» »

Slo-tech kot empirični primer v doktorski

Slo-tech kot empirični primer v doktorski

delfinus ::

Torej zadeva je sledeca. Pisem doktorsko dizertacijo s področja rabe novih informacijskih tehnologij v znanosti. Med drugim se ukvarjam tudi z deskriptivnim opisom in klasifikacijo kibernetskih skupnosti, ki so prisotne na Internetu. Navajam seveda tudi empirične primere zato sem se odlocil, da bom med drugim uporabil tudi SLO-TECH kot empiricni primer kibernetske skupnosti, ki spada v kategorijo: neprofitne, odprte in regulirane skupnosti.
Potreboval bi pa samo se nekaj empiricnih podatkov, seveda tu potrebujem pomoc sistemskega operaterja oz. moderatorjev, ki imajo dostop do podatkov in to je:

- stevilo trenutno registriranih uporabnikov,
- stevilo dnevnih obiskov in pa
- koliko v povprecju je dnevno oddanih sporocil.

Potreboval bi se mogoce podatek in ugibanje, kateri E-forum v Sloveniji je najbolj aktiven glede na clanstvo in stevilo dnevno produciranih vsebin.

Hvala in lep pozdrav, Davor.

kuglvinkl ::

Delfincek, to vse zveš na prvi strani foruma spodaj. Obisk je pa trenutno okoli 11.000 obiskovalcev dnevno.

link
Your focus determines your reallity

madmitch ::

Tukaj boš morda lahko izvedel katera stran je najbolj obiskana, čeprav se mi zdi, da mora biti stran vpisana v njihov register, kar malo izkrivi podatke.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

delfinus ::

To Kuglvinkl: Hvala za posredovane inforamcije in linke, kjer sem pridobil vse potrebno za svojo interpretacijo.

To madmitch: Hvala za nasvet s 100si. zadevo seveda poznam, a je problematicna ravno v tocki kot jo omenjas ti, saj 100si lestvica spremlja strani, ki so vnesene v omenjen iskalnik (lestvico). Vendar pa mi je 100si dala druge ideje. Pogledal sem si, katere teme so zanimive za Slovence in pogledal ali se okrog teh strani oblikujejo tudi forumi in oblikujejo t.i. kibernetske skupnosti, ki so relevantne za mojo klasifikacijo. Slovence na prvem mestu zanima avtomobilize, mobiteli, sex, nogomet, racunalnistvo, tehnologija in multimedija. Vsekakor pa se ponavadi na predstavitvenih straneh ne oblikujejo vedno skupnosti, kot je znacilno za SLO-TECH. Moc strani SLO-tech je ravno v elektronskem forumu in komunikaciji in izmenjavi stalisc in izkusenj med uporabniki.

Zame je trenutno relevantno samo proucevanje strani, kjer prihaja do dvo ali vecstranske komunikacije med uporabniki - clani. Torej predstavitvene strani s prezentacijami in malimi oglasi izpadejo iz proucevanje. Spomnil sem se se na stran s stevilnimi uporabniki, to je MOBISUX, kjer pa je clanov se vec (24.000). To kaze na to, da je omenjena stran v SLO prezentna ze lep cas. Poglavitna tematika se vrti okrog mobilne telefonije, ki pa je za Slovence zelo aktualna. Politika sistemskih operaterjev in moderatorjev je tudi razsirila teme se na druga podrocja in jo s tem popularizirala.

Kot aktivni clan SLO-TECHa bom za empiricni primer neprofitne, odprte in regulirane skupnosti v kiberprostoru uproabil rajsi primer SLO-TECHa. Na podlagi dobljenih statistcnih podatkov, aktivnih clanov, dnevnega obiska in tem lahko sklepam, da je SLO-TECH primer ene izmed najvecjih kibernetskih skupnosti, ki se je oblikovala na slovenskem. Tematika je specializirana in pokriva predvsem teme s podrocja racunalnistva, novih tehnologij, podajanja strokovne pomoci in izmenjava mnenj, izkusenj in praks med uproabniki informacijske tehnologije. Siri pa se tudi na druga podrocja kot so teme s podrocja znanosti in tehnologije, filma in umetnosti ter drugih tem, ki pokrivajo druge teme s podrocja hobijev in prostega casa. Uporabil bom tudi capture foruma in vse skupaj s podatki podkrepil z ustreznimi internetnimi viri.

