Forum » Na cesti » Dve opažanji iz lokalnih cest zadnjih nekaj mesecev
Dve opažanji iz lokalnih cest zadnjih nekaj mesecev
predi ::
"Prenehajte z normaliziranjem vožnje "malo čez", ker to ni normalno."Živi stereotip. Človek napiše, da je vozil pri zgornji meji dovoljenega, pa ga avtomatsko označi za od 0 do 60 pri 80. Tudi ti si lahko to predpostavko vtakneš kamor sonce nikoli ne posije.
Najraje se pa cijazim za takimi, ki normalizirajo vožnjo "malo pod"...omejitev 80 se pelje 60 in tako dalje navzdol proti 0. S tem se namreč dela še večja zgaga. 5+ na tempomatu bo ravno taman za radar.
c23po ::
stara mama je izjavil:
Vauuu, ste natančni, doktorji meroslovci!!Ne, avto jih sam.
Kaj pa ko menjaš gume, spet vse podatke na novo kalibriraš?
Verjeti ali ne, ima vgrajen GPS in na dolgi rok točno ve, kako hitro se pelje in koliko na števcu piše.
"Na dolgi rok" je kamen modrosti. Namreč: GPS se na kratkih razdaljah lahko moti. Meritve z radarjem pa se opravljajo na kratkih razdaljah, mar ne?
Računalniki nimajo spominov.
predi ::
Kolikšna je pričakovana napaka meritev na tvojem GPS merilcu hitrosti in kdo jamči zanjo?Prenehajte z normaliziranjem vožnje "malo čez", ker to ni normalno.Meni laže pri 50 nekje 3, pri 130 pa ~6. Tako da če dam tempomat na +5, sem po GPS ravno na omejitvi. Se pa pri nižjih hitrostih bolj držim, v coni 30 dam ponavadi tempomat na 33 in nič več, sploh če je tam cona z razlogom.
In ja, pomisli da pri starem avtu pa mi še bolj laže; pri 50 v resnici pelje 43, pri 130 pa samo še 121. Zdaj pa dodaj "previdnega" voznika, ki gre za vsak slučaj po števcu 45 na 50, dejansko pa vozi tam 38 km/h.
Lonsarg ::
Ne rabis nekih hudih jamstev, ker pri visjih hitrostih lahko gres do 9kmh cez brez kazni pri manjsih pa do 4kmh.
Sicer pa bi, vsaj na avtocesti, zadeva dosti bolj tekoce tekla ce umiris zgolj tiste zgoraj. Ce bi take ki gredo 145+ striktno polovili z hudimi kaznimi, potem ne bi imel situacije ko se mora en z realnih 130(stevec 135) umikat enemu z 145 na desni pas. Potem bi blo tistemu z 130 cisto vseeno koliko je takih ki gredo zgolj 120.
Trenutno je pa nekdo ki vozi najbolj pravilnih realnih 130 ujetnik med ekstremiste ki gredo 145+ in ekstremiste ki gredo 120-.
Sicer pa bi, vsaj na avtocesti, zadeva dosti bolj tekoce tekla ce umiris zgolj tiste zgoraj. Ce bi take ki gredo 145+ striktno polovili z hudimi kaznimi, potem ne bi imel situacije ko se mora en z realnih 130(stevec 135) umikat enemu z 145 na desni pas. Potem bi blo tistemu z 130 cisto vseeno koliko je takih ki gredo zgolj 120.
Trenutno je pa nekdo ki vozi najbolj pravilnih realnih 130 ujetnik med ekstremiste ki gredo 145+ in ekstremiste ki gredo 120-.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Orias ::
Drugo: Nenormalno veliko KP registerskih. Zakaj je tako? Ali je KP = Kosovo, ali kaj drugega?
Fetiš pač
WhiteAngel ::
Ah ja. Mečkači vs. Supermani - večni derbi.
+1
Dodal bi, da so dela na cesti v Sloveniji katastrofa od trajanja izvedbe do označb in (pozabljenih) omejitev hitrosti tako na lokalnih cestah kot na AC. V AT in IT imaš zgledno urejen ta del. Pri nas pa v dveh mesecih 42 nesreč na istem odseku AC in vse štima. V LJ je trola ubila peško s 27 km/h. Torej bi morala biti po birokratski pameti omejitev po vsej LJ 25 km/h, ker gre za varnost in hitrost namreč ubija...
