» »

Dve opažanji iz lokalnih cest zadnjih nekaj mesecev

Dve opažanji iz lokalnih cest zadnjih nekaj mesecev

mtošev ::

Mene ne prepriča, da gre za GrimReaperja. Prikazuje sicer podobno mero frustracij in božjega kompleksa, ampak obenkrat so njegovi zapisi malce preveč agresivni in se ne opirajo izključno na vozila, ki jih vozijo ostali. Prav tako zaznavam večjo mero trollanja kot v njegovih prejšnjih zapisih.
Bi rekel, da ga je možnost pravne grožnje s strani avtopralnice lansko leto malce streznila - zdaj se je še bolj gamblersko vrgel v ure in postanje na slovenski reddit (npr. reddit.com/r/Slovenia/comments/1txuv9x/kaj_vam_je_daleč_najbolj_pomembno_pri_nakupu/ )

feryz ::

Meni je ful zanimivo, ko vidiš eno pezde na cesti, ki žre živce vsem ostalim v prometu. V enih jajcih, v katere ne bi zlezel noben normalen človek.
In potem greš mimo, prehitiš ... in je noter mladec pri tridesetih, težki frajer. Megla, ki verjetno niti ne ve, zakaj živi.

Ampak ima pa sončne špegle na ksihtu. To je obvezna dodatna oprema v avtu. Da je pol folka zaradi tega čoravega, ne vidijo na števec, ne vidijo v špegle, ne vidijo na cesto, niti ni pomembno. Važno je, da so lepi. Čeprav so vse drugo, samo to ne.

musk1 ::

mtošev je izjavil:

Mene ne prepriča, da gre za GrimReaperja. Prikazuje sicer podobno mero frustracij in božjega kompleksa, ampak obenkrat so njegovi zapisi malce preveč agresivni in se ne opirajo izključno na vozila, ki jih vozijo ostali. Prav tako zaznavam večjo mero trollanja kot v njegovih prejšnjih zapisih.

Res je težko imeti božji kompleks, če se voziš na naših cestah. Poglej kaj folk piše (niti ne vem ali je bilo to "Ja da ne gre cez, ane?" sarkazem ali kaj drugega):

Ahim je izjavil:

val46 je izjavil:

Mene od vseh teh vaših prigod najbolj čudi to, zakaj bi nekdo v coni 30 vozil na tempomat? Ne vem, morda sem jaz že tolk "zastarel", ampak tempomata v naseljih nikdar ne uporabljam.

Ja da ne gre cez, ane? Imam v druzini nekoga, ki pravi, da "se ne da peljat 50", ces da avto gre sam od sebe hitreje ali ne vem kaj ... v avtu s tempomatom in avtomatskim menjalnikom 8-O

Fak, moj avto se lahko pelje enakomerno od ene 10 km/h v prvi (recimo v svoji ulici se komot toliko peljem, če se mi gre za varnost pešcev, čeprav ponavadi je 20 v 2. bolje, 10 samo če je treba pazljivo mimo kakega pešca) do 220 km/h v 5. prestavi. Tempomat v coni 30, pa folku se je povsem zmešalo. Jaz zvozim to v 2. prestavi in je to to. Če ne znaš držati plina na eni točki pa tudi ne vem. Sicer imam pa 200 konj pa to ne skače kar iz 30 na 40 čim dodaš malo plina. Ne vem, ali ostali vozite 2000 KM avtomobile, da imate take probleme?
Pa tudi se ne sekiram, če grem 32 ali 35. Prav, kazen je 20EUR s polovičko. Ampak 35 = realno 33, pa minus 5 za toleranco radarja = 28. Ampak tudi to mene sploh ne skrbi, ker vem, da je možnost radarja na vsakem metru naših cest skoraj enaka nič. Res neverjetno koliko se ljudje sekirajo za to. Tudi če vas kdaj kje ustavijo, pač samo tam voziš malo počasneje, ne pa potem kar povsod raje za ziher 30 manj.

Pa zakaj potem ne vozite še po conah 30 raje 10 in naseljih raje 20 in na AC raje 100? Zakaj samo izven naselij minus 30? Zakaj?
Dobro vem zakaj, ker gre tam največ goriva v nič. Priznajte da ste šparovni kot hudič, pa bomo takoj zaključili debato.

Sem pa šele na začetku druge strani. Strolal vas bom še podolgem in počez, da pridem do konca 4. strani s takimi umotvori, ki jih pišete.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: musk1 ()

Eni posti so sicer OK, tole je lepo napisano:

Lonsarg je izjavil:

Trenutno je pa nekdo ki vozi najbolj pravilnih realnih 130 ujetnik med ekstremiste ki gredo 145+ in ekstremiste ki gredo 120-.

