»

Internet Week Ljubljana - Naslednji teden

Internet Week Ljubljana 2013

Slo-Tech - Če budno spremljate medije, potem veste, da je Slovenija na smrtni postelji, da jo bodo raznorodne interesne skupine zdaj zdaj raztrgale. Vendar ne glede na splošno prepričanje politika nima monopola nad dogajanjem v naši deželi. Obstajajo podjetja, ki na globalnem trgu tekmujejo s konkurenco in so kljub negotovi prihodnosti ambiciozna, delovna in zrejo v prihodnost z dvignjeno glavo. Obstajajo študentje in profesionalci, ki se združujejo v skupnosti za pridobivanje znanj, ki bodo uporabna za preboj iz te krize. Obstaja torej tudi delujoča Slovenija.

En kos delujoče Slovenije lahko najdete v Ljubljanski spletni skupnosti - množica podjetij in posameznikov se trudi, da bi z medsebojno pomočjo, vzpodbujanjem in inspiracijo presegla okvire domačih razprtij in naredila nekaj več.



V Ljubljani bo od 22.10 do 30.10 potekal Internet...

7 komentarjev

Kiberpipa napoveduje

Utrinek v Spletnih uric, vir: Kiberpipa

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi bodo v tem tednu na sporedu sredine Spletne urice in četrtkov Večer za inovativne in podjetne (predviden torkov Pipin odprti termin tega tedna bo prestavljen).
Kaj sploh so wireframe-i, kako izdelovati osnutke in zakaj so pomembni? Na Spletnih uricah Toshl.com - od wireframea do končnega izdelka bo o načrtovalnih fazah in celotnem procesu izdelave spletne storitve s stališča uporabniškega vmesnika na primeru izdelave osnutkov za spletni beležnik stroškov Toshl.com prikazal Matic Bitenc, UX arhitekt pri podjetju 3fs.

Na aprilskem VIP večeru bo gost mladi podjetnik Simon Štrancar, soustanovitelj in direktor podjetja G-1. V iskanju učinkovitejše tehnološke rešitve za avtoplinski sistem so v podjetju razvili sistem, ki omogoča...

0 komentarjev

Kiberpipin spored ta teden

Kiberpipa - Ponovno vas vabimo na obisk v Kiberpipo. V torek bomo po pipino odprto spregovorili o e-demokraciji, ki nam jo bo predstavil Domen Savič, v sredo na spletnih uricah pa nam bo Mislav Marohnić predstavil svoj pogled na Javascript knjižnice.

E-demokracija.si je prvega februarja 2009 v slovenski spletni politični prostor spustila novo žival, ki sliši na ime Vprašaj s klicajem. Po zgledu predsednika Združenih držav Amerike, Baracka Husseina Obame, E-demokracija.si na svojem spletnem mestu nudi možnost dvosmerne komunikacije z ministricami in ministri slovenske vlade. V torek, 3.2 ob 19. uri bo tako Domen Savič v svojem predavanju opisal dosedanje primere dvosmerne politične spletne komunikacije v Sloveniji, razvojno pot projekta Vprašaj s klicajem! in začrtal smernice za prihodnost.

Javascript knjižnice so začele svoj pohod pred nekaj leti. V kratkem času jih je nastalo malo morje, nastajajo pa z zelo različnimi nameni in so namenjene zelo različnim publikam. Zadnje čase pa se kažejo...

2 komentarja

Kiberpipin program v tem tednu

O'Reilly Web 2.0 Expo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden je program v Kiberpipi v znamenju Web 2.0. V torek Pipinem odprtem terminu bo Domen Savič, ki je nedavno prestopil v oglaševalske vode, o spletnih skupnostih in spletu 2.0 pa predava že več let, predstavil oglaševanje 2.0. Kakšne spremembe so se zgodile na področju spletnega oglaševanja, kako dobro so podjetja v Sloveniji pripravljena na novo dobo spletnega oglaševanja in kaj se lahko naučimo iz tujine?

Na Spletnih uricah v sredo pa bo Jure čuhalev predstavil pomembnejše novosti konference O'Reilly Web 2.0 Expo, ki je ena največjih konferenc na področju spletnih tehnologij. Kot se za takšen dogodek spodobi, je bila tudi letos predstavljena vrsta novosti. Najbolj odmevni med njimi sta bila Microsoftov odgovor na splet: LiveMesh in Yahoo Search Monkey - semantični splet v vašem iskalniku.
Vabljeni!