Skratka pozornost za volanom je bistvena za varnost. Milijon prometnih znakov je pa samo zato, da imajo "strokovnjaki" šihte na DRSI, DARSu in sektorju za promet na občinah. Lopata bi jim koristila.
GupeM ::
GupeM,
"Zakon v demokraciji ti veleva, da se umakneš, ko delaš gužvo. Čist simpl."
se bisveno razlikuje od:
"(4) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo."
Zato prvo ni res.
Tisti, ki je napisal "čist simpl" je pozabil upravičeni razlog, največjo dovoljeno hitrost, da počsnejega ni mogoče prehiteti, prvo primerno mesto in, seveda, svojih (+).
Če smo povsem pošteni, med
in
"(4) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo."
ni nobene razlike v pomenu. Razlika je le v jeziku. En je "kmečki," in ga razume vsak, drugi je bolj pravniški, in ga ne razumete vsi. Pomenita pa isto oz v pomenu nista bistveno drugačna, kot si rekel ti.
Naj ti dam še en primer istega pomena, povedanega na drugačen način:
1. "Gospod c23po, prenehajte težiti s svojimi nesmisli im pametovanjem v tej temi."
2. "Odjebi."
Isti pomen, drugače povedano.
Pa še to naj omenim, da "upravičen razlog" nima zveze s tem, ali se moraš umakniti ali ne. Umakniti se moraš v obeh primerih, če imaš upravičen razlog ali ne.
delavec44 ::
Ti samo misliš da voziš 100, če ti števec kaže 100. Dejansko greš manj. Tako da ni nič narobe, če pelješ po omejitvi po GPS in ne po števcu. To je pa ravno ta tvoj problematični "malo čez".Nič ne mislim, vem. Moja hitrost po GPS je bila vseskozi med 96 in 100 km/h. Ta tipični izgovor si lahko vtakneš tam, kamor sonce nikoli ne posije.
Ostali smo pa pisali, da gremo 10 več po števcu. In na to si repliciral. Malo kulture pri komunikaciji pa tudi ne bi škodilo.
feryz ::
"Na dolgi rok" je kamen modrosti. Namreč: GPS se na kratkih razdaljah lahko moti. Meritve z radarjem pa se opravljajo na kratkih razdaljah, mar ne?Avto se skalibrira na dolgi rok. In potem ve, kakšno hitrost kaže.
Jasno je, da se ne more v par metrih. In to v delavnici, kjer so menjali gume.
Avti so dosti bolj pametni, kot vi mislite. Imajo vgrajeno čuda merilnikov in programov.
Za 99 procentov te šare sploh ne veste. Niti ni potrebno da veste.
WhiteAngel je izjavil:
Dodal bi, da so dela na cesti v Sloveniji katastrofa od trajanja izvedbe do označb in (pozabljenih) omejitev hitrosti tako na lokalnih cestah kot na AC. V AT in IT imaš zgledno urejen ta del. Pri nas pa v dveh mesecih 42 nesreč na istem odseku AC in vse štima. V LJ je trola ubila peško s 27 km/h. Torej bi morala biti po birokratski pameti omejitev po vsej LJ 25 km/h, ker gre za varnost in hitrost namreč ubija...Zjutraj sem izvedel, da je moj sosed včeraj konec storil na Primorki. Kaj šele ob taki neumnosti reči?
Skratka pozornost za volanom je bistvena za varnost. Milijon prometnih znakov je pa samo zato, da imajo "strokovnjaki" šihte na DRSI, DARSu in sektorju za promet na občinah. Lopata bi jim koristila.
Ko sem jaz nazadnje z avtom obstal na ac, sem ga stisnil kolikor je možno do ograje in jo ucvrl iz avta do žične ograje. Pa še tam nisi varen.
Ok, včeraj niso povedali, ali ga je kamion nabasal takoj ob okvari, ali je sosed v avtu sedel in matildo čakal. Ker če je bilo tako ...