To se pa strinjam, najtežje pri nas je voziti 130. Je pa še najboljše razmerje med dinamiko, časom in porabo.
Oz. niti ni težko, če daš tempomat na 130 in tudi prehitevaš pri 130. Saj kje pa piše da moraš med prehitevanjem voziti 150, nikjer. Samo tistega pri maksimalni hitrosti ne smeš ovirati, kar je pri nas ene 137 po števcu.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

musk1 je izjavil:

energetik je izjavil:

Opažanja z (lokalnih) cest je, da se folku iz leta v leto bolj trga.
Včeraj - lokalna cesta, ozka da se komaj 2 srečata, cona 30, dvorišča na vsake 5m, otroci. Peljem po tempomatu ~35km/h. V trenutku se mi na rit prilima pacient. Ker je prehitevanje nemogoče, mora voziti tako za mano cca. 2km. Prideva na glavno cesto z omejitvijo 50, jaz dam tempomat na 60. Pacient še vedno v riti, zaradi nasprotnega prometa ne more prehitet. Ko se cesta sprosti, prehiti z vsaj 80 in gre nato še čez rdečo. Takim bi morali avto dati direktno v prešo pa zakuriti vozniško.
Danes tunel Golovec, omejitev 80. Na voznem kolona s 70km/h. Prehitevam po prehitevalnem s ~90 po GPS. Kombi rine v rit. Vklopim 4 utripalke, pacient začne blendat in trobit. Skratka folku se trga.

Kaj? Tempomat v coni 30 in na 50? Pa kakšne cone 30 imate vi to, dolge 5 km? Jaz tukaj imam cono 30 vsega skupaj 150 m.
Pa kakšen tempomat imaš to? Če ni glasovni, če to sploh obstaja, se ti ne zdi da imaš več dela s tem kot pa da bi pritiskal pedalo za plin?
Da opišem kako meni dela tempomat, pri željeni hitrosti kliknem gumb, potem pa kolešček v minus. Potem gre tudi v plus.
In to vsak normalen človek uporablja samo na AC pri 110 ali 120. 130, good luck na naših cestah, mogoče LJ - Maribor, če ni seveda kakšnih del na cesti.

In tako si spet eden od problemov na cesti, ker ne voziš pravilno. Te igračke bi jaz pometal ven iz vseh avtov, ker jih ljudje itak ne znajo pravilno uporabljati. Za vožnjo rabiš samo 3 ali 2 pedala (avtomatik samo, če se veliko voziš po mestu ali v kolonah, drugače je popolnoma brezveze. Na AC, če se voziš umirjeno, imaš itak samo v 6.), volan, menjalnik, sedež in klimo. Pozimi pride prav ogrevanje sedežev. V dežju in snegu pa še ogrevanje ogledal.
Če rabiš lane assist, sistem za mrtve kote, parkirne asistente in ne vem kaj še vse obstaja sedaj, pomeni da ne znaš voziti. Ker ti sistemi ne bodo nikoli 100%. Samo človek je lahko 100%, če ima seveda vse pošlihtano v glavi. Jaz nisem vzel nič od tega za dodatno opremo, edino lane assist je bil že zraven.

V drugem primeru si šel pa OK.
Ne vem, zakaj ti sploh odgovarjam na tole blebetanje, ampak kaj hudiča tebe briga ali vozim jaz s tempomatom ali manualno? Si samo fouš ali nesposoben nastavit tempomat?
Kaj točno ni bilo pravilno, če sem v coni 30 vozil 35 po števcu, razen tega sem malce kršil CPP? Ja, cone 30 imamo pri nas dolge tudi po kilometer. Z razlogom, kot lahko prebereš.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

feryz je izjavil:

Lejte, fantički, če je dovolj placa, da te nekdo prehiti po desni, potem to pomeni, da je še ogromno več placa, da se umakneš nekomu na desno.
Ker manevra niti pod razno nista primerljiva.

To se pa ne morem strinjati. Za prehiteti imaš dovolj 20 m luknjo. Za voziti na voznem pasu moraš imeti pa spredaj vsaj 50 m in zadaj vsaj 50 m. Tega marsikdo od hitrih voznikov ne zastopi.
Jaz vozim hitro, pa to še dobro zastopim. Četudi si kdaj mislim, daj se že umakni, imam bolj v mislih da potegne malo in se umakne 50 m pred avto na voznem kot pa da se umika v 50 m luknjo med dvema tovornjakoma.
Bolj so mi čudni tisti, ki prehitevajo tako, da se naserjejo 5 m predenj. Jaz se potem takoj začnem spraševati kaj si o tem misli tisti za njim. Ali ga prekolje podolgem in počez ali je celo toliko flegma, da mu je vseeno?

energetik je izjavil:

Kaj točno ni bilo pravilno, če sem v coni 30 vozil 35 po števcu, razen tega sem malce kršil CPP? Ja, cone 30 imamo pri nas dolge tudi po kilometer. Z razlogom, kot lahko prebereš.

Ma jaz zdaj, če imam konfliktno mišljenje s kom, dam samo v Chat. Ker dajmo priznati, ve več od vseh nas. In ja, za daljše razdalje je res primeren. Jaz imam samo 150 m, zato se mi je zdelo čudno.

Kdaj pa je OK:
če je cona 30 dolga, ravna in prazna (npr. industrijska cona)
če imaš zelo “miren” prilagodljiv tempomat (ACC) in ga nastaviš res na 30

Kratek zaključek:
dovoljeno: da
priporočljivo v klasičnih mestnih conah 30: večinoma ne
smiselno: samo v “enakomernih” in predvidljivih odsekih

Zgodovina sprememb…

WizzardOfOZ ::

musk1 je izjavil:

Eni posti so sicer OK, tole je lepo napisano:

Lonsarg je izjavil:

Trenutno je pa nekdo ki vozi najbolj pravilnih realnih 130 ujetnik med ekstremiste ki gredo 145+ in ekstremiste ki gredo 120-.

