»

Micron predstavil 176-slojni 3D NAND čip

krmilno vezje se nahaja pod skladom pomnilniških celic

vir: Micron
Micron - V Micronu skušajo v srditi tekmi proizvajalcev pomnilniških vezij NAND flash nase opozoriti s kosom silicija z rekordnim številom plasti, saj ga ima najnovejša, peta generacija njihovega 3D NANDa, kar 176. Predvsem pa gre za tehnologijo, s katero se podjetje namerava rešiti zapuščine sodelovanja z Intelom.

V preteklem desetletju sta se v zasnovi pomnilniških vezij vrste NAND flash, ki so jedro pogonov SSD in pomnilniških kartic, pripetila dva ključna premika. Najprej vertikalno nizanje plasti (3D NAND ali tudi V-NAND), nato pa prehod iz celic na osnovi plavajočih vratc (floating gate) na tiste s pastjo za naboj (charge trap). Obe spremembi sta bili v mnogočem povezani, saj je rast v višino s pristopom charged trap lažje izvedljiv, toda en igralec na trgu je 3D NAND vztrajno počel še s staro tehnologijo - partnerstvo Intela in Microna. Epilog slednjega poznamo: konec leta 2018 sta se firmi razšli in prejšnji mesec je Intel svoj oddelek prodal Hynixu. Micron se je tako podal na novo...

14 komentarjev

Toshiba predstavila 64 GB Flash čip

engadget - 32 gigabajtov internega pomnilnika za shranjevanje podatkov je v mobilnih telefonih višjega cenovnega razreda v zadnjih časih nekaj običajnega, saj to npr. omogoča lepo število Nokij ter Applov iPhone 3GS. Vseeno bo 32 GB pomnilnika v kratkem očitno passé, da boste in pa boste potrebovali dvakrat več, 64 GB prostora. To bo omogočila Toshiba, ki je že predstavila 64 gigabajtni NAND Flash pomnilniški čip. Omenimo naj, da iPhone 3GS tako v 16 kot 32 gigabajtni obliki že uporablja prav Toshibine NAND Flash čipe, torej je nov, prostornejši model le vprašanje časa (in se o njem že šušlja), podobno kot 128 gigabajtni iPod Touch (le-ta uporablja par pomnilniških čipov in že zdaj ponuja do 64 GB prostora).

Masovna proizvodnja novih čipov, ki so pravi mali dosežek pakiranja, naj bi se začela v prvem četrtletju leta 2010. En sam čip je sestavljen iz kar 16 32 gigabitnih jeder, kjer je vsako izdelano v 32 nm-proizvodnem postopku. Po internih, Toshibinih izračunih bo 64 gigabajtov zadostovalo...

7 komentarjev

Prostorni prenosni USB disk

Slo-Tech - Proizvajalci flash pomnilnikov in trdih diskov bijejo vedno trši boj. Medtem ko prvi povečujejo kapaciteto svojih flash diskov, slednji izdelujejo vedno manjše trde diske za prenosne naprave.

Tako je luč dneva ugledal Nano, podjetja Pocketec. Na prvi pogled gre za malo večji USB pomnilniški ključek, a podrobnosti so skrite očem. V notranjosti se namreč nahaja pravi pravcati trdi disk velikosti 1 palca in kapacitete 12GB.

Novinec najde tako prostor v skoraj vsakem žepu, saj so mere celotne napravice le 38 x 38 x 15mm in tehta 50g, priključek USB pa se takrat, ko napravica ni priključena na računalnik, skrije v ohišje. Trdi disk pred udarci in mehanskimi poškodbami ščiti kakovosntno aluminijasto ohišje.



Poleg...

44 komentarjev

2,5" 64 GB Solid-state diski za prenosnike

Slo-Tech - Podjetje PQI, vodilno v izdelavi naprav za hranjenje podatkov v industijskih okoljih, je pred kratkim predstavilo svoj najhitrejši in največji solid-state disk, ali krajše SSD.

