»

CES 2015: Dellov prenosnik s skoraj brezrobnim zaslonom

Slo-Tech - Dell je na CES-u predstavil prenovljen model prenosnika Ultrabook XPS 13, ki si je pomembno omembo zaslužil zato, ker ima enega najmanjših robov (bezel) ob robu zaslona. Slednji meri klasičnih 13-palcev, a je rob tako majhen - borih pet milimetrov - da je prenosnik po velikosti bolj podoben 11- in 12-palčnim prenosnikom.

Naprave z zasloni, ki imajo ob robu čim manj balasta, postajajo čedalje pogostejše. Izdelovalci pametnih telefonov so šli v ekstreme in dosegajo negativne vrednosti, ko v nekaterih modelih zaslon potegnejo prek roba in upognejo. Tudi LCD-ji tekmujejo v isti smeri, zato Dellova novost ni presenetljiva.

XPS 13 ima poleg 13-palčnega zaslona s polcentimetrskim robom precej klasično drobovje. Poudarimo, da sta na voljo pravzaprav dva zaslona -...

13 komentarjev

Dellov Adamo XPS je tu

X-Bit Labs - Končno je Dell le pokazal svoj ultratanek prenosnik Adamo XPS, ki ga je pompozno napovedoval že pred dobrim mesecem. Res meri zgolj 9,99 mm, kakor so obljubili. V tem centimetru debelem ohišju skriva 4 GB pomnilnika, dvojedrni procesor Intel Core 2 Duo U9400 z 1,40 GHz in integrirano grafiko. Za zapisovanje se uporablja 128 GB SSD, za izrisovanje 13,4-palčni LED-zaslon s 720p, za brezžično povezovanje pa 802.11n ali Bluetooth. Žal ne vsebuje nobene optične enote, lahko pa priključite svojo preko enega izmed dveh vhodov USB 2.0. Vse skupaj tehta 1,49 kilograma in stane od 1799 dolarjev dalje. Na prodajnih policah bo še pravi čas za...

52 komentarjev

Ideja prenosnika stara 40 let

Dynabook

vir: Wikipedia
Slashdot - Pravi razmah prenosnih računalnikov beležimo šele v zadnjih letih, ko so izgubili tako nekaj cene kot nekaj kilogramov, a ideja je že stara. Alan Kay, zaposlen pri Xeroxu, si je koncept prenosnika zamislil že davnega leta 1968, ko so računalniki še vedno tehtali več kot petdeset kilogramov. Dynabook, ki ga je načrtal, ne bi tehtal več kot kilogram in bi sliko izrisoval z milijonom točk. Žal ga niso nikoli udejanjili, je pa navdihnil razvoj prototipa Xerox Alto, ki je izšel štiri leta pozneje in kot prvi uporabljal namizje in grafični vmesnik. Intervju z Alanom Kayem o tem, od kod so prenosniki in kam gredo, si lahko preberete na wired.com, poroča Slashdot.

9 komentarjev

Dell bo zahtevnim strankam ponudil izboljšano hlajenje

ZDNet - Največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu bo po novem na željo strank lahko velike sisteme, zaprte v strežniške omare, opremil z naprednim hlajenjem. Sklenili so pogodbo s podjetjem Emerson Network Power, ki se ukvarja z industrijskim hlajenjem in bo v Dellove računalnike tlačil svoj Liebert XD. Ta deluje na principu spremembe agregatnega stanja, podobna hlajenja phase change se pogosto uporabljajo za ekstremna navitja.

Stranke naj bi novost namesto običajnih ventilatorjev izbrale predvsem zaradi 30 - 50% manjše porabe električne energije, kar zna v prisilno hlajenih serverskih sobah predstavljati dobršen delež. Drugi proizvajalci zaenkrat ne ponujajo omenjenih rešitev, pri HP-ju in IBM-u lahko razen zračnega dobite zgolj klasično vodno hlajenje.

Izvorna novica.

9 komentarjev

Asus s prilagodljivim prenosnikom

Daily Tech - Dandanes lahko v večini prenosnikov praviloma nadgradimo samo pomnilnik in trdi disk, saj se proizvajalci trudijo izdelati tem manjše in lažje izdelke, na račun česar trpi modularnost. Asus se je odločil, da bo šel za spremembo v drugo smer, zato je predstavil model C90, prenosnik, namenjen igričarjem.

Naprava temelji na sveži platformi Santa Rosa, lastniki pa lahko po izbiri vanjo poleg običajnih stvari vgradijo še grafično kartico (reža MXM), optični pogon in procesor, vse to brez posega v garancijo. Prenosnik tehta dobre 3 kilograme (vključno z baterijo, ki omogoča 4,5 ure dela) in je opremljen z bogato ponudbo periferije (med nadpovprečnimi lastnostmi so podpora 802.11n ter priključka eSATA in HDMI).

Izvorna novica.