To se pa strinjam, najtežje pri nas je voziti 130. Je pa še najboljše razmerje med dinamiko, časom in porabo.
Oz. niti ni težko, če daš tempomat na 130 in tudi prehitevaš pri 130. Saj kje pa piše da moraš med prehitevanjem voziti 150, nikjer. Samo tistega pri maksimalni hitrosti ne smeš ovirati, kar je pri nas ene 137 po števcu.

Najboljše razmerje med časom, dinamiko in porabo je 110km/h po avtocesti.
Prehitevanje ovire na avtocesti pa s 150km/h, da se hitro umakneš hitrejšim od sebe.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

110 je dinamika nikakva. Tako vozim ta teden. Seveda precej bolje kot 90, ampak 110 je še vedno samo 105 po GPS in tako samo 15 več od tovornjakov.
Včeraj ko je bil dež, so se vozili bolj 100. Spet sem pri vprašanju zakaj? Ker ni bila zabita cesta, ampak sem bil samo jaz na voznem, prehitevalni pa 1 km prost, pa ni noben potegnil.
To pa ne more biti drugega kot neka bojazen pred dežjem, čeprav bi moral vsak vedeti, da po ravnem komot potegneš tudi do 160, pa ne bo nič. Ali pa spet poraba. Ampak v suhem pa ta ni problem in se gre lahko 140+. No, saj res, da je v dežju več kotalnega upora. Ampak kolikor poznam ljudi, ne verjamem da se med vožnjo v dežju sprašujejo o kotalnem uporu.

Sprobati nameravam pa še porabo in čas pri:
70/120
70/130
70/110 + prehitevanja do 140 poln plin v 5.
70/120 + prehitevanja do 140, poln plin v 5.
izven naselij prehitevanje vseh, na AC bom pa izbral eno od zgornjih 4 variant, tista ki bo najbolj optimalna glede na porabo in čas vožnje

In tako bom na koncu dobil najbolj optimalno vožnjo zame. Ker prej sem samo gas, gas, gas. Potem pa poraba 10-12 l. 9,9 l pa povprečna do sedaj. Tako tudi ne moreš voziti. Mislim da na ene 8,5-9,0 l se da komot priti z 1.6T, če voziš malo po pameti. Recimo prehiteti enega, da si spet v koloni za ostalimi tremi je že brezveze.

Zakaj samo 70? Ker 80 in 90 se na naših cestah sploh ne da voziti. Ali 70 ali pa če med prehitevanji dosegaš 120-140, to sta ti edinidve opciji.

Zgodovina sprememb…

Pithlit je izjavil:

Vozilu ki se vključuje na AC se _moraš_ umaknit na prvi prehitevalni pas (pri nas je to sicer zlo akademsko, ker drugega prehitevalnem pač nimamo). Pod pogojem da to lahko storiš varno, in predvsem brez oviranja vozil ki te prehitevajo.

To te naučijo v vsaki avtošoli. In če se slučajno znajdeš na izpitni v situaciji da nič od zgoraj napisanega ne storiš (torej se ali ne umakneš ko bi to komot lahko... Ali pa se umakneš ko ne bi smel) je to instafail.

Zabloda je predvsem to da se ti ni treba umikat.

Kar vsem se pa res ni treba umikati. Tovornjakom, avtobusom in avtomobilistom z nastavljenim tempomatom na 100 ali 110 se sigurno ni treba umikati levo, ampak se mora tisti, ki se vključuje, pravilno vključiti, ali pred ali za vozilo, tako da ga ne izsiljuje ali da mu ne vzame varnostne razdalje.
Tudi kar opažam, se vozniki pri nas nekako še znajo vključiti, če promet poteka do 110. Jaz, ki sem bolje usposobljen voznik, bi se znal vključiti v promet pri 160. Ampak zdaj smo spet pri božjih kompleksih, čeprav je samo dejstvo. Je res že kdo videl koga, ki bi se znal vključiti, ko greš po voznem 140? Ne? Potem pa nehajte že s temi božjimi kompleksi, ker je preprosto dejstvo, da so ostali vozniki manj sposobni kot jaz.

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Zjutraj je šlo eno pezde po logaški ravnini 50 do 55 km/h, za njim 9 avtov in niti eden ni probal prehiteti tega osebka na skoraj kilometer dolgi ravnini.
Torej sem jaz prehitel vseh 10.

Hvala za en challenge. Bom probal še jaz en dan voziti 50. 60 sem že probal in me je prehitel samo eden v 2 tednih, pa še tisti je takoj za tem zavil desno.

Jaz sem enkrat, ko sem šel ob točno 14h iz šihta in se je iz konca naselja naredil vlakec vozil pri 60 km/h, prehitel 20+ vozil naenkrat s samo 105 konji. Ne vem kolikšno hitrost sem dosegel, verjetno 3. do konca - 140. Če se gremo zdaj že kdo od naju ima večji božji kompleks.
Drugače sem vedno mislil, da sem jaz prvi v SLO. Pa vedno bolj ko berem tvoje poste, bolj dvomim o tem. Prav, si pa deliva prvo mesto.

Na koncu si pa še največ odvisen od gostote nasprotnega prometa, šele nato je pogum in znanje, ampak zraven tega je kar v isti točki tudi moč avta. Ker če imaš 50 konj, ti ne pomaga nobeno znanje.