Pa še psa je imel s sabo. Jej, jej.
pegasus ::
Pa še to naj omenim, da "upravičen razlog" nima zveze s tem, ali se moraš umakniti ali ne. Umakniti se moraš v obeh primerih, če imaš upravičen razlog ali ne.Je res uporabljen izraz "upravičen razlog"? Ker jaz imam v vsakem trenutku globalno upravičljiv razlog, da se postavim poprek vsake ceste in se ne premaknem. To je res super uporaba jezika in z veseljem se grem pričkat s kakim pravnikom na sodišču na to temo
Pa če smo že pri hitrosti, yt mi je ravno ponudil zelo konreten prikaz, zakaj absolutno hočeš voziti počasi:
Ahim ::
Mene od vseh teh vaših prigod najbolj čudi to, zakaj bi nekdo v coni 30 vozil na tempomat? Ne vem, morda sem jaz že tolk "zastarel", ampak tempomata v naseljih nikdar ne uporabljam.
Ja da ne gre cez, ane? Imam v druzini nekoga, ki pravi, da "se ne da peljat 50", ces da avto gre sam od sebe hitreje ali ne vem kaj ... v avtu s tempomatom in avtomatskim menjalnikom

Blinder ::
Peljem po tempomatu ~35km/h. V trenutku se mi na rit prilima pacient. Ker je prehitevanje nemogoče, mora voziti tako za mano cca. 2km.
mogoče je bil alergičen na Toyote. Nesposobni vozniki dostikrat kupijo ali Toyoto ali Dacio Sandero ali R Clio Storia. Potem jih vidiš, ko ovirajo promet, ko ne dajajo žmigavcev, ko vozijo z ugasnjenimi lučmi, ko vozijo čez črto itd.
Če vidiš, da se tistemu za tabo zelo mudi, se mu lahko tudi umakneš.
Hitrostne omejitve so tudi kar so. Ponekod upravičene, ponekod defenzivne. Ravno danes vozil 100+ na obvoznici, kjer je omejitev 50. Tisti odsek ceste je tako nedolžen, da grejo kamjoni tam 80-90. Večina avtov pa 90+
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
delavec44 ::
Hitrostne omejitve so že po definiciji postavljene za najmanj sposobne voznike in vozila. Že če bi bile povsod postavljene smiselno.
Da da, zagotovo ...
Ena razlika med nemčijo in balkanom: v nemčiji daš na autoban znak za omejitev 60 in bodo vsi peljali 60, nihče se ne bo spraševal "zakaj", "kako to", "kdo me zdaj jebe". Na balkanu v isti situaciji imaš folk, ki se z užitkom nabije na stoječo kolono, ker "mene nau nuben jebu". Pa še par ljudi zraven ubije.
Ena razlika med nemčijo in balkanom: v nemčiji daš na autoban znak za omejitev 60 in bodo vsi peljali 60, nihče se ne bo spraševal "zakaj", "kako to", "kdo me zdaj jebe". Na balkanu v isti situaciji imaš folk, ki se z užitkom nabije na stoječo kolono, ker "mene nau nuben jebu". Pa še par ljudi zraven ubije.
Ahhh, daj no mir.
Kot v Italiji, kjer imajo na vsakem mostu za vekomaj zoožanje ceste in omejitev na 80 km/h, žgejo ga pa 150 km/h.
In to gredo toliko samo na mestu omejitve, povsod drugod pa 130 km/h.
Kot v Italiji, kjer imajo na vsakem mostu za vekomaj zoožanje ceste in omejitev na 80 km/h, žgejo ga pa 150 km/h.
In to gredo toliko samo na mestu omejitve, povsod drugod pa 130 km/h.
ššš ::
Da da, zagotovo ...
Sej se ve, kaj je vzrok. Frustracije in duševna potlačenost. Tacga folka vidim nebroj vsak dan. Doma ga žene tepe, na šihtu maltretira šef in sodelavci. Ko pa, po možnosti nabasan, sede v avto dobi okol sebe kletko in oklep ter zarad konjev pod ritjo občutek moči. Takrat pride vse na plano. Takrat mu noben več ne bo zapovedoval kok hitro naj vozi in kako naj se obnaša. Pojem dojemanja, kaj in zakaj največja dovoljena hitrost popolnoma zgubi pomen. Ironično, saj so tovrstni znaki postavljeni predvsem zarad ljudi, kot je on.
fur80 ::
Prvo: V vsako vas je že prilezel kitajc na baterije. Tako tista majhna jajčka, kot SUV z logotipom podobnim Porsche-ju.
