»

Reuters ne bo več sprejemal slik iz formata RAW

Slo-Tech - Tiskovna agencija Reuters je sprejela drastično spremembo politike glede fotografskih prispevkov, ki bo veljala za vse svobodne fotografe, ki delajo zanjo. V kratkem sporočilu so vsem fotografom povedali, da odslej ne bodo več sprejemali posnetkov, ki so nastali z obdelavo surovih podatkov (RAW) iz fotoaparata. Objavljali bodo le še fotografije, ki so bile že ob samem nastanku v fotoaparatu zapisane v formatu JPEG. Razloga sta: hitrost in, še pomembneje, vernejša poustvaritev resničnega stanja.

Fotografi često v neobdelani obliki shranijo vse podatke, ki jih zajamejo tipala, kar imenujemo zapis RAW. Tega je potem dosti laže obdelati od slik JPEG, pa tudi več svobode nam ponuja, ker so shranjene vse dostopne informacije. Pri shranjevanju posnetka v obliki JPEG se številne...

64 komentarjev

Sony predstavil A850 D-SLR

Sony Alpha A850

vir: Daily Tech
Daily Tech - Sony je včeraj predstavil digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat Alpha A850 in 28-75mm F2.8 objektiv. A850 vsebuje 35 milimetrsko CMOS tipalo, ki omogoča zajemanje slik s 24,6 milijoni točk, dvonivojsko odstranjevanje šuma v analogni in digitalni domeni, dva BIONZ slikovna procesorja za hitro obdelavo slik, ter podporo ISO občutljivosti do ISO 6400 z razširjenim ISO obsegom. Gre za enako tipalo kot pri dražjem modelu A900, predstavljenim lansko leto.

Fotoaparat uporablja 9-točkovni sistem za ostrenje, ki mu pomaga 10 pomožnih točk za izboljšano sledenje premikajočim se objektom, pri Sonyju pa pravijo, da je sistem hiter in zelo natančen. A850 ima vgrajeno optično stabilizacijo slik s štirimi koraki...

21 komentarjev

Microsoftov Študent je car

Kodirnica - Vabljeni ste na prvi letošnji Študent je Car dogodek. Na njem bodo že uveljavljeni predavatelji predstavili najnovejše tehnologije, kot so WPF/E, platforma za izdelavo bogate uporabniške izkušnje v kateremkoli spletnem brskalniku in operacijskem sistemu, ter predstavitev prihajajočega Visual Studia s kodnim imenom “Orcas”. Poleg tega boste lahko slišali kakšne varnostne izboljšave v resnici prinaša Windows Vista in kako razvijamo majhne, vgradne naprave s pomočjo tehnologij Windows Embedded.

Dogodek bo potekal v Mariboru, dne 5. aprila, v predavalnici Borut Pečenko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in v Ljubljani, 12. aprila, na Fakulteti za računalništvo in informatiko oziroma na Fakulteti za elektrotehniko, v predavalnici P1.
Prijavite se lahko preko portala Kodirnica.net, kjer lahko najdete tudi več informacij o dogodku. Prijava ni obvezna, je pa zaželjena (za prijavo morate biti registrirani na Kodirnici).

11 komentarjev

Bo Windows Media Photo izrinil JPEG?

News.com - Zapis JPEG je bil do sedaj zelo priljubljen za shranjevanje bitnih slik, še zlasti obsežnejših, kot so npr. digitalne fotografije. Pri Microsoftu pa so ugotovili, da kljub vsemu ni čisto popoln, zato so na WinHECu napovedali uvedbo novega zapisa Windows Media Photo, ki naj bi bil podprt že v Visti, poskrbeli pa bodo tudi za uporabnike Windovs XP. Ta zapis naj bi za fotografijo enake kakovosti porabil okoli polovico manj pomnilniškega prostora od JPEGa, to pa naj bi obenem tudi pohitrilo prenos in tiskanje fotografij ter blagodejno vplivalo na življenjsko dobo baterij v digitalnih fotoaparatih. Novi zapis naj bi bil tudi prijaznejši za obdelavo slik. Tako naj bi bilo lažje obdelovati le del večje slike, ravno tako pri obračanju (npr. pokončno posnetih) fotografij ne bi bilo več potrebno le-teh najprej odkodirati, zavrteti in zakodirati nazaj v prvotni zapis.

Čeprav v izvirni novici o tem ne piše nič, bo zapis najbrž podpiral tudi metapodatke o fotografiji. Ravno tako še ni...

121 komentarjev

Adobe Acrobat 7.0

Google News - Adobe je predstavil novo različico pribljubljenega orodja za ustvarjanje prenosljivih dokumentov PDF, Adobe Acrobat 7.0. Kmalu lahko pričakujemo tudi izid bolj priljubljenega Readerja 7.0, ki ima že pol milijarde uporabnikov in ki bo prvič omogočal manjše spremembe dokumentov PDF, če bo avtor v to privolil. Adobe Acrobat 7.0 Professional, ki naj bi izšel ob koncu leta, bo predvidoma stal okoli 450 ameriških dolarjev.

21 komentarjev

Adobov nov slikovni zapis

Slashdot - Večina fotoaparatov dandanašnji shranjuje slike v zapisu JPEG, a v višjem cenovnem razredu se zaradi boljše kakovosti vse bolj pojavlja trend shranjevanja v zapisu RAW. A slabost tega je, da vsako podjetje uporablja lasten RAW zapis, zatorej morajo uporabniki različnih znamk fotoaparatov uporabljati različno programsko opremo za obdelavo slik.