Marsikdo se bo sedaj vprašal kakšno znanje to rabiš, rabiš imeti doktorat iz prehitevanja? Kot je že rekel feryz, kar poglejte ostale, pa boste videli. Niti kolesarjev polovica voznikov ne zna pravilno prehiteti, niti sredinske črte se ne dotaknejo s kolesi. Zadnjič sta me še 2 motorista prehitela tako, kar je velika sramota in se jaz sploh ne bi oklical za motorista, če bi tako vozil. Za prehiteti traktor se pa namučijo kot bi imeli avto s 30 konji.
Sem šel dejansko enkrat s sodelavcem domov, ki je bil tudi eden teh voznikov. Sploh ni imel 30 KM avto, ampak Clio 3 1.2 TCe 100. Fak, model se je na smrt bal, da bi prekoračil 3000 rpm med prehitevanjem traktorja. Prvič je moral zato opustiti prehitevanje. Drugič je dal pa takoj v 3., če ni že začel prehitevati iz 3., pa je bil klanec gor.
Eto dokaz, da ne gre za nobene božje komplekse. Ljudje so dejansko tako nesposobni. Tako da si avtomatsko nad njimi, se sploh ne rabiš imeti za boga.

Zgodovina sprememb…

ššš je izjavil:

KP tablce, ce niz iz tm, spadajo v kategorijo fake izpuha, obesenga CDja na špeglu, spojlerja iz aliexpress in apple nalepke na odbijacu. Men je prva misel, ko vidm tako tablco, da ma clovek neko mentalno bolezen. Travme. Al pa pač samo izredno nizek IQ.

No, saj eden je pa le komentiral dobro to glede KP tablice.
To so pomoje bolj čefurji ali pa naši čefurji, kar je zadnjih 10 let postalo tudi popularno. Ampak napram 10-20 let nazaj, ko so imeli stare modele BMW-jev za 1-3 starejše od aktualnega, opažam da zadnja leta vozijo samo še aktualne ali za največ 1 nazaj, torej G in F. Dobro jim gre. Sicer je pa najstarejši F zdaj star tudi že 15 let.

Eden bolj spodaj (3. stran) je potem komentiral, da je pač iz Kopra. To vidiš na daleč pod katero rubriko spada. Recimo moj sosed je dejansko na Gorenjskem iz Kopra, ampak vozi Passata, žena pa enako s KP tablico Volvota, ampak ga je šla več kot očitno kupit tja, ne pa da ga je kupila na Gorenjskem, pa dala gor KP tablico. To niso avti s KP tablico s sončkom o katerih je govora.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

musk1 je izjavil:

Včeraj ko je bil dež, so se vozili bolj 100. Spet sem pri vprašanju zakaj? Ker ni bila zabita cesta, ampak sem bil samo jaz na voznem, prehitevalni pa 1 km prost, pa ni noben potegnil.
To pa ne more biti drugega kot neka bojazen pred dežjem, čeprav bi moral vsak vedeti, da po ravnem komot potegneš tudi do 160, pa ne bo nič. Ali pa spet poraba. Ampak v suhem pa ta ni problem in se gre lahko 140+. No, saj res, da je v dežju več kotalnega upora. Ampak kolikor poznam ljudi, ne verjamem da se med vožnjo v dežju sprašujejo o kotalnem uporu.

torej je za počasno vožnjo v dežju kriva izključno poraba. kaplje ki udarjajo v avto imajo več upora kot molekule zraka...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Ahim ::

musk1 je izjavil:

mtošev je izjavil:

Res je težko imeti božji kompleks, če se voziš na naših cestah. Poglej kaj folk piše (niti ne vem ali je bilo to "Ja da ne gre cez, ane?" sarkazem ali kaj drugega):

Ahim je izjavil:

val46 je izjavil:

Mene od vseh teh vaših prigod najbolj čudi to, zakaj bi nekdo v coni 30 vozil na tempomat? Ne vem, morda sem jaz že tolk "zastarel", ampak tempomata v naseljih nikdar ne uporabljam.

Ja da ne gre cez, ane? Imam v druzini nekoga, ki pravi, da "se ne da peljat 50", ces da avto gre sam od sebe hitreje ali ne vem kaj ... v avtu s tempomatom in avtomatskim menjalnikom 8-O

Fak, moj avto se lahko pelje enakomerno od ene 10 km/h v prvi (recimo v svoji ulici se komot toliko peljem, če se mi gre za varnost pešcev, čeprav ponavadi je 20 v 2. bolje, 10 samo če je treba pazljivo mimo kakega pešca) do 220 km/h v 5. prestavi. Tempomat v coni 30, pa folku se je povsem zmešalo. Jaz zvozim to v 2. prestavi in je to to. Če ne znaš držati plina na eni točki pa tudi ne vem. Sicer imam pa 200 konj pa to ne skače kar iz 30 na 40 čim dodaš malo plina. Ne vem, ali ostali vozite 2000 KM avtomobile, da imate take probleme?
Pa tudi se ne sekiram, če grem 32 ali 35. Prav, kazen je 20EUR s polovičko. Ampak 35 = realno 33, pa minus 5 za toleranco radarja = 28. Ampak tudi to mene sploh ne skrbi, ker vem, da je možnost radarja na vsakem metru naših cest skoraj enaka nič. Res neverjetno koliko se ljudje sekirajo za to. Tudi če vas kdaj kje ustavijo, pač samo tam voziš malo počasneje, ne pa potem kar povsod raje za ziher 30 manj.