To so diski, ki namesto magnetnih plošč za shranjevanje naših dragocenih podatkov, uporabljajo raje kar flash pomnilnik. Čeprav se nam pri običajnih trdih diskih obetajo kapacitete že v terabajtih, SSD diske še večinoma pesti nizka kapaciteta. Kljub temu imajo pred navadnimi diski kar nekaj prednosti:
- hitrost;
- višja zanesljivost;
- teža;
- nižja poraba električne energije;
- neobčutljivost na udarce in vibracije.



Najnovejši SSD disk se...

48 komentarjev

Samsungova prototipna LCD televizija z nanocevkami

CNet - Na Samsungovem inštitutu napredene tehnologije - SAIT so izdelali zaenkrat še 15 palčni prototipni LCD televizor, ki za osvetljevanje uporablja ogljikove nanocevke. V takšnem zaslonu na tisoče nanocevk izstreljuje elektrone na fosforiziran ekran in tako osvetljuje zaslon. T.i. FED - field-emitter display tehnologija je v osnovi podobna stari dobri CRT. Podobno rešitev razvijata tudi Toshiba in Canon (SED - surface-conduction electron-emitter displays).

Prednost nove tehnologije je še dodatno znižanje cen velikih LCD zaslonov, saj skoraj polovice cene 40 palčnega zaslona predstavlja prav osvetljevanje. Proizvajalci zato poskušajo znižati ta strošek na različne načine: LED, laserji, SED... o katerih smo že poročali.

19 komentarjev

Samsungove SIM kartice z 1GB pomnilnikom

Akihabaranews - Samsungu je uspelo na SIM kartico, ki jo poznamo iz naših mobilnih telefonov, spraviti dodatnih 1GB spomina. To je zaradi spominsko vedno potratnejših razvad novejših telefonov v obliki fotografije, glasbe, filmov in navigacije, vsekakor zelo zaželena zmogljivost.



S-SIM kartico so postavili na ogled na Pariškem sejmu Cartes 2006, ki je odprl svoja vrata 7. novembra.

Sedaj bo...

18 komentarjev

Samsung povečal kapaciteto NAND flash čipa na 32 GiB

vir: CNet
CNet - Poleg na Slo-Techu že predstavljenega PRAMa je Samsung povečal še kapaciteto NAND flash pomnilniških čipov. 32 gibibajtni produkt je narejen s 40 nm tehnologijo (trenutno najmanjša v polprevodniški industriji) in vsebuje novejšo t.i. Charge Trap Flash arhitekturo, ki zavzema le petino velikosti dosedanje Floating Gate. Zaenkrat je moč tako narediti do 64 GiB veliko Compact Flash kartico, z izboljšavami in prehodi na 30 in 20 nm tehnološki proces pa načrtujejo še dodatno povečanje kapacitet. Nekaj tehničnih podatkov najdete na strani EE Times.

16 komentarjev

Samsung izumil PRAM pomnilnik

Neowin - Samsung je danes predstavil nov tip pomnilnika, imenovan PRAM, ki združuje prednosti DRAM-a, ki ga uporabljamo v računalnikih (hitrost) in flash pomnilnika (ohranjanje podatkov brez električne energije). Novinec je tako 30-krat hitrejši od flash konkurence, enostavnejši za izdelavo, obljublja pa tudi 10-krat daljšo življenjsko dobo, poroča Neowin.

12 komentarjev

Samsung predstavil LED/LCD TV

Slo-Tech - IFA - Internationale Funkausstellung, ki te dni poteka v Berlinu, nas še naprej preseneča z novostmi. Samsung je recimo predstavil 40-palčen LCD televizor s kontrastom 10.000:1 in ločljivostjo 1366x768, na voljo pa so tudi modeli s polno HD ločljivostjo (1920x1080), ki imajo slabši kontrast (6.000:1). Televizor vsebuje zanimivo tehnologijo, za katero je Samsung že prejel nagrado EISA za leto 2006/2007, gre namreč za backlight, ki je namesto s flouroscentnimi žarnicami izveden z LED diodami. Navedena tehnologija podvoji življenjsko dobo in razpolovi porabo energije, obenem pa je osvetlitev tudi kvalitetnejša. Posebnost opisanih modelov je še 100 Hz osveževalna frekvenca slike...

21 komentarjev