» »

Windows in Linux skupaj?

Windows in Linux skupaj?

Microsoft - Ena malce drugačna novica, ki, za spremembo, ne govori o večnem nasprotju in rivalstvu med Microsoftom in Linux skupnostmi, temveč o sodelovanju.

Microsoft je objavil namero o sodelovanju pri projektu s podjetjem XenSource, kjer namerava ponuditi podporo skupnosti Xen pri razvoju odprtokodne programske opreme za virtualizacijo operativnih sistemov.

Cilj tega sodelovanja naj bi bil, da bi se različice Linuxa, prilagojene za Xen, lahko izvajale tudi v napravah, ki bodo uporabljale Microsoftovo bodočo virtualizacijsko tehnologijo, po kodnem nazivu Viridian.
Ne glede kaj je v ozadju, se bosta oba nasprotujoča si tabora malce zbližala in uporabniki bomo imeli kakšno korist od tega.

33 komentarjev

borchi ::

končno! čeprav ne vem kaj mečkajo tako dolgo tile mikrosoftovci...

js nočem več dual bootat, drugi, ki so jim čarunalniki dnar, nočjo met 10 različnih neizkoriščenih mašin...

dejte dejte že... (pravijo, da še kako leto cajta rabijo ;( )!!!
l'jga

Jumping Jack ::

Nič ne verjamem! Microsoft je 3v!L in vse, kar dela, je slabo za uporabnike!
Ravno tako "dobronamerno" je "pomagal" tudi Javi in HTMLju in še marsikateri neodvisni tehnologiji, ki je po njegovi "pomoči" postala Windows-only (kolikor mu je to pač uspelo).

Zgodovina sprememb…

BoLhCa ::

Bravo Microsoft!

klemen22 ::

Nič ne verjamem! Microsoft je 3v!L in vse, kar dela, je slabo za uporabnike!

Nič ne verjamem! Vse kar dela Linux scena je slabo za uporabnike!
(replika na neumen odgovor:\ )
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Gandalfar ::

Jumping Jack: kaj je pa v javi in htmlju windows only?

skorp_jon ::

ma eni samo ko vidijo microsoft že automatsko napišejo da ni vredu.

Dosti jih govori kao microsoft da vse zaserje... potem pa uporabljajo windowse.

Jaz mam oboje linux in windowse. Pa za vsakodnevno delo mam raje windowse. Za serverje pa te finte pa linux ne zamenjam za nobeno stvar.

Microsoft je dosti dobrega naredil. Seveda tudi kaj slabega, kot vsi drugi, ki razvijajo software.

MasterBlaster ::

V html-ju je cel kup tagov, ki niso po standardu ( object tag za activex npr.) in jih podpira samo IE. Še sedaj je ogromno strani, ki imajo na strani includan media player kot activex, zato posledično ne delajo v drugih browserjih.

V javi so pa tudi poskušali, samo se jim Sun ni pustil. Zato so pa naredili .Net.

Drugače pa thumbs up za tole. Zadnje čase se MS odnos do linux-a malo mehča, kar so pokazali tudi z urradno podporo linuxu v Virtual serverju 2005. Pa tudi ponudili so podporo pri razvoju WPF (Windows Presentation Fundation (avalon) ) za linux.
Tk je pa pika .

Zgodovina sprememb…

Jumping Jack ::

@ klemen22:
Gre samo za retorično in ne pravo neumnost. Beri dalje.

@ Gandalfar:
Govorim o tem, kar se je dogajalo precej let nazaj (pred letom 2000), ko je Microsoft imel svoje razvojno okolje za Javo (VisualJ ali kaj že), ki je vseboval gradnike, ki so delovali samo na Windowsih. In je s tem zelo uspešno sesul osnovni koncept Jave, ki kar naenkrat "ni več delala povsod".
IE pa ima tudi precej funkcionalnosti, ki je lastna samo njemu in Windowsom (najbolj znan je ActiveX, je pa še precej drugega).
Danes se sicer te stvari ne uporabljajo več toliko (MS in Java sta se sploh skregala), ker so hvala bogu ljudje poštekali, da to ni dobro. Ampak Microsoft bi bil seveda popolnoma zadovoljen, če bi bil internet Windows-only in programiranje Windows-only in računalništvo nasploh Windows-only. Ne bi nič rekel "Dajmo še malo pustit za druge."

jype ::

A dejte no blodit.

HTML je standard in not ni nobenega taga, ki ni po standardu. Ce IE razume kaksne reci mal narobe, je to zoprno, nikakor pa ni HTML windows-only.

Java pa priblizno isto.

Microsoft pa od vseh moznih izbir, kam bo svoje resurse tlacil, nima kaj dosti logicnih, razen te, da izkoristi free software gibanje za svoj profit. Morda ne bo vec monopola, a monopol ob stalni rasti dobicka sploh ni nekaj nujnega. Po drugi strani stanje brez monopola pomeni stalne inovacije, kar nas pa tudi ne bo pretirano motilo.

veteran ::

... in uporabniki bomo imeli kakšno korist od tega.

