» »

UPS - brezprekinitveno napajanje

UPS - brezprekinitveno napajanje

RobyRob ::

Zanima me kakšne vtičnice imajo te naprave tam zadaj, ker kolikor sem gledal slike na netu, so vse ameriške oz. take kot so recimo na ohišju računalnika. Imajo v Sloveniji prodajani UPS-i drugačne vtičnice, naše, take v obliki "svinjskega nosu"?

A je res da UPS zaščiti tudi pred udarom strele? Ali pa je to samo teoretično?

Koliko VA pa naj bi UPS imel za računalnik z 17" monitorjem?

A ima kdo izkušnje z blagovno znamko Mercury, ki se prodaja na enaa.com? Cena je namreč nekam sumljivo nizka, recimo dvakrat ceneje kot APC.

OZZY ::

Mercury proizvaja Kobian. kok W - tam okoli 360W za oboje skupaj. 17 in požre okoli 90W tako da maš nekje 250W za ostal kompjuter. Samo to je po moje na meji.

Najcenej so pa pri nas Ups-i Mercury, Mustek in pa everpower. Everpowr koker vem nima komunikacijskega priključka za računalnik, mustek ga ma za mercury pa tud, sam nisem ziher.

Kaj se splača. Po moje je mustek ok izbira- powermust 600+ . Go daš lahko do 360w medtem ko je powermust 600 za 300w narjen- edino, če niso kaj spremenili. Samo je tko, da pri polni obremenitvi več kot 5 minut ne bo šlo.
Go with the flow.

RobyRob ::

Hvala OZZY, izgleda da si strokovnjak.
Mi lahko prosim poveš še tole:
1.) Kakšne električne vtičnice ima UPS odzadaj? So to take kot na stenah v naših domovih?
2.) Ali me UPS ščiti tudi pred udarom strele?
3.) Ali UPS oddaja kakšen hrup ali je čisto tiho med delovanjem?

dre ::

RobyRob verjetno že odda kaj hrupa ampak ko zmanjka elektrike pa baje zelo piska verjetno se da kje to izklopit :\
-> http://www.exstro.org <-

Dr_M ::

UPS je naceloma popolnoma tih, razen ob izpadu elektrike zacne piskat in pri nekaterih se prizge ventilator ki ga imajo v ohisju. piskane se da izklopit (pri vecini z pritiskom na gumb na ohisju)

kok mocn pa more bit...jah cim vec tem bolje :)
drugac pa ene 500-600VA za kompleten comp z monitorjem za ene 8-13 minut, odvisno od pozresnosti racunalnika.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

OZZY ::

Tam sem mal mnarobe napisal...Mercury 600 ma max 300W in mustek 600+ ma do 360W gor. Samo tukaj ti zdrži glih tok da je....cc3-5 minut pri polni obremenitvi. Sicer pa je dost od akumulatorjev odvisno. Sam sem mel izkušnje z mustekom 600+ pa se mi je kr obnesu.

Večino dobiš kable za priključitev zraven.. Mustek jih je mel. Če ščiti pre udarom strele...Provides lightning , transient , overload and short circuit protection . Sam jaz bi za vsak slučaj dal še eno protekcijo prej. Čist navadno za vsak slučaj...Le zakaj bi šla slučajno tudi UPS naprava, če ni potrebe.

Glede hrupa...Nekateri upsi majo zraven tud ventilator..Prdvsem močnejši in boljši.
Go with the flow.

Tilen ::

Kupi kar hoces sam tistega Mercury 400W pri enaa ne kupi. Sem mel 300W prej in je ta mercury delal slabse kot predhodnik, nakar sm moral kupit SE en napajalec da sm lahko normalno delal. Izogibaj se Mercury™ vsaj pr napajalnikih.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

milosm ::

Na UPS-e se ne spoznam in me zato zanima ali lahko UPS ob izpadu elektrike samodejno izklopi računalnik (shutdown) ko gre proti koncu z baterijo?

Dr_M ::

lahko...ampak ne vsak. smart so malenkost drazji.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

RobyRob ::

Hvala vsem za pomoč.

Jaz imam vse naprave v moji sobi (ohišje, monitor, zvočniki, ISDN telefon, ADSL modem,...) priklopljene na en električni razdelilec in potem tega v vtičnico na steni. Zanima me ali je možno da zdaj ta razdelilec namesto v steno priklopim na UPS?

Ker baje ima UPS za svoje 3 vtičnice strogo definirano: "v to vtičnico moraš priključiti ohišje, v to monitor, v to tiskalnik ali skener". To pa zame nikakor ne bo v redu, napajanje namreč rabi tudi modem, itd.

