»

V Veliki Britaniji zaradi računalniške napake odpovedali več kot tisoč letov

Slo-Tech - Na Otoku so imeli danes obilico težav v letalskem prometu, saj je bilo odpovedanih več kot 1500 letov, še več pa je bilo zamud. Težave bi se lahko zaradi kaskadnega učinka nadaljevale še nekaj dni, a se stanje počasi izboljšuje. NATS (National Air Traffic Services) pojasnjuje, da se je tehnična napaka zgodila že v ponedeljek, danes pa je v celoti pokazala zobe.

V Veliki Britaniji vsak dan naštejejo približno pet tisoč letov, ki jih usmerja kontrola zračnega prometa. Tehnična napaka je v ponedeljek prizadela tako produkcijski sistem kot pomožnega, zato se je pretočnost močno zmanjšala. Čeprav zračni prostor ni bil zaprt, kontrola zračnega prometa ni mogla obvladati običajnega števila letov. Hekerski vdor so izključili. Pri tem poudarjajo, da je sistem pravzaprav deloval dobro, ker je zaradi nekaterih nenavadnih vhodnih podatkov prenehal avtomatično obdelovati podatke, da ne bi imeli kontrolorji netočnih in potencialno nevarnih podatkov.

V praksi je to pomenilo, da so morali načrte...

6 komentarjev

Stratolaunch je poletel

vir: Space
Space - V soboto je z letališča v Kaliforniji prvič poletel Stratolaunch, zrakoplov z največjim razponom kril v zgodovini, ki bo v prihodnosti proti nebu nosil rakete.

SpaceX počne revolucijo v nižanju stroškov pošiljanja predmetov v orbito, toda vračanje pogonskih raket na Zemljo v enem kosu ni edini način za dosego teh ciljev. Soustanovitelj Microsofta Paul Allen je tako leta 2011 na noge postavil podjetje Stratolaunch Systems, da bi satelite v vesolje pošiljal s pomočjo letal, ki bi rakete dvignili do kraja izstrelitve visoko v atmosferi. Na ta način se izogne najgostejšemu delu Zemljinega ozračja in se obenem na tem delu poti drago raketno gorivo zamenja z letalskim. Avion Stratolaunch je za Allena napravila firma Scaled Composites - točno tista, ki snuje tudi plovila

5 komentarjev

Poletel prvi brezpilotni soborec

Defense Update - Nad Arizono je prvič poletel XQ-58A Valkyrie, prototip brezpilotnega aviona, katerega naloga bo spremljati običajna bojna letala in sodelovati z njihovimi piloti. Podobno napravo razvija tudi Boeingova avstralska podružnica.

Brezpilotna bojna letala so doslej uporabljali pretežno za raketiranje ciljev na tleh v razmerah relativne (proti)zračne varnosti, saj se s sovražnimi lovci ali moderno protiletalsko obrambo še ne znajo spoprijemati. To se bo spremenilo, če bo uspešen program razvoja avtonomnega zračnega soborca, ki mu Američani pravijo loyal wingman. Ta princip narekuje, da naj bi vsako klasično bojno letalo s pilotom, kot sta F-35 in F-22, spremljalo nekaj pogrešljivih brezpilotnikov, ki bi osrednjemu avionu pomagali na različne načine: streljali na...

38 komentarjev

Airbus napovedal ustavitev proizvodnje velikana A380

Bloomberg - Pri Airbusu so napovedali, da bodo leta 2021 oddali zadnjega superjumba A380, saj so naročila pošla, ker je njihovo obratovanje za svetovne prevoznike postalo predrago. Največje potniško letalo v zgodovini se bo tako poslovilo od tovarniških hal zgolj šestnajst let po prvem vzletu.

Ogromna štirimotorna potniška letala - najbolj Boeingov legendarni jumbo jet 747 - so nesporna ikona množičnega letalskega potniškega prometa in sinonim za dolge čezoceanske lete. Toda tehnološki napredek, ki jih je nekoč ustvaril, jim sedaj hitro jemlje sapo. Najvažnejše novosti vidimo pri lažjih materialih in učinkovitejših ter zanesljivejših motorjih. Kompozitne snovi, predvsem tiste z ogljikovimi in steklenimi vlakni, so postale...

71 komentarjev

Stroga regulacija letalnikov v Sloveniji

Temu se želimo izogniti.