Drugo: Nenormalno veliko KP registerskih. Zakaj je tako? Ali je KP = Kosovo, ali kaj drugega?
Haha, hvala za tole, jaz pa ravno razmišljal od kod in zakaj toliko črnih SUV Porschejev na cesti! :D in to enakih.
c23po ::
GupeM,
se bisveno razlikuje od:
Zato prvo ni res.
Tisti, ki je napisal "čist simpl" je pozabil upravičeni razlog, največjo dovoljeno hitrost, da počsnejega ni mogoče prehiteti, prvo primerno mesto in, seveda, svojih (+).
Če smo povsem pošteni, med
in
ni nobene razlike v pomenu. Razlika je le v jeziku. En je "kmečki," in ga razume vsak, drugi je bolj pravniški, in ga ne razumete vsi. Pomenita pa isto oz v pomenu nista bistveno drugačna, kot si rekel ti.
Naj ti dam še en primer istega pomena, povedanega na drugačen način:
1. "Gospod c23po, prenehajte težiti s svojimi nesmisli im pametovanjem v tej temi."
2. "Odjebi."
Isti pomen, drugače povedano.
Pa še to naj omenim, da "upravičen razlog" nima zveze s tem, ali se moraš umakniti ali ne. Umakniti se moraš v obeh primerih, če imaš upravičen razlog ali ne.
GupeM, če smo povsem pošteni, med: "se bistveno razlikuje" in "ni razlike v pomenu" je tudi bistvena razlika. Povedano na drugi način:
1. Nekateri razmejo razliko.
2. Nekatri jo ne.
Čeprav si me z "Gospod ... odjebi" užalil in čeprav nisi kulturno vprašal, ti bom vseeno razložil. Razlika je v načinu, kako prideš do enakega rezultata, da se počasne umakne. Lahko počakaš, da to naredi varno in pri tem izgubiš nepomembno minutko. Lahko ga tudi naskočiš z "odjebi" in narediš situacijo. Ravno slednje se skriva v tisti izhodiščni simpl transkripciji člena zakona.
Računalniki nimajo spominov.
Lahko počakaš, da to naredi varno in pri tem izgubiš nepomembno minutko.
Ne. Lahko čakaš, ampak ne dočakaš.
In vozniki več kot očitno ne razumejo/razumete ne ene ne druge verzije. Pa je ena "res simpl". Če delaš gužvo, se umakni. Ampak nekateri pač niti te preproste povedi ne razumejo/razumete, zato ne pričakujem, da bi razumeli cel zgoraj citirani 4. odstavek 45. člena ZPrCP. Kar se kaže v odgovorih, kjer nekateri upravičujete svoje neumikanje z "upravičenim razlogom".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()
urke710 ::
Ali oviraš če voziš 80 pri omejitvi 80? Recimo v zaporah na AC in na levem pasu skozi predor Šentvid. Pa ne 80 po števcu ampak 80 po GPS? In vozniki za teboj trobijo in blendajo da se umakneš. Pa se ne, ker je desno poln pas. Ali je potem v smislu neoviranja potrebno, da pospešiš na 100?
d.i.g.
Če je vozni pas poln, potem seveda ne oviraš in se tisti za tabo ne držijo 1. odstavka 70. člena ZPrCP:
Tega sicer nisi napisal, ampak zelo verjetno kršijo najmanj 1. odstavek 44. člena ZPrCP, verejtno pa tudi 3. odstavek:
Verjetno je v ZPrCP še več členov, ki bi jih lahko združil v kmečki zapis: "Ne bodi rit." Podobno kot "če delaš gužvo, se umakni."
(1) Zvočne in svetlobne opozorilne znake sme voznik uporabiti le, kadar je ogrožen on sam ali kdo drug in pri prehitevanju zunaj naselja. Pri prehitevanju vprežnih vozil ali jahačev in pri prehitevanju v naselju, sme opozarjati le s svetlobnimi opozorilnimi znaki. Pri dajanju svetlobnih opozorilnih znakov mora voznik paziti, da ne zaslepi drugega voznika.
