»

Odkritje s področja gorivnih celic

preprosta gorivna celica

vir: Wikipedia
Nature - V reviji Nature Materials so objavili članek raziskovalcev dr. Boštjana Genoria (Laboratorij za elektrokemijo materialov na Kemijskem inštitutu in FKKT UL) in dr. Dušana Strmčnika, (Argonne National Laboratory, ZDA), ki sta skupaj s sodelavci oblikovala in razvila nov selektivni katalizator za nizkotemperaturne gorivne celice s protonsko izmenjevalno membrano (PEM FC).

Pri oksidaciji (gorenju) goriva nastajajo toplotna energija, voda in ostali produkti, odvisni od vrste goriva. V gorivnih celicah pa se s pomočjo katalizatorjev kemične reakcije izvajajo nadzorovano, pri njih pa poleg toplotne energije nastaja tudi električna energija. Gorivne celice se med seboj razlikujejo po tem s kakšnim gorivom jih...

2 komentarja

Samopolnilni mobilni telefoni

bit-tech.net - Žal ne gre za samodejno polnjenje mesečnega računa, temveč za polnjenje baterij v mobilnih telefonih, a se marsikateri uporabnik ne bi branil tudi prve opcije. Samodejno polnjenje baterij razvijajo v Nokiinem raziskovalnem centru, ki se nahaja v britanskem Cambridge-u. Idejo so dobili pri pasivnih RFID karticah, ki energijo za svoje delovanje dobijo iz elektromagnetnih valovanj, katerih je zrak dandanes itak poln. Slednji so seveda vir oz. prenašalci energije, zadoščajo pa za minimalne energijske potrebe RFID čipa pri oddajanju informacij.

...

51 komentarjev

Pridobivanje energije iz dežnih kapljic

Nam bodo v prihodnjosti zagotavljale energijo?

vir: Slashdot
Slashdot - Skladno s povečano osveščenostjo do okolja in pripravljenostjo vlaganja denarja v razvoje novih tehnologij, znanstveniki odkrivajo vedno nove načine pridobivanja energije - najnovejši način je tako pridobivanje energije iz dežnih kapljic. Za slednjega so zaslužne piezoelektrične lastnosti PVDF plastike, ki ob deformaciji oziroma pritisku proizvede električni tok - v laboratorijskih pogojih je znanstvenikom tako uspelo s kapljicami največje debeline (5 mm) pridobiti 12 mW električne energije oz. 1 µW neprekinjene električne energije.


Trenutni rezultati tako še ne zagotavljajo komerialne rabe, saj razen prvih laboratorijskih raziskav znanstveniki niso opravili še...

38 komentarjev

Mikroreaktorji za pridobivanje vodika

Slashdot - Mikroreaktorji za pridobivanje vodika se uporabljajo za predelavo organskih goriv kot sta metanol in propan v vodik, ki se ga nato uporablja v gorivnih celicah. Področja uporabe so predvsem pridobivanje goriva za potrebe vojske ali pa za potrebe manjših naprav.

Ekipi znanstvenikov z univerze v Ilinoisu je sedaj uspelo izdelati keramičen mikroreaktor, ki lahko deluje pri visokih temperaturah - do 1000 stopinj Celzija in je po besedah izumiteljev precej učinkovitejši od ostalih podobnih izdelkov. Cilj pa je izdelava mikroreaktorja, ki bi bil sposoben pridobivati vodik iz goriv kot je bencin ali dieselsko gorivo. Tako bi lahko prišli do vodika za gorivne celice kar na lokalni bencinski črpalki. Zainteresirani si lahko preberete izvirno novico, tisti tehnično bolj podkovani pa širši opis tehnologije.

11 komentarjev

ZEN Vision W

vir: Neowin
Neowin - Navdušenci nad jabolčnimi proizvodi so nestrpno pričakovali predstavitev, ki se je odvila prejšnji teden, saj so krožile številne govorice o posodobitvi iPod-ov, do katere je potem res prišlo, žal pa ne v takšni meri, kot bi si želeli, saj nismo videli novega širokozaslonskega modela, temveč zgolj majhne popravke starih. A konkurenca ne počiva, eden boljših proizvajalcev MP3 predvajalnikov, Creative, je izdal ZEN Vision W, ki ponuja natanko to, kar se je pričakovalo od novih iPod-ov. Izdelek je opremljen s 4.3-palčnim widescreen zaslonom (od tu tudi naziv W), ki prekriva večino njegove površine, na voljo je v 30- in 60-gigabajtnih različici po ceni 300 in 400 dolarjev, v izvorni novici na Neowin pa obljubljajo celo, da nam gizmo ne bo grenil življenja z DRM-jem.

