» »

Razkrite skrivnosti o IBM GXP "Deathstar" diskih

Razkrite skrivnosti o IBM GXP "Deathstar" diskih

The Tech Report - Čeprav je minilo že več kot dve leti, odkar sem odštel precej za 45 GB IBM 75 GXP disk, me še vedno pogreje, ko se spomnim na težave, ki mi jih je povzročal ta zelo drag disk. Takrat sem si mislil, da bom pač plačal "malo" več za kvaliteto in hitrost, dobil pa sem verjetno najbolj hroščat disk v zgodovini.

Ker vem, da vas je na žalost tudi na Slo-Techu veliko takih, ki ste imeli težave z IBM-ovimi Zvezdami smrti, vas bo gotovo zanimalo novo poročilo odvetniške firme Sheller Ludwig & Badey, ki zastopa oškodovance (tudi nas) v tožbi proti IBM-u. Na njihovi strani se je pojavil tudi članek na to temo v reviji Maximum PC, ki iz med sojenjem razkritih podatkov ugotavlja, da je IBM točno vedel, da njihovi diski odpovedujejo desetkrat (10x) bolj pogosto od konkurenčnih in jih je vseeno še naprej prodajal. Če jih ni hotel Compaq, jih bomo pa vsilili nevednim končnim kupcem, je bilo takratno razmišljanje IBM-a, ki je razvidno iz e-pošte, izmenjane med IBM-ovimi uslužbenci. Vsaj jaz upam, da bodo drago plačali za to prevaro!

Originalno novico si lahko preberete na Techreport-u.

28 komentarjev

||_^_|| ::

Ne razumem čist. Diski so bli v garanciji ne? Če ti je crknil v garanciji so ti ga zamenjali, če je crknil kasneje je crknil. Zakaj zdej nekdo toži IBM? Zato ker so vedeli da so diski slabi in so jih še vedno prodajali? Smešno.

boštjan ::

||_^_||,zakaj pa bi to naj bilo smešno. predstavljaj si da neka mesna firma prodaja okuženo meso in ve za to,a jo boli k..... Sicer ni smrtno nevarno, a bolezen je le bolezen.
Tukaj pa se gre pač za tehnologijo in se grem stavit,da je kar dosti negodovalo,ker so izgubili zelo pomembne podatke na račun pokvarjenega diska.

||_^_|| ::

verjamem da jih je dosti negovodalo. Ampak tega nemoreš primerjati z okuženim mesom. Na vseh diskih (in CDjih recimo) piše v navodilih da proizvajalec nikakor in v nobenem primeru ni odgovoren za morebitno škodo nastalo z morebitno izgubo podatkov.

Eschelon ::

Garancija je OK, če crkne HD v domačem čaronalniku. Če ti pa po spisku gre cela serija diskov v firmi pa ni OK. Nihče ti ne plača mrtvega časa.

antonija ::

Sej ko so v firmah kuopval diske je na pogodbi vrjetno pisla da IBM ne jamci za izgubo podatkov ob morebitni okvari... Za harverski del je pa jasno garancija. Ce jim crkne cela serija bojo pac mogl zamenjat celo serijo. Strosek za IBM. Sami so krivi, kaj pa prodajajo zanic diske...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jurc ::

točno tako. noben ti garantira za podatke. samo se moraš vprašati, a to pomeni, da lahko prodajajo defektne izdelke. torej a jaz kupim disk z zavedanjem, da bo delal 1 leto in en dan, ali lahko upravičeno pričakujem, da bo delal recimo 3 leta. V trenutnem svetu se da pričakovati slednje in ko en začne prodajat limone, bi moral o tem kupca ustrezno obvestiti. sploh pa pri zadevi, ki je srčika vsakega računalniškega sistema. ti nimaš računalnika samo zato, da ti računa, ampak predvsem zato, da naračunano spraviš in uporabljaš.
da ne omenjamo firm, ki drago plačajo opremo, ko jim pa vsake 3 mesece počepne cel sistem, ker ibm pač raje menja diske kot dela dobre, to ustvarja izgubo poslov, izgubo profita in posledično manj denarja za davke in manj delovnih mest. no če ti je pa fajn da ni denarja za zdravstvo in si raje brez službe, potem pa kar.. seveda je še veliko takih slabosti za odpravit, ampak to nas še ne opravičuje, da ga lahko serjemo..

