»

Cryptoparty Slovenija 2016

Slo-Tech - Letošnji Cryptoparty Slovenija 2016 nadaljuje serijo letnih dogodkov zavoda Državljan D, na katerih se osredotočamo na kibernetsko zasebnost, anonimnost in komunikacijske pravice v digitalnem okolju. Letošnji Cryptoparty Slovenija 2016 se bo odvijal 1. 3. 2016 (v torek) ob 18. uri v ljubljanskem Poligonu na Tobačni.

Po lanskoletni premieri se tokrat Cryptoparty Slovenija spet vrača s štirimi predavanji in okroglo mizo. Gorazd Božič (SiCERT) bo v svojem predavanju opozoril na pomembnost socialne komponente pri digitalni varnosti in zasebnosti, Urad Vlade RS za varovanje tajnih podatkov bo predstavil Strategija kriptologije Republike Slovenije, mag. Andrej Tomšič iz Urada informacijskega pooblaščenca bo opozoril na potrebo po spremembi razmišljanja o zasebnosti v digitalnem svetu, dr. Matej Kovačič pa bo predaval o zasebnosti v svetu pametnih mobilnih telefonov. Po predavanjih bo sledila tudi okrogla miza s predavatelji, kjer bo tema pogovora t.i. vladni backdoor dostop, o katerem...

5 komentarjev

Okrogla miza o WCIT12

vir: MIZKS
MIZKS - Prihodnji teden se bo v Dubaju začel svetovni telekomunikacijski vrh WCIT12, ki ga prireja svetovna telekomunikacijska zveza ITU. Najbolj dramatični komentatorji napovedujejo, da bodo svetovne sile določale prihodnjo usodo interneta. Drugi menijo, da se bo zgodilo še manj kot na okoljskih konferencah, zato se internetu ni treba bati sprememb. Takšno je bilo tudi stališče udeležencev okrogle mize o upravljanju interneta, ki so jo včeraj pripravili na znanostno-šolsko-športno-kulturnem ministrstvu.

Kaj so povedali nastopajoči?

Generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo Marjan Turk je predstavil namen WCIT12 in glavne teme, o katerih bodo razpravljale nacionalne delegacije –...

5 komentarjev

Avstrijci zbirajo podpise proti uveljavitvi retencijske direktive

Tehnologija in pravosodje z roko v roki v boju proti terorizmu in resnim kaznivim dejanjem.

vir: EDRI
EDRI - Avstrija je konec aprila kot predzadnja država članica EU (zavlačujejo samo še Švedi) v svojo zakonodajo prenesla ti. retencijsko direktivo, ki operaterje fiksnih, mobilnih in internetnih komunikacij obveže k hranjenju prometnih in lokacijskih podatkov o vseh uporabnikih, zaradi možnosti, da bo to v naslednjih 6-24 mesecih morda koristno v boju proti terorizmu in drugim "resnim kaznivim dejanjem" (po presoji vsake države članice). Podatke bodo naši severni sosedi začeli zbirati aprila prihodnje leto, policija pa si je že zagotovila dostop do njih brez sodne odredbe v primeru "splošne nevarnosti". Kot pričakovano, je sprejem zakona šel "po pravilih" - uvrščen je bil...

15 komentarjev

Okrogla miza "Cena energije?"

Slo-Tech - V četrtek, 9. aprila ob 16:30 v Združenju študentov elektrotehnike in računalništva - EESTEC organizirajo na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani okroglo mizo na temo elektro energetske prihodnosti Slovenije.

Na okrogli mizi se bodo soočili predstavniki elektro energetskega sektorja iz Slovenije, in sicer:
- dr. Franc Žlahtič (Direktorat za energijo, Ministrstvo za gospodarstvo)
- dr. Vlado Dimovski (ekonomski vidik problematike)
- dr. Pavel Omahen (ELES - prenos)
- dr. Peter Novak (učinkovita raba energije, OVE)
- mag. Vida Ogorelec Wagner (Umanotera - okoljski vidik problematike)
- prof. dr. Rafael Mihalič (FE - znanstveni pogled)

Okrogla miza bo trajala predvidoma dve uri in pol in bo razdeljena na dva sklopa:
1.) Situacija in analiza trenutnega stanja elektro energetskega sistema v Sloveniji
2.) Načrti za prihodnost, vizija, debata o raznih problematikah ki se tičejo elektro energetike (okoljska problematika, investicije države, vpliv na gospodarstvo,...), vprašanja publike

...

0 komentarjev

Srečanje Mac uporabnikov v Kiberpipi

Slo-Tech - V četrtek, 26.aprila, bo v Kiberpipi, natančneje v njihovi kinodvorani, srečanje uporabnikov in navdušencev nad Apple-ovimi računalniki. Program bo kar pester, po kratkem uvodu bo sledil pregled zadnjih 30 let jabolčne zgodovine, ogled predstavitve prvega Maca iz leta 1984, baje pa pripravljajo tudi nekakšno presenečenje.Vstop dovoljen samo z dolgimi lasmi in zgoščenko lastnega benda.

46 komentarjev

Mnenje: Nevtralnost omrežij

Slo-Tech - Danes objavljamo krajše razmišljanje o nevtralnosti omrežij. Lenart J. Kučič v njem opozarja, da je za javno dobro bolje, da omrežja ostanejo vsebinsko nevtralna in operaterji ne diskriminirajo paketkov IP glede na vsebino, ki jo prenašajo.

Upamo, da bomo s člankom povzročili vsaj nekaj debate na to temo. Vsekakor bomo z veseljem objavili tudi nasprotno mnenje o tem, zakaj je bolje, če telekomunikacijski operater pregleduje promet in se na podlagi vsebine odloča kako hitro (če sploh) bo določena informacija prišla do cilja.

Veselo branje.

30 komentarjev

Stranka piratov Švedske

digg.com - Na Švedskem so ubrali precej zanimivo pot za boj za pravice državljanov. Zbirati so namreč začeli podpise za ustanovitev nove stranke, ki se bo imenovala Pirat partiet oziroma, če poslovenimo, Stranka piratov.

Stranka se bo zavzemala za neupoštevanje Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) in Svetovne trgovinske organizacije (WTO), za izničenje vseh pogodb, ki ovirajo prosti pretok informacij in za upoštevanje zasebnosti, torej brez podpore direktivi o retenciji prometnih in lokacijskih podatkov.

Nova stranka namerava na prihajajočih volitvah dobiti vsaj 4 odstotke oz. 225.000 glasov, kolikor jih potrebujejo za sedeže v parlamentu.

87 komentarjev

Okrogla miza: Direktiva o hranjenju komunikacijskih podatkov

Slo-Tech - V četretek 8. decembra ob 17.00 vas vabimo v Kiberpipo na okroglo mizo o direktivi o retenciji komunikacijskih podatkov.

Evropska komisija se na vse pretege trudi sprejeti novo direktivo, ki bo določala katere podatke o naših internetnih navadah naj bi hranili ponudniki interneta. S pomočjo zbranih podatkov naj bi se preganjal le "resen krimial", a kaj je to? Gre za boj proti terorizmu, ali se v ozadju skriva lobij multinacionalk, ki želijo preganjati omrežja P2P? Bodo res beležene celo neuspele povezave TCP? Kakšno je stališče Slovenije? Gre za uravnoteženo zakonodajo ali drvimo v leto 1984?

Na okrogli mizi bodo sodelovali:
  • dr. Matej Kovačič (avtor knjige Zasebnost na internetu)
  • Lenart Kučič (urednik IT priloge Dela)
  • mag. Boštjan Makarovič (avtor večih knjig o internetnem in telekomunikacijskem pravu)
  • Klemen Tičar (pravni svetovalec na Ministrstvu za gospodarstvo)
  • Mitja Podpečan (iz višjega sodišča v Celju)
Okrogla miza poteka v sklopu tedna informiranja o retencijski...

14 komentarjev

Direktiva o retenciji komunikacjiskih podatkov: ali je tehnično izvajanje možno v praksi?

Slo-Tech - Tokrat vas na Pipin odprti termin izjemoma vabimo v SREDO 7. decembra ob 19.00, ko bo Andraž Sraka - sistemski inženir in skrbnik internet omrežja Sinfonika d.d predaval o (ne)zmožnosti tehnične izvedbe predlagane direktive o retenciji komunikacijskih podatkov.

23. novembra se je končala akcija zbiranja podpisov proti uvedbi obvezne hrambe prometnih podatkov o telefonskih in internetnih komunikacijah s predajo le teh predstavnikom Evropskega parlamenta. Kaj pomeni hramba prometnih podatkov? Kako bo ta prizadela nas uporabnike javnih internetnih in telekomunikacijskih omrežij in kako ponudnike le teh storitev.

Bo hramba prometnih podatkov res le preventiva v boju zoper terorizem in kriminal? Na predavanju bo predstavljena evropska direktiva iz tehničnega vidika in kako naj bi se le ta izvajala. Kakšne podatke bi naj hranili ponudniki internetnih in telekomunikacijskih storitev in kakšen izziv bi naj predstavljala hramba teh podatkov za daljše časovno obdobje, zakar se zavzemajo...

0 komentarjev

Teden direktive o retenciji komunikacijskih podatkov

Slo-Tech - Kiberpipa v sodelovanju z društvom Polituss naslednji teden pripravlja serijo dogodkov na temo Direktive o retenciji komunikacijskih podatkov. Ta naj bi narekovala katere podatke morajo ponudniki interneta hraniti o komunikacijah svojih uporabnikov.
  • torek, 6.12., 19:00 Odgovornost podnudnikov spletnih storitev, predava Boštjan Berčič z Inštituta za pravno informatiko
  • sreda, 7.12., 19:00 Ali je tehnično izvajanje direktive možno v praksi?, predava Andraž Sraka, sistemski inženir in skrbnik internet omrežja Sinfonika d.d
  • sreda, 7.12., 20:00 Impro liga na temo nadzora
  • četrtek, 8.12., 17:00 Okrogla miza o direktivi
Na zaključni okrogli mizi bodo med drugim sodelovali dr. Matej Kovačič (avtor knjige Zasebnost na internetu), Lenart Kučič (urednik IT priloge Dela), mag. Boštjan Makarovič (avtor večih knjig o internetnem in telekomunikacijskem pravu) in drugi.

Kakšni podatki se bodo beležili, kdo jih bo hranil, kdo bo imel do njih dostop, pod kakšnimi pogoji in kakšne so možnosti zlorab,...

4 komentarji

Okrogla miza o programskih patentih

Slo-Tech - V sredo, 25. maja ob 15.00 bo na Hevreki potekala mednarodna okrogla miza o programskih patentih v EU. Okroglo mizo bo vodil Brane Šalamon.

Vabljeni ste v družbo:
- g. Stefan Pfab, Evropski patentni urad
- g. Rudi Bric, Združenje za infromatiko in telekomunikacije/GZS
- g. Janez Kuec-Mezek, Urad za intelektualno lastnino
- g. Samo Zorc
- g. Andrej Plahutnik, Urad za varstvo konkurence
- g. Thomas Warwaris, Foundation for free information infrastructure
- g. Andrej Mertelj, Sekcija KODA.SI
- g. Andraž Tori, Kiberpipa
- g. Jure Koren, Društvo LUGOS


Še vedno pa se išče slovensko programsko podjetje, ki bi direktivo na okrogli mizi zagovarjalo. Več informacij lahko dobite na www.patenti.si.

267 komentarjev

Evropska komisija znova ignorira parlament glede direktive o programskih patentih

Slashdot - Čeprav je Evropski parlament pred nedavnim zahteval, naj se direktiva o programskih patentih napiše znova od začetka, je predsednik Evropske komisije José Manuel Durao Barroso sklenil, da bo še enkrat ignoriral sklepe edine neposredno izvoljene evropske institucije - Evropskega Parlamenta.

Zahteva Evropskega parlamenta o ponovni presoji direktive je tako zavrnjena, Barroso pa je direktivo v dosedanji obliki predal v nadaljnji postopek Svetu za konkurenco.

Glede na to, da Slovenija ni glasovala proti obstoječemu predlogu direktive (kljub temu, da je bilo priporočilo ukinjenega MID-a, naj ministrstvo za gospodarstvo direktive ne podpre), morda ne bi bilo odveč še enkrat povprašati kakšno je stališče slovenskih poslancev Evropskega parlamenta o tej zadevi ter jih pozvati, naj se zavzamejo za ponovno obravnavo sporne direktive v Svetu Evropske unije:
- Mihael Brejc
- Mojca Drčkar Murko
- Romana Jordan Cizelj
- Jelko Kacin
- Ljudmila Novak
- Borut Pahor
- Alojz Peterle

- predsednik...

168 komentarjev

Okrogla miza: Patentiranje računalniško izvedenih izumov

Slo-Tech - V sredo, 2. marca ob 17.00 bo v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana) potekala okrogla miza z naslovom : "Izzivi soodločanja Slovenije v EU - direktiva o računalniških patentih"

V omizju bodo sodelovali udeleženci, ki se jih direktiva dotika vsakega na svoj način: Urad za intelektualno lastnino, Sekcija slovenskih proizvajalcev programske opreme - Koda.si, Ministrstvo za gospodarstvo, Inštitut za intelektualno lastnino, strokovnjak s FDV na področju odločanja v EU! Tokrat prvič enakopravna izmenjava stališč za skupno mizo.

Ne bo se razpravljalo le o vsebini zloglasne direktive, temveč tudi o njenem sprejemanju, lobijih, procesih odločanja doma in v EU. Besedo pa bo seveda dobila tudi publika.

O sami direktivi je bilo na tej strani že toliko povedanega, da bi bilo nadaljnje pojasnevanje skoraj potrata bitov. Skratka, rezervirajte si čas v sredo ob 17.00. Podrobnejše obvestilo z natančnim seznamom udeležencev pa še sledi.

15 komentarjev

Avdio knjiga Zasebnost na internetu

Slo-Tech - Izobraževalni program Radia Slovenija je v avdio obliki izdal knjigo Zasebnost na internetu avtorja Mateja Kovačiča, na Slo-techu znanega kot Matthai. Besedilo, ki ga je sicer mogoče v knjižni obliki dobiti pri Mirovnem inštitutu, so že predvajali v eter, na internetu pa so dostopni RealAudio posnetki. Traja približno 4 ure.

Zapis v obliki MP3 ali WAV na žalost ni dostopen, seveda pa lahko tok vsak posname na računalnik s programom kot je rtspget.

Skratka, če se vam ne ljubi brati in raje poslušate, klik!

29 komentarjev

Fantomska nadloga

New Scientist -

Pojavila se je nova teorija o koncu vesolja. Ta pravi, da bi se to lahko zgodilo že v naslednjih 22 milijardah let. "Krivec" naj bi bila t.i. repulzivna sila, ki sedaj trga narazen galaktične clusterje in naj bi sčasoma delovala na čedalje manjših razdaljah in nazadnje raztrgala tudi atome. To bi se zgodilo v zadnjem delčku sekunde. Odgovornost za to nosi t.i. negativna energija.

Tako konec to pravzaprav sploh ne bi bil, temveč "zmaga" negativne energije, kar pa ni nujno slabo, saj "negativna" nima nujno negativnega pomena. [:D] Udeležite se lahko nastajajoče debate v našem forumu, ali pa le preberete izvirno novico.

6 komentarjev