»

Nemška vojska bo imela hekerski oddelek

Slo-Tech - Po poročanju Der Spiegla bo nemška zvezna vojska ustanovila posebno enoto, v kateri bodo združeni "hekerji v uniformah", kot so jih poimenovali. Za zdaj se imenujejo Oddelek za operacije na področju informatike in računalniških mrež (Abteilung Informations- und Computernetzwerkoperationen) in se urijo v kasarni Rheinbachu blizu Bonna. V enoti bodo večinoma diplomanti informatike in sorodnih programov z vojaških univerz. Njihova naloga bo od začetka prihodnjega leta, ko naj bi bil oddelek popolnoma delujoč, zaščita in protinapad proti kibernapadom, kot se je denimo zgodil nedavno v Estoniji, poleg tega pa bodo analizirali, prisluškovali in vdirali v tuja omrežja in strežnike sovražnikov, če bo za to potreba.

Poleg tega zvezna vlada vlaga tudi v izboljšanje lastne IT-varnosti, saj se še dobro spomnijo napadov na ministrstva in pisarno kanclerke spomladi in poleti leta 2007. Takrat so preiskovalci napade izsledili do kitajske province Lanzhou. Sedaj so BSI (Zvezni urad za varnost in...

40 komentarjev

Ameriška vojska se zaradi zagotavljanja večje informacijske varnosti odloča za nabavo Mac-ov

Schneier.com - Kot poročajo na Forbes.com se je ameriška vojska odločila, da bo v prihodnosti v večjem številu uporabljala računalnike Apple z operacijskim sistemom OS X.

Razlog?

Računalniki naj bi bili bolj varni, hekerski napadi nanje pa težji.

Po ocenah ima ameriška vojska v uporabi približno 700.000 namiznih računalnikov, od tega je približno 20.000 Mac-ov. Ameriška vojska večje število Mac-ov nabavlja od avgusta 2005, ko je general in vodja vojaške informatike Steve Boutelle v govoru poudaril, da morajo biti vojaški informacijski sistemi bolj diverzificirani. Kot je namreč znano so monokulturni sistemi veliko manj odporni na napade, kar velja tudi za informacijsko tehnologijo.

Po mnenju predstavnikov ameriške vojske bo večja diverzifikacija na področju operacijskih sistemov vojski prinesla tako ugodnejše cenovne pogoje pri nabavah (zaradi povečane konkurenčnosti), kot tudi povečanje informacijske varnosti.

Očitno ima razbijanje monopolov tako ekonomske, kot tudi varnostne posledice...

37 komentarjev

Nov Dellov prenosnik s Pentiumom 4 EE

vir: Dell
The Register -

Kot poročajo pri The Registerju, je Dell v petek uradno predstavil svoj nov prenosnik Inspiron XPS, ki ga bo poganjal Pentium 4 3,4 GHz Extreme Edition. Družbo mu dela ATI Mobility Radeon 9700 z 128 MB pomnilnika, 15,4-palčni zaslon, med 512 MB do 2 GB 400 MHz DDR sistemskega pomnilnika, 60 GB disk, ki se vrti s 7200 rpm in DVD+RW pogon.

Grafična kartica je zamenljiva, torej se lahko odločite za zamenjavo za močnejši model, če vam Radeon 9700 ne zadošča. Tudi na mrežnem področju je prenosnik dobro podkovan, saj ponuja gigabitno mrežno kartico in 56...

27 komentarjev

Brazilija je za Linux

Slashdot - Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva se je znašel še pred enim problemom. V njegovi državi, kjer ima le 10% od 170 milijonov državljanov računalnik, porabijo vladne agencije za Microsoftovo programsko opremo priblibližno 30 milijonov dolarjev letno. To so ogromne količine denarja za državo, ki se ubada z revščino in kjer se vse preveč ljudi komaj preživlja. Tako nameravajo povečati količino odprtokodnih rešitev in s tem prihraniti denar, ki ga bodo lahko porabili za "hranjenje" ljudi.

