»

Največji evropski projekt za 6G bo koordinirala Nokia

Slo-Tech - Iz Nokie so sporočili, da bodo koordinirali evropski projekt Hexa-X, ki bo raziskoval mobilna omrežja šeste generacije. Gre za raziskovalni projekt v okviru sheme Obzorje 2020, ki se bo pričel izvajati 1. januarja 2021 in bo trajal poltretje leto. V projektu sodeluje še 21 partnerjev, med katerimi so tako univerze (Aalto, Chalmers, Politehnika Torino, Dresden, Kaiserslautern, Oulu, Carlos III Madrid, Pisa) in inštituti (Sztaki, CEA) kot tehnološki partnerji (Ericsson, Intel, NextWorks) in operaterji (Orange, Telefonica).

Čeprav je tehnologija 5G še na samem začetku in večina EU še ni pokrita z njo, se povsod po svetu že pripravljajo na naslednjo generacijo. V ZDA na primer financiranje projektov o 6G podpirata Next G Alliance in O-RAN Alliance, na Kitajskem pa večinoma država. Čeprav tehnologija še ni standardizirana, so Kitajci izvajali tudi že satelitske preizkuse. Pričakovati je, da bo 6G uporabljal elektromagnetna valovanja v teraherčnem pasu, s čimer bodo dosegljive še višje...

3 komentarji

Internet Archive bo ohranil starejše igre in animacije v Flashu

badger, badger, badger

vir: Internet Archive
Internet Archive - Pri digitalni knjižnici The Internet Archive so zagnali vgrajeno emulacijo Adobovega spletnega prikazovalnega vmesnika Flash, s katero želijo po njegovi smrti koncem tega leta ohraniti dostop do legendarnih starejših animacij in iger.

Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja je multimedijska platforma Flash ljudem omogočila, da so neugledne prve spletne strani preobrazili v animirana igrišča in je bila s tem ključna za razvoj zgodnjega spleta. Tudi tisti brez poglobljenega znanja programiranja so s tem orodjem lahko napravili presenetljivo kompleksno grafično vsebino, s čimer je nastala kopica legendarnih umotvorov, od All your base are belong to us do Alien Hominida. Toda letos so se pri Adobu vendarle odločili, da bodo Flash s koncem 2020 odklopili z aparatov, ki ga pri življenju umetno ohranjajo že skoraj desetletje. To pa pomeni, da so Peanut butter jelly time in druščina v nevarnosti.

Za njihovo ohranitev je že vzniknila kopica projektov, kot sta Flash Game Archive in...

9 komentarjev

Internet Archive zasut z obtožbami o terorističnih objavah

vir: Wikipedia
BBC - Internet Archive, neprofitna digitalna knjižnica, obenem pa tudi mreža aktivistov, ki se borijo za svoboden in odprt splet, je ta teden prejela 500 opozoril za odstranitev terorističnih vsebin. Opozorila je poslala francoska podružnica Europolove enote za obveščanje na spletu (EU Internet Referral Unit), pri čemer so zaposlenim na Internet Archivu za odstranitev spornih vsebin dali natanko eno uro časa, v nasprotnem primeru pa so jim zagrozili z blokado njihovih strani na ozemlju Francije.

Zahtevki se nanaša na precej presenetljive vsebine Internet Archiva, denimo na celotno knjižnico...

17 komentarjev

CERN zagnal LHC@home 2

Daily Tech - CERN je v sodelovanju UNITAR-jem (Inštitut Združenih narodov za izobraževanje in raziskovanje) in Univerzo v Ženevi ustanovil Citizen Cyberscience Centre (CCC), ki omogoča prostovoljno sodelovanje javnosti pri raziskovalnih projektih v CERN-u. V ponedeljek so začeli javno testiranje projekta LHC@Home2, ki deluje podobno kot kopica ostalih iniciativ @home - uporabniki z namestitvijo odjemalca na svoj računalnik donirajo neporabljeni procesorski čas za raziskovalne izračune. Pionirja tega sta bila iskanje Nezemljanov s SETI@home in računanje zvijanja proteinov s Folding@home.

Podobno lahko znanosti pomagamo tudi z LHC@Home2. Prva verzija je bila izdana že leta 2004 in je omogočala računanje dizajna, gradnje in...

24 komentarjev

Razvija se odprtokodni zdravstveni informacijski sistem

Program Medical

Slo-Tech - V Sloveniji so pred kratkim pričele potekati intenzivne debate o projektu eZdravje, zlasti zaradi sumov nepravilnosti ter seveda razmeroma visoke cene (več kot 130 milijonov EUR).