antonija ::

In sam moras poskrbet za ustrezen backup podatkov. Sej je res nesramno od IBMa da prodaja zanic robo, ampak s pravnega vidika pa tuki nic ne fali. Noben proizvajalec medijev/diskov ti ne garantira za podatke. Tud IBM ne. Ce ti grejo podatki pa pa in ti zarad tega firma 3 dni ne laufa ni njihov problem. Oni so dolzni zamenjat defektni izdelek (vkolikor je v garanciji) ostalo se pa njih ne tice. Vsaj zakonsko ne. Morala je pa druga tema...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

poweroff ::

Tisti, ki imate na računalnikih samo igre in warez, vam je itak vseno za podatke. Podjetjem pa ni. Tudi meni ni bilo.

Sicer je pa tole izogibanje odgovornosti že šlo čez vse meje. Zanimivo pa je, da ni povsod tako. V avtomobiski industriji recimo, proizvajalcem ne pride na misel, da bi v avtomobile vgrajevali zanič dele... kao, saj jih bomo itak zamenjali.

Pri računalništvu, predvsem pri softweru je pa tako, da firme vlečejo max dobičke, odgovornosti pa nimajo nobene. Super! - za te firme.

Izgleda rabimo enega Naderja (Nader je s knjigo Unsafe at Any Speed zjeb*** podoben sistem neodgovornosti v avtomobilski industriji v ZDA)

tx-z ::

||_^_||, ja, diski so bli v garanciji, samo če si ga kupu v mlacomu si se pač mogu poslovit od diska (tko kt jst--"popravlal" so ga pa "popravlal"...pol so ga pa vrnli pa rekl da je zdj konc garancije..in, dobil sm uničn disk nazaj, brez garancije)..poleg tega sm mel na disku končano seminarsko(nkol nism na to pomislu da lahk disk crkne)..brez backupov..in seveda je blo treba v dveh dneh vse na nov nardit..

kaj pa ti hitachi/ibm diski, a ti so za kej?
tx-z

Law_Enforcer ::

Antonija...

Ja seveda.. In Fiat lahko da na trg avtomobile, za katere ve, da jih bo 10% vrglo v zrak. Seveda ni nič narobe, če pri tem nekam v dokumentacijo napiše "za morebitne poškodbe ali smrt oseb zaradi napake vozila ne odgovarjamo". In če avto raznese v garancijskem roku, ti bo pač dal novega, če pa je skupaj z avtomobilom razneslo še tvojo ženo in otroke pa.. Jebi ga.. On pač ne odgovorja, ker je tako zapisal. Jelda? :\


Čitaj si 155. čl OZ in 469. čl OZ (predvsem 3. odst.) v povezavi s 465. čl. OZ. Pa preberi si še kaj o "class action"-ih proti proizvajalcem avtov v US.

P.S.: Avto, HD, kotalke.. Nima veze, za kakšen izdelek gre... Če je napaka nastala zaradi naključja odgovornosti ne more biti (niti krivdne, niti objektivne - casus a nullo praestantur), če ve za napake in da izdelek v promet, pa naj izkašlja $$$.

antonija ::

Pol lahk grem jst tozit enga levega proizvajalca CDjev/DVDjev ker si gor zapecem (zame) naprecenljive podatke in CD crkne zmagam tozbo? Sam povej mi kje pa kaj morm narest!!!>:D

Sej je vse isto, ali pac?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MrStein ::

Če je kriva serijska napaka na izdelku, ja.
Pokliči najbližjo odvetniško pisarno.
Le da se to v praksi dela "class action", torej več prizadetih potrošnikov skupaj, ne pa solo, zaradi očitnih razlogov.

antonija ::

Ce je tako, potem pa predlagam naslednje: V nasih stacunah se ziher najde dost skrt CDjev (vsaj po forumu sodec) in ziher vas je mnogo tle ki se vam je pokvaril vsaj en CD. Verjetnost da se bo nabralo vec CDjev istega prozvajalca je dokaj visoka, torej lahko mirno zacnemo kasirat pare od teh firm. A je kdo za?>:D :D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