Pa zakaj potem ne vozite še po conah 30 raje 10 in naseljih raje 20 in na AC raje 100? Zakaj samo izven naselij minus 30? Zakaj?
Dobro vem zakaj, ker gre tam največ goriva v nič. Priznajte da ste šparovni kot hudič, pa bomo takoj zaključili debato.

Sem pa šele na začetku druge strani. Strolal vas bom še podolgem in počez, da pridem do konca 4. strani s takimi umotvori, ki jih pišete.

GR, pojej svoje tablete. Tisti tvoj sekret od Astre gre zato 30, ker je pac sekret. Seveda si ne mores predstavljati zakaj bi nekdo vozil s tempomatom, ker se nikoli nisi peljal normalnega avta s solidnim avtomatskim menjalnikom.

Pithlit ::

musk1 je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Vozilu ki se vključuje na AC se _moraš_ umaknit na prvi prehitevalni pas (pri nas je to sicer zlo akademsko, ker drugega prehitevalnem pač nimamo). Pod pogojem da to lahko storiš varno, in predvsem brez oviranja vozil ki te prehitevajo.

To te naučijo v vsaki avtošoli. In če se slučajno znajdeš na izpitni v situaciji da nič od zgoraj napisanega ne storiš (torej se ali ne umakneš ko bi to komot lahko... Ali pa se umakneš ko ne bi smel) je to instafail.

Zabloda je predvsem to da se ti ni treba umikat.

Kar vsem se pa res ni treba umikati. Tovornjakom, avtobusom in avtomobilistom z nastavljenim tempomatom na 100 ali 110 se sigurno ni treba umikati levo, ampak se mora tisti, ki se vključuje, pravilno vključiti, ali pred ali za vozilo, tako da ga ne izsiljuje ali da mu ne vzame varnostne razdalje.
Tudi kar opažam, se vozniki pri nas nekako še znajo vključiti, če promet poteka do 110. Jaz, ki sem bolje usposobljen voznik, bi se znal vključiti v promet pri 160. Ampak zdaj smo spet pri božjih kompleksih, čeprav je samo dejstvo. Je res že kdo videl koga, ki bi se znal vključiti, ko greš po voznem 140? Ne? Potem pa nehajte že s temi božjimi kompleksi, ker je preprosto dejstvo, da so ostali vozniki manj sposobni kot jaz.

Tvojih nasvetov pa res ni treba nikomur upoštevat no. Mal manj bluzi srček. Al pričakuješ da to bo res kdo nasedel? Mislim, 200 konjev pa 220 v 5. :)) Chill, mišek. Chill.
Life is as complicated as we make it...

delavec44 ::

Še najlepše je bilo, ko je izpit izgubil in se moral pol leta voziti z avtobusom.

Pustimo zdaj kaj jaz vozim. Zavedam se, da je v 2026 1.6T 200 navaden kurjač.
Recimo prejšnji teden sem probal 60/110 in poraba 6,87 l. Ta teden 70/110 in poraba 7,16 l. Za kaj točno celih 0,3 l več, za nekaj malega več pospeševanja? Ker obrati so bili enaki, 60 5. ima 1700 rpm, 70 6. ima 1700 rpm.
Ker pri enakomerni hitrosti se ne pozna. Sem šel 90 in 110 na AC, pa je bila razlika samo 0,05 l na 100 km.

In vem, da bo treba v roku naslednjih dveh let na EV. Recimo moj kuri 10 l, ekvivalentna poraba elektrike pri EV, če jo pretvoriš v bencin, je okoli 2 l. In zdaj, ko je šel bencin na 1,6-1,7EUR, dam že celo plačo samo za gorivo. Pa se skoraj nič ne vozim, ene 6.500 km.
Pa glede na to kako počasi vsi vozijo, resno ne vem zakaj bi še rabil 200-245 KM (kar je več od tega itak presega ves moj budget za 2-4x) in ne bi bil en BYD Dolphin Surf 156 KM z nekje 8,4 s do 100 povsem dovolj hiter, da lahko sem pa tja koga prehitiš. Ker z 200 KM greš potem prehitevati res vsakega, kar nekako nima smisla.
To je top avto, lahek, poceni, hiter. Bi si človek že mislil da po 2017 in moji Astri 1.6T 200 za 20.000EUR, ne bo nič pametnega v tej ekonomiji. Ampak subvencija 7.800EUR do 25.000EUR je povsem spremenila računico.

