpipi

Akademy 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa -

Na Pipinem odprtem terminu v torek, 14.10. ob 19h bo Jure Repinc predstavil najbolj aktualne, vroče in zanimive utrinke z letošnje Akademy 2008 konference, ki se je odvijala med 9. in 15. avgustom 2008 v Belgiji.

Na Spletnih uricah v sredo, 15.10. ob 19h bo Marko Samastur z Zemante govoril o razširjanju spletnih mest s pomočjo brskalniških vtičnikov, ki nam ponujajo zelo zanimive možnosti. Kot nam je pokazal že Greasemonkey za Firefox lahko spletnim stranem enostavno dodamo funkcionalnosti, ki jih te same nimajo. Razvijalci niso več omejeni s spletno stranjo, saj lahko izvajajo klice med stranmi in do strežnikov s pomočjo katerih lahko poljubno nadgradijo izbrana spletna mesta. Predavanje se bo osredotočilo na izzive in kompromise pri razvoju celovite Zemantine...

11 komentarjev

Pogled na srce EeePC 901

srce EeePC 901 - Atom na levi, severni most na sredi, južni pa na desni

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Richard Swinburne z bit-tech-a je potešil sedemletnega otroka v sebi in odprl popolnoma svežega Asusovega EeePC 901. Le-ta je član UMPC razreda prenosnikov, je evolucija EeePC 900 (od katerega se razlikuje predvsem po procesorju, saj v novejšem bije varčni Intel Atom), le-ta pa je seveda evolucija EeePC 701 (900, z 8,9 palčnim zaslonom se od sedemstoenice razlikuje prav po zaslonu, 701 ima 7 palčnega, ter po večjem disku (20 oz. 12 GB za 900 in 4 GB za 701).



EeePC 901 prihaja z znanimi specifikacijami - Intel Atom, gigabajt pomnilnika z Elpidinih proizvodnih trakov, brezžično mrežno kartico s podporo 802.11 n standardu, zanimivo pa je, da so na matični plošči pripravljene spajkalne...

24 komentarjev

Asus Eee PC, Start-up night #2 in delavnica Pure Data

Asus Eee PC

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Je majhen, je eleganten, je enako funkcionalen kot vsak povprečni prenosni računalnik in trenutno edini zgled mu je OLPC. Na Pipinem odprtem terminu danes ob 19h si bomo pogledali prenosni računalnik Asus EEE PC, katere so njegove značilnosti in zakaj je drugačen od ostalih.



Ker imamo v Sloveniji kar nekaj zanimivih spletnih storitev, bomo tudi maja na Spletnih uricah eno predavanje namenili le-tem. V sredo ob 19h se bodo na drugem start-up večeru predstavili nekateri bolj ali manj znani start-upi s svojimi...

0 komentarjev

Kiberpipinih pet...

Razstava: 30 let x86 arhitekture

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - ...dogodkov v tem tednu. Kot smo že pisali, se je s tem tednom v Kiberpipinem računalniškem muzeju pričela razstava, posvečena 30. obletnici t.i. x86 arhitekture, ki povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Razstava bo na ogled do začetka junija.



Ste se vprašali, na kakšni infrastrukturi delujejo storitve tipa Youtube, MySpace, Facebook, Flickr, Zemanta, in podobne? Kakšne računalniške gruče poganjajo tako zelo obiskane spletne...

0 komentarjev

Pester teden v Kiberpipi

Kiberpipa - Ta teden pripravljamo kar šest dogodkov. Kiberpipina kreativna skupina Err0r med 3. in 14.12. predstavlja sklop dogodkov v okviru gostujočega projekta Ljubim mojo bivšo / mojega bivšega Linus-a Nilsson-a in Vadim-a Dubrov-a. V ponedeljek, 3.12. vas vabimo najprej na otvoritev instalacije "I Love My Previous One", od torka do petka pa bo v okviru tega projekta potekala delavnica z Linusom Nilssonom z naslovom Blog kot tok zavesti. Prijaviti se je potrebno na info@kiberpipa.org. V petek bo gostujoči umetnik Linus Nilsson na predavanju Raziskovanje v vezaju predstavil nekatere stare in tekoče projekte, seveda pa ste vabljeni na druženje in debato.

Tudi dogajanje na Pipinem odprtem terminu bo v torek pestro, saj bosta ta teden na sporedu kar dva. Ob 19h bo Sergej Rinc, sistemski inženir, spletni guru in razvijalec predstavil Semantično označevanje in iskanje slik, ob 20h pa bo v sodelovanju z Ljudmilo potekalo predavanje Adama Hyde-a o FLOSS priročnikih, zbirki kakovostnih...

0 komentarjev

Pipice v Kiberpipi odprte

Kiberpipa - S katerim odprtim dogodkom si lahko postregli v tem tednu? Na Pipinem odprtem terminu v torek, 16.10., boste lahko pobliže spoznali zanimivosti virtualnega sveta Second Life, ki jih bo predstavila Alja Sulčič, vodja projektov na zavodu Artesia, ki v Second Life pisarni zavoda ponuja pomoč in nasvete novim slovenskim uporabnikom.
Na Spletnih uricah v sredo bomo preleteli nekaj najbolj zanimivih predavanj nedavne konference Future of Web Apps in si ogledali poglavitne...

3 komentarji