Adobe pa se je odločil to spremeniti z uvedbo novega standarda DNG (Digital Negative Specification), ki bo ponujal sliko brez izgube kakovosti (RAW zapis), obenem pa bo s poenotenjem močno zmanjšal stroške grafikov za nakup različnih programov.

Loading ... [>:D]

16 komentarjev

Standardna oblika zapisa 3D-grafike

Slashdot - Intel, Adobe, Microsoft in še več kot 30 drugih podjetij so sklenili sodelovanje pod skupnim imenom 3D Industry Forum (3DIF). Njihov namen je razviti standard za zapis 3D-grafike, ki bo nosil ime Universal 3D (U3D). Pobudniki novega zapisa želijo ustvariti brezplačno dostopen mehanizem za kodiranje 3D-podatkov, torej nekaj podobnega kot je MP3 za glasbo in JPEG za bitne slike.

Nova oblika zapisa naj bi izpodrinila različne oblike, ki jih ustvarjajo razvijalci CAD- in 3D-programja, primerna pa naj bi bila tudi za rabo v brskalnikih. Klik!

17 komentarjev

Kanadski internetni ponudniki v boj s CRIA

The inquirer - Po tem, ko je RIAA začela križarsko vojno proti P2P uporabnikom in je s svojim naključnim izbiranjem nekoliko tudi skrčila število uporabnikov P2P programov, pa v Kanadi podoben korak morda ne bo tako učinkovit. Tako se kanadski internetni ponudniki ne želijo ukloniti volji CRIA (Canadian Recording Industry Association), ki zatrjuje, da jim je uspelo izslediti 29 domnevnih piratov do njihovih internetnih ponudnikov, sedaj pa od slednjih zahtevajo tudi imena in naslove.

Vendar se ISP-ji s tem ne strinjajo in trdijo da je CRIA na (naključnem) lovu za uporabniki, podobno kot je RIAA počela v ZDA, ki je med drugim tožila tudi uporabnike Applov, ki Kazaa-e in podobnih P2P programov, katerih omrežje je RIAA preiskovala niti ne morejo poganjat. K temu pa še dodajajo, da so tudi dolžni varovati podatke o svojih uporabnikih. Članek.

Koliko denarja bo potrebno, da se bodo kanadski ISP-ji le predali in izročili podatke?

8 komentarjev

Adobova in Macromediina programska oprema za Linux?

HULK - Je že res, da je Linux stabilen, hiter, varen, brezplačen in oh in sploh, vendar še vedno zanj ni prav vseh orodij, predvsem tistih za profesionalno grafično oblikovanje vseh vrst. To je med drugim posledica nekoliko arogantskega odnosa podjetij, kot sta Macromedia in Adobe, saj neprestano trdijo, da je njihove izdelke nesmiselno prenašati na Linux, ker je premalo povpraševanja.

Vendar marsikdo meni drugače in znanih je vsaj nekaj primerov, ko nekdo želi preiti na Linux, pa ne more, ker program, ki ga nujno potrebuje, v Linuxu ne deluje in nima ustrezne alternative. Taka je recimo programska oprema za namizno založništvo, obdelavo videa ... Zdaj imate priložnost, da nekoliko pritisnete na Macromedio in Adobe, in sicer tako da podpišete peticijo. In če bo podpisanih dovolj, bosta podjetji morda spremenili mnenje ...

Na novico nas je opozoril Zvonko.

11 komentarjev

Microsoft ukinil spletne sobane

Slashdot - Ta teden je splet pretresla novica, da Microsoft oziroma bolj natančno njegov del - MSN ukinja nemoderirane spletne sobane (oz. kanale, kakor bi jim rekli na IRC-u). Uraden razlog je, da bodo zaščitili otroke pred pedofili ter ostalimi nadlegovalci ter omejili število nezažljenih reklamnih sporočil. V isti sapi pa še dodajajo, da bodo odslej moderirane sobane na voljo samo v zameno za plačilo. Kljub temu, da so jih uporabniki takoj obtožili, da jim gre samo za denar, so to akcijo pozdravile razne organizacije, ki se ukvarjajo s preprečevanjem takšnega početja.

Čeprav s(m)o mnogi mnenja, da ta akcija ni vredna pretirane skrbi, je vseeno čutiti določeno mero nelagodja v spletnih skupnostih, saj bodo tej akciji morda sledili še drugi ponudniki chat storitev. Hkrati pa strokovnjaki opozarjajo, da se bodo uporabniki preprosto preselili na manj kontrolirane alternative in bodo tam še bolj izpostavljeni nevarnostim.

8 komentarjev

Adobe z novostmi

Monitor - Pri podjetju Adobe so oznanili nakup orodja za delo z zvokom -- Cool Edit Pro. Kupili so ga od podjetja Syntrillium, kjer so orodje razvijali že od samega začetka. Adobe za novo pridobitev načrtuje nekaj sprememb in vključitev v ponudbo ostalih programskih paketov, ki jih že ponuja na trgu. Cool Edit Pro sodeč po temah v našem forumu uporablja marsikdo, tako da upajmo na ohranitev njegove uporabnosti.

Adobe je v teh dneh izdal tudi novo različico zelo priljubljenega bralnika PDF-dokumentov, ki jih je na spletu vedno več -- Adobe Reader 6.0 (znan tudi kot Adobe Acrobat Reader). Nova različica omogoča ogled video posnetkov, animacij Flash in druge multimedijske vsebine v PDF dokumentih, ogled e-knjig, podporo pri organizaciji slikovnega gradiva, tiskanje z brezžičnih naprav ... Dolvleka in izvirna novica.

4 komentarji