» »

Kanadski internetni ponudniki v boj s CRIA

Kanadski internetni ponudniki v boj s CRIA

The inquirer - Po tem, ko je RIAA začela križarsko vojno proti P2P uporabnikom in je s svojim naključnim izbiranjem nekoliko tudi skrčila število uporabnikov P2P programov, pa v Kanadi podoben korak morda ne bo tako učinkovit. Tako se kanadski internetni ponudniki ne želijo ukloniti volji CRIA (Canadian Recording Industry Association), ki zatrjuje, da jim je uspelo izslediti 29 domnevnih piratov do njihovih internetnih ponudnikov, sedaj pa od slednjih zahtevajo tudi imena in naslove.

Vendar se ISP-ji s tem ne strinjajo in trdijo da je CRIA na (naključnem) lovu za uporabniki, podobno kot je RIAA počela v ZDA, ki je med drugim tožila tudi uporabnike Applov, ki Kazaa-e in podobnih P2P programov, katerih omrežje je RIAA preiskovala niti ne morejo poganjat. K temu pa še dodajajo, da so tudi dolžni varovati podatke o svojih uporabnikih. Članek.

Koliko denarja bo potrebno, da se bodo kanadski ISP-ji le predali in izročili podatke?

8 komentarjev

AtaStrumf ::

Če so pametni jih ne bojo dal za nobeno ceno, ker P2P je to kar jim daje kruh. Kdo pa rabi broadband za kaj drugega kot rožice nabirat? Za malo posurfat mi bo tudi najcenejši paket čist cool. Itak pa se s P2P ukvarjaja večinoma samo določena starostna populacija, ki ima čas in voljo za to, dnarja pa bolj malo, tako da realen ekonomski vpliv na razne ponudnike takih in drugačnih vsebin sploh ni tako hud.

Ko se bo tega zavedla tudi zakonodajna oblast bo raznim RIAA in MPAA po hitrem postopku odklenkalo. Vsaj v EU, kjer je še malo pameti, za ZDA si pa ne bi upal nič napovedat.

Gandalfar ::

Ni res .. ravno ti, ki se gredo najvec P2P imajo najvec denarja za porabt za nakup CD-jev in ogled filmov. Cela industrija je usmerjena v njih.

Kar se pa ISP-jev tice pa ze iscejo alternativne modele ponudbe (VoiceIP, TvIP, ...) in se bodo znebili leecherjev in ponujali dodatne, drazje, storitve..

Beat-O ::

Pa od kje ljudem ideja, da se P2P programov ne, da uporabljati na Applih. Res, da programa Kazaa sicer ni, je pa cela vrsta programov, ki se vključujejo v omrežje FastTrack, ki ga uporablja Kazaa. Prav tako lahko uporabljamo mlDonkey, BitTorent... ipd.

Drugače pa sem vesel, da se kanadski ISPji ne dajo. Mislim, da mora CRIA urediti zadevo sama pri sebi namesto, da toži uporabnike in ISPje.

jlpktnst ::

Dvomim da bo pri nas imel kdo takšen pogum ko se bo začelo.

Doc ::

LOL in kako si siguren da se bo pri nas začelo ? Kdo bo pa šel tožil? Kolikšna pa je moč te industrije pri nas ?

swar ::

Cakte da se pr nam SAZAS zbudi boste vidl vraga :D

rekunius ::

Eh, RIAA bi mogla en bumerang v glavo fasat (sej so ga že, ko jih je nekdo tožu) sam se pa vidi da jih za tiste avtorske pravice, ki se jih tako kavalirsko trudijo zagovarjati (chivalry is not dead :D )
boli spodnja glava - lep primer je Applov program za internetno muziko - če se ne motim, komad stane 65 US centov (neki podobnega)
3/4 od tega denarja pokasira RIAA, 1/8 pa umetnik, ostalo pa Apple.
ČE BI BILI PRAVIČNI (kar niso >:D ) BI BILO OBRATNO - 3/4 umetniku, 1/8 pa oni, vendar veliki kapitalistični monstrum odlomi *prevelik* kos pogače, vendar ne da bi odstopil del pogače USTVARJALCU (saj vendar od njih živijo?) - to me moti pri teh agencijah, ki domnevno skrbijo za avtorske pravice.

MrStein ::

Saj skrbijo za avtorske pravice. Te pravice namreč pripadajo njim. Avtor je le delavec, smetano pa pobere lastnik/delodajalec. Welcome to capitalism...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Program eDonkey dokončno umrl

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
284567 (3045) Bistri007
»

RIAA sprožila nov krog tožb

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
213148 (3148) Nejk0
»

RIAA napada Evropo

Oddelek: Problemi človeštva
312039 (1435) Vikking
»

Kanadski internetni ponudniki v boj s CRIA

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
82451 (2451) MrStein
»

RIAA napovedala na stotine tožb

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
202806 (2806) Sid Izprijeni

Več podobnih tem