»

Stoosemindvajset gigabajtni Blu-ray

engadget - Za večjo berljivost še s številkami: Blu-ray Disc Association pripravlja nov format BDXL, ki omogoča na modre ploščke stisniti 128 GB podatkov ob enkratnem zapisu ali 100 GB v prepisljivem načinu. Za dosego tega cilja bodo ničle in enice zapisane v treh do štirih slojih, za kar bodo potrebni močnejši laserji. Drug novi standard je IH-BD (Intra-Hybrid Blu-ray), ki omogoča zapis 25 GB podatkov, ki so samo za branje, in še dodatnih 25 GB prepisljivih podatkov na eno zgoščenko. To med drugim pomeni, da jih ne bo moč brati na starih enotah, niti jim ne bo pomagala nadgradnja strojno-programske opreme (firmware). Kdaj bodo prve naprave na trgu, je še prezgodaj trditi, saj potrebujemo najprej dokončne specifikacije. Te pričakujemo v naslednjih mesecih.

24 komentarjev

Blu-ray bo dovolil kopiranje

bit-tech.net - Zaradi stalnih pritožb uporabnikov nad ostrim DRMjem, ki jim pusti komaj kake pravice in piratstvo naredi še toliko bolj privlačno, so se ustvarjalci standarda Blu-ray odločili, da bodo v reviziji, ki bo v veljavo stopila v prvi četrtini leta 2010, dovolili enkratno kopiranje medija. Lastniki Blu-ray zapisovalcev si bodo tako lahko naredili praktično enak (varnostni) duplikat, ostali pa bodo kopijo lahko shranili na DVDje oz. uporabili funkcijo za izvoz, ki bo vsebino prekodirala v z Windows Media Player kompatibilen format (po vsej verjetnosti torej WMV), katerakoli izbira pa bo obdržala izvorno, HD ločljivost.

Funkcija kopiranja naj bi bila del večine Blu-ray izidov že v drugi polovici leta 2010, ker pa Apple ni odgovoril na povabilo konzorcija, funkcij ne bosta podpirala niti iPod, niti AppleTV. Po besedah bit-techovcev je to morda idealna priložnost za Microsoft in njegov Zune ter z njim povezane servise.

22 komentarjev

Blu-Rayi cenejši, a nepriljubljeni

X-Bit Labs - Predvajalniki Blu-Ray se nezaustavljivo cenijo in postajajo dostopni tudi povprečnemu uporabniku, ugotavljajo na X-Bit Labs. Tako smo dočakali trenutek, ko se spustili pod mejo 150 dolarjev, četudi so še pred dvema letoma stali desetkrat toliko. Wal-Mart bo za praznične nakupe ponujal Magnavox MB500MG9 za 128 dolarjev, že sedaj pa je podobne modele mogoče dobiti za slabih deset dolarjev več. To so seveda oskubljeni modeli brez internetne povezljivosti in HDMI-kablov, a za takšno ceno več ne moremo pričakovati.

Kljub padajočim cenam pa Sony priznava, da prodaja samostojnih Blu-Ray predvajalnikov ne gre po željah. Od načrtovanih petih milijonov enot jih bo po vsej verjetnosti letos prodal le 4,5, kar je še vedno soliden rezultat. Glavni razlog za tak položaj so poleg dežurnega krivca finančnega krča cene filmov, ki so v Blu-Ray formatu nerazumno dražji od DVD-jev. Sony pravi, da razume studije, vendar kljub temu upa na nižanje cen, ki bi vzpodbudilo prodajo predvajalnikov in...