Tega sicer nisi napisal, ampak zelo verjetno kršijo najmanj 1. odstavek 44. člena ZPrCP, verejtno pa tudi 3. odstavek:
(1) Voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, mora voziti za njim na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah (varnostna razdalja) oziroma na razdalji, določeni s prometnim znakom.
3) Ne glede na prvi odstavek tega člena se ob dobrih prometnih razmerah, kadar se oblikuje kolona, ki vozi z zmanjšano hitrostjo, varnostna razdalja lahko zmanjša, vendar ne sme biti manjša od razdalje, ki jo vozilo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v eni sekundi (minimalna varnostna razdalja).
Verjetno je v ZPrCP še več členov, ki bi jih lahko združil v kmečki zapis: "Ne bodi rit." Podobno kot "če delaš gužvo, se umakni."
Zgodovina sprememb…
In če je na desnem pasu prostor, ampak ga ni toliko da bi lahko zapeljal desno tako, da bi ob tem upošteval varnostno razdaljo 2 sek? Potem si rit in te prehtevajo po desni. Ampak se držiš zakona. Če pa ne želiš bit rit, se pa ne moreš držat zakona.
d.i.g.
Lejte, fantički, če je dovolj placa, da te nekdo prehiti po desni, potem to pomeni, da je še ogromno več placa, da se umakneš nekomu na desno.
Ker manevra niti pod razno nista primerljiva.

Pithlit ::
In če je na desnem pasu prostor, ampak ga ni toliko da bi lahko zapeljal desno tako, da bi ob tem upošteval varnostno razdaljo 2 sek? Potem si rit in te prehtevajo po desni. Ampak se držiš zakona. Če pa ne želiš bit rit, se pa ne moreš držat zakona.
Ta komentar ga zmaga...
Life is as complicated as we make it...
Ja, sej pravilo 2 sek je pri 100 na uro velika razdalja. To omogoča marsikateri manever, ki je čisto normalno izvedljiv. Moj komentar je bil, da se z normalno vožnjo ne moreš držat zakonov. Ker se ne da.
d.i.g.

Ja, sej pravilo 2 sek je pri 100 na uro velika razdalja. To omogoča marsikateri manever, ki je čisto normalno izvedljiv. Moj komentar je bil, da se z normalno vožnjo ne moreš držat zakonov. Ker se ne da.
Uuuu še en zmagoviti komentar.
Moraš pa bit specialc da ugotoviš zapisano (in temu celo verjameš).
A obstaja kaka možnost da vrneš izpit?
karafeka ::
Predlagam tistim, ki jih skrbi vožnja po avtocesti, da se naj vozijo po lokalnih cestah. Kakega traktorja in peciklistov verjetno ne bo problema prehitet.
Mam še en zmagoviti komentar :) a si pripravljen? Tkole gre: ... po zakonu bi lahko vozil, če bi se ga vsi držali. Potem mislim, da ne bi bilo težav.
d.i.g.
fikus_ ::
Verjemi Pithlit, ima na sveže opravljen izpit.... 
Res je, če se držiš varnostne razdalje, ti skoz uletavajo s stranskih cest, tako da moraš konkretno zavirat, prehitevajo, ker en avto prednosti na nekaj km je veliko,....
Res je, če se držiš varnostne razdalje, ti skoz uletavajo s stranskih cest, tako da moraš konkretno zavirat, prehitevajo, ker en avto prednosti na nekaj km je veliko,....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
energetik ::
Umaknem? Pri tem da vozim v coni 30 že preko omejitve? Ne legalno ne legitimno nisem imel vzroka za umikanje. Niti ni prostora na tem mestu za umik, niti se tam iz principa ne umaknem, ker nočem da pacient 100m naprej ubije otroka, ker vem da se tam mnogokrat igrajo blizu ceste ali celo na cesti. Če ti pravim da gre za močno upravičeno cono 30, komaj se 2 srečata, na vsake 10m izvozi od bajt in iz dvorišč. Tistega pacienta bi moral prijaviti na 112. Ampak ne vem kakšne probleme bi si s tem nakopal.Peljem po tempomatu ~35km/h. V trenutku se mi na rit prilima pacient. Ker je prehitevanje nemogoče, mora voziti tako za mano cca. 2km.
mogoče je bil alergičen na Toyote. Nesposobni vozniki dostikrat kupijo ali Toyoto ali Dacio Sandero ali R Clio Storia. Potem jih vidiš, ko ovirajo promet, ko ne dajajo žmigavcev, ko vozijo z ugasnjenimi lučmi, ko vozijo čez črto itd.