IMHO bodo imeli uporabniki koristi le, če bo rezultat "sodelovanja" odprtokoden, z licenco, ki omogoča prevajanje in distribuiranje produkta. Ampak pustimo zdaj pobožne želje nekaterih piscev novic na ST; dejstvo je, da Microsoft skrbi za svoj profit, ne pa za uporabnike...

As a result of the collaboration, the next version of Windows Server, code-named 'Longhorn,' will provide customers with a virtualisation system that promises to help run both Windows and Linux on the same machine more cost-effectively.

Ergo, kupiti bo treba Windows Server, da bomo lahko na njem poganjali virtualne linux mašine? Če bo po Mikromehko, bodo najbrž hoteli še keš za vsak nameščen linux. Meni se tole ne zdi ravno "cost-effectively". Dokler ne objavijo cen in kakšnih dejanskih primerjav (delujočega produkta!), so takšne novice samo M$ propaganda, nič drugega. Sploh če upoštevamo, da bo zadeva narejena šele konec leta 2007. >:D

borchi ::

veteran, če hočeš laufat linux VMje, ti ni treba kupovat Windows Serverja.

to delaš na linux-u, tukaj in zdaj. ne pa čez bogvekolko let ... :))
l'jga

poweroff ::

Cilj tega sodelovanja naj bi bil, da bi se različice Linuxa, prilagojene za Xen, lahko izvajale tudi v napravah, ki bodo uporabljale Microsoftovo bodočo virtualizacijsko tehnologijo, po kodnem nazivu Viridian.

A ne vidite da gre za ZAROTO?

Najprej se bo uporabnike prepričalo, da bodo laufali Linux v enem oknu v Windowsih.

Potem bo to okno postalo fullscreen.

Nato pa kar nenadoma ne bo več Windowsov spodaj.

>:D >:D >:D
sudo poweroff

m0LN4r ::

Ni to ena dobra taktika od microsofta, ko je bil usojen na denarno kazen. Da se zdaj pokaže malo z prijazne strani da nebi blo še hujše.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

simnov ::

eu jih je pritisnila

ql000 ::

Aleluja! Je bil že cajt! Sam upam, da bo kaj iz te moke!

Alpheus ::

Where I see microsoft, I see dollars. Verjetno se gre za:
a) rit lizanje
b) nekaj, o čem še ne vemo in Microsoft planira uresničit za svojo korist
VI VERI VENIVERSUM VIVUS VICI.

Bistri007 ::

Meni linux ni zadosti uporaben, da bi bil moj glavni OS, ga pa ženem v VM za web server.

Dokler kupiš licenco za Windows za tisti comp, je MS čisto vesel, tudi če ženeš notri dve linux VM... Kot sem slišal bo Virtual PC Microsoft vgradil v Windows Kernel, kar ima prednosti in slabosti.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Gandalfar ::

Meni linux ni zadosti uporaben, da bi bil moj glavni OS, ga pa ženem v VM za web server.


A ni to tko, posteno overkill?

jan01 ::

Če je microsoftov namen le dobičkonosen, ni nujno, da je tudi slab. Upam, dabi se microsoft zganil in na nek način podprl linux. Žal se odprto-kodnim programom ne piše dobro brez podpore kakega giganta. Kakor vem iz zgodovine, se največja odkritja, izboljšave, itd. prišle v večina primerov le v velikih(z denarjem založenih) združbah, saj te z večjim kapitalom imajo manjše tveganje za kakšen neuspeh.
lp

lorenz ::

Seveda bi zdaj tudi MS rad imel virtualizacijo drugih OS, kot bo imel APPLE .
Ampak v tem primeru ne rabijo kupit firme ampak bodo malo sodelovali potem pa bodo oni drugi temno gledali ko bo imel MS nenadoma vso njihovo tehnologijo in patente.

amigo_no1 ::

Potem pa svizec zavije čokolado.

Looooooka ::

hvala godu da so se pr htmlju urinl not...ce ne bi bil net dons zelo zelo svoh.
in itak da bojo mel denar od tega...karkol na njihovih tehlonogijah bazira je dobicek za njih...ce bos laufu virtual linux masine na winsih je to kajpak dobitek za microsoft(1 licenca).
ce bo to hardware pa tud...kesh for them.in bi blo tud lepo ce bi cheap assarji nehal vse gledat iz nekih naivnih "FREE FREE ALL FREE" perspektiv ker ce hocte vi met neki zastonj boste to mogl sami nardit.noben debil ne bo su delat neki zastonj.razen mogoce v svojem prostem casu...ampak heh 90% takih open source projektov je drek od dreka glih zarad tega razloga.
tko da lepo da majo eni projekti clo kksnga giganta zadi.

Pithlit ::

IBM, Sun, Novell... niso giganti in niti pod razno ne podpirajo zastonjskih open source projektov? Pa seveda teh "90% drek od dreka projektov" ti tud osebno zlo dobro poznaš in to veš iz lastnih izkušenj? In to da za temi projekti stojijo dobro plačani, izkušeni ljudje jih seveda naredi še bolj drekaste...