21 komentarjev

Dell z novim 13,3" ultraportable prenosnikom

engadget - Na Engadgetu se je pojavila napoved novega najmanjšega člana Dellove družine prenosnikov, XPS m1330. Računalnik s 13,3-palčnim zaslonom (na voljo tudi z LED osvetlitvijo) temelji na najnovejši Intelovi platformi Santa Rosa in ima za svoj razred presenetljive specifikacije. V najdražji konfiguraciji tiktaka posodobljen Core 2 Duo z višjim FSB-jem in frekvenco 2,4 GHz, za grafiko skrbi mobilni GeForce 8400M GS, izstopata pa še kamera z dvema megapiksloma ter 32-gigabajten SSD pogon. Vse skupaj tehta malce zajetnega 1.8 kilograma, tako da se s Sonyjevo serijo SZ in IBM-ovimi X60 ne more kosati, a specifikacije (predvsem grafična...

17 komentarjev

Dell za 4.600 evrov nudi računalnik za (interaktivno) zabavo - XPS 720 H2C

ComputerBase - Dell je kljub nakupu proizvajalca (bolje sestavljalca) računalnikov, namenjenih za igranje, Alienware, ohranil svojo blagovno znamko XPS, pod katero ponuja takšne računalnike. Tako je pred dnevi ponudil model XPS 720 H2C, katerega centralno srce (v resnici štiri) bije pri 3,73 GHZ (pri Dell-u ne mislijo, da se navijanje začne doma). Visoko frekvenco so dosegli s termoelektričnim hlajenjem procesorja.



Nemalokrat se zgodi, da proizvajalci, kljub zasoljeni ceni takšnih sistemov, te nepravilno zmogljivostno uravnotežijo (npr. premalo diskovnega prostora, zvok prepustijo kodeku, ki stane po...

36 komentarjev

Dell naj bi izbral Ubuntu

Slo-Tech - Po besedah Stevena J. Vaughan-Nicholsa, pisca pri DesktopLinux.com, naj bi pri Dellu na nekatere modele svojih računalnikov nameščali Ubuntu 7.04, kar naj bi mu potrdili notranji viri v podjetju. Že prej so po spletu krožile govorice o dogovarjanju med družbama Canonical, sponzorjem Ubuntuja, in Dell, vendar nobena stran teh govoric ni komentirala. Špekulacije o prednameščenem Ubuntuju pa je še vzpodbudilo dejstvo, da Michael S. Dell na enem od svojih računalnikov uporablja Ubuntu.

Sicer pa je ta Dellova poteza odgovor na zahteve kupcev, ki so na strani Dell IdeaStorm kot najbolj zaželjeno novost pri Dellu izpostavili prav računalnike s prednameščenim Linuxom (ta ideja je dobila že več kot 130 000 glasov). Dell se je na te predloge odzval in na internetu objavil anketo o tem, katera distribucija in kateri računalniški sistemi naj bi bili najprimernejši. Anketa se je zaključila 23. marca.

57 komentarjev

Dell in Alienware s terabajtnimi diski

Dell - Alienware ter njen lastnik Dell bosta kmalu postali prvi podjetji, ki bosta v svoje sisteme začeli vgrajevati diske s terabajtom kapacitete. Tako si lahko Alienware Auroro in Area 51 ter Dell XPSa zaželite z okusom Hitachi Deskstara 1 TB 7K1000. Zadeva pa ne bo poceni, saj morate v primeru XPS sistema doplačati kar zajetnih 540$.

Dellova uradna izjava.

Nič ne kaže da bi rastlinjaki nehali rasti...

4 komentarji

Dell prodal največ PC-jev v letu 2006

DigiTimes - Po navedbah DigiTimesa je največ osebnih računalnikov v lanskem letu prodalo podjetje Dell, kljub impresivnemu podatku pa zanje vse ni tako zelo bleščeče, HP jim namreč pošteno diha za vrat. V zadnji četrtini 2006 jih je celo prehitel, takrat so prodali 11,6 milijona PC-jev (dell le9,6) in s tem glede na prejšnje tri mesece prodajo povečali za kar 21.1 odstotka. Nižja mesta so si nato razdelili Lenovo, Acer in ostali, več podrobnosti, zabavnih številk in statistike najdete v izvorni novici.

15 komentarjev

Razkrite skrivnosti o IBM GXP "Deathstar" diskih

The Tech Report - Čeprav je minilo že več kot dve leti, odkar sem odštel precej za 45 GB IBM 75 GXP disk, me še vedno pogreje, ko se spomnim na težave, ki mi jih je povzročal ta zelo drag disk. Takrat sem si mislil, da bom pač plačal "malo" več za kvaliteto in hitrost, dobil pa sem verjetno najbolj hroščat disk v zgodovini.

Ker vem, da vas je na žalost tudi na Slo-Techu veliko takih, ki ste imeli težave z IBM-ovimi Zvezdami smrti, vas bo gotovo zanimalo novo poročilo odvetniške firme Sheller Ludwig & Badey, ki zastopa oškodovance (tudi nas) v tožbi proti IBM-u. Na njihovi strani se je pojavil tudi članek na to temo v reviji Maximum PC, ki iz med sojenjem razkritih podatkov ugotavlja, da je IBM točno vedel, da njihovi diski odpovedujejo desetkrat (10x) bolj pogosto od konkurenčnih in jih je vseeno še naprej prodajal. Če jih ni hotel Compaq, jih bomo pa vsilili nevednim končnim kupcem, je bilo takratno razmišljanje IBM-a, ki je razvidno iz e-pošte, izmenjane med IBM-ovimi uslužbenci. Vsaj jaz...

28 komentarjev