Če vidiš, da se tistemu za tabo zelo mudi, se mu lahko tudi umakneš.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
bm1973 ::
Ali oviraš če voziš 80 pri omejitvi 80? Recimo v zaporah na AC in na levem pasu skozi predor Šentvid. Pa ne 80 po števcu ampak 80 po GPS? In vozniki za teboj trobijo in blendajo da se umakneš. Pa se ne, ker je desno poln pas. Ali je potem v smislu neoviranja potrebno, da pospešiš na 100?
Kaj sploh delašđ na levem pasu, če se voziš po omejitvah ?
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
energetik ::
Si nepismen? Omejitev je 80, kolona na voznem pa vozi recimo 60-70. Torej kolono legalno in legitimno prehiteva. Nimaš se kaj umikat, saj ni placa.Ali oviraš če voziš 80 pri omejitvi 80? Recimo v zaporah na AC in na levem pasu skozi predor Šentvid. Pa ne 80 po števcu ampak 80 po GPS? In vozniki za teboj trobijo in blendajo da se umakneš. Pa se ne, ker je desno poln pas. Ali je potem v smislu neoviranja potrebno, da pospešiš na 100?
vires in numeris
Tam nihče ne vozi 60-70 km/h.
Ne izmišljuj si nekih scenarijev, ki ne obstajajo...
Ne izmišljuj si nekih scenarijev, ki ne obstajajo...
npr. umaknil sem se vozilu, ki se je vključevalo. Da nisem rit. Hehe.
d.i.g.

cvalsr ::
Lejte, fantički, če je dovolj placa, da te nekdo prehiti po desni, potem to pomeni, da je še ogromno več placa, da se umakneš nekomu na desno.
Lej, fantiček, svet ni tak, kot ga ti vidiš izza volana svoje (domišljijske?) 'zafire'. Obstaja fizika, ki je ti pač ne zmoreš uvideti: Če se ti jaz umaknem v ta "dovolj placa", bo moral tisti za menoj na desnem pasu upočasniti, da bo spet imel varnostno razdaljo in enako cela kolona za njim - in to je začetek popolnoma nepotrebnega fantomskega zastoja. Sploh, ker bo takoj en nestrpnež iz desne kolone (ker upočasnjuje), planil na levo in zasral tekočo vožnjo še tistim na prehitevalnem... Zaradi enega "večvrednega" pametnjakoviča, ki se pa že ne bo peljal z enako hitrostjo kot ostali ali celo po omejitvi, ker on ima zafiro.
(Za prehitevanje po tvoje (=nevarno !) je namreč treba celo manj prostora kot za umikanje v desno kolono brez da bi kogarkoli oviral (Če hitrost levih vozil ni bistveno večja od desnih!). Bi ti narisal skico, da bi razumel, pa nimam časa.)
Če je zuares dovolj prostora, pa je tole najino prepucavanje itak brez veze, kajne?
To je še ena zabloda voznikov, ki se umikajo vključojočim, in naredijo stalo na prehitevalnem pasu.

Mam še en zmagoviti komentar :) a si pripravljen? Tkole gre: ... po zakonu bi lahko vozil, če bi se ga vsi držali. Potem mislim, da ne bi bilo težav.
Če drugi ne znajo vozit normalno, še ne pomeni da moraš tudi ti dodajat v ta 'idiot pool'.
Jaz nekako ne opažam takih težav kot jih ti omenjaš.

To je še ena zabloda voznikov, ki se umikajo vključojočim, in naredijo stalo na prehitevalnem pasu.