53 komentarjev

Kar 90% inštalacij World of Goo je piratskih

World of Goo

vir: Wikipedia
bit-tech.net - World of Goo, igra, kjer s pomočjo živih kepic sluzi gradite stolpe, mostove in podobno, je zabavna igra neodvisnih razvijalcev 2D Boy, ki je z DRMjem bogat svet presenetila prav zaradi pomanjkanja le-tega. Ko igro namreč kupite, dobite povezavo do inštalacijskih datotek, s katerimi namestite igro in jo igrate, brez registriranja, vnašanja serijskih kod in podobnih protipiratskih omejitev. Tako vam popolnoma nič (razen slabe vesti) ne omejuje, da teh istih datotek ne bi poslali prijatelju. Prav zato niti ni presenetljiv visok odstotek piratstva.



Do te številke so prišli razvijalci sami, saj ima igra poleg 5 svetov, kjer morate za napredovanje premagati ovire in rešiti določeno število...

52 komentarjev

Bioshock brez DRMja

bit-tech.net - 2k Games so po skorajda enem letu iz BioShocka odstranili protipiratsko zaščito, ki je zahtevala aktivacijo igre po vsaki inštalaciji. Poleg polemik pa so se pojavile tudi težave, saj se z odstranitvijo igre s sistema občasno aktivacija ni sprostila. Po besedah bit-techa so to aktivacijo umaknili, ker pa je bilo to narejeno na njihovih strežnikih, potrebe po popravkih ni. Omeniti pa velja, da SecuROM ostaja.

Vsaj ena dobra poteza v prid potrošnikom, a Masseffect DRM, ki vsakih 10 dni 'kliče' domov, na voljo pa so le 3 aktivacije z istim ključem, naredi piratstvo precej bolj zanimivo opcijo. Kaj boste izbrali, nakup novega CD ključa po vsakih treh namestitvah ali torrent?

11 komentarjev

Dobili smo nov dialekt Lispa

Hacker News - Paul Graham, znan esejist in neuradni advokat Lispa, je po večletnem delu s kolegom Robertom Morissem izdal nov programski jezik Arc.

Po avtorjevih lastnih besedah je Arc namenjen vsem radovednim programerjem, ki s programskim jezikom radi eksperimentirajo in ga tako ali drugače silijo v mejne, če ne že neveljavne situacije. Bolj ali manj v tem duhu je napisan tudi sam Arc, saj vsebuje mnogo rešitev, ki po večinskem mnenju in tudi stanju v najbolj razširjenih jezikih spadajo daleč od programerjevih oči. Med drugim ne pozna enkapsulacije (z izjemo zaprtij), podpira nehigienične makre in je šibko tipiziran.

Po starodavni programerski tradiciji je potrebno vsako leto preizkusiti nov programski jezik, da ne postanemo brezupno fizično in miselno vezani na en način programiranja. Zakaj ne bi v letu 2008 preizkusili Arca?

8 komentarjev

65 let jedrske dobe

Slo-Tech - Na današnji dan drugega decembra pred 65. leti, je bilo iz Chicaga v Washington Jamesu Conantu, enemu od vodij Projekta Manhattan, poslano naslednje sporočilo:
'Italijanski pomorščak je pristal v novem svetu... Domorodci so bili prijazni'
Na ta dan je skupina pod vodstvom fizika Enrica Fermija prvič v človeški zgodovini uspela sprožiti kontrolirano samovzdržno jedrsko reakcijo v reaktorju CP-1, ki je bil zgrajen pod stadionom Chichaške univerze.

Poskus je bil prelomnica pri preučevanju jedrske energije, saj je pokazal, da je uporaba jedrske energije, ne samo teoretično, ampak tudi praktično mogoča.

55 komentarjev

Blusens bo kmalu izdal GPS z resničnimi zračnimi posnetki

engadget - Špansko podjetje Blusens bo v kratkem izdalo dva nova GPS navigatorja (G01 in G02), pri katerih je podatek o položaju prikazan na resničnih posnetkih iz zraka. Pridobitev potrebnega slikovnega materiala je rezultat sodelovanja z ameriškim podjetjem Pictometry in norveškim kartografskim podjetjem Blom. Uporabljeni posnetki niso narejeni pravokotno na površje, temveč pod kotom ( georeferenced oblique pictures), kar seveda vsled boljše vidnosti hišnih pročelij (oziroma reliefa nasploh) še dodatno olajša navigacijo.



