»

Pirati vračajo udarec

Slashdot - Vojna med pirati in založniki se je te dni pošteno razplamtela. Ustanovitelji The Pirate Baya so izgubili pritožbo na prizivnem sodišču, ameriške oblasti so začele zasegati domene strani z nelegalno vsebino, a so pirati hitro vrnili udarec. Začeli so operacijo Payback (povračilo) kot odgovor na neuspelo pritožbo piratebayevcev, v sklopu katere izvajajo napad DDoS na stran Mednarodne federacije fonografske industrije (IFPI). Ta je tako že cel dan nedostopna, medtem ko so strani RIAA, MPAA, ameriškega Urada za avtorske pravice in Britanske fonografske industrije, ki so bile takisto napadene, že dostopne.

V svojem manifestu so zapisali tudi kratkoročne in dolgoročne predloge, ki jih želijo predložiti v razpravo. V naslednjih dveh do treh letih želijo skrajšati dobo, po kateri preide delo v javno last, na 25 let, ukinitev tožb za kršitev avtorskih pravic, skrajšanje trajanja patentov na 15 let oziroma na tri leta za neaktivne patente in ukinitev cenzure. Kasneje, čez 10 ali več let...

149 komentarjev

Znani Nobelovi nagrajenci za medicino in fiziko

Kromosomi s telomerami v belem

Nobelov sklad - Švedska kraljeva akademija znanosti ta teden objavlja letošnje dobitnike Nobelovih nagrad. V ponedeljek so razkrili dobitnike nagrade za medicino, ki gre v roke treh ameriških znanstvenikov, katerih delo je pripomoglo k razumevanju, kako telomere in encim telomeraza ščitijo kromose. V torek pa je sledila za naše strokovno področje pomembnejša razglasitev, saj smo izvedeli, kdo prejme Nobelove nagrado za fiziko. To prejmejo Willard S. Boyle in George E. Smith (vsak četrtino) za iznajdbo CCD-senzorja in Charles K. Kao (polovico) za pomembna odkritja na področju prenosa svetlobe v optičnih vlaknih.

Telomere so deli DNK na koncu kromosomov, ki jih ščitijo pred škodljivimi...

6 komentarjev

Igričarji vračajo udarec

Neowin - Po žalostnih poročanjih v sredo se je danes prikazalo sonce nad deželo iger, MSNBC se je namreč javno uprl izjemno negativnemu poročanju o neposredni krivdi streljačin za nedaven masaker v Virginia Tech-u. Svoje kritike so usmerili direktno na zloglasnega pravnika Jacka Thompsona, ki slovi po svojem (neargumentiranem in fundamentalističnem) obsojanju iger.

Pred dnevi se je oglasil, še preden je na dan prišlo ime morilca, ter pokazal s prstom na Counter-Strike. V omenjenem članku so njegove trditve, da do tovrstnih pokolov ne bi bilo, če ne bi bilo iger, brez težav diskreditirali z dejstvi, da jih v sobi Cho Seung-Hui-ja sploh niso našli in da se je drugi največji primerljiv masaker odvil davnega leta 1966, ko nismo še niti sanjali o računalniški zabavi. Med drugim so hujskača obsodili tudi drugi mediji, poroča Neowin.

Izvorna novica.

27 komentarjev

Igre spet vzgojile morilca

Ars Technica - Tako kot neštetokrat prej (zaenkrat se še sicer ne ve, kdo je bolj kriv za Columbine, ali John Carmack ali Marilyn Manson) so se po nedavni tragediji vsi mogoči poznavalci in nepoznavalci v ameriškem medijskem aparatu lotili iskanja krivcev in kazanja s prstom. Velika količina krivde je seveda padla na računalniške igre, saj naj bi morilec v prostem času med drugim pogosto igral Counter-Strike (ki je zgolj najpopularnejša streljačina na internetu), med drugim pa so igre obsodili tudi: Washington Post, Dr. Phil na CNN-u in vsem dobro znani stari prdec Jack Thompson.