Vozilu ki se vključuje na AC se _moraš_ umaknit na prvi prehitevalni pas (pri nas je to sicer zlo akademsko, ker drugega prehitevalnem pač nimamo). Pod pogojem da to lahko storiš varno, in predvsem brez oviranja vozil ki te prehitevajo.
To te naučijo v vsaki avtošoli. In če se slučajno znajdeš na izpitni v situaciji da nič od zgoraj napisanega ne storiš (torej se ali ne umakneš ko bi to komot lahko... Ali pa se umakneš ko ne bi smel) je to instafail.
Zabloda je predvsem to da se ti ni treba umikat.
Če drugi ne znajo vozit normalno, še ne pomeni da moraš tudi ti dodajat v ta 'idiot pool'.
Jaz nekako ne opažam takih težav kot jih ti omenjaš.
A veš, mislim da je treba ločit kaj je to "vozit normalno" in kaj je "vozit nevarno".
Ocenjujem, da ludje ki so nestrpni in se jim "mudi" ne znajo ločit, kaj je normalna vožnja in kaj je nevarna vožnja.
Prej sem napisal, da ne bi bilo težav, če bi vsi vozili skladno z zakonom. To je nemogoče, ker smo ljudje. Nikoli ne bo dobro. Vedno bodo prehitri in prepočasni vozniki. Sprememba bo, ko bo dosežena kritična masa avtonomne vožnje. Potem bo promet tekel veliko bolje, hitreje z manj prometnimi nesrečami.
d.i.g.

gruntfürmich ::
nazadnje se mi je dobro zdelo, ko je en počasnež, ki je za sabo vlekel ene 4 vozila kar dosti kilometrov, nagazil srno, točno takrat ko sem ga jaz prehiteval: takrat je srna že prešla moj levi pas in ga je ono zarukano počasnelo nabasal na desnem...
torej karma je opravila svoje!
torej karma je opravila svoje!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
mirator ::
Prej sem napisal, da ne bi bilo težav, če bi vsi vozili skladno z zakonom. To je nemogoče, ker smo ljudje. Nikoli ne bo dobro. Vedno bodo prehitri in prepočasni vozniki.
E, to pa si dobro zapisal.
Zato pa, ko se nameniš na katerokoli prometnico, veljajo pravila:
- na cesti nisi sam,
- na cesti moraš biti pozoren na vse udeležence v prometu,
- na cesti ne bodi divjak, niti cokla...
Dodal pa bi še. Principi na cesti so lahko zelo nevarni. Če ti nek vročekrvnež vozi za ritjo, ti blenda in ti hupa, ti pa se mu iz principa nočeš umakniti, ker pač voziš z dovoljeno hitrostjo ali celo kakšen km/h več, lahko povzročiš nesrečo. Res ne razumem, kaj te stane, če se nekemu divjaku umakneš pa če tudi v prostor, kjer bi za trenutek zmanjšaš varnostno razdaljo voznikom za tabo. Saj se lahko takoj vrneš na prejšnji pas, ko je divjak odvihral.
Po drugi strani pa so seveda nestrpneži, ki ne vedo, kaj se v ospredju dogaja in pritiskajo na voznika pred sabo, ki je že tako ali tako enako frustriran.
Pač cesta je dinamika, dinamika je pa tudi človeška psiha.
Predlagam tistim, ki jih skrbi vožnja po avtocesti, da se naj vozijo po lokalnih cestah. Kakega traktorja in peciklistov verjetno ne bo problema prehitet.In se, seveda. gladko motiš.
Ljudje imajo ogromne probleme s prehitevanjem kolesarjev.
Traktor je skoraj misija nemogoče, vse ostalo pa se ne prehiti več.
Zjutraj je šlo eno pezde po logaški ravnini 50 do 55 km/h, za njim 9 avtov in niti eden ni probal prehiteti tega osebka na skoraj kilometer dolgi ravnini.
Torej sem jaz prehitel vseh 10.