0 komentarjev

Pipin odprti termin in Spletne urice v tem tednu

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kako dobiti boljše delo v IT-ju? Na trgu obstaja množica podjetij in vsako od teh išče IT-jevce. Boljši položaji v IT-ju navadno niso objavljeni v časopisih ali na internetu. Ta delovna mesta zapolnijo kandidati, ki jih podjetja sama najdejo in kandidati, ki so dovolj proaktivni, da sami kontaktirajo podjetje. Ko ima podjetje primerno mesto zanje, jih običajno tudi zaposli. Na Pipinem odprtem terminu v torek, 22. aprila ob 19h v Kiberpipi boste izvedeli, kako lahko stopite v stik z najbolj zaželenimi delodajalci, tako da se boste lahko potegovali za tista boljša delovna mesta, še preden bodo javno objavljena in se bo zanje zagreblo pol slovenskih IT-jevcev. Predava Gorazd Prah, strokovni sodelavec v marketingu podjetja Moje delo d.o.o.

Na Spletnih uricah v sredo, 23.4. ob 19h bo beseda tekla o konferenci Future of Web Design (FWOD), ki...

1 komentar

Zemanta te vabi/rabi!

Zemanta v akciji

Slo-Tech - Ne zgodi se vsak dan, da bi slovensko podjetje lansiralo produkt na svetovno tržišče, še redkeje se to zgodi na področju spletnih tehnologij. In 26. marca bo eden tistih dni.

V Zemanti se trudimo narediti orodje, ki bo blogerjem samodejno obogatilo njihove blogerske spise (kasneje pa bo delovalo tudi v drugih sistemih CMS). Poskušamo analizirati vsebino besedila in samodejno predlagati sorodne novice, primerne slike, povezave in značke.

V tem trenutku iščemo slovenske blogerje za beta testing! Če imaš blog in nekaj časa, se javi na naslov jure@zemanta.com. Radi bi, da čimveč ljudi poskusi storitev na svojih blogih in javi kako...

11 komentarjev

Microsoft ponudil 44,6 mrd $ za Yahoo!

Reuters - Po poročanju The inquirer in Reuters je Microsoft ponudil za nakup Yahooja 44,6 milijard USD. S tem nakupom naj bi se še bolj zaostril boj med Redmondom in Googlom za internetno prevlado. Microsoft je pripravljen plačati 31 USD za delnico Yahooja, kar je za 62% več, kot je bila včeraj cena delnice po zaprtju na ameriški borzi - Nasdaq.

Yahoo pričakuje nadaljnjo strmo rast spletnega oglaševanja, ki naj bi do leta 2010 obsegalo že 80 milijard USD, v primerjavi s 40 milijardami USD v letu 2007. Dodajajo pa, da je na tem področju vse bolj dominanten le en igralec - Google.
Yahoo je bil zadnje čase tarča vse več kritik zaradi ne najboljšega konkuriranja Googlu na področju spletnega oglaševanja in spletnega iskalnika ter, še bolj pogosto, porastu "social network" strani, kot sta Myspace in Facebook.

Microsoft pravi, da so identificirali štiri področja, kjer bo prihajalo do medsebojne sinergije. Ta pa bo vredna milijardo USD letno.

Na novico sta nas opozorila tudi root987 in metalc.

35 komentarjev

Spletno oglaševanje ponekod v EU že dohiteva TV oglaševanje

Slo-Tech - Po poročanju MediaPosta je spletno oglaševanje v nekaterih delih Evropske unije že dohitelo in naj bi v naslednjem letu tudi preseglo televizijskega. Poročilo WPP GroupM namreč navaja, da bo internet na Švedskem v letu 2008 prevzel 1. mesto oglaševalskega medija. Najnovejša napoved GroupM pa nadalje predvideva, da bodo temu sledile še Velika Britanija in nato ostale skandinavske države, najprej Danska. V VB naj bi naslednje leto za spletno oglaševanje porabili 24,8 odstotka, za TV predvidoma 26 odstotkov denarja. Vendar pa naj bi se že v letu 2009 razmerja spremenila v prid internetu.

Tako se uresničujejo napovedi medijskih analitikov in drugih strokovnjakov, ki so že pred leti opozarjali tradicionalne medijske hiše (televizijske, časopisne), da naj usmerijo vse moči v internetne produkte oz. storitve, saj bodo sicer ob velik delež oglaševalskega denarja. Namreč, "oglaševalski kolač" ostaja približno enako velik, le denar se porazporeja drugače.