G01 ima 4,3 palčni zaslon, občutljiv na dotik, za povezljivost skrbi Bluetooth, podatke lahko shranjujemo na 30...

7 komentarjev

Štirijedrni Opteroni pred Xeoni vodijo v FP, a ne tudi v INT zmogljivosti

X-Bit Labs - Neodvisna organizacija SPEC, ki nudi objektivne in nepristranske benchmark rezultate, je v ring poslala dva štirijedrna Opterona (1,9 in 2,0 GHz) in serijo petih štirijedrnih Xeonov (od 1,86 do 3,0 GHz). Testni program, ki od procesorja zahteva operiranje s celimi števili ( SPECint), je pokazal bolj ali manj izenačen boj med procesorjema, medtem ko so v programu, ki procesorju nalaga operacije s plavajočo vejico ( SPECfp), Opteroni prekosili Xeone tudi za 26 %.



Izvorna novica in rezultati na spletni strani organizacije SPEC.

13 komentarjev

Samsungov BD/HD DVD predvajalnik bo stal okoli 400 €

DigiTimes - Samsung je prejšnji teden na konferenci IFA v Nemčiji razkril, da bodo v zadnjem četrtletju 2007 splavili svoj prvi univerzalni predvajalnik (BD-UP5000), katerega modri laser bo sposoben brati zapis tako po standardu blu-ray kot tudi po standardu HD-DVD. V primerjavi s prvim univerzalnim predvajalnikom, ki ga je na trg poslalo podjetje LG ( LG BH100), bo Samsungov nekoliko naprednejši, saj bo obogaten z interaktivnima tehnologijama HDi in BD-J.

Samsungov Duo HD BD-UP5000 bo sprva na voljo v Evropi, in sicer za dokaj presenetljivo nizko ceno okoli 400 €. Njegov edini tekmec iz logov LG Electronics se trenutno namreč prodaja po ceni med 700 in 800 € (1000 - 1200 $).

Novice na blu-ray.com, DigiTimes in X-bit labs.

39 komentarjev

Test Blu-ray zapisovalnika Pioneer BDR-101ABK

X-Bit Labs - Optični diski nove generacije se počasi, a vztrajno prebijajo v domove uporabnikov. Na X-bit labs so si ogledali enega od trenutno dobavljivih Pioneerjevih Blu-ray zapisovalnikov ter na njem izvedli standardne teste. Žal je opisovalec imel za testiranje na voljo samo en BD, pa tudi testi drugih podobnih enot zaenkrat niso najbolj pogosti, tako da je težko objektivno presoditi kako se obnese na področju zapisovanja z modrim laserjem. Je pa zato bil toliko bolj temeljit preizkus zmogljivosti z DVD-ji, kjer se je na pladnju sukalo 10 različnih medijev. Priporočamo branje. Izvorni članek.

23 komentarjev

Legalne kopije HD-DVD in Blu-ray filmov

Daily Tech - Na pritožbe mnogih, ki želijo ustvariti varnostne kopije popolnoma legalno kupljenih video materialov, so se odgovorni za zaščito ( AACS LA) digitalnih vsebin na v naslovu omenjenih ploščkih končno omehčali. Padla je dobrodušna odločitev, da kupcem dovolijo prakticiranje z zakonom določenih pravic in jim omogočijo izdelavo ene kopije za lastne potrebe, pri čemer ne bo treba na nelegalen način razbijati zaščite. Podrobnosti o tehnični izvedbi zaenkrat še niso znane, povedano pa je bilo, da se bodo ob uvedbi novosti lastniki starih komponent in vsebin morali potruditi z nadgradnjo svoje opreme. Izvorna novica

5 komentarjev

Nova zaščita modernih optičnih diskov razbita že pred uradnim izidom

Daily Tech - Ni še pretekel mesec dni od slavnega internetnega punta, ko se je kopica številk in črk z Digga razširila na bloge, forume in vse ostale kotičke spleta. Predmet debate je bil ključ za enkripcijo, s katerim je bilo mogoče zaobiti oz. razbiti zaščito AACS, ki se uporablja za zaklepanje vsebine na Bluray in HD-DVD ploščkih.