Orias ::
... ker na autobahnu boš v 90% plačal kazen za prekoračeno hitrost, kjer je kakšna omejitev. Pa še izpit ti lahko začasno vzamejo. Pri nas pa ko pride švaba na avtocesto, se jaz peljem 150-160km/h pa ti že na 400 metrov začne blendati z lučmi, da se mu umakneš, na koncu ti že hupa. Zaradi takšnih pa sem si jaz kupil devil eyes led, pol pa sam rdeče ledice zadaj vklopim, pa potem vidiš junaka, ko misli da bremzaš 
. Prav brezobrazni so ti Nemci zadnje čase pri nas. Za njih so kazni na avtocesti zelo nizke. Več kot 1200€ praktično ne more zapraviti, pa še to je velika verjetnost, da ga ne bodo dobili.
Za naše voznike bi pa na vseh odsekih, kjer so dela in zapore in omejitev 60 km/h postavil stacionarne radarje in kasiral. Še tovornjakarji se ne držijo omejitev.
Za naše voznike bi pa na vseh odsekih, kjer so dela in zapore in omejitev 60 km/h postavil stacionarne radarje in kasiral. Še tovornjakarji se ne držijo omejitev.
Pravzaprav se držijo omejitve. V Postojni v zapori vozijo celo krepko pod to brzino. Ker je v drugem delu, torej dodatno zoožanem, celo logična. Hitreje pač ne gre, razen če je prazna cesta.
Problem Postojne je, da imaš zoožano cesto, ki dopušča vožnjo 100 km/h plus, potem pa na to bombo naletiš. Domačini vemo, kaj nas čaka, tujcem se niti sanja ne. Tam bi morale utripati rdeče luči. Da gre za dodatno zoožanje.
Problem Postojne je, da imaš zoožano cesto, ki dopušča vožnjo 100 km/h plus, potem pa na to bombo naletiš. Domačini vemo, kaj nas čaka, tujcem se niti sanja ne. Tam bi morale utripati rdeče luči. Da gre za dodatno zoožanje.
Vozilu ki se vključuje na AC se _moraš_ umaknit na prvi prehitevalni pas (pri nas je to sicer zlo akademsko, ker drugega prehitevalnem pač nimamo). Pod pogojem da to lahko storiš varno, in predvsem brez oviranja vozil ki te prehitevajo.
Ja? Kje pa to piše? Verjetno tam, kjer piše tudi, da moraš na notranji pas v krožiščih, če ne greš ven na prvem izvozu, ane?
Naj ti olajšam iskanje:
To je zraslo na internetih in ob šankih. Zakonsko ni nič od tega obvezno. Je pa kulturno.
To te naučijo v vsaki avtošoli. In če se slučajno znajdeš na izpitni v situaciji da nič od zgoraj napisanega ne storiš (torej se ali ne umakneš ko bi to komot lahko... Ali pa se umakneš ko ne bi smel) je to instafail.
Ne drži! Lahko so "minus točke," če se ne umakneš, pa bi se lahko. Zagotovo pa to ni instafail.
Če se pa umakneš, ko se ne bi smel, je pa res lahko instafail. Odvisno od nevarnosti, ki si jo povzročil.
Zabloda je predvsem to da se ti ni treba umikat.
Nope. Na vključujočem je, da se varno vključi. Tam imaš namreč tudi znak, da si na stranski cesti. In dokler ne prevoziš črtkane črte si na stranski cesti.
Zgodovina sprememb…
mirator ::
Predlagam tistim, ki jih skrbi vožnja po avtocesti, da se naj vozijo po lokalnih cestah. Kakega traktorja in peciklistov verjetno ne bo problema prehitet.In se, seveda. gladko motiš.
Ljudje imajo ogromne probleme s prehitevanjem kolesarjev.
Traktor je skoraj misija nemogoče, vse ostalo pa se ne prehiti več.
Zjutraj je šlo eno pezde po logaški ravnini 50 do 55 km/h, za njim 9 avtov in niti eden ni probal prehiteti tega osebka na skoraj kilometer dolgi ravnini.
Torej sem jaz prehitel vseh 10.
Bravo junačino. Uspelo ti je. Naprej ne bom komentiral.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Omejitev 40 km/h v naseljih? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Na cesti | 28561 (5898) | Trias |
| » | vožnja po AC (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Loža | 54626 (22487) | GupeM |
| » | Razvoj hitrosti na cestah (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Na cesti | 36270 (32967) | Utk |