Ampak če se vseeno vrnem nazaj na 1.6T 200. Ta motor nima nobenih problemov med vožnjo. Danes ne vem kaj je bilo, ampak to je bil zelo redek primer, da se mu je zataknilo, drugače gre lepo od 1000 pa vse do 6000 rpm. Sigurno je bila pa vmes klima. Ampak na splošno se pri temu motorju ne pozna klima. Vsekakor ni tako, da moraš pred vsakim speljevanjem ugasniti klimo. Ampak očitno se pa naredi na 1 od ene 1000 primerov, da ga le ta preveč zaduši.
In sicer sem ustavljen pred krožnim, ker se je vsulo iz leve ene 8 vozil. Potem ko se pokaže luknja, probam speljati bolj dinamično, pa sem dodal dovolj obratov, ene 2500 kot ponavadi, pa me avto pusti na cedilu. Saj speljal je noter, vsaj to, ampak 2x počasneje kot sem želel. Ravno tako je speljal kot, ko sem imel 1.4T 135 avtomatika, tisti se ni premaknil nikamor iz mesta, ker pri tistem nisi mogel prej nabiti obratov. Tukaj zgoraj mi pa eden nekaj od avtomatika.
Ampak res, to se ne naredi niti 1x na 10.000 km. Tako da ostajam pri tem, da je to dober motor za voziti, samo preveč pije. Res lepo se pelje od 5 pa vse do 220 km/h. Mogoče imaš nad 160 občutek, da se moraš malo pomatrati. Ampak to je normalno, drugače ne vem zakaj bi sploh delali BMW 3.0 vrstne šestvaljnike. Za naše kratke AC kjer obenem tudi vedno nekaj delajo, sigurno ne, ampak za nemške autobahne.

Meni še vedno ni jasno to, in ne mislim odnehati.

Voziš po ravninah izven naselij, voziš se lahko kvečjem 70. Tudi če ti eden spredaj malo uide, 75, 80, če nadaljuješ pri 70, ga boš vedno ujel.

OK, očitno se nobenemu nikamor ne mudi, prav, nimam nič proti temu.

Ampak potem greš pa na AC, pa voziš 110, in gledaš kako nekateri prehitevajo, gas do daske in do 140-150.
Več itak noben ne gre, ker sva že s feryzom ugotovila, da se iz nekega razloga bojijo kazni kot hudič križa. Čeprav je dal lepo primer, ko je vozil mislim da 148, pa provida za njim ni mogla narediti nič.
Saj ne vem kako nekateri mislite da bo. Feryz sicer pravi, da je to 146. Ne vem, moj avto ima odstopanje -5%. Samo -1,5% nekako dvomim, ampak recimo da je res. 146-9 = 137 km/h.

Jaz nimam toliko izkušenj za meritve hitrosti na AC. Vem pa da ne smeš:
1. 190 po števcu kjer je bela tabla za meritve hitrosti, 172 km/h me je pomeril. Na Reddit je eden napisal, da pošiljajo kazni samo nad 170 km/h. Kar povsem možno, da je res, ker 150-170 po števcu sem šel praktično vsakodnevno.
2. 170-175 po števcu mimo nadvozov
3. zdaj ko berem to temo, vem tudi da se moraš paziti črnih avtov tipa BMW ali Audi
Povsod drugje greš lahko neomejeno. Čez te bele table jaz upam do ene 160, tudi potem ko sem že dobil kazen za 125EUR s polovičko, pa od takrat (zdaj bo 10 mesecev) nisem dobil še nič.

Pa zdaj sem spet zašel. Mene zanima samo kje je fora, da AC lahko gas do daske, izven naselij gre pa samo najbolj narahel gas. Dela pedalo za plin samo na AC?
Ma saj kdo celo dejansko prehiti. Ampak to se zgodi 1x na mesec. Recimo zadnjič en dizel Audi. Pa kolikor je spustil ven saj iz izpuha, to naredi tudi samo 1x na mesec, tako da ta ne šteje.
Pa normalno, da bo poraba še višja, če ga poleg AC žgeš še izven naselij. Ampak ali je kdo pomislil, da bi iz vožnje dobil več užitka, če bi ga žgal samo izven naselij, na AC pa vozil umirjeno. Recimo če bi šel 120, prehiteval pa ful gas do 140, bi prišparal že zelo veliko. Pa pri 120 ti tudi ni treba toliko prehitevat kot pa če vedno voziš 140.

Pithlit pa kakor se bere v tej temi, je včeraj naredila izpit. Vedno od enih inštruktorjev in ne vem kaj. Ne vem kako je to možno, če je tukaj od 2002. Prej peš ali kako?

Zgodovina sprememb…

Sej ti noben ne brani da greš še enkrat izpit delat. Glede na prebrano ti sploh ne bi škodovalo.

Moram pa omeniti danes enega Hrvata. Ne vem kaj je bilo z njim narobe, ampak vozil je katastrofalno.
Najprej se mi je na AC približal na ene 10 m, čeprav ni bilo enega za njim na prehitevalnem. Jaz zavijem desno na odstavni pas. Nadaljujem v upanju, da me bo prehitel po voznem, čeprav na prehitevalnem ni bilo nobenega. Vidim da ne bo nič, zapeljem nazaj levo enako 10 m pred njega. Mogoče ga je moj manever povsem začudil in ni vedel kaj se dogaja. Potem me je le prehitel. Ampak nekam čudno, kot bi zadaj prihajalo 10 vozil pri 200 km/h. Fak, saj na AC si lahko normalno vzameš čas za prehiteti, kaj je pa treba tako na ozko tako bočno kot potem naprej takoj zavijati desno. Faking glupež hrvaški.

Ampak potem malo naprej pa naredi še en čuden manever. Kar nekaj je začel zavijati levo, ampak ni povsem zavil, ker tudi ni bilo prostora zaradi vozil na prehitevalnem. Sploh se ne spomnim več točno, ampak to je bil pa najbolj glup manever (poleg mojega zgoraj opisanega, ampak jaz sem se ga samo hotel znebiti iz zadka) kar sem jih kdaj videl.