Vodilni zagovorniki te poteze poudarjajo, da uporaba odprtokodnih rešitev ne bo obvezna ampak le priporočljiva. Microsoftov predstavnik je že označil to potezo kot: "... oddaljitev od svobode in svobodne izbire ..." ter trdi, da so odprtokodne rešitve dražje od njihovih. 68 kiberkafejev, ki ponujajo internetni dostop tistim, ki si ne morejo privoščiti računalnika, pa se ne strinja s tem in neovirano širi računalniško znanje podprto z odprto kodo, prav tako kakor nekateri njihovi vladni...

11 komentarjev

Pošast po imenu Montecito

The Register - Na Registru se je pojavilo nekaj informacij o prihajajočih Intelovih procesorjih. Montecito je za zdaj kodno ime za dvojedrnega Itaniuma, ki bo izšel leta 2005. Procesor bo po Intelovih besedah zgrajen iz milijarde tranzistorjev, izmed katerih bo dobršen del odpadel na ogromnih 24 MB tretjenivojskega predpomnilnika.

AMD seveda pripravlja svoj odgovor Intelovemu favoritu. Dvojedrni Opteroni naj bi se takisto pojavili leta 2005, podrobnejših podatkov o specifikacijah pa še ni. Ne gre dvomiti, da bodo vražje hitri, saj so jedro Opteron zasnovali prav z dvojedrnim procesorjem v mislih. Klik!

5 komentarjev

Ameriška vojska odslej z Linuxom

The Register - Kot poroča The Register, Ameriška vojska v svojem programu Land Warrior ne misli več uporabljati Windows, temveč bodo prešli na Linux, saj, kot pravi podpolkovnik Dave Gallop, dokazi kažejo, da je Linux stabilnejši. Za zdaj bodo Linux uporabili v napravah, imenovanih Commander's Digital Assistant, a Gallop neuradno špekulira, da je to prvi korak k postopni migraciji celotne vojske na Linux. Več o tem.

26 komentarjev

Microsoft z milijardnim dobičkom

The Register - Kot poroča The Register, je Microsoft objavil poslovne rezultate prvega fiskalnega četrtletja, ki so zelo obetavni. Pridelali so 2,6 milijard dobička, kar je za 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Skupno so zaslužili 8,2 milijardi dolarjev oz. šest odstotkov več kot lani.

Kljub lepim številkam in še lepšim napovedim, v katerih napovedujejo krepko povečanje dobička v prihodnosti, pa situacija v Redmondu ni najbolj rožnata. Microsoft je namreč utrpel kar veliko škodo zaradi upada t.i. corporate pogodb s podjetji. Nekaj krivde pripisujejo težavam z varnostjo (črvi Blaster in podobni) ter vedno večjemu uveljavljanju Linuxa. Več o tem.

17 komentarjev

Intel z rekordnim dobičkom

The Register - Kot poročajo na The Registerju, je procesorski gigant Intel tudi v letošnjem tretjem četrtletju posloval z dobičkom. Pravzaprav z rekordnim. Prihodki od prodaje so znašali 7,8 milijarde dolarjev, kar je za petino več kot v enakem obdobju lani. Večje letne rasti po letu 1996 Intel še ni doživel. Dobiček je tako za več kot 142 odstotkov presegel lanskega, saj znaša 1,7 milijarde. Sorazmerno so poskočile tudi Intelove delnice, saj je njihova vrednost trenutno 0,25 dolarja oz. za 150 odstotkov več kot lani. Podrobnejši podatki so na voljo v izvirni novici.

1 komentar

IBM predstavil sistem za zaščito diskov

The Register - Kot poročajo na The Registru, je IBM danes uradno predstavil nov način zaščite diskov v prenosnikih pred mehanskimi poškodbami. Sistem, ki so ga poimenovali Active Protection System (APS), namreč ves čas spremlja morebitno premikanje prenosnika in tako v primeru, da ga zazna, parkira diskovne glave, kar naj bi preprečilo mehansko poškodbo diska in izgubo podatkov.

IBM tako predvideva, da bi diski v prenosniku, ki bi padel po tleh, preživeli, kar je pomebno, tudi če ostale komponente ne, saj podatki ostanejo in jih tako lahko prenesemo v drugi računalnik. APS bomo najprej ugledali v prenosnikih družine ThinkPad R50 in T41. Več o tem.