14 komentarjev

Pipin odprti termin: Demokratični potencial organizacije informacij v spletu

Slo-Tech - V torek, 25. oktobra ob 19.00, bomo na Pipinem odprtem terminu spregovorili o Demokratičnem potencialu organizacije informacij v spletu:
Izgubljena priložnost?, predava dr. Gregor Petrič.

O demokratičnem potencialu interneta obstaja že nemalo razprav in raziskav, vendar te zanemarjajo enega ključnih vidikov procesa demokratizacije - neodvisnost od asimetrij politične in ekonomske moči v spletni reprezentaciji pomenov in idej. Splet je bil zasnovan kot decentraliziran sistem, ki v principu omogoča enakovredno udeležbo vsakemu akterju in posledično neodvisnost uporabnika od avtoritet, hiearhij in ideologij moči. Danes se sprašujemo, ali ni to le utvara glede na pritiske komercializacije in centralizacije spleta.

Predstavljen bo teoretični in empirični vpogled v strukturo svetovnega spleta, na osnovi česar se lahko približamo odgovorom na vprašanja "kdo določa dnevni red tem v spletu", "kateri akterji dominirajo v produkciji pomenov", "ali je splet le še skladišče izoliranih...

3 komentarji

Pipin odprti termin: Demokratični potencial organizacije informacij v spletu

Slo-Tech - V torek 31. maja (danes!) ob 19.00 bo na Pipinem odprtem terminu predaval Gregor Petrič. Naslov tokratne teme je Demokratični potencial organizacije informacij v spletu: Izgubljena priložnost?

O demokratičnem potencialu interneta obstaja sicer že nemalo razprav in raziskav, vendar pa te zanemarjajo enega ključnih vidikov procesa demokratizacije – neodvisnost od asimetrij politične in ekonomske moči v spletni reprezentaciji pomenov in idej. Splet je bil zasnovan kot decentraliziran sistem, ki v principu omogoča enakovredno udeležbo vsakemu akterju in posledično neodvisnost uporabnika od avtoritet, hiearhij in ideologij moči. Danes se sprašujemo ali ni to le utvara glede na pritiske komercializacije in centralizacije spleta.

Predstavljen bo teoretični in empirični vpogled v strukturo svetovnega spleta, na osnovi česar se lahko približamo odgovorom na vprašanja "kdo določa dnevni red tem v spletu", "kateri akterji dominirajo v produkciji pomenov", "ali je splet le še skladišče...

5 komentarjev

Potek raziskave o odnosu do spletnega oglaševanja na Slo-Techu

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili, v zadnjem tednu na Slo-Techu poteka raziskava o odnosu do spletnega oglaševanja, in sicer v obliki intervjujev ter spletih anket.

Če na kratko povzamemo potek raziskave: z uporabniki Slo-Techa je deset raziskovalcev opravilo sto kvalitativnih intervjujev, kjer so jih predvsem spraševali o njihovi izkušnji s spletnim oglaševanjem.

Trenutno pa so v teku različne spletne ankete, v katerih se na celotni populaciji uporabnikov Slo-Techa preverjajo ugotovitve intervjujev. Za visoko stopnjo pripravljenosti sodelovanja v intervjujih in izjemno prilagodljivost glede izvedbe intervjujev, bi se ponovno vsem sodelujočim radi zahvalili.

Da pa bo raziskava lahko uspešno zaključena, vas še enkrat vljudno vabimo k izpolnjevanju spletnih anket. Izsledki raziskave bodo na voljo približno konec maja.

Z izpolnjevanje anket kliknite na pasico na vrhu!

61 komentarjev

Pipin odprti termin: Blogi

Slo-Tech - Tokrat v torek 8. marca ob 19.00 Domen Savič v Pipinem odprtem terminu (Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana, Slovenija, Evropa, Zemlja, Mlečna Cesta, Stvarstvo) predava o blogih.

Takole nekako: Kdo je blog? Kaj dela in kje živi? Kako je spremenil dojemanje interneta in sveta okoli nas in kaj nam je storiti? Od začetkov do sedanjosti, pogled v prihodnost bloganja, primeri, praksa in teorija. Kako lahko z blogom postanete slavni, kaj morate storiti, če hocete da vas odpustijo in zakaj je blog naslednik interneta...