Mobidick ::

Vsaj Mustek 600VA ima tiste vtiče, ki jih imajo nekateri napajalniki za monitor. Jaz sem si prilagodil en vtič (nastavek, za uporabo naših el. naprav v tujini), nakar sem vanj vštekal podaljšek, tega pa v UPS. Potem mam pa vse vklopleno na podaljšek (adsl modem, luč, skener, bazo za ISDN, ...).

Zanima me pa nekaj. Tisti program poleg UPS Commander PRO mi vsake nakaj cajta vrže opozorilo, da je vse normalno, kljub temu da izklopim to možnost v nastavitvah. A tudi drugim dela to ali se da kako odstranit ta nadležna opozorila? In še, a se da naredit tako, da ob izpadu elektrike gre računalnik v hibernacijo namesto, da se kar dol ugasne?

lp
The future is digital!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mobidick ()

Tilen ::

hibernácija -e ž (á) med. umetna ohladitev organizma ali posameznih organov: opraviti operacijo s hibernacijo


??8-O 8-O
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Mobidick ::

A se zajebavaš malo, al še nisi vido angleških windowsov. Hibernation = mirovanje (tak so oni prevedli). Jaz temu rečem kar hibernacija.


lp
The future is digital!

RobyRob ::

Hvala Mobidick. Kaj pa ta adapter se da kar v vsaki elektro trgovini kupiti ali ga je težko dobiti? Je drag?

Glede mirovanja, jaz mislim da bi dober software moral omogočati tudi to. Poglej Mustekovo stran. Mogoče obstaja tudi kaki "third party" program. Tudi XP-ji imajo v Control Panel neke nastavitve za UPS, a ne vem kake ker so mi onemogočene (nimam UPS).

Po drugi strani pa je glavni namen UPS-a da ob izpadu elektrike lahko mirno shraniš vse in varno ugasneš računalnik...

Tilen ::

ne zajebavam se in nikoli nism mel slo WIndows še, mogoče kdaj, ko bo naša oprema boljša od njihove.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Mobidick ::

Za tisti vtič nastavek: Imel sem enega čist preprostega za v Avstralijo, kupljeno v kompletu s še dvema v bigbangu - mislim da je blo okoli jurja) in je blo kar nekaj dela. Najprej sem mogo z nožem ven odvečno plastiko izrezat, nakar sem v ta nastavek vštekal podaljšek, potem pa notri luknjo zalil s pištolo na plastiko (kupljena pri OBI-ju).

Tam v WinXP-jih pa nena najde tega UPS-a.

Drugače je pa čisto vredu ja. Če je že izpad elektrike, lepo dol ugasneš, pa je. Samo morš bit doma tisti trenutek, če ne kar ugasne samo od sebe (ker nimam onega software-a nameščenega, me motijo tista nadležna opozorila)

lp
The future is digital!

photot ::

Kvalitetni UPS-i so APC in Tripplite, no so še drugi npr. Socomec Sicon, MGE, Aros in podobno a na spodnjem koncu je verjetno še najbolje Mustek (ne poznam točnih modelov).
Z močjo je tako, da imaš ti prez problema 1400 VA (ca. 950 W) UPS in le eno kišto - ti bo pač ta kišta z novimi svežimi akumulatorji zdržala lahko tudi 1 uro.
Nasprotno pa ti bo na enem malce dotrajanem XYY 500 ali pa 600 VA UPS-u kišta z monitorjem crknila že po 5 minutah.

Ključni člen pri UPS-ih so akumulatorji, ki zdržijo od 3-6 let, nato jih je potrebno zamenjati.

Večji modeli (1400 VA in še več) imajo ventilator, ki se periodično prižge in deluje nekaj minut, da ohladi baterije in vezje na določeno temperaturo. Manjši modeli tega nimajo.

UPS ugasne računalnik le če imaš nameščen ustrezen software proizvajalca in je UPS zmožen komunikacije z računalnikom (mora pisati v specifikacijah, načeloma pa se to vidi s tem, če ima UPS na zadnji strani RS-232 priključek)


Tadej

Azrael ::

Kabel sem naredil tako, da sem odrezal napajalni kabel od fuč monitorja in ga priklopil na razdelilec, ki je sestavljen z vijaki tako, da izdelava kabla ni bila problem.

Mislim, da imajo vsi UPS, vse vtičnice vezane na isto točko tako, da je prav vseeno na katero vtičnico priklopiš monitor, računalnik in vse kar je še zraven.