Zato je za slovensko ministrstvo za zdravje in davkoplačevalce lahko nadvse zanimiva novica iz portala OSOR.eu, da mednarodna skupina strokovnjakov razvija odprtokodni zdravstveni informacijski sistem.

Projekt pa ni v nekih meglenih začetkih, pač pa poteka že kar intenzivno in se celo že uporablja v praksi. Razvijalci iz Brazilije, Nemčije, Grčije in Francije sicer nameravajo razviti popoln sistem za vodenje digitalne zdravstvene kartoteke, vključno s hrambo in upravljanjem osebnih podatkov pacientov, predpisovanjem receptov, zaračunavanjem zdravstvenih storitev, zbiranjem in...

54 komentarjev

IBM konkurira Google Apps

Ars Technica - Veliki modri se je odločil odrezati si kos pogače, ki jo za zdaj uspešno uživa Google s svojo spletno pisarniško zbirko Apps. V promocijo in razvoj poceni in enostavne za vzdrževanje rešitve za elektronsko pošto in koledar je Google vložil veliko sredstev, sedaj pa ga po desni želi prehiteti IBM. Njihova rešitev se imenuje LotusLive iNotes in je cenejša od Googlove.

Kaj točno ponuja IBM? Gigabajt prostora v shrambi, osnovno zaščito proti virusom in filter za spam, podporo za pametne telefone in druge brihtne mobilne naprave. Vse skupaj stane 36 dolarjev letno na uporabnika, medtem ko Googlova rešitev stane 50 dolarjev. Da bi administratorje pritegnili, jim IBM ponuja tudi enomesečno...

5 komentarjev

Zoetrope: časovni sprehod po spletnih straneh

Slashdot - Neprofitna organizacija Internet Archive oziroma njihova storitev Wayback Machine že dolga leta shranjuje posnetke spletnih strani in tako omogoča brskanje po spletni zgodovini vse od leta 1996. Raziskovalci z Univerze v Washingtonu in vsem dobro poznanega podjetja Adobe razvijajo aplikacijo Zoetrope, ki bo po funkcionalnosti precej presegla enostavno (na nek način statično) pregledovanje starejših različic spletnih strani.

S pomočjo Zoetrope bomo lahko na (podprti) spletni strani premikali vodoravni drsnik na dnu brskalnika in se na ta način pomikali skozi zgodovino spletne strani, lahko pa bomo z lečo (v bistvu pravokotnikom) označili le del spletne strani (npr. ceno določenega proizvoda v spletni trgovini ali vašo priljubljeno...

8 komentarjev

Open Content Alliance omogoča prost dostop do digitaliziranih knjig

Slo-Tech - Organizacija Internet Archive, ki se ukvarja z arhiviranjem starih spletnih strani je pričela z novim projektom z imenom Open Content Alliance

Namen projekta je vsemu svetu ponuditi dostop do nacionalnih knjižnic. Za razliko od podobnih Googlovega in Microsoftovega projekta, bo iskanje po Open Content Alliance arhivih dostopno brez omejitev.

Do sedaj se je v projekt vključilo 80 knjižnic in raziskovalnih ustanov. Za razliko od Googlovega in Microsoftovega programa je za sodelovanje pri projektu Open Content Alliance potrebno plačati stroške skeniranja. Kljub temu se številne ustanove raje odločajo za sodelovanje pri projektu, ki omogoča prost dostop brez omejitev.

6 komentarjev

Avtomat za knjige

CNN - Avtomatom za pijače, prigrizke, žvečilke, cigarete, parkirne listke in podobno se bo v ZDA pridružila nova vrsta avtomatov. To pot bodo avtomati prodajali knjige.

Petdeset tisoč dolarjev (mimogrede, v evrih bi zneslo to 38.000) vredni Espresso je po več letih razvoja gotov in bo v začetku prihodnjega leta dosegel ljudske množice. Prva ga bo dobila newyorška knjižnica, kasneje pa naj bi jih razdelili med 10 do 25 knjižnic onstran Atlantika. Na zahtevo bo takšen avtomat v pičlih sedmih minutah uredil, natiskal in spel poljubno besedilo iz Googlove in Open Content Alliance baze, ki bo sprva obsegala 2,5 milijona besedil z že pretečenim rokom za avtorske pravice, od katerih bo približno milijon v angleščini. Tudi tisk od desne proti levi naj ne bi bil problem, edina omejitev za vse knjige pa bo zgornja meja števila strani, ki znaša 550 strani, tako da si Vojne in miru v enem izvodu ne boste mogli privoščiti. Cena naj bi bila poldrugi evrocent za stran. Več o tem.