Možje v visokih nebotičnikih so zato v jezi nad internetno skupnostjo pripravili dodatno prepreko, s katero bi se naj gledalec soočil, če bi želel pogledati film v nadstandardni kvaliteti. Gre za Media Key Block (MKB) 3, novo različico zaščite, proti kateri dosedanji triki, obenem tudi nedavno opevani ključ naj ne bi imel možnosti, a pogojnik sem uporabil z razlogom. Podjetje SlySoft, avtorji programske opreme, s pomočjo katere zlobni uporabniki že dolgo gledajo filme brez težav z zaščitami, so namreč v najnovejši izdaji svojega softvera uspeli prelisičiti posodobljeni MKB. Trilogijo Matrika, prvi film, izdan na ploščkih s posodobljeno enkripcijo, je tako precej...

27 komentarjev

DRM nepopularen zaradi imena

Wired News - Eden od vodilnih, odgovornih za napredne tehnologije pri produkcijski hiši HBO, Bob Zitter, se pritožuje nad nepopularnostjo DRM-a, sistema za nadzor avtorskih pravic v digitalnih vsebinah. Po njegovo se ga vsi izogibajo zaradi zlobnega imena (Digital Rights Management), ki pravzaprav čisto solidno predstavi samo delovanje, zato predlaga preimenovanje v DCE oz. Digital Consumer Enablement. Pravi, da tovrsten naziv mnogo bolje opiše tehnologijo, ki omogoča uporabnikom nove načine uporabe multimedijske vsebine, in obenem upa, da se bo povišalo odobravanje strank, saj trenutno HBO zaradi neuveljavljenosti DRM-a ne prodaja vsebine na sodobne načine.

Izvorna novica.

Ne morem se odločiti, ali ima Bob odličen smisel za humor, ali slabo znanje o DRM-ju...

18 komentarjev

Slepo ljubim DRM, ali o tem, kako je AACS LA junak postala

Ars Technica - Pred dnevi smo poročali, da se je, natančno rečeno, zaradi poizkusa spletne cenzure, kot ogenj razširil eden od ključev, s pomočjo katerega je možna uporaba HD-DVD-jev na platformah, kjer to predhodno zaradi pomanjkanja HDCP-ja ni bilo mogoče.

Kot vedno pa našo ljubo zemljo tlačijo subjekti, ki se do danes niso naučili ene izmed pomembnih lekcij interneta: na njem ni skrivnosti.



Tokrat ponosno čestitamo Michaelu Ayersu, predsedniku AACS LA, družbe, ki licencira ključe proizvajalcem HD-DVD predvajalnikov. Za BBC je namreč povedal, da kljub dejstvu, da se lahko...

25 komentarjev

Sony ustrelil še enega DRM kozla

ZDNet - Ob vseh možnih debaklih z DRM sistemi, ki jih je Sony uspel izvesti (spomnimo se samo slavnega rootkita), se vam verjetno počasi že zeha, a kljub temu zaenkrat ne nameravajo odnehati. Pojavljajo se novice o težavah z ARccOS-om, sistemom za zaščito DVD filmov, ki na začetek diska vstavi pokvarjene podatke. Večina komponentnih predvajalnikov naj bi jih ignorirala, zmotili pa naj bi starejše programe, ki se uporabljajo za izločanje vsebine DVDjev na trdi disk. Kljub zelo plemenitim namenom se je, kot ponavadi, stvar v praksi obrnila proti uporabnikom. Na nekaterih predvajalnikih iz Toshibe, Harman Kardon-a, RCA-ja, Phillips-a in celo Sony-ja ploščki z omenjeno zaščito ne delajo pravilno, zlobni uporabniki pa jih kljub vsemu brez težav nelegalno kopirajo. Izvorna novica.

