» »

Motocikel na vodikove celice

1
2
»

gzibret ::

> Samo CaO pridobivaš pa kje? Iz CaCO3? Ni ceodva računice!

Kurc veš, maš čisto prav.

fakinx:

H2O + E1 -> 2H+ + O2-

2H+ + O2- -> H2O + E2

E1=E2

Od kod energija za pogon?
Vse je za neki dobr!

fakinx ::

Z ustrezno katalizirano reakcijo je E1 bistveno manjša od potrebne za premagovanje energetskega praga nekatalizirane reakcije. Pri tem porabljaš katalizator, ki je seveda strošek. Na tak način je E2 večja od E1 po vsaki računici. Če k temu še pridodaš toploto pridobljeno iz eksplozije pokalnega plina (kar mislim, da se uporablja že sedaj), potem si pa sploh na plusu. Edini problem je, v kakšnem stanju bi potem "izpadala" voda iz sistema... 8-O

Pa še nekaj. Kako je potemtakem mogoče, da imajo npr. toplotne črpalke pozitivno energetsko bilanco glede na vloženo "plačljivo" energijo? Pa bi kdo rekel, da je to nesmisel, da dobiš od 3 do 4 x več energije kot je vložiš....

But then again, I might be wrong.... :D
Howgh!!!

DominusSLO ::

Problem pri gorivnih celicah je že pri prostoru za hranjenje vodika... Vode pa bi potrebovali še več, kar pomeni, da pri osebnem vozilu ni dovolj prostora, za hranjenje zadostne količine vode.
Poleg tega bi sistem za pridobivanje vodika v vsakem vozilu stal bistveno več, kot industrijsko pridobivanje le tega.

nodrim ::

vodik je v obliki vode čist preveč prostorsko požrešen ... v nekih dokumentarcih sem videl neko črno snov, v kateri je bilo veliko vodika .. kot neka spužva recimo ...

tisti O-ji v vodi čist preveč prostora zavzemajo :D .. je pol že metan boljši kar se tega tiče :D

Thomas ::

> Kako je potemtakem mogoče, da imajo npr. toplotne črpalke pozitivno energetsko bilanco glede na vloženo "plačljivo" energijo? Pa bi kdo rekel, da je to nesmisel, da dobiš od 3 do 4 x več energije kot je vložiš....

Nimajo. Če bi pokuril kolm, ki ga požgejo v termoelektrarni kar doma, namesto, da oni delajo elektriko, ti jo pa preko TČ pretvarjaš v toploto - si na istem.

RAZEN TEGA, je pa potrebno upoštevati, da izkoriščaš neko toplotno energijo vode v ribniku ali nekje v tleh.

Ni nobene "pozitivne bilance" tukaj. Energetska bilanca je vedno "negativna".

Kar se tiče vode, da jo boš zakuril s kakšnim katalizatorjem - ne bo šlo. Razen če boš metal litij, natrij, fluor v vodo. Samo za pridobivanje teh elementov, si porabil več. Voda je kemično gledano precej na dnu energetske vrednosti, navaden pepel je.

Drugo je, če bi sprožil fuzijo v njej. Samo ... ni videti, da bi bilo to enostavno in varno.

nodrim ::

How does the BMW H2R work

zdle grem prebrat .. se mi zdi, da bi znalo bit kaj zanimivega ...

še linki do:
How fuell cells work
How the Hydrogen Economy works

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nodrim ()

Thomas ::

Gorivne celice so zanimiv trend. Poooočasen, ampak zanimiv in perspektiven.

Mau me spominjajo na ploske ekrane. To je blo enga filozofiranja o tem 30 let. Pol so jih le uspeli narest.

Ali pa na 3D TV. Trenutno jo lahko kupiš za 15000 funtov. Ni blo na Slotechu še novice ... ampak trust me, lahko. Dobre barve, dobr kontrast, visoka resolucija, nobenih očal!

gzibret ::

fakinx:

> Z ustrezno katalizirano reakcijo je E1 bistveno manjša od potrebne za premagovanje energetskega praga nekatalizirane reakcije.

Ni res. S katalizatorjem ti le zmanjšaš energetsko bariero, da poteče reakcija, ne zmanjšaš pa E1. E1 je enaka, če katalizator je, ali ga ni.

> Pri tem porabljaš katalizator,...

Če se katalizator porablja, potem ni katalizator.

Pri prvi reakciji moraš molekuli vode dodati energijo, da ločiš dva protona od naelektrenega kisika. Ta energija je konstanta in konec. Katalizator na njeno vrednost nima nobenega vpliva.

Katalizator bi bil uporaben le pri reakciji 2, vendar tudi tam nebi nič vplival na velikost E2. Vplival bi le na temperaturo, pri kateri bi se pokalni plin vžgal. Npr. brez katalizatorja pri 400K, s katalizatorjem pri 300K. E2 pa bi v obeh primerih bila enaka.

Katalizatorji so zelo uporabna zadeva tam, kjer:
(a) je reakcija sicer eksoterna, a počasna
(b) je reakcija eksoterna, vendar je energetska bariera, ki loči reaktante od produktov previsoka. Katalizator jo zmanjša. Primer katalizatorja proizvodnja amonijaka iz atmosferskega dušika.

N2 + 3H2 -> 2NH3 + E1 - reakcija poteka pri nekaj 10000K (npr. ob udarcu strele)
N2 + 3H2 + Fe -> 2NH3 + E1 + Fe - reakcija poteka pri 450C in 200 bar, Fe je katalizator

Vendar pazi : E1=E2

Energije ne moremo nikoli narediti iz nič. Da bi tankali pepel in ga pokurili, da bi dobili energijo (kot se je izrazil Thomas). V avto nikoli ne bomo tankali vode, razen, če bodo izumili neki sistem hladne fuzije.

Pri gorivnih celicah pa je ideja zelo preprosta. Imamo polprepustno membrano, ki prepušča le protone (H+ torej). Ti grejo do reaktanta (prost kisik npr., lahko pa tudi kaj drugega), kjer se oksidirajo v vodo, elektroni pa grejo naokoli. Po žici torej. In vmes še malo poganjajo elektromotor. Pri teh celicah je največji problem naredit membrano. Saj so jih že kar nekaj, vendar je povsod postopek kompliciran in drag. Nekdo se bo mogel spomniti kaki enostavni postopek in uporabiti poceni materiale. Pa zadevo PATENTIRAT, pa bo bogat.
Vse je za neki dobr!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novo tekmovanje X-prize

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
134319 (2462) gzibret
»

Plasma TV LG 42PC1RR

Oddelek: Kaj kupiti
256660 (4454) servo
»

Nova zračna kasta: Microjet

Oddelek: Novice / Ostale najave
295660 (4110) Stepni Volk
»

En štamperle na 100 kilometrov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
194888 (3412) Stepni Volk

Več podobnih tem