Izvorna novica.

71 komentarjev

Igre med poukom

Daily Tech - Ameriški univerzitetni profesor David Williamson Shaffer, strokovnjak na področju pedagogike, pravi, da so trenutne učne metode, ki jih prakticirajo v ZDA, zastarele. Po njegovem mnenju so bile oblikovane v času industrijske revolucije in se od takrat niso bistveno spremenile, tako da bi jih bilo treba bistveno posodobiti, da bi se skladale z informacijsko dobo, v kateri živimo.

Med drugim predlaga, da bi naj študentom med predavanji dovolili uporabo interneta, IM-ja in iPodov ter celo igranje izobraževalnih iger. Trenutna oblika učenja naj bi otroke pripravila predvsem na delo v standardnih, zacementiranih okvirih, kar pa je velika slabost na delovnih mestih, ki zahtevajo dosti inovativnosti. Tudi vi googlate med predavanji?

39 komentarjev

Microsoft bo morda poskusil s spletnimi programi

Neowin - Microsoft tehta, če bi v prihodnosti poslal na trg svoj odgovor na Googlove web-based aplikacije, natančneje urejevalnik besedil Writely in program za delo z razpredelnicami Google Spreadsheet. Najbrž bo šlo za spletno različico paketa Works, Redmondovci pa še niso čisto odločeni, če bodo projekt sploh izpeljali. Joe Wilcox komentira, da bi poteza lahko Microsoftu finančno škodovala (Works je trenutno s svojo ceno 50 dolarjev dokaj popularen) in da ni treba pripraviti odgovora na čisto vsako potezo konkurence. Poroča Neowin.

6 komentarjev

YouTube sklenil pogodbo z Warner Music

Neowin - Medtem ko se z nekaterimi založbami ne razume, YouTube z drugimi sklepa pogodbe. Z Warnerjem so tako prišli do mirovnega sporazuma -- dogovorili so se, da bodo lahko popolnoma legalno objavljali dela vseh avtorjev pod okriljem Warner Music, tako v njihovi originalni obliki, kot v domačih posnetkih, ki jih je na YouTube največ. Založba bo v zameno zato glede na popularnost omenjenih posnetkov dobila možnost brezplačnega oglaševanja na strani, poroča Neowin.

3 komentarji

Boj proti raziskavam, ki obsojajo igre

Techdirt - To, da nasilni filmi, glasba in igre (predvsem slednje) povzročajo nasilno vedenje, je v naši družbi splošno znano dejstvo, proti kateremu se je težko boriti. Raziskave, ki to potrjujejo, so sprejete z odprtimi rokami in pogosto citirane, medtem ko je z nasprotujočimi ravno obratno. Največji borci proti tovrstnemu prepričanju s(m)o ravno uporabniki iger -- če ste kdaj zaigrali Soldier of Fortune, Doom, GTA ali katerokoli drugo nasilno igro, potem najbrž veste, da se niste po igranju počutili nič kaj bolj nasilnega. Enakega mnenja so avtorji na Techdirt, ki so spisali krajši prispevek o omenjeni tematiki, med drugim pa so v njem navedli tudi, da se nasprotnikom iger slabo piše -- kljub povečani prodaji le-teh glede na statistične raziskave stopnja nasilja med mladino pada. Zabavno branje za družbeno usmerjene.

37 komentarjev

Samsung izumil PRAM pomnilnik

Neowin - Samsung je danes predstavil nov tip pomnilnika, imenovan PRAM, ki združuje prednosti DRAM-a, ki ga uporabljamo v računalnikih (hitrost) in flash pomnilnika (ohranjanje podatkov brez električne energije). Novinec je tako 30-krat hitrejši od flash konkurence, enostavnejši za izdelavo, obljublja pa tudi 10-krat daljšo življenjsko dobo, poroča Neowin.

12 komentarjev