15 komentarjev

Toshiba v poravnavo z izumiteljem flash spomina

BuisnessWeek Online - Izumitelj flash spomina je dosegel sporazumno poravnavo s Toshibo.
Fujio Masuoka profesor na Tohoku univerzi RIEC - Research Institute of Electrical Communication, bo po poravnavi na sodišču v Tokyu prejel 87 milijonov jenov (589.650 EUR), v zameno za 41 patentov, ki jih Toshiba uporablja za izdelavo tovrstnega spominov.

Vsota je manjša od zahtevane milijarde jenov, a vseeno veliko za japonske razmere, ki niso naklonjene obscene požrešnosti posameznikov. Masuka je vseeno zadovoljen, ker verjame, da je s to tožbo izboljšal položaj ostalim inženirjem v japonskih podjetjih. Bolj spoštljivo ravnanje naj bi tudi pomagalo razvoju japonske industrije.

Prvi takšen primer je bil izpred dveh let. Shuji Nakamuri, izumitelju modrega LED-a.

10 komentarjev

Matrica, filmska usoda mikroorganizmov

Wired News - V Matrici so iz ljudi pridobivali elektriko. To je očitno do intenzivnega razmišljanja spravilo kar nekaj ljudi. Tako je 16 letni Kartik Madiraju uspel iz "magnetnih bakterij", 48 ur pridobivati 5,5 µW energije pri 25 µA. Belgijci so poizkusili več različnih bakterij najprej krmiti z odpadki. V kombinaciji z gorivimi celicami, jim je uspelo pridobivati elektriko. Na koncu je večino energije proizvajal en sam rod:Brevibacillus agri. Seveda jim je uspelo pridobiti elektriko tudi s človeškim urinom.

Da se ne bo bakterija, z imenom Neo, zbudila, bo potrebno uporabiti najmočnejšega agenta Smitha.

28 komentarjev

Američani se ogrevajo za biodizel

Wired News - Cene goriv se višajo tudi za energetsko potratne Američane. Naziv potratni je ustrezen, saj predstavljajo 4,6% svetovne populacije, ki porabi 25% energije in izpušča v zrak 36% vseh toplogredih plinov. Razne alternative se pojavljajo po svetu, vključno z bizarno "iznajdbo": Pogon na mrtve mačke. Zaradi dosedanjih relativno nizkih cen bencina se Američani niso nikoli čisto zares ogreli za dizel, tako kot Evropejci. Seveda to nas ni motilo, da se ne bi spraševali, kako bi bilo, Če bi Dizel vladal svetu...

Američani so se končno ogreli za biodizel in to na popolnoma drugem področju, kot bi človek pričakoval: ogrevanje domov. V drugi smeri razmišljamo na tej strani velike luže, kjer Biodiesel v glavnem namenjamo za pogon vozil. Seveda imajo tudi Američani tovrstne ideje in načrtujejo do leta 2010 "spreobrniti" 10.000 šolskih avtobousov, ter ostala flotna vozila.
Razliko v emisijah mineralnega in biodizla si lahko ogledate tukaj.

Se morda kmalu obeta biodizel hibrid? Ali še...

43 komentarjev

30 GB poštni predal

AnandTech - 30gigs je s svojim novim poštnim predalom Googlu vrgel rokavico, saj je več kot deset krat večji od GMaila. Na prvi pogled je 30gigs zelo podoben GMailu, saj je prav tako (sicer še globoko) v Beta stadiju, storitve pa lahko uporabljate le s pomočjo povabila.