7 komentarjev

Microsoft po novem ne mara DRM-ja

The inquirer - Na Inquirerju so objavili zanimivo novico, v kateri pravijo, da Microsoft svojega prihajajočega MP3 predvajalnika, naslednika Zune-a, ne bo iznakazil s sistemom za digitalno obvladovanje avtorskih pravic. Dodajajo še, da so potezo pripravljali že dolgo, saj se zavedajo potreb kupcev in poskušajo doseči dogovore z založbami, po mnenju piscev izvirne novice pa vse skupaj smrdi po ponavljanju za Apple-om, ki je v navezi z založbo EMI (glej povezane novice) pred nekaj dnevi storil podobno potezo. Sam ne nameravam obsojati nikogar, saj je zadeva v končni fazi lahko le pozitivna za nas, kupce.

1 komentar

Specifikacije za Blu-ray bodo prenovljene

Daily Tech - Kljub temu, da se predvajalniki s podporo najnovejšim ploščkom že na veliko šopirijo po trgovinskih policah, so se vrhovni možje, ki skrbijo za specifikacije standarda Blu-ray, odločili, da ga malce prenovijo.

Od oktobra letos bodo morali vsi modrožarkovski predvajalniki podpirati BD-Javo, variacijo popularnega programskega jezika, s pomočjo katerega bodo Blu-ray ploščki lahko kupcem ponujali različne posebne funkcije, kot je na primer slika v sliki. Sicer naj bi kljub spremembam standarda novi mediji delovali tudi na starejših komponentah, le da bodo uporabniki pri tem oropani vseh bombončkov. Poleg tega bodo morali jesenski in kasnejši modeli v svojem drobovju imeti 256 MB oz 1 GB (tisti, z omrežnimi zmogljivostmi) spomina. Več na DailyTech-u.

5 komentarjev

EMI bo ponujal glasbo brez DRM-ja

več strani - V sodelovanju z založbo EMI je Apple včeraj najavil, da bodo začeli v svojem iTunes Store-u ponujati glasbeno in video vsebino brez nadležnega digitalnega sistema za zaščito. Poteza je sicer delno tudi odziv omenjene založbe na Jobsov poziv glasbeni industriji, ki ga je z odprtim pismom posredoval pred kakšnim mesecem dni, a nameravajo glasbo v nezaščiteni obliki ponujati tudi izven Apple-ove trgovine, saj bi to naj, glede na raziskave, bila želja strank.

Zaenkrat bodo nezaščiteni primerki stali 30% več od zaščitenih (1,30 dolarja proti 0,99 dolarja), poleg enostavnejše uporabe pa bodo kupce poskušali pritegniti z višjo kvaliteto (svobodne pesmi bodo na voljo v formatu s 256 kbps, tiste z DRM-jem pa v 128kbps*). Lastniki obstoječih datotek bodo lahko le-te osvobodili za razliko v ceni (30 centov), vse skupaj bo mogoče naslednji mesec, ko bo EMI ponudil tudi nezaščitene video spote.

O novici nas je obvestil  [MYTiX], za kar se mu iskreno zahvaljujemo, več pa lahko izveste na

21 komentarjev

HD-DVD in Blu-ray dobila konkurenco

Daily Tech - Britansko podjetje New Medium Enterprise je predstavilo nov tip ploščka za zapisovanje podatkov, imenovanega VMD (Versatile Multilayer Disc), ki temelji na relativno stari tehnologiji, za branje in zapisovanje podatkov namreč skrbi rdeči laser, tako kot pri vsem dobro znanem DVD-ju. Skrivnost, s katero so plošček posodobili, je večslojnost. Zaenkrat je možno na njegove štiri plasti shraniti 20 gigabajtov podatkov, v prihodnosti lahko pričakujemo kapacitete do 48 GB.

NME trdi, da je HD izvedenka njihovega VMD-ja čistokrven high-definition medij, saj omogoča ločljivosti do 1080p, zadostno hitrost prenosa (40 Mbps), enkripcijo AES in zaklepanje na regije. Seveda bo potrebno za nove...

9 komentarjev

Hujšanje z igrami

Ars Technica - Večina ljudi, ki dosti časa preždi pred računalniškimi zasloni in se zaradi hitrega življenskega tempa prehranjuje z nezdravo hrano ter premalo giblje, se mora prej ali slej soočiti s problemom prekomerne teže. Ponavadi se tovrstne težave rešujejo s tekom po bližnjem gozdičku in obiskom fitnesa, geeki pa, kot vedno, iščejo pot iz zagat na svojevrsten način.

Ben Kuchera, pisec Ars Technice, je nekega dne spoznal, da ima kar precej kilogramov preveč, ker pa mu fitnes zaradi zasoljenih cen (katerim smo pogosto priča tudi pri nas) in neugodnega občutka ob razkazovanju svojega trebuščka v javnosti ni bil po godu, se je odločil, da bo težo izgubil kar doma. Poleg raznovrstnih orbitrekov in joga kaset je za ta namen na voljo tudi veliko novodobnih rešitev v obliki iger in dodatne opreme za konzole. Sam je izbral tri: vsem dobro znani Dance Dance Revolution, Yourself!Fitness in EyeToy: Kinetic. V začetku je bil do celotne zadeve skeptičen, saj se podobne topshop variante hujšanja, ki...

20 komentarjev

Odkrita namembnost mehanizma iz Antikythere

Slo-Tech - Revija Nature je objavila, da je skupini grških, angleških in ameriških raziskovalcev uspelo razvozljati namembnost mehanske naprave iz 2. stoletja pr.n.š., znane tudi kot mehanizem iz Antikythere.

Mehanizem v velikosti škatle za čevlje je našel potapljač v začetku 20. stoletja. Sestavlja ga 30 bronastih zobatih koles, ki imajo do 224 zobnikov. Namembnost naprave je bila dolgo časa podvržena špekulacijam. Med drugim se je o tem razpisal tudi Arthur C. Clarke.

Odkritje namembnosti mehanizma je omogočila 3D rentgenska tomografija, ki omogoča tridimenzionalen pogled v notranjost naprave. Prav tako so optično poslikali površino in...

57 komentarjev

Označevanje izdelkov z etiketo: V osnovi zgrešen (DRM)

Slo-Tech - Vedno, ko nanese beseda na kratico DRM oziroma zloglasno upravljanje z digitalnimi pravicami, se ljudstvo na naprednih internetnih skupnostih na stolu vsaj presede in odkašlja. Ta čudovit izum je posledica spoznanja medijskih mogotcev, da je odgovor na stroj, stroj. Ta nam bo povedal, kdaj in koliko bomo lahko brali knjigo, gledali film, … Možje v pisarnah v zadnjem nadstropju tudi vedo, da morajo uporabo DRM-ja kar se da učinkovito skrivati, saj bodo le tako...

16 komentarjev

Milijonska tožba za omogočanje piratiziranja

Gamasutra - ESA, igračarski ekvivalent RIAA-e, je javno oznanila rezultat tožbe japonskega podjetja Sony proti francosko-kanadskemu podjetu Divineo. Tožba sloni na zloglasnem Digital Millenium Copyright Act (DMCA), ki v konkretnem primeru obsojencu prepoveduje prodajo t.i. modchipov in HD Loader-ja, programa ki omogoča zapis iger na trdi disk tudi iz neoriginalnih medijev (varnostnih kopij na primer).