NoOrdinary ::

mam tocno ta disk. IBMu pravno nc ne morem, razen seveda u ameriki kjer lahko tozec mcdonalds ker je kava prevroca. Kva ga kvasite s primerjavi z avti pa to. To da je disk crknu 10x pogostej k konkurenca je pac nihova stvar, nikjer ne pise da disk k ga kupes more delat, zato pa je garancija, avti majo pa varnostne ukrepe zarad precej drugih razlogov. Firme so si pa tud same krive, velke firme pa sploh ne kupujeo racunalnikov tko mal komponente skup napraskjao, pa na neki 6 mescov, na neki 1 let garancije itd. Lahko pa ekskluzivno kupjo samo IBMove diske in recmo v pogodbi zahtevajo da IBM jamci tud za podatke, na kr pomoje nobena firma k dela diske ne bi pristala. Zato pa so stuhtal raid, backupe, UPS itd. Sicer pa kupjo Compaq 24-7 server recmo in jim Compaq jamci da bo to pa delal. Aja, za gun v Mlacomu pa lahko samo en velk :O, jako profesinalan firma, na konc pa ovce spet folk izpade k tm kupuje tko k pr IBM:P

Gandalfar ::

Ce je tako, potem pa predlagam naslednje: V nasih stacunah se ziher najde dost skrt CDjev (vsaj po forumu sodec) in ziher vas je mnogo tle ki se vam je pokvaril vsaj en CD. Verjetnost da se bo nabralo vec CDjev istega prozvajalca je dokaj visoka, torej lahko mirno zacnemo kasirat pare od teh firm. A je kdo za


Sam skoda, ker ti pise, da moras uporabljati kvalitetne medije..

IBMu pravno nc ne morem, razen seveda u ameriki kjer lahko tozec mcdonalds ker je kava prevroca.


Jah.. kava je bila blizu vrelisca in tista zenska je dobila tako mocne opekline, da je morala iskati pomoc na uregenci. Ce ti bo IBM disk raznesl v glavo jih pomojem lahko kr fajn tozis :)

Dr_M ::

Jah.. kava je bila blizu vrelisca in tista zenska je dobila tako mocne opekline, da je morala iskati pomoc na uregenci.

sej kava iz kavomata je navadno vroca...pa verjetn tut ni bla serijska napaka kave, da se poliva. to je bla njena krivda, ne krivda nerodne kave.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Law_Enforcer ::

NoOrdinary: Nihče ni govoril o tožarjenju proizvajalca, ker je njegov izdelek pač 10x bolj nagnjen k temu, da preneha delat. Govora je o situacijah, ko proizvajalec VEDOMA da na trg stvar (ali prodajalec prodaja takšno stvar), za katero ve, da ima napako (ali nevede, pa je njegova nevednost neopravičljiva oz. bi moral vedeti za napako) .

Sicer pa je primer, ko ti disk raznese mnogo bolj grafičen in zato tudi primernejši od primerov, ko izgubiš "le" podatke. Kaj bi porekel, če bi se disk vnel zaradi napake v procesu izdelave, za katero je proizvajalec (že od samega začetka) vedel, pa si je izračunal, da ga pride ceneje povrniti škodo tistim 10% uporabnikov, katerim bo zaradi tega zgorela kišta ali celo soba/hiša, kot pa vložiti milijone dolarjev v raziskavo napake in odpravljanje le-te ter obenem utrpeti "škodo" na ugledu, ker bo njegov konkurent pač prej imel na trgu disk z 3432789žnj obrati? Morda bi le zamahnil z roko in rekši: "Eh, jebi ga.. Saj mam garancijo pa dobim nov disk." odpujsal naprej?

Sicer pa ne mešajte GARANCIJE z odgovornostjo proizvajalca stvari z napako in odgovonostjo prodajalca zaradi stvarnih napak!

P.S.: Ravno to, kar sem opisoval zgoraj so delali proizvajalci avtomobilov v US, ko so ob prvih testiranjih ugotovili, da ob bočnem naletu na avto pod posebnim kotom avto raznese, a so ga kljub temu dali v prodajo - ker so si izračunali, da bi jih izplačilo odškodnin poškodovanim ali svojcem umrlih prišlo manj, kot pa avto vrniti v R&D oddelek.