Da bi UPS po določenem času ali preden akumulatorji izdihnejo pravilno izklopil računalnik, mora UPS imeti podatkovno povezavo z računalnikom in na računalniku mora biti nameščen ustrezen SW. Sam uporabljam FailSafe III, dela v redu.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Cokolesnik ::

Nisem še uspel preveriti naslednjega scenarija...

Računalnik brez UPS-a ob izpadu električne energije pričakovano nemudoma ugasne, ko pa pride elektrika, se samodejno vklopi (nastavljeno v BIOS-u).

Če imam računalnik priključen na UPS in če tako dolgo ni elektrike, da se UPS popolnoma izprazni ter "crkne", skupaj z njim pa računalnik, kaj se bo zgodilo, ko ponovno pride elektrika?

Se bo UPS sam vklopil in začel polniti ali bo potrebno pritisniti na stikalo za vklop UPS-a?
Se bo računalnik ob ponovni napetosti v UPS-u samodejno vklopil, kot se to zgodi, če ni priključen na UPS?

UPS je Mercury, 1200 Smart.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

Azrael ::

Lahko poskusiš, kaj se zgodi, oz. mogoče še bolje, pogledaš dokumentacijo za svoj model, včasih je možno nastaviti, kaj se bo zgodilo v tem primeru, ne velja pa to za vse UPSe.
Nekoč je bil Slo-tech.

amigo_no1 ::

Čez lužo (ZDA) je v uporabi 110 V in 60 Hz , pri nas pa 220V in 50 Hz.

kekz ::

UPSov je po principu delovanja več vrst.
Cenejši so preklopni. Če vhodna napetost pride izven toleranc, zelo hitro preklopi delovanje na akumulatorje in razsmernik.

Dražji uporabljajo delovanje imenovano on-line. Pomeni, da vhodna napetost ves čas polni akumulatorje, napajanje naprav pa gre ves čas iz akumulatorjev in razsmernika. Pri teh je filtriranje zelo učinkovito in nihanja omrežne napetosti nikoli ne pridejo do porabnikov.

Ko opeša akumulator, sem jaz na mnogih upsih zadevo zamenjal kar s cenenim avtomobilskim. Od začetka sem bil malo skeptičen, ker polnilni tok pri UPSu ni ravno optimalen, vendar se je obneslo. Originalno UPSi ponavadi uporabljajo 7 Ah akumulatorje. Npr. zadnja 2, ki sem jih predeloval sta imela 300 VA 1 kos 12V 7Ah, 1000 VA pa 3 kose 12V 7Ah. Najšibkejši avtomobilski so okoli 40 Ah in stanejo le okoli 6 jurjev. Dobra stran: z orig. akumulatorjem mi je UPS zdržal ~ 10 minut, z avtomobilskimi več ur - preizkušeno 8-) .

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kekz ()

nokia6310 ::

Uporabna zadeva, samo če te ni doma pa da crkne, zna biti isto kot če ga nebi imel.
Kekz:
Najbolje, da začneš izdelovati upse za slo-techovce.

MTm2H37rqt7B ::

Vecina teh UPSov ki se jih pri nas dobi se da povezati z PCjem (preko USB kabla ali pa preko RS232). Instaliras ustrezen (ponavadi prilozen) software in ta doloca kaj se zgodi ko zmanka stroma.

Tisti "svinjski nos" stekar je obicni 'racunalniski' stekar. Kablov za to je na morje. Priporocam da kje kupis podaljsek (vec suko vticnic), ki ima na eni strani ta 'svinjski nos' ter tega prkuplas na UPS, tako da lahko zascitis se kaksne ostale naprave (modem,ipd...).

Priporocam UPSe firme APC.

P.S.: Glede tega, kaj se zgodi ko zmanjka baterije... Vecino UPSov se takrat 'ubije', ko pride strom nazaj 'ozivi' in z tem lahko tudi sprozis PC da se ponovno prizge, tako imas lahko recimo nemoteno delovanje serverja ipd.

P.S.S.: Sam imam doma 1x Mercury 800VA (RS-232 povezava [COM port]) in 2x APC BackUPS 350VA (USB povezava). APCji so fajn, ker omogocajo enostavno zamenjavo aku.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

UPS? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
13027138 (8549) Vuli
»

Nakup ups (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
23628210 (12492) ender
»

UPS-neprekinjeno napajanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
809090 (6351) ender
»

Nihanje napetosti v vticnicah (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6310131 (8070) Pyr0Beast
»

Katero brezprekinitveno napajanje oz. UPS?

Oddelek: Kaj kupiti
142041 (1703) Pyr0Beast

Več podobnih tem