Sodba, ki je stopila v veljavo 11.9., nalaga 3,750,200.00 ameriških dolarjev kazni kanadskemu podjetju Divineo. Prav tako pa je sodnica Claudia Wilken iz Kalofornijskega sodišča naložila kazen 5,791,400.00 ameriških dolarjev Divineotovi francoski izpostavi. Predstavnik ESA-e še dodaja, da je ta sodba pomembna ker "prikazuje ogromno škodo, ki jo igračarski industriji povzročajo izdelovalci modchipov in pisci zloglasnih programov ter hkrati jasno sporoča, da bo vsak poskus izmikanja zaščiti avtorsko zaščitenih vsebin, strogo kaznovan. "

Kar pa je ESA v svojem sporočilu pozabila omeniti je...

43 komentarjev

Novice o XGLju

OSNews - Pred nekaj meseci smo poročali o predstavitvi Novell Linux Desktop 10, ki je prinesel grafični sistem XGL, podoben Applovemu Quartz Extreme, nekaj podobnega naj bi imela tudi Windows Vista.

Novell pa ni edini pri izdelavi sistema, ki bi za izris oken uporabljal grafično kartico, saj isto stvar razvija tudi Fedora. Imenuje se AIGLX. Nekaj razlik med tehnologijama Novella in Fedore so opisali na Freesoftware Magazine.

Kasneje se je razvedelo, da se bo nekaj kode iz AIGLX-a preneslo v XGL, kar pomeni samo izboljšave za nas uporabnike. Kristianu Hogsbergu je celo uspelo na AIGLX-u poganjati Compiz, prvi upravljalnik oken, ki uporablja OpenGL tehnologijo.

Izšel pa je tudi prvi live CD na katerem lahko to tehnologijo tudi preizkusimo, ne da bi šarili po obstoječi namestitvi na računalniku. ISO sliko si lahko prenesete tudi iz Linux trackerja.

13 komentarjev

Odprti arhivi o prisluškovalnih aktivnostih Nove Zelandije

Crypto-Gram - Januarja so v Novi Zelandiji odprli nekaj vladnih arhivov, ki vsebujejo podatke o prisluškovalnih aktivnostih Nove Zelandije v času vlade Davida Langeja.

Dokumenti so razkrili, da je Nova Zelandija prisluškovala tudi prijateljskim državam, med večjimi cilji pa so bile tudi diplomatske komunikacije Združenih narodov.

Iz dokumentov je tudi razvidno, da je Novozelandska tajna služba GCSB tesno sodelovala z ameriškimi tajnimi službami (preko sporazuma UKUSA oz Echelon omrežja). Sodelovanje je potekalo še leto dni po izbruhu tim. ANZUS krize, ko je Nova Zelandija prepovedala vstop ameriškim jedrskim ladjam v svoja pristanišča.

Vsekakor zanimiv vpogled v obveščevalno priluškovanje pred 20 leti. Le kako je s tem danes...?

0 komentarjev

Novi mejniki Wikipedije

Wikipedia - Prosta enciklopedija Wikipedija, ki je morda eden najboljših dokazov, kaj vse zmore narediti podoben princip kot pri odprti kodi, je doživela še en pomemben mejnik. Angleška različica je po malo več kot 4 letih včeraj dočakala že petsto tisoči članek. Ta jubilejni članek je posvečen neprostovoljnim naseljem v Sovjetski zvezi. Če se bo rast nadaljevala z enakim tempom kot zadnje leto, lahko že ob letu osorej pričakujemo sedemmestno številko.

Ne počivajo pa niti v slovenskem štabu, ki deluje že nekaj več kot 3 leta, je pa glede na komaj dvomilijonsko bazo govorcev prava uspešnica, saj je 7. februarja prebil magično mejo 10.000 člankov (o generalu Ralphu Alexandru Cochranu), 13. marca pa je dočakala že 11.000 članek. Še pred slabim letom se ja ta številka gibala okrog "skromnih" 4.000.

Ker je vsebina Wikipedije dostopna vsakomur brez omejitev in ker jo lahko ureja vsakdo, ste vabljeni, da še sami kaj dopišete, dodate, popravite kakšno tipkarsko napako, prispevate kakšno sliko...

15 komentarjev