30gigs ima namen v prihodnosti razširiti svojo storitev na kar 50 gigabajtov, morda celo na osupljivih 100. Pred spamom bodo uporabnike varovali s pomočjo GD2 podpisa, ponujajo pa tudi zelo zanimivo ter še bolj uporabno funkcijo. Pošto lahko namreč pošiljate preko kateregakoli naslova, ki ga že imate, vse skupaj pa poteka kar prek 30gigs vmesnika.

Novico so omenili tudi na Neowin.net ter Anandtechu.

31 komentarjev

Toshiba predstavlja nove gorivne celice

Neowin - Po besedah Neowin.net bosta obstajala dva modela. Oba bosta velika za približno en paket žvečilnih gumijev, razlika pa bo v zmogljivostih.

Močnejši brat, 300mW model, bo 'popil 10 mililitrov metanola, z enim polnjenjem pa bo to zadostovalo za kar 60 ur predvajanja glasbe z mp3 predvajalcem, osnovanim na trdem disku (iPod, Creative Zen in njima podobna druščina).

V mlajšega bratca boste lahko nalili 3,5 mililitra metanola, ker je dovolj za 100mW moči, to pa zadostuje za še vedno osupljivih 35 ur predvajanja glasbe na enakem sistemu, kot je opisan zgoraj.

45 komentarjev

Nadomestek navadnih baterij - metanolne gorivne celice

Slo-Tech - Razvoj baterij kot predmetov, ki shranjujejo energijo oziroma jo "proizvajajo", se očitno le odvija nekoliko hitreje, čeprav že dolgo nismo zasledili nobene konkretne inovacije, ki bi bila dovolj majhna, močna in poceni.

Toshiba je pred kratkim razvila nove gorivne celice, ki delujejo na metanol, kar po domače pomeni, da, ko se "baterija" izprazni, zopet napolnimo rezervoar z metanolom, kar je nadvse uporabno, saj pomeni, da nimamo nič več dolgotrajnega poljnjenja.

Zaenkrat je podala Toshiba naslednje podatke o novem izdelku:
  • Masa: 8,5 g
  • Moč: 100 mW, (kar zadostuje za poganjanje MP3-predvajalnika),
  • Kapaciteta: naprimer 20 ur delovanja MP3-predvajalnika,
  • Uporaba: Dovolj majhna in lahka,...

18 komentarjev

Gorivne celice

MSNBC - Gorivne celice, ki bodo nekoč morda izpodirinile baterije in akumulatorje v elektronskih napravah so vedno bližje dejanski uporabnosti. O tej iznajdbi smo že pisali, a do sedaj so se zadeve že precej spremenile.

Gorivne celice proizvajajo elektriko s preprosto kemično reakcijo alkohola metanola. Kemična reakcija poteka iz metanola in nekaj drugih snovi, nastajajo pa elektroni, protoni, ogljikov dioksid in voda. Protoni izhajajo iz celice skozi posebno membrano, elektroni stečejo po žicah in ustvarijo električni tok, vode je samo kapljica na dan in izhlapi, ogljikov dioksid pa se izloči v zrak.

Gorivne celice se že uporabljajo recimo v avtomobilih, bolnišnicah in drugih strokah, toda le-te celice so velike kot pralni stroji oziroma kot počitniške prikolice, podjetje MTI Micro, ki vključuje tudi podjetji Casio in Motorola, pa se z okoli 45 zaposlenimi ukvarja z minituarizacijo teh naprav. Optimistično napovedujejo, da bodo prve take celice pripravljene na prodajo leta 2004. Več o tem...

21 komentarjev

Nova tehnologija za hlajenjem

Purdue - Na tej strani lahko zasledite, kako bodo delovali novi ventilatorji. Zadevice naj bi delovale na piezoelektričnem učinku. Zgledale naj bi kot množica majhnih kovinskih paličic (debeline, recimo, človeškega lasu) ter se med dvema kovinama premikale na podlagi piezoeletričnega učinka. Taki ventilatorji naj bi bili idealni za hlajenje v notesnikih, kjer za navadne "ball bearing" ventilatorje ni več prostora. Namesto običajnih 300 mW moči naj bi ti ventilatorji porabili kar 150x manj, kar znese 2 mW. V prodaji naj bi bili čez dve leti, žal pa na strani še ni slike, kako naj bi te enote izgledale.

2 komentarja