frenk ::

zigam: pa zakaj jih nisi napizdu u nulo??...pri malcomu gre zgleda samo na ta način...no ja jest sicer z njimi še nisem mel problemov in dokler jih ne bom mel bomo sodelovali na lep način:)...treba se je potegnt za svoje pravice...če maš kakršnekoli dokaze da je to res, pa razmisli o inšpekciji ali še čem več

sicer mam tud jest ta disk in mi je učeraj spet crknil...ko se je pol zbudil so bli podatki vredu...vedno ko je crknil(to se je večkrat zgodilo) so bili potem, ko si je opomogel, podatki spet gor...zna bit samo problem, ker ga morš čakat, da si opomore, kar pa zna učas trajat tud kakšen dan

čudno se mi pa zdi, da si je IBM kot veliki IBM dovolil narediti tako slabo reklamo s temi diski...ponavad sem mel IBM zmerj za kvaliteto:\

DSmidgy ::

zigam: Oni ti pomojem ne morejo dat pokvarjenega diska nazaj, če ne dokažejo da se je pokvaril po tvoji krivdi. Če imaš še kakšne papirje greš lahko na inšpekcijo (verjetno pa obstaja kakšen zastaralni rok). Tisti čas, ko je izdelek na garanciji se ne šteje v garancijsko dobo. Če je bil izdelek že zamenjan ali popravljen in se spet pokvari pomojem lahko zahtevaš vrnitev kupnine. Nisem pravnik ... samo mislim da tako deluje.
Jest sem enkrat kupu grafično v Mlacom-u in ni delovala na mojem računalniku. Sem jo v 8ih dneh nesel zamenjat in mi je prodajalec pokazal napis na steni da ne menjajo robe. Pol sem pa rekel naj mi denar vrne .. pa je takoj zamenjal. Če nebi hotel bi šel takoj na inšpekcijo.
Sem še slišal da naj bi bil zastaralni rok dve ali tri leta. Tako da če imaš disk, račun in še kakšno potrdilo da je bila stvar na garanciji še doma greš lahko na Mlacom se zmenit da ti zamenjajo disk, drugače pa k inšpektorju. Najboljše pa da odpreš temo (v kolikor imaš disk in papirje) na forumu in naj ti svetuje eden, ki se spozna na to.

pingo76 ::

Ne boste verjeli jaz imam še vedno enega (hkrati edinega) deskstarja 45Gb še pri živih in nikoli na garanciji. Poti se vsak dan (sicer en v moji mašini) in opravlja svoje delo prav dostojno.
Glede tožarjenaj ibm-a pa brcate le v vodo. Koliko proizvajalce je dalo ven slabe izdelke čeprav so vedeli da so...

Dr_M ::

ja itak, kje ste pa vidl da so kdaj tozil WD al pa seagate??
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

AtaStrumf ::

Očitno so nekateri tu mnenja, da je v kapitalizmu pač vse dovoljeno. Če te nategnejo bravo njim, al kako?!? Raje malo bolje preberite poste od Law_Enforcerja, ker se mi zdi da edini tu ve kaj govori in ne nabija tja v tri krasne. Morda vam tudi ogled kakega Courtis courta na Reality TV-ju ne bi škodil. Samo da dobite malo občutka kaj je pravo.

antonija ::

Law_enforcerjev primer je cist lep primer povzrocitve splosne nevarnosti zarad malomarnosti. Ce en nardi disk ki ga raznese - bombo - pol ga lahko tozis ker te je s tem ogroziu. Ce pa en nardi radirko, za kero ve da slabse radira in da pusti za seboj sive lise (ker je pac namenoma uporabil slabsi material in tako prisparau pri izdelavi) pol je pa tvoj problem ce hoces ti to stvar kupit al pa noces. Tko je tud IBM dau ven zanic diske. Nikogar niso ogrozili (fizicno), samo vrnost podatkov je bila vprasljiva. Za te pa IBM ne odgovarja!!! Te tozbe proti njemu so tko ameriske kot je tozba zaradi vroce kave ali pa specene macke v mikrovalovki.

Atastrumf: Ja, lepota kapitalizma je ta, da lahko nategujes folk brez vazelina za cim vecje dnarje, dokler se drzis crke zakona. In IBM se jo je drzu. Torej pravno ni nic kriv. Morana krivda je pa drugo vprasanje, sam kapitalisti (tisti tapravi) se itak morjo obnasat kot psihopati ce hocejo prezivet med drugimi psihopati in se zato ne ozirajo prevec na moralo.

