»

Na Marsu Linux na več računalnikih kot Windows

Slo-Tech - Rover Perserverance, ki je v četrtek zvečer pristal na Marsu, ima tudi majhen helikopter (bolj podoben je sicer dronu) Ingenuity. Ta je že poklical domov na Zemljo in sporočil, da mu nič ne manjka, torej bo v naslednjih 30 dneh opravil vsaj en polet - tak je načrt. Ta sicer ne bo nič spektakularnega, sej se bo zgolj odlepil od roverja, lebdel 20-30 sekund nekaj metrov nad tlemi, in pristal. A vseeno bo to izjemen dosežek - to bo prvi polet na Marsu, kjer je atmosfera 0,6 odstotka zemeljske.

Zanimiv podatek pa je razkril Nasin inženir Tim Canham v intervjuju za IEEE: na Marsu je več računalnikov, ki jih poganja Linux, kot tistih z Windows. Slednjih je v resnici nič, Ingenuity pa je prvi kos, na katerem teče Linux. To seveda ni prvi računalnik na Marsu, a doslej so ti uporabljali namenske operacijske sisteme, večinoma podjetja Wind River Systems. Tudi Perserverance ima Wind Riverjev VxWorks.

Ingenuity pa poganja procesor Snapdragon 801, za katerega Wind River nima primernega...

26 komentarjev

Intel oglobljen zaradi prodaje kriptografske opreme tujim vladam

Slo-Tech - Intelova podružnica Wind River Systems (kupili so ga leta 2009) je prvo podjetje v ZDA, ki je bilo oglobljeno zaradi nezakonitega izvoza programske opreme za šifriranje. Direktorat za industrijo in varnost (BIS) mu je sporazumno izrekel 750.000 dolarjev globe, ker so opremo izvažali tudi na Kitajsko.

Medtem ko je programska oprema za šifriranje danes nekaj vsakdanjega, je bila do leta 1992 na ameriškem seznamu kot pomožna vojaška tehnologija. Časi so spremenili in popolno prepoved izvoza kriptografske programske opreme bi bilo danes nemogoče uveljavljati (seveda pa obstajajo embargi, kot...

1 komentar

Renault R-Link

The Wall Street Journal - Renaultovi inženirji so predstavili R-Link, posebno android "tablico" (kot ji pravijo), ki bo do konca prihodnjega leta vgrajena v prihajajoče modele Clio 4 in Zoe. Povezana bo z vso avtomobilsko telemetrijo, upravljati pa jo bo mogoče z zvočnimi ukazi in gumbi na volanu oz. dashu.

Ob izidu naj bi bilo na voljo okoli 50 Renaultovih aplikacij za navigacijo, zanimive statistike o vožnji, zabavo in podobno, a to naj bi bil šele začetek. Patrick Hoffstteter, njihov šef za digitalne rešitve, obljublja "avto kot platformo" (car-as-a-platform), kar pomeni možnost razvoja in namestitve dodatnih (third-part) aplikacij, namensko trgovinico ("app store") in deljenje prihodka (70-30). Primarni cilj naj bi bila dodana vrednost za potrošnike, seveda pa se...

44 komentarjev

Izšel Red Hat Enterprise Linux 6

Heise - Izšla je nova verzija distribucije Red Hat Enterprise Linux (RHEL), ki je namenjena poslovnih uporabnikom. Peta inkarnacija je bila stara že več kot tri leta (z rednimi posodobitvami in novimi podverzijami), zato je bil že čas za šesto, ki prinaša cel kup novosti. RHEL 6 s 64-bitnim jedrom Linux 2.6.32 zmore uporabiti do 4096 jeder (posamezen gostujoči sistem pri virtualizaciji sicer le 64) in 64 TB pomnilnika ter je bolje prilagojen modernim večjedrnim in večprocesorskim sistemom. Virtualizacija je po novem izključno v domeni KVM, medtem ko je petica podpirala še Xen.

Po registraciji lahko sistem brezplačno poganjate in posodabljate 30 dni, nato pa se odločite za plačljiv model ali pa...

4 komentarji

Intel kupuje Wind River

Tečaj delnic Wind Riverja

vir: Yahoo News
CNet - Glavna novica na spletu te dni je Intelova napoved, da kani kupiti podjetje Wind River. Slednji se ukvarja z razvojem programske opreme za tako imenovane embedded naprave. Za podjetje bodo odšteli 11,50 dolarja za delnico, kar je njihov tečaj včeraj izstrelilo navzgor za skoraj 50 odstotkov. Skupno bo tako Intel odštel 884 milijonov dolarjev gotovini za Wind River, ki je imel lani 360 milijonov dolarjev dohodkov in ima več kot 1600 zaposlenih. Uradno naj bi se postopek končal še letos poleti, ko bo Intel dobil tudi uradne blagoslove vseh državnih inštitucij za varovanje konkurence.

Za nakup se je Intel odločil, ker je Wind River glavni proizvajalec programske opreme za embedded naprave, s čimer bo Intel še okrepil svojo...

2 komentarja

Išče se informacija o nepodprti strojni opremi za Linux

DesktopLinux.com - Kot je znano, naj bi bil eden izmed večjih razlogov za slabo razširjenost Linuxa ravno slaba podpora za različne naprave. Kot je pokazala anketa organizacije Linux Foundation, si uporabniki želijo večjo podporo tiskalnikov, skenerjev, USB pomnilniških naprav in brežičnih Wi-Fi kartic.

Zato je skupnost Linux razvijalcev pred kratkim osnovala Linux Driver Project, v okviru katerega naj bi skupina razvijalcev razvila kar največ gonilnikov za Linux.

Greg Kroah-Hartman, razvijalec Linux jedra in vodja projekta pa na svojem blogu žal ugotavlja, da je okrog 300 aktivnih razvijalcev gonilnikov trenutno - brez dela.

Eden izmed možnih razlogov za to je morda v tem, da Kroah-Hartman pravi, da ne pozna nobene običajne naprave v redni uporabi, ki ne bi bila podprta v Linuxu. Iz tega razloga je uporabnike interneta zaprosil za pomoč. Če ste torej naleteli na kakšno napravo, ki ni podprta v Linuxu, vas vabi, da mu to sporočite preko wikija.

Na novico nas je opozoril uporabnik FireSTORM.

138 komentarjev

Komercialna storitev sledenja mobilnim telefonom že na voljo

Slashdot - Kot poročajo pri CNet news, bo Verizon, drugi največji ameriški ponudnik mobilne telefonije, naslednji teden pričel komercialno ponujati storitev sledenja uporabnikom mobilnih telefonov.

Sistem (vsaj uradno) ni namenjen boju proti teroristom, pač pa staršem, ki bodo lahko spremljali, kje se gibljejo njihovi otroci. Starši bodo to lahko preverili s pomočjo storitve, ki bo lokacije mobilnih telefonov njihovih otrok izrisala na zemljevidu (na računalniku ali na mobilni napravi). Poleg tega pa bodo lahko zamejili območje kje se njihovi otroci smejo gibati - in če bodo območje zapustili, bodo starši o tem obveščeni s SMS sporočilom. Osnovna storitev bo stala slabih 10 USD, razširjena, ki omogoča nastavljanje mej dovoljenega gibanja pa slabih 20 USD.

Mobilni operaterji v ZDA morajo storitev določanja lokacije mobilnega telefona od leta 2005 zagotavljati v primeru klicev na 911 (podobno storitev morajo zagotavljati slovenski operaterji ob klicu na 113), sedaj pa so jo začeli še...

43 komentarjev

Red Hat World Tour 2004

News Forge - Red Hat je prvi distributer Linuxa na svetu, ki se je zadnje čase specializiral v razvoj Linuxa za podjetja. Kljub temu pa ostaja zvest načelom odprte kode, kar dokazuje tudi njihova odprava, ki se podaja na pot razširjanja idej o Linuxu in prostem programju. Ekipa bo obiskala sedem svetovnih mest na štirih celinah: Tokyo, Brisbane, Sydney, Munchen, London, Boston in Toronto. Potovanje se bo končalo 1. aprila, ko bo na sporedu tudi prvo mednarodno Red Hatovo srečanje, ki bo hkrati potekalo v 612-ih mestih po svetu. Klik!

0 komentarjev

Najmanjši računalnik

Hočete dokaz?

Slo-Tech - General Micro Systems je predstavil revolucionaren izdelek, ki sliši na ime Spider. Gre za najmanjši računalnik z eno matično ploščo (SBC), ki zaseda 30% manj prostora kot kreditna kartica. Na voljo je v dveh različicah; P501 temelji na procesorju IBM PowerPC 440GP s frekvenco 400 MHz, P502 pa na PowerPC 440GX z 800 MHz. Obe različici vsebujeta mrežna vrata in do 256 MB pomnilnika DDR SDRAM. Spider podpira operacijska sistema VxWorks-Tornado II in Linux, na voljo pa je od 300 USD naprej. Klik!

7 komentarjev

Večno mesto prehaja na Linux

Slashdot - La Repubblica, eden glavnih italijanskih časopisov, poroča, da mestna uprava Rima začenja uvajati Linux na delovna mesta s 9500 odjemalci. Področja, ki bodo prva doživela spremembo, so elektronska pošta, osebni imeniki in skupna raba sistemov. Razlogi za prehod niso ekonomski, ampak politični, saj je jasno, da bo veliko denarja, prihranjenega z licencami, kratkoročno porabljenega za izobraževanje. Microsoft na odločitev še ni reagiral, vendar predstavnik rimske uprave trdi, da korak ne pomeni prekinitev vsakršnega sodelovanja s podjetjem iz Redmonda. Klik!

17 komentarjev

Wind River in Red Hat bosta sodelovala

OSNews - Wind River, eden vodilnih razvijalcev programske opreme, vključene v naprave, kot so mobilni telefoni in tovarniški roboti, ter Red Hat, vodilni ponudnik programske opreme in storitev Linux, sta sklenila zvezo. Skupaj bosta razvila Red Hat Embedded Linux, izpeljanko Red Hat Enterprise Linuxa, ki bo namenjena omenjenim napravam. Wind River, ki razvija tudi svoj (zaprt) operacijski sistem VxWorks, bo gonilna sila pri prodaji novega Linuxa, podrobnosti o deljenju prihodkov, trajanju zveze in datumu izdaje pa še niso znane. Klik!

2 komentarja

eclipseCon 2004

News Forge - Eclipse.org je konzorcij velikih korporacij, kot so IBM, Borland, Merant, Red Hat, SUSE, Intel, Micro Focus in Hitachi, ki s skupnimi močmi razvijajo odprtokodno programsko rešitev Eclipse za razvoj programske opreme v Javi. Od danes pa do 5. februarja bo v Anaheimu v ZDA potekala konferenca eclipseCon, ki zbuja veliko medijske pozornosti. Gre namreč za enega izmed prelomnih dogodkov obdobja, v katerem želi Microsoft pritegniti programerje v Javi k okolju .Net, Sun, ki, zanimivo, ni član Eclipse.org, pa želi to preprečiti. O pomembnih dogodkih na konferenci vas bomo še obveščali. Klik!

5 komentarjev

Red Hat se podaja v novinarske vode

PC Linux Online - Znano je, da veliko podjetij izdaja revije o svojih programskih paketih. Odslej se jim bo pridružil tudi Red Hat, saj bo od marca naprej izhajal The Wide Open Magazine. Revija bo namenjena tako naprednejšim uporabnikom Linuxa in razvijalcem kot tudi navdušencem, zaobjeti pa bosta poslovna in domača uporaba odprtega programja. Zenkrat je navoljo šele predstavitveni članek o pripomočkih za nastavljanje Fedora Linuxa.

0 komentarjev

Oskarji za najboljše izdelke

KDE - Bralci revije LinuxWorld Magazine vsako leto izbirajo najboljše izdelke, ki so kakorkoli povezani z Linuxom. Nagrajence večkrat primerjamo z dobitniki oskarjev, saj nagrada velja za najbolj prestižno med vsemi s področja odprte in proste programske opreme. Letošnjimi nagrajenci so:

Distribucija Linuxa: Red Hat Enterprise Linux
Namizno okolje: KDE
E-poštni odjemalec: Mozilla
E-poštni strežnik: SUSE Linux Openexchange
Podatkovna zbirka: Sybase Adaptive Server Enterprise
Programsko okolje: IBM WebSphere Studio Workbench

Seznam vseh nagrajencev in njihovih najbližjih zasledovalcev najdete tukaj.

3 komentarji

Red Carpet Enterprise 1.4

Ximian - Ximian je izdal Red Carpet Enterprise 1.4 - novo različico svoje rešitve za centraliziran nadzor programske opreme delovnih postaj in strežnikov, ki uporabljajo Linux. Red Carpet Enterprise za strežnike deluje v celoti za požarnim zidom in podjetjem omogoča samodejni nadzor nad nameščeno programsko opremo v heterogenih skupinah sistemov. Poleg mnogih izboljšav različica 1.4 razširja seznam podprtih podlag, saj sedaj podpira tudi strežniški liniji SuSE Linux Enterprise Server in Red Hat Enterprise Linux. Klik!

0 komentarjev