12 komentarjev

Tatvine identite so vedno pogostejše

The Register -

Pri tem seveda nimamo v mislih scenarijev, kot je bil ta v filmu Mreža, temveč kraje in ponarejanje kreditnih kartic, odpiranje bančnih računov pod lažnimi imeni in podobno. V vseh primerih ne gre za finančne goljufije, saj je ena izmed pogostejših zlorab tudi lažno predstavljanje policistu, ki jih zalotil pri kaznivem dejanju. Kot trdi The Register, so tovrstna kazniva dejanja vedno pogostejša, predvsem elektronsko poslovanje pa omogoča lažje zlorabe, saj je potrebno poznati zgolj številko kakšne kartico in navadno še geslo.

V preteklem letu je bilo na ta način oškodovanih deset milijonov Američanov, katerim je bila skupno povzročena škoda v vrednosti pet milijard dolarjev. Podjetja so zaradi tega utrpela tudi do desetkrat večjo škodo, še pravijo. Kar dve tretjini zlorab predstavljajo zlorabe bančnih kartic. Zaskrbljujoče je še dejstvo, da kar polovica oškodovancev ve, kako so zlikovci dobili njihove osebne podatko, četrtina pa je bila oškodovana, ker so bodisi izgubili kreditne...

2 komentarja

Nov TV čip v Xboxih

The Register - Microsoft je, tako The Register, že pričel odpošiljati nov FS454 čip podjetja Focus Enhancements izdelovalcem konzol. Dotični čip bo nadomestil dosedanji TV čip in ima bo besedah izdelovalcev same pozitvne lastnosti: podpira več TV in ostalih visokoresolucijskih formatov, izboljšana je zaščita proti kopiranju DVD-jev (Macrovision 7.1), za povrh pa stane celo manj kot njegov predhodnik. Kot je znano, je Microsoft čip naročil že davnega maja 2001, sedaj, natanko dve leti pozneje, pa prihaja do končnih kupcev. Klik!

1 komentar

Problemi z zaposlovanjem

The Register - Dasiravno je računalniška izobrazba v novi dobi široko cenjena in priznana ter da analitiki napovedujejo, da bo še nekaj časa omogočala pridobitev uglednih in dobro plačanih služb, delavcem Deutsche Bank to ne pomaga kaj dosti. The Register namreč poroča, da se je omenjeni nemški gigant odločil prekiniti delovno razmerje 5.500 ljudem, zaposlenim v IT sektorju, oz. polovici v tem sektorju. Tozadevna katastrofa jih seveda ne bo doletela čez noč, saj nameravajo v Deutsche Bank načrt uresničiti v poldrugem letu. Klik!

4 komentarji

Problemi v Telewestu se stopnjujejo

The Register - Po različnih tehnoloških problemih, ki so se godili v Telewestu pred kratkim (glej povezane novice), smo sedaj priče novim neprijetnostim. Tokrat so delavce obvestili, da jim bodo znižali plače, na letni ravni za celih 1.100 dolarjev. Stvari so se še bolj zapletle, ko so delavci ugotovili, da so jim plače znižali pred dogovorjenim rokom, kar jih je zelo razburilo. Mnogo delavcev je takó že objavilo, da so si pričeli iskati nove službe. Več o tem.

0 komentarjev

Igra ameriške vojske

Overclockers.com.au - Ameriška vojska je naredila svojo lastno igro. Zelo je podobna kakšni komandovščini, le da naj bi bila veliko bolj realistična od katerekoli druge. Grafična zasnova izgleda odlično, ideja je dobra, čeprav ima veliko konkurenco v poplavi takih vrst iger v zadnjem času. Najboljše pri vsem tem pa je, da je popolnoma zastonj! Seveda, če živite v ZDA [;((]. Tukaj.

10 komentarjev

S.C.U.T.R.

Slo-Tech - Malo heca mora bit. Ameriška vojska je dobila novo mobilno sredstvo. Imenuje se S.C.U.T.R. (Strategic-Commuting-Undercover-Tactical-Recon) in je dosegljivo tudi navadnim smrtnikom. Kaj je to?? No poglejte sem: LINK .

7 komentarjev