Slo-Tech - Ko so se pojavili letalniki, brezpilotni zrakoplovi oziroma droni, kakor jih pač želimo poimenovati, smo se znašli v že znanem položaju, ko je tehnologija prehitela pravno ureditev. Urediti je treba tako vidike varnosti (da se ne ponovi decembrsko strmoglavljenje komercialnega letalnika le slab meter od Marcela Hirscherja na tekmi svetovnega pokala v Italiji) kot tudi zasebnosti. V ZDA so že lani uvedli obvezno registracijo brezpilotnih zrakoplovov, v Sloveniji pa je Agencija za civilno letalstvo (CAA) minuli petek izdala direktivo o varnosti glede uporabe brezpilotnih zrakoplovov, ki do sprejema specialne zakonodaje zelo rigorozno ureja to področje.

Letenje v slovenskem zračnem prostoru brez dovoljenja ali v nasprotju z dovoljenjem,...

231 komentarjev

Majska nesreča Airbusovega letala posledica programske napake

Reuters - V začetku maja je blizu Seville na preizkusnem letu strmoglavilo Airbusovo tovorno letalo Airbus A400M Atlas. Življenje so izgubile štiri osebe, dve pa ste bili huje poškodovani. Ker gre za tip letala, ki je krstni polet doživel že pred šestimi leti, zadnji dve leti pa je v redni uporabi (Airbus je dobavil 12 od 174 naročenih primerkov), je nesreča dvignila precej prahu. Šlo je za preizkusni let primerka v sklepni fazi testiranja pred dostavo turški vojski. Airbusova preiskava je pokazala, da je za nesrečo kriva programska oprema na letalu. To je ena izmed redkih nesreč, ki je posledica programske napake; čeprav je komercialna programska oprema često luknjičasta, sodijo prav zračna plovila med najbolj preizkušene naprave...

23 komentarjev

Ameriško vojaško letalo po nesreči ohromilo civilni informacijski sistem za kontrolo letov

Reuters - Ameriška agencija za civilno letalstvo (FAA) je minulu sredo za dobro uro prizemljila večje število letal na vseh letališčih na jugovzhodu ZDA, tja usmerjena letala pa zasilno preusmerila drugam. Razlog za začasno ustavitev letalskega prometa naj bilo sesutje informacijskega sistema za kontrolo letenja (ERAM), ki se je zgodilo potem, ko je sistem nepravilno zaznal vojaško izvidniško letalo U-2, kmalu po njegovem vzletu z bližnjega vojaškega oporišča Edwards.

Televizijska mreža NBC povzema neimenovani vir, ki pravi, da je vojska pri FAA sicer napovedala navedeni let, vendar pa naj bi pri tem iz še neznanega razloga navedla napačno oznako za letalo. Ta napačna oznaka naj bi tako zmedla informacijski sistem FAA-jinega oddelka v Los Angelesu, da...

37 komentarjev

Uporniki prestrezajo nezaščitene vojaške komunikacije

Predator

The Wall Street Journal - Ugledni ameriški časnik je izbrskal zanimivo zgodbo o ameriških letalih brez posadke, ki letijo nad Irakom. Kot kaže, je moč njihovim komunikacijam prisluškovati z običajnim prenosnikom in 26 dolarjev vredno programsko opremo.

Gre za sistem Predator, ki je v uporabi že od leta 1995. Ameriški častniki priznavajo, da so uporniki iz iranskega zaledja s programom SkyGrabber, ki se na spletu prodaja za 25,95 dolarja, prestrezali video feed, ki so ga Predatorji pošiljali po nezavarovanih komunikacijskih kanalih brez vsakršne enkripcije. Američani zatrjujejo, da uporniki na noben način niso mogli prevzeti nadzora ali se kako drugače poigrati s sistemom, a že enostavno spremljanje njihovih komunikacij je ogromna prednost za...

24 komentarjev

Avto, ki pozna omejitev hitrosti

Ars Technica - Siemens VDO razvija sistem za osebna vozila, ki zna poiskati in prebrati znake, ki določajo omejitev hitrosti in nato voznika opozoriti, v kolikor vozi prehitro. Sistem je možno tudi povezati s tempomatom, vgrajenim v avto, kar omogoča samodejno prilagajanje hitrosti glede na omejitev. Znake dobesedno prebira s pomočjo kamere in posebne programske opreme. Tehnologija bi naj debitirala leta 2008, zaenkrat pa še ni znano, če jo bo kateri proizvajalec avtomobilov tovarniško vgrajeval v svoje izdelke.

Ni pa to edini tak sistem omenjenega podjetja. Ponujajo tudi poseben sistem za voznike tovornjakov, ki nadzira budnost voznika. To dosega zopet s kombinacijo infrardeče luči, kamere in programske...

36 komentarjev

Letalo, ki se ga ne da ugrabiti

Yahoo News - Dogodki 11. septembra 2001 so zelo spremenili potovanje po zraku. Tako še vedno poteka debata, ali ugrabljeno letalo, ki očitno namerava izvesti samomorilski napad, sestreliti ali ne. Alternativ zaenkrat še ni. Američani so sprva razvijali programje, ki zrakoplovom na podlagi GPS-a in ostalih navigacijskih naprav, ne bi dovoljevalo leteti nad določenimi področji. Ta t.i. "no-fly" zones bi predstavljala večja mesta, vojaška in ostala strateška področja. Takšen pristop vsebuje veliko napak, eden izmed njih je, da v primeru slabega vremena, pilotom onemogoča izogibanje v želeno smer.



Trideset evropskih podjetij, vključujoč Airbus, Siemens in Muncehnsko tehnično univerzo, se je odločilo, da bo...

59 komentarjev

Airbus bo prepustil izogibanje bližnjih srečanj zrakoplovov avtomatiki

engadget - Airbus se je po poročanju Wall Street Journala odločil, da bo v izrednih primerih bližnjega srečanja* z drugimi zrakoplovi, prepustil svoje zrakoplove avtomatiki. Začeli bodo z največjim A380 in nato postopoma sistem dodajali v vse ostale modele.



Naprava, ki omogoča izmikanje letal drugim letalom se imenuje ACAS - Airborne Collision Avoiding System, komercialno znana pod imenom TCAS. Do sedaj je TCAS pilote le opozarjal ne nevarna bližanja in predlagal rešitev. Tovrstna rešitev deluje le pod pogojem, da sta oba zrakoplova opremljena s TCASom II, ter da posadka upošteva podana navodila. TCAS je za sedaj (zadnja verzija 7) namenjen zgolj vertikalni separaciji zrakoplovov. 45 s pred predvidenim trkom računalnik letala z...

35 komentarjev

Procesorji s 75% nižjo porabo energije

Slo-Tech - Če je verjeti navedbam malega podjetja Multigig Inc., se nam obeta prava revolucija na področju izdelave procesorjev. Ustanovitelj podjetja in inženir, Kenneth Pedrotti, je namreč odkril poseben proces izdelave čipov/arhitekturo, ki je zmožna delovati pri smešno visokih frekvencah ter pri tem dobesedno reciklirati uporabljeno energijo. Rezultat je tako tudi do 75% nižja poraba energije, kot pri trenutnih rešitvah, ki jih ponujata velikana AMD in Intel.

Po tej logiki bi torej današnji procesorji z 100W porabe z novim procesom izdelave "kurili" zgolj ubogih 25W.

Več si lahko preberete tukaj.

Se nam obetajo časi hitrih ter tihih hišnih mlinčkov?

15 komentarjev

Concorde s poševnimi očmi in hitrejša vkrcavanja potnikov v letala

vir: Space
Space - Concorde se je rodil pred 37 leti in je bil edino potniško nadzvočno letalo, če odštejemo ruskega Tupoleva 144 (ki ga je Boeing pred časom obnovil in izvajal poizkuse). Concorde je do konca svojih dni proizvajal izgubo. Poleg neekonomičnih motorjev, je bil glavni problem nadzvočnega letenja, hrup. Zato je Concorde lahko letel nadzvočno le nad neposeljenimi deli sveta, večino oceani. Japonci so se odločili zadevo vzeti v svojo roke in do 2025 ponuditi naslednika. Uspelo jim je razviti motorje, ki naj bi bil bolj ekonomični, ter, teoretično gledano, zmožni doseči hitrosti 2,5 krat višje od predhodnika.



Manjka jim še letalo. Zaradi zadnjih nesreč testnih modelov so uradno zaprosili...

27 komentarjev

Predstavili zmogljivejši avtopilot

CNet - V New Yorku, točneje na letališču John F. Kennedy, so danes predstavili izpopolnjenega avtopilota, ki je s pomočjo GPSa sposoben slediti kompleksnejšim potem kot dosedanji, ki so sposobni leteti le naravnost ali v rahlem zavoju. Tako sta v predstavitvenem letu Federal Aviation Authority* dve letali avtomatsko sledili vodotoku reke Potomac River, ki se drugače v dobrem vremenu prav tako uporablja za vizualne prilete do letališča.

Novemu avtopilotu je ime RNP (Required Navigation Performance), njegove prednosti so predvsem možnost letenja kompleksnejši priletnih poti z obstoječimi napravami, ki so se do sedaj lahko izvajale le v vizualnih meteroloških pogojih ( Visual Meteorological Conditions). Druga prednost je v stroških razvoja posameznih priletnih procedur, dosedanje se namreč naslanjajo na radijsko navigacijska sredstva na tleh (kako izgledajo priletne procedure za Brnik, si lahko ogledate v tem PDF dokumentu, ki je del Slovenskega AIPja). Sistem bo postal operativen...

85 komentarjev