Imam pa se eno pomembno vprasanje. Kdaj je SLO-TECH pricel delovati, kdo je iniciator. Kdo je vas glavni sponzor in ali je aktivnost biti moderator in clankopisec popolnoma prostovoljne in neprofitne narave?

Hvala in lep pozdrav, Davor.

Primoz ::

Slo-Tech 26.12.1999 by luni

Glavni sponzor ... ni

popolna prostovolnost.. da

popolna neprofitnost... moderatorji da
clankopisci ... cedalje manj (tko .. poskusamo dati vsaj nekaj simbolicnega)
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Monster ::

kolko jst vem je z slo-teChom zacel LUNI... pred enimi 5-6leti .. slava na veke vekov :D :D
Ka zaboga...

delfinus ::

SLO-TECH kot plod cistega entuziazma. To je vedno lepo videti, do ene meje seveda, ko si clovek zeli se kaksen cekin v zep :).

Se nekaj. Streznik, na katerem se celotna stvar okrog SLO-TECHa odvija je namescena na strezniku kaksnega podjetja, fakultete ali deluje v kleti g. lunija ali kako drugace? :) S kaksnim linkom ste povezani v svet, v Mb/s?

Hvala 10x seveda! Davor.

Primoz ::

Glej desno... (desni meni spodaj)

lunija pa ni vec pri slotechu ze skoraj tri leta (september 2001)


pipica je dobra.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Gandalfar ::

delfincek: se eno stvar mors pazt.. kako se steje aktivne uporabnike

ce pogledas ID najnovejsega clana .. trenutno je to romibran ima ID 21365

glede da se ID daje sekvencno in da primoz verjetno ne steje po 3 ali kaksni drugi fori se moras vprasat zakaj imamo 'samo' 9602 clanov. Obstaja en cel kup razlog ampak dovolj neaktivne uporabnike se po dolocenih kriterijih brise oz. mece iz une cifre, ki je napisana na dnu foruma.

Tako, da pazi, ko bos primerjal stevilo clanov dolocenih strani :)

kuglvinkl ::

Tako imaš v pravilih 10/2. člen, da če v enem letu od registracije ne napišeš niti enega posta, se registracija briše.
Your focus determines your reallity

delfinus ::

Hvala za opozorilo Kuglvinkl. Vsekakor zelo pomembna pripomba zakaj 9600 in ne vec. Strani med seboj ne bom primerjal, ker to ni tema moje dizertacije. Navajam zgolj samo empiricne primere, ki so tipicne za klasifikacijo dolocenih skupnosti v kibernetskem prostoru pri nas 1 primer in v svetu 1 do 2 primera. Namrec v druzbooslovni teoriji prepogosto obstaja prevec teorije in premalo prakse, ko naletimo na podrocje novih tehnologij. Avtorji pri klasifikaciji skupnosti govorijo tereticno in zelo ohlapno. V novih knjigah o razvoju skupnosti se vedno govorijo o tekstovnem MUDu ipd. heci. Manjkajo konkretne studije primera za posamezne skupnosti, ki so aktalne danes. Zato seveda zadevo sedaj popravljam in jo bom popestril se s primeri, ki jih imamo v SLO. Sicer pa je moja poglavitna teze naloge cisto drugje to je pri izrabi potenciala informacijskih tehnologij v znanosti, ki pa sloni na empiricnem raziskovanju, intervjujih in internetni anketi med 740 znanstveniki in raziskovalci v Sloveniji.

lp, D.

kuglvinkl ::

Nam zaupaš fakulteto oz firmo za katero delaš doktorat?
Your focus determines your reallity

delfinus ::

Seveda. FDV. Trenutno zaposlen kot mladi raziskovalec na Centru za proucevanje znanosti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametna mesta morajo dajati občutek skupnosti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
52768 (1864) vostok_1
»

Anketa - Avatarji na Slo-Tech (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Slo-Tech
67131785 (14348) Gandalfar
»

Mozilla odvisna od Googla? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
668591 (6158) Matthai
»

Resna kritika piscem novic, člankov in testov (strani: 1 2 )

Oddelek: Slo-Tech
855485 (3189) Stepni Volk

Več podobnih tem