23 komentarjev

Windows in Linux skupaj?

Microsoft - Ena malce drugačna novica, ki, za spremembo, ne govori o večnem nasprotju in rivalstvu med Microsoftom in Linux skupnostmi, temveč o sodelovanju.

Microsoft je objavil namero o sodelovanju pri projektu s podjetjem XenSource, kjer namerava ponuditi podporo skupnosti Xen pri razvoju odprtokodne programske opreme za virtualizacijo operativnih sistemov.

Cilj tega sodelovanja naj bi bil, da bi se različice Linuxa, prilagojene za Xen, lahko izvajale tudi v napravah, ki bodo uporabljale Microsoftovo bodočo virtualizacijsko tehnologijo, po kodnem nazivu Viridian.
Ne glede kaj je v ozadju, se bosta oba nasprotujoča si tabora malce zbližala in uporabniki bomo imeli kakšno korist od tega.

33 komentarjev

Konec razvoja grsecurity popravkov za Linux jedro

grsecurity - Avtor obče znanih varnostnih dodatkov ter popravkov za Linux jedro, znanih pod imenom "grsecurity", bo prenehal z razvojem in izdajo le-teh. Kot pravi na njegovi spletni strani, je razlog za prenehanje izdaj grsecurity patchev predvsem v financah, saj zatrjuje, da je sponzor, ki je projekt do sedaj sponzoriral, nepričakovano prenehal s sponzoriranjem ter podporo omenjenemu projektu.

Avtor sicer pravi, da bi projekt lahko prevzel kdo drug, a se sam s tem ne strinja, ker bi najverjetneje kvaliteta projekta padla in projekt ne bi imel več istega cilja, kot si ga je avtor zastavil na začetku.

Na koncu članka je zapisal še "povabilo", da če želi kakšno podjetje prevzeti sponzorstvo nad grsecurity projektom, naj ga kontaktira prek e-pošte, sicer bo za vedno zaprl spletno stran, forum, mailing listo ter CVS.

Čeprav obstaja velika možnost, da bo projekt nadaljevala kakšna druga skupina razvijalcev pa se vseeno moramo vprašati kakšna bo kvaliteta kode, ki bo prišla iz njihovih rok....

9 komentarjev

Kirurški poseg v X

Lepši časi za Linux?

PC Linux Online - Okenski sistem X Window System( ?) oz. njegova prosta izvedba XFree86™ je trn v peti mnogim zagovornikom Linuxa na namizju in njegovim uporabnikom, saj je zelo okoren in ne podpira takih kozmetičnih dodatkov, kot jih ima npr. MacOS X. Poročali smo že o tem, da se je eden ključnih razvijalcev, Keith Packard, moral posloviti od sodelovanja v projektu, ker naj bi z ogorčenostjo nad počasnostjo in konzervativnostjo razvoja povzročal slabo vzdušje in želel priti do vodilnega stolčka. Packard je ubral svojo pot in v sklopu organizacije freedesktop.org, ki skrbi za poenotenje namiznih okolij za Linux, zbral skupino, ki se ukvarja s predelavo okenskega sistema X. Danes so objavili prve...

27 komentarjev

Slo-Tech vključen v projekt UD Cancer Research

Slo-Tech - Malo sem brskal po prejšnjih novicah in sem na predlog sklenil, da lahko Slo-Techerji z našimi obiskovalci pomagamo tudi na tem področju. Torej, od danes naprej se lahko včlanite v on-line lov na iskanje zdravila za levkemijo in druga rakava obolenja. Princip delovanja je zelo podoben tistemu pri S.E.T.I. projektu, se pravi s pomočjo interneta in programčka, ki v ozadju izvaja določene računske operacije priti do možnih kombinacij, v tem primeru do kombinacij pri sestavi molekul, iz katerih se lahko razvije novo zdravilo za raka. Program teče popolnoma v ozadju, lahko pa določite, da se izvaja samo kot ohranjevalnik zaslona, torej takrat, ko res ne uporabljate vašega računalnika in vas tako ne more motiti. Prijavite (in včlanite v Slo-Tech ekipo) se lahko tukaj, več informacij o projektu pa dobite...

7 komentarjev