In to vse samo zato ker ob točno teh 90% drekastih izdelkov MS-ovi umotvori zbledijo.

@Gandalfar: Če mene prašaš je to precejšen overkill. In tud precej glup. Stvar postane tko resource požrešna, da dvomim, da ostaja keterikoli od teh dveh OS-ov uporaben. Boljše uporabljat MS-ov web server v takem primeru.
Life is as complicated as we make it...

klemen22 ::

In to vse samo zato ker ob točno teh 90% drekastih izdelkov MS-ovi umotvori zbledijo.

In svizec že zavija čokolado. Pač dejstvo je da ene par geekov v prostem času za zabavo ne more naresti produkta ki bo uporaben!
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

Matevžk ::

90% takih open source projektov je drek od dreka glih zarad tega razloga.

Škoda, da jih še nisi utegnil preizkusiti.
Vzemi si enkrat nekaj dni časa ...

Odprto opremo podpirajo giganti, kot so Novell (SuSE), IBM (Eclipse in 100 drugih stvari) idr.
HTML pa bi postal, kar je, tudi brez Microsoftovega ActiveX. Le mnogo hitreje bi prišlo do AJAXa in drugih uporabnih tehnologij (ker bi se Javascript bolj uporabljal, ker bi dejansko enkrat napisan [po uradni dokumentaciji] delal na vseh browserjih ... trenutno pač ni tako in moraš za en sam na žalost precej uporabljan browser pisat vse Javascripte čisto iz nule po svoje ...).
lp, Matevžk

Matevžk ::

Klemen, pouči se no malo o odprti programski opremi in nje razvoju.
Res jo večinoma razvijajo geeki v prostem času, vendar DALEČ od tega, da bi bil to edini razvoj.
lp, Matevžk

WhiteAngel ::

If you can't beat them, join them.

Jebiveter ::

OT: AJAX oz. XMLHttpRequest je (kar tudi sam tezko priznam) v bistvu M$jeva pogruntavscina.

Drugace pa... ce bo MS uradno podprl Xen je to zame zelo kul. Dokler lahko jest lavfam linux kot dom0 sem vesel :)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Jumping Jack ::

@Jebiveter:

XMLHttpRequest ni Microsoftova pogruntavščina, ampak bolj naključje. Tole ti vse pove:
var req = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");

To, kar je MS izumil, je ActiveX. XMLHTTP je samo en od ActiveX objektov, ki jih je v Windowsih in tudi nasploh malo morje. Torej to, kar je MS naredil z uporabo ActiveX-a v browserju, v principu ni drugega kot ena ogromna varnostna luknja (iz browserja je mogoče poklicat praktično karkoli - od delov operacijskega sistema do virusov). XMLHTTP je en izmed redkih ActiveX objektov, ki so varni za uporabo.

Ne vem sicer, kdo se je prvi spomnil uporabe XMLHTTP ActiveX objekta za AJAX in podobne stvari. Se pa spomnim, da je Microsoft okrog leta 2000 to uporabil na MSDN Library sajtu za dinamično nalaganje kazala. Rešitev je bila takrat predstavljena v enem MSDN članku in pisec jo je opisal kot "the worst hack ever". Torej lahko, da je ideja res prišla iz Microsofta, ampak sam "feature" pa sigurno ni bil razvit z namenom, za kar se uporablja danes, ampak je bil prvič uporabljen bolj kot zloraba tehnologije.

klemen22 ::

NO no kakšne temne misli.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

MasterBlaster ::

var req = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");


hehe, res je. Preko podobnega ukaza se je dalo odpreti cd , ko si obiskal kako stran. To je bla prav popularna fora par let nazaj. Pa tista, ko ti je v iframe-u pokazal vsebino C diska, je bla tudi dobra.
Tk je pa pika .

jype ::

klemen22> In svizec že zavija čokolado. Pač dejstvo je da ene par geekov v prostem času za zabavo ne more naresti produkta ki bo uporaben!

Kaj je ze najbolj razsirjen in uporabljan web streznik na svetu?

desperados ::

M$ se je preprosto ustrašil ker je videl da novell preveč aktivno dela na xen u
novel in redhat pa sta eden edinih velikih trnov v peti M$ z svojimi enterpirce edicijami linuxa
in kaj jim preostane drugega kot da še sami pristavijo posodo

upam da nimajo preveč prstov v skledi kr drugače se bojim da bo nastalo preveč neuporabnih stvari


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Virtualization Technology v Pentiumih 4

Oddelek: Novice / Procesorji
153829 (2482) LuGi
»

vmware zagnat fiziščno nameščen os

Oddelek: Operacijski sistemi
192408 (1886) SasoS
»

Microsoft združljiv z Linuxom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
768434 (5992) MrStein
»

Xen 3.0

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
123199 (2669) MrStein
»

V ponedeljek se je odvijal WinHEC 2005

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
363303 (2657) CCfly

Več podobnih tem