Ravno zato nerad vozim počasi in šparam, ker se potem ne morem losati takih kretenov. Pa veliko več takih tudi srečuješ pri počasni vožnji, ker hitro itak ne znajo iti. Res, kam boš pa šel, levo ne moreš pri 110, samo desno na odstavnega ali pa da greš normalno naprej, ti ostaneta opciji, če dobiš na zadek enega kretena.
Sicer je pa to itak znano dejstvo, da imaš na AC še najmanj problemov, če voziš vedno po prehitevalnem pasu. Pri 150 lahko voziš celo pot tako. Tudi če kdo pride pri 160, FU. Če lahko počakajo, ko eden prehiteva 110-120, bodo lahko vozili celo pot tudi pri 150.

Zgodovina sprememb…

I rest my case.

Ja, tukaj se pa strinjam s tabo. Tole danes je bilo še meni čudno. Ampak jaz sem se navadil umikati desno na odstavni pas že prej (zadnje 3 tedne, ko se vozim 110, prej ne), ker jih veliko prehiteva z majhno bočno razdaljo. Jaz grem vedno povsem do leve črte, ostali raje z desnimi gumami po sredinski črti.
Recimo, če prehitevam in dobim enega vmes na zadek. Vklopim desni smernik takoj ko prečkam vozilo na desni ali že ob njem. Ampak ne zavijem takoj pred njega desno kot ostali. Ampak:
1. Se pomaknem povsem levo, lahko celo po beli črti z levimi gumami. Tako dam vedeti temu zadaj, da se nameravam umakniti desno, ampak ne povsem takoj.
2. Ko v desnem ogledalu vidim, da je tisti na voznem 50-70 m za mano, začnem zavijati desno.
Tako je pomoje najbolje, ker jaz dajem vedno prednost tistemu na voznem in ne živčnemu BMW-ju za mano. Ker tisti na voznem hoče voziti v miru in zakaj bi ga jaz vznemirjal. BMW-jaš je pa že tako ves razkurjen.

Tako da ta odločitev ni padla kar iz prve, ampak sem se že prej parkrat tako umaknil, res pa da samo z desnimi gumami.

Zgodovina sprememb…

ššš ::

Plot twist je, da so omejitve hitrosti postavlene zarad ekologije, porabe goriva, zmanjševanja hrupa, zmanjševanja obrabe cest, harmonizacije in pretočnosti prometa ter zmanjševanja zastojev.

Briga one zgorej za varnost.

Tisti Hrvat sem potem že pokapiral, da je bil preprosto pijan ali na drogah. ker da bi kdo na povsem prazni cesti se ti približal na 10 m brez pametnega razloga, pa ne vem če sem že videl. Dobro, na zagužvani cesti kakšen bedak, ki se ni mogel pravočasno razvrstiti levo, pa misli da bo kaj bolje, če bo 10 m v tvoji riti kot pa 30 m.
Saj takim se tudi najlažje izogneš, če si bolj na prehitevalnem kot pa na voznem pasu, za kar moraš pa povišati hitrost iz 110 na vsaj 140.
Prehitevalni je praktično easy mode. To lahko sam izbiraš bočno razdaljo do tistega na desni. Lahko greš pol metra od leve črte, lahko 10 cm od leve črte. Recimo drugi primer izbereš, če vidiš, da kak tovornjak vijuga proti sredinski črti, to se tudi večkrat naredi.

Zdaj ko sem vstal, sem se takoj vprašal, zakaj pa ne kupite dizlov, če morate toliko šparati izven naselij, da se moramo vsak dan voziti 70. Za turbobencinarja sem dal svoj primer, celih 3 dl več samo, da povišaš hitrost iz 60 na 70. To zastopim, da nekaterim ne gre skozi ozek proračun.
Ampak kupiš preprosto enega 5 let starega dizla 2.0 150, to imaš več kot hiter avto, pa pije samo 7 l, če ga žgeš po regionalkah 120 km/h.
Ali pa EV. Kaj se toliko bojite teh EV? Zdaj imajo tudi že tak doseg, da komot voziš 100 km/h po regionalkah.

Najbolj hecni so mi pa ti z 1.4/1.5/1.6 turbobencinarji, ki ga tako cijazijo vsak dan po cestah izven naselja (dobro, vem da je vsaj 80% teh z 1.0-1.2 NA ali turbo bencinarji, vmes še kakšen 1.6 NA). Potem ti gredo pa na internet, pa začnejo govoriti, da jim avto pije 6 l. Jaz na 6 l pridem samo, če grem voziti 60 tako izven naselij kot na AC. Niti ne vem ali v 5. 1700 ali 6. 1400 rpm. Niti ne vem zakaj bi to probaval, ker preden bo bencin na 5 EUR, bom že 3x na EV.

Zgodovina sprememb…

Miki N ::

Očitno je res kriza v Dubaju. :|

Še vedno nadaljujem z vožnjo 70 izven naselij.

Pazite to:
1.0-1.2 NA bencinar - poraba 7 l, če si vedno na 6000 rpm, hitrosti dosegaš z 1.0 120 km/h, z 1.2 celo 140 km/h, če voziš samo malo pametneje, ti 6,5 l ne uide.
Zdaj pa kontra najbolj v oči bodeč primer, ki sem ga videl na cesti zadnje tedne - povsem nov X3 za 50.000EUR, recimo da je bil 20i 1.5T 156 (glede na cijazenje) in se gre za mano cijaziti 55 (sem šel 60 in je ostal zadaj iz krožnega). Pa to je avto težek 1625 kg, tako da je imel sigurno porabo 6,5 l tudi pri taki vožnji.