Toplo vabljeni in še topleje vabljene!

27 komentarjev

Naključna umetnost v Kiberpipi

Random Art -
V sredo, 12. januarja ob 16.00, vas vabimo v Kiberpipo, kjer boste lahko pokukali v ozadje računalnikovega ustvarjalnega procesa: dr. Andrej Bauer bo otvoritev spletne razstave na www.random-art.org in njene inštalacije v Kiberpipi pospremil z zanimivim predavanjem o algoritmih, s katerimi se generirajo slike.

Internetna razstava "Random Art" ("Naključna umetnost") teče neprekinjeno že od leta 1998. Iz naključno generiranih formul program generira slike - popularne se ohranijo, ostale pa se zamenjajo z novimi.

Ko je nastala razstava, je bil Andrej Bauer doktorski študent na Univerzi...

31 komentarjev

Linux si izbira partnerke ...

Linux Today - Linux in "odprtokodni" sistemi nasploh so med poznavalci ponavadi sprejeti z dobrodošlico, najdejo pa se tudi zagovorniki ideje o zaprtih sistemih, med katerimi v glavni vlogi nastopa neko podjetje iz Redmonda [:D]. Nekateri so šli celo tako daleč, da idejo o odprtih sistemih enačijo s komunizmom.

Sedaj pa se je na spletni strani O'Reilly Network pojavil članek Kevina Bedella, ki Linux postavi v vlogo nekakšnega turškega sultana -- po nagovoru številnih PretendentkTheImenitnih™ se odloči, da bo ustanovil harem, v katerem bodo veljala njegova pravila. Prijetno branje, ki nazorno kaže trenutni položaj Linuxa med giganti računalniške industrije.

2 komentarja

Microsoft kupuje Macromedio?

Slo-Tech - Na spletu se je začelo šušljati, da naj bi Microsoft kupoval podjetje Macromedia. Le-ta je zanimiva predvsem zaradi grafičnih programov in ponudbe na področju spletnih tehnologij. V ozadju prevzema je Microsoftov vnovični "teroristični" napad na Sun, saj je Macromedia z izdelki MX postala eden ključnih ponudnikov tehnologije J2EE, ki bi jo Billy gotovo rad nadomestil z arhitekturo .NET. Ker pa sta Microsoft in Sun trenutno na sodišču ravno zaradi afere z Javo, se utegne zgoditi, da bo sodišče Microsoftu prekrižalo načrte. Klik!

8 komentarjev

Je piratstvo progresivna obdavčitev?

Slashdot - Direktor znane računalniške založbe O'Reilly je tokrat spisal zanimiv prispevek o tem, kako se lahko na stvari gleda tudi drugače. Njegove teze:
  • Obskurnost in nepoznanost je avtorjem in kreativcem veliko večja grožnja kot piratstvo.
  • Piratstvo je progresivna obdavčitev uspešnih.
  • Kupci naredijo stvari prav, če se jim to omogoči.
  • Kraja iz trgovin(knjigarn) je bolj problematična od piratstva.
  • File-sharing ne ogroža izdajanja filmov, glasbe in knjig temveč le trenutne založnike.
  • Proste stvari se počasi zamenjajo z izpopolnjeno, a plačljivo ponudbo. Obstaja več načinov kako narediti stvari.
Za celoten članek pa Klik!

2 komentarja

Naredite si sami svojo O'Reilly naslovnico

Slo-Tech - Založba O'Reilly je ena izmed najboljših v svojem poslu, saj izdaja zares dobre (in tudi drage) knjige, ki pa niso znane samo po svoji vsebini, ampak tudi po zelo izvirnem dizajnu njihovih naslovnic. Oblikovalci O'Reillyjevih naslovnic k naslovu knjige vedno dodajo kakšno žival. To naredi iz povsem običajnih knjig posebne primerke, ki si jih človek zlahka vtisne v spomin. Če bi si radi izdelali naslovnico po O'Reillyjevo, potem obiščite to stran, na kateri boste skozi preprost vmesnik svoj...

3 komentarji

Happy New Year

ZDNet - Na kratko, ker se mi na dolgo ne da: kot že več let, se po spletu tudi 'letošnje novo leto' sprehaja virus 'Happy' oz. njegovih tisoč izpeljank. S podrobnejšo obrazložitvijo se ne bom matral, saj ne želim žaliti vaše inteligence. Več.

0 komentarjev