Ce si zarad IBMa zgubu podatke, jeba. Drugic preber pogoje pod kerimi ti IBM proda njihov disk. Ce ga hoces tozit: Izvoli! Sam drugje kot v ameriki nimas sans da zmagas...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MrStein ::

pingo76: "Koliko proizvajalce je dalo ven slabe izdelke čeprav so vedeli da so..."

Koliko morilcev je morilo čeprav so vedeli da je narbe ...

Aha, torej umor(*) je OK, ker so to že drugi počeli ?

* - po želji vstavi tvoje "priljubljeno" kršenje zakona/predpisov/pravil/itd

MrStein ::

NoOrdinary: "nikjer ne pise da disk k ga kupes more delat"

Kje ti živiš ?
Seveda piše. V zadevi, ki se ji reče zakon. Konkretno :
ZAKON O VARSTVU POTROŠNIKOV :


37. člen

Prodajalec mora potrošniku izročiti blago v skladu s pogodbo in odgovarja za stvarne in pravne napake svoje izpolnitve.
Napaka je stvarna:
1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
3. če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
4. če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.
Primernost blaga za normalno rabo se presoja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli prodajalčevih izjav o značilnostih blaga, ki jih je dal prodajalec ali proizvajalec zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na blagu samem.
Za odgovornost za stvarne in pravne napake se uporabljajo določbe zakona, ki ureja obligacijska razmerja, če ta zakon ne določa drugače.

--konec citata --

Torej če zadeva množično crkuje kot muhe od pipsa, potem je že nekaj narobe. Meni osebno sta recimo dva IBM-ova diska crknila.

Sicer me je to (spet) spomnilo :

Gospodar: [nategne hlapca]
Hlapec: Vse kar naredi gospodar, je prav. Tudi če me boli.

Pa lep pozdrav,
MrStein

MrStein ::

Antonija; pokvarjeni CD-ji.

Ko jaz kupim kaj pokvarjenega, vrnem in zahtevam denar nazaj. Vi ostali pa lahko pametujete po forumih, kolk čete.

Osebno pa še nisem imel takih problemov z CD-ji, ker preden kaj kupim, malo pogledam.

Če bi imel preveč časa in denarja, bi lahko hodil okoli in na velko kupoval vse mogoče, pri pokvarjenih izdelkih pa bi ukrepal za njihov umik/popravilo/karkoli.

Če bi imel preveč časa in denarja...

LP,
MrStein

antonija ::

...odgovarja v skladu s pogodbo za stvarne in pravne....

V skladu s pogodbo tle pomojem se zmeraj pomeni da IBM ni odgovoren za tvoje podatke, ker je to zapisal v pogodbo. Zato pa majo americani povsod terms and conditions. Oni ne jamcijo za tvoje podatke. Ce ti to ni vsec pejd po ksn drug disk, pri kermu ti proizvajalec jamci tudi za podatke. Pa ce ga bos slucajno najdu mi povej kera firma/model je, jst bi tud tazga rabu...:D

Even if click your heels together three times it won't get you home, at least not i this world... In ker nisi Dorothy tud ne bos nc dobu od IBMa. Oni so izpolnil svoj del pogodbe in zamenjal vse diske ki so crknili v garancijskem roku.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MrStein ::

Tu ne gre in nikoli ni šlo za podatke. Šlo za defektno robo.

Torej , če bi ti avto tri krat na teden crknil in bi te vsakič zastonj zvlekli v servis in po enem dnevu "popravili", bi se to tebi zdelo v redu ? No ja, saj se me to preveč ne tiče. Ampak jaz bi tisti avto takoj vrnil. Če pa bi se to dogajalo z celo serijo avtomobilov, verjemi, da bi do tožbe prišlo in bi jo tudi dobili.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero tipkovnico uporabljate? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
11913712 (11471) Half-Saint
»

Phenom z grenkim priokusom

Oddelek: Novice / Procesorji
212665 (2665) Sc0ut
»

Lian LI PC-V800, HTPC

Oddelek: Novice / Modifikacije
124121 (3030) bluefish
»

4 GB (4x1 GB) pomnilnika v PC-ju

Oddelek: Strojna oprema
412433 (1466) krneki0001
»

NVIDIA predstavila 7900 GTX in GT

Oddelek: Novice / Grafične kartice
295165 (4143) Mr.B

Več podobnih tem