Se pravi lahko samo z bolj pametno izbiro avta dosegaš 2x višje hitrosti. Ampak folk je na splošno glup, zato se raje vozi v komfortnem SUV 55 km/h kot pa v malem avtočku 110 km/h.
Jaz vem da bi tako za daily kot za vikend vožnjo raje vozil 110 v manj komfortnem avtu. Na koncu imaš pa še vedno obložen sedež, saj ni da imajo majhni avti noter leseno klopco.

Pravilo: nikoli ne kupi avta na max svojih finančnih sposobnosti. Ta za X1 je 100% naredil to. Samo da bi kupil avto za 40.000EUR, recimo 1 leto rabljen tak avto, ali pa za 2 razreda slabši motor 16i 122, bi se lahko komot vozil 100 km/h izven naselij, ker bi mu ostalo 10.000EUR za gorivo. To je pa za ene 5 let, že če ne bi imel rednega dohodka.

To sem zdaj obdelal šele ta kaliber voznikov. Ampak takih ni veliko, ene 5%. Razlogov zakaj se kdo vozi počasi je lahko še vsaj 10. Tako da zaenkrat ne kaže, da bo promet sploh kdaj potekal hitreje. Že leta 1960 so se s hrošči vozili 80 km/h po regionalkah (nisem živel takrat, samo predvidevam, glede na to da je imel VW 1200 34 PS max hitrost 116 km/h in 33 sekund do 100. Recimo 33 sekund še danes ni počasi, sem prav meril 700 m ravnino, folk rabi 32-46 sekund in pridejo do največ 85, se pravi bi bil to še danes najhitrejši avto, če bi ga vozil gas do daske).
Tudi če čez 50 let začnemo delati najslabše avte s 1000 KM in 500 kWh baterijo in bi bila elektrika 10 centov na kWh, folk bi še vedno našel razlog za počasno vožnjo. Ker če pa kaj so ljudje, so pa iznajdljivi in vseh sort.

Zgodovina sprememb…

karafeka ::

Kaj pa če se je samo po telefonu pogovarju, pa je zato malo počas vozil? Ali pa je iskal kako hišo, ker ni vedel kam mora it?
Saj potem sam napišeš, da je lahko še 10 drugih razlogov. A mora bit edin razlog gorivo?

Gorivo je sigurno prvi razlog. Seveda, to se pa sam strinjam, da sem zelo dobro ugotovil, da je lahko še vsaj 10 drugih razlogov. In na koncu zaradi tega pridemo na samo 70, ko se vsi pomešajo med sabo.
Na AC se to ne naredi, ker sta 2 pasova ter ju ljudje še kolikortoliko znajo pravilno uporabljati.
Saj se vidi iz konteksta, recimo mi zavija Nemec dol iz AC in po glavni cesti začne voziti 45. To je jasno, da pač ni siguren kje točno se vozi in ne ve kam bi šel. Valda ne boš za takega v črnem Audiju rekel, da špara na gorivu.

Samovozeče avte sem pa povsem pozabil. To bo to kar bo spremenilo situacijo čez 50 let. Če jih bomo seveda nastavili na 90 in ne na 70. Če bo voznik lahko sam nastavljal hitrost kot sedaj tempomat, smo spet tam kjer smo bili že leta 1960 - 70 km/h. To bo pa pomenilo več kot 100 let brez napredka.

Samo za Pithlit:
Si bom čez vikend vzel čas, da preberem to brošuro:
https://www.cpk.si/mma/Bro%C5%A1ura%20-...

Nekaj sem na hitro preletel in našel o blendanju in hupanju. Lahko rečem, da sem sredi marca 2026 to končno opustil. Celih 18 let je trajalo. Pred tem sem pomoje najbolj v celi SLO znucal hupo na vseh avtih, ki sem jih imel. Ampak lahko rečem, da je predimenzionirana, ne moreš je uničiti s preveč hupanja.
Dobro, itak pohupaš takrat ko je treba. Danes je eden na križišču (jaz sem bil peš in opazoval), kakor sem videl je tista nasproti za zavijanje levo lezla malo naprej v levo. Kaj pa drugega lahko narediš v takem primeru kot pohupaš. Lahko še zmanjšaš hitrost za ene 10 km/h, v sili pa za tak primer sigurno ne boš zaviral.

Zgodovina sprememb…

roscha1 ::

Sami doktorji znanosti tukajle.

1. KP tablica. Na enem od "avtov" jo imam. V Bistvu moped avto za mulca. 5 konjev. Tam nekje. Zakaj nimam KR? Ker jo pač ni bilo ko sem registriral. LJ ali KP.
LJ na Gorenjskem ni ravno 1. izbira :) Če bi imeli SG bi vzel to.
2. 70 / 90 bla bla. Načeloma si isti kurac hiter, Slovenija je tako majhna, da se zaradi klobukarjev in mulcev pri 20+, ki pač ne znajo vozit ne sekiram več.
Več kot par km mi itak ne žrejo živcev. Ali prehitim, ali nekdo nekam zavije. Jaz ali polžek.
3. Koga klinac briