»

Kako ravnati s starimi kreditnimi karticami

Slo-Tech - Kraja identitete je lani prizadela 10 milijonov Američanov. Pri nas je ta pojav za zdaj še manj razširjen, a to še zdaleč ne pomeni, da smo zaradi tega lahko manj previdni. Eden izmed prvovrstnih virov podatkov za tatove identitete so pretečene kreditne kartice, ki jih lastniki nepremišljeno vržejo v smeti. Ker se da tudi iz enkrat prerezane kartice relativno enostavno sestaviti številko, velja upoštevati navodila za varno odstranjevanje kartic.

V posnetku na YouTubu je prikazan posnetek, kako varno razrezati kartico s petnajstimi rezi. Poleg tega velja pred tem kartico še razmagnetiti, nato pa delčke razporediti po različnih smetnjakih. Posebej je treba paziti na bančne izpiske, ki prav tako vsebujejo občutljive informacije, zato jih...

43 komentarjev

Google raziskuje nove metode za CAPTCHA

vir: Google
CNet - CAPTCHA so tiste pokvečene črke in številke, ki jih razni spleti forumi in druga mesta, kjer se želijo znebiti računalniško generiranih odzivov, prikažejo in od nas zahtevajo, da jih dešifriramo. Logika je enostavna. Računalnik ustvari sliko, iz katere računalnik ne more izluščiti želenih informacij, človek pa to stori zlahka (gre za vrsto Turingovega testa). Načeloma gre za zapleten problem, ki lahko ob nepravi implementaciji povzroči marsikakšno nevšečnost - lani so, denimo, razbili Googlovo zvočno...

24 komentarjev

AMD Active TV

Ars Technica - Podjetje AMD se ne ukvarja samo s centralnimi (in po novem grafičnimi) procesorji, Ars Technica namreč poroča, da pripravljajo programsko opremo, imenovano Active TV. Gre za skupek kode, katerega primarni namen ne bo poganjanje na PC-jih, temveč na konzolah in drugih multimedijskih napravah, skrbel pa bo za dostopanje do večpredstavnostnih strani, kot je YouTube. Med drugim AMD računa, da bo ponudil različico za izredno razširjen PlayStation 2, čez čas pa bomo posnetke čustvenih izpadov nestabilnih najstnikov lahko spremljali na večini konzol in kopici drugih dnevnosobnih zabaviščnih centrov. Programske opreme se najbrž ne bo prodajalo direktno, temveč preko večjih proizvajalcev sistemov, ki bodo Active TV ponujali kot bombonček.

1 komentar

Nov način identifikacije ljudi

Slo-Tech - Ob vse boljših spambotih, ki vedno lažje prepoznajo kodo, skrito v sliki, je Oli razmišljal izven okvirjev in se spomnil novega načina, kako ločiti ljudi od skupkov kode. Njegov KittenAuth uporabniku pokaže polje devetih slikic precej srčkanih živalic, na uporabniku pa je, da izbere tri mucke in tako dokaže, da je iz mesa in krvi.

Tak način 'preizkusa človeškosti' ima pred klasičnim kar nekaj prednosti. Ena od njih je ta, da uporabnikom ne bo več treba razmišljati, ali je neka krivulja L ali pa samo zelo zmečkaj I, druga pa seveda ta, da je za programe prepoznavanje vsebine slik še vedno izredno težko, nenazadnje pa se lahko zaradi 84 možnih kombinacij tudi precej hitro ugotovi, ali po slikicah klika človek ali skupek kode.

47 komentarjev

DU meter ima konkurenco

Slo-Tech - No, ne čisto dobesedno, je pa vseeno hvalespeva vredno. Za kaj gre? KKSjevci so za vse internetne bandite izdelali programčič "Online Speed Meter", ki je zelo enostaven za uporabo, pod kožo pa ga ni niti za 100 KB. Kar pa je najpomebneje in tudi pohvalno -- skupek kode je popolnoma brezplačen. Namestitev je otročje lahka, uporaba pa kar otročje lahka. Zatorej, kar sem za več informacij, oziroma točno sem za vunpoteg!

11 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Če se spravljate k programiranju svoje prve dinamične spletne strani ter ste za svoj programski jezik izbrali PHP, brž oddeskajte k branju novega članka, ki ga je za Slo-Techerje ter Slo-Techerke napisal xbite. V njem boste izvedeli, kako se izogniti najbolj pogostim načinom vdora preko "nesmiselno" stvarjenega skupka kode. Priporočljivo tudi za ostale spletne mojstre. Klik!

5 komentarjev

Nova luknja v IE

SMH - Današnji hrošč, drage dame in gospodje, je tudi pravi mali izvirnež, saj človeku z zlobnimi nameni ter znanjem računalništva omogoči, da uporabniku namesti praktično katerikoli program, vse kar mora uporabnik narediti je pa to, da klikne na stran starega protokola Gopher (obstajal pred HTTP in ni omogočal slikic ter ostale večpredstavne vsebine poleg ASCII arta [:D]), ki vsebuje določen skupek kode. Tako bi lahko zlonamernež dobil popoln nadzor nad našim mlinčkom brez da bi mi sploh posumili v karkoli. Microsoft za zdaj še nima popravka, navkljub dejstvu, da je bil hrošč prijavljen že pred tremi tedni, po besedah Microsofta pa še raziskujejo vzroke. Klik!

5 komentarjev