»

Modifikacije ohišij na Campus Party EU

Slo-Tech - V Madridu se med 14. in 18. aprilom odvija Campus Party dogodek, ki med seboj združuje vrsto geekov iz cele Evrope. Del dogajanja so tudi modifikacije ohišij, ki so jih pripravili lokalni navdušenci. Za navdih Slo-Techerjem pri njihovih podvigih objavljamo nekaj njihovih stvaritev. Deborah je vložila 5 mesecev dela, da je s pomočjo papirja spremenila svoj računalnik v drevo. Chentinox je v svoje ohišje vgradil napravo za umetni dim in se skupaj zastavil kot...

13 komentarjev

Tuxmagazin

Slo-Tech - Danes je izšla 3. številka revije Tuxmagazin. Revija je namenjena začetnikom v Linuxu v njej bodo našli vse od opisov, nasvetov in odgovorov na mnoga vprašanja, ki jih zanimajo. V tej številki je predstavljeno povezovanje Linuxa z Windowsi, povezovanje iPoda z Linuxom, pregled namestitvenega sistema Autopackage, Tux Paint za otroke...



Na Tuxmagazine se lahko naročite brezplačno. Revija je na voljo v PDF formatu ( neposredna povezava do 3. številke (3,8 Mb))

P.S.: Podjetje, ki izdaja TUXmagazine, izdaja tudi Linux gazette in Linux journal.

29 komentarjev

Linux streže sonarjem na jedrskih podmornicah

Linux Journal - Locheed Martin je ameriški mornarici dostavil kombinacijo Applove strojne opreme in programske opreme, ki teče na YellowDog Linuxu. Zanimivo je, da so iz Xserve G4 vzeli samo notranjost, kar kaže predvsem na to, da obstaja pomanjkanje dobre in zadosti zmogljive PowerPC strojne opreme z AltiVec za vgrajene sisteme. Še en primer, ko je Linux nadomestil komercialne zaprtokodne operacijske sisteme in se izkazal za zadosti stabilnega in varnega. Več o novici.

26 komentarjev

Periodična tabela operatorjev

Slashdot - Mark Lentczner je v svojem spletnem dnevniku objavil periodično tabelo operatorjev v programskem jeziku perl. Idejo je dobil med poslušanjem predavanja Larrya Walla, stvaritelja perla, v katerem je predstavil več kot 100 operatorjev, ki bodo v uporabi v prihajajoči šesti različici. Če nič drugega je zanimiva in tudi uporabna predstavitev informacij, ki bi drugače verjetno večini perl programerjev ostale neznane.

5 komentarjev

Linux na Macih

Slo-Tech - Če Linux najde svoj dom na namizju, je to ponavadi sistem tipa x86. Vendar ga lahko enakovredno uporabljamo tudi na mnogih drugih procesorskih arhitekturah in ena izmed takih je tudi PowerPC. Morda se vam zdi nenavadno, da bi Linux namestili na Applov računalnik, ki uporablja vedno bolj opevani MacOS X, vendar ima lahko to kljub vsemu nekatere prednosti. Vsaj tako je prepričan David Mertz iz podjetja Gnosis Software, Inc., ki je na IBM-ovih straneh developerWorks, posvečenih Linuxu, objavil zanimiv članek z argumenti za namestitev Linuxa na Applove računalnike.

0 komentarjev

Izdan .deb paket za GLS

HULK - Morda je kriva "nadaljevanka" glede ekonomske cone, morda sta svoje pridali še tisti nesrečni žogobrcarski tekmi, dejstvo pa je, da je na teh straneh ostal zamolčan še en jesenski podvig naših južnih sosedov. Septembra so namreč splovili Govorni Linux za slijepe, (če ste premladi, da bi še ujeli ure t.i. srbohrvaščine, lahko kliknete tudi sem) t.j. posebno distribucijo Linuxa s sintetizatorjem govora, v prvi vrsti namenjeno slepim in slabovidnim za uporabo na praktično kateremkoli računalniku brez pregrešno drage Brailove vrstice in ostalih pritiklin.

Če smo že septembra pozabili poročali o tem izdelku, ki je do zdaj bil na voljo samo v obliki slike ISO, bomo napako popravili kar takoj (bolje ikad nego nikad, če smo se že podali v našo nekdanjo širšo domovino), saj je izšel tudi kot Debianov paket. Najavo septemberskega izida in sedanjega paketa .deb lahko preberete kje drugje kot na straneh HULK-a (hrvaškega združenja uporabnikov Linuxa).

Verjetno se že sprašujete, kaj...

6 komentarjev

Dobri-stari Slackware

Slackware - Očitno smo spet v odbdobju poplave novih ditribucij Linuxa. Pred kratkim nas je pozdravil novi YellowDog Linux, pred vrati je Mandrake 9.1, zdaj pa je tu še legendarni Slackware, ki nosi oznako 9.0. Nova različica nadaljuje Slackwarovo tradicijo preprostosti, stabilnosti in varnosti, njena namestitev - ki je seveda možna le v tekstovnem načinu - pa je za otroke do petnajstih let smrtno nevarna![:D] Slackware 9.0 je zato toliko bolj priporočen mazohistom(tm). Sloni na prevajalniku GCC 3.2.2, uporablja jedro Linux 2.4.20 in seveda obe glavni namizji - KDE 3.1 in GNOME 2.2. Dolvleka in uradna objava.

3 komentarji

YellowDog Linux 3.0

PC Linux Online - Izšla je nova različica ene izmed popularnejših distribucij Linuxa za Applove računalnike -- YellowDog Linux 3.0. Vključuje KDE 3.1, GNOME 2.2, namestitveni program Anaconda, ki je v glavnem RedHat-ovo delo. Obljublja nam še enoten občutek in izgled med različnimi okenskimi upravljalniki, kar spet močno spominja na RedHat. ISO-datoteke še niso na voljo, saj je YellowDog znan po tem, da tovrstno obliko distribucije izda nekoliko pozneje, sicer pa YellowDog velja za eno najstabilnejših distribucij sploh. Izvirna novica.

0 komentarjev

Veliki problemi

Tweak3D - Predstavljajte si to: imate internetno računalniško stran (kot naprimer slo-tech) in imate ekipo (kot je naprimer naša) in seveda se vam stalno pojavljajo novi obetavni mladeniči, ki bi radi pisalni novice za to stran in delali teste strojne opreme. Vi seveda vzamete "na krov" vsakega sposobnega, ki kaže zanimanje. Samo kaj, ko le-ta izrabi zaupanje za krajo strojne opreme, ki naj bi jo testiral?!
Točno to se je namreč zgodilo na Tweak3d.net. V ekipo so vzeli osebka po imenu Michael Martin in ta je začel pisati novice. Vse lepo in prav. Čez en mesec po njegovem sprejemu v ekipo dobi ustanovitelj strani telefon, naj že vendar vrnejo GeForce3 grafično kartico. Na testu namreč niso imeli nobene grafične kartice... Kar se je zgodilo je to, da se je Michael Martin "izposodil" veliko strojne opreme pod izgovorom, da je eden izmed ustanoviteljev Tweak3d.net in da delajo test točno tiste strojne opreme. Trgovine in proizvajalci so mu šač posodili kar so imeli in... nikoli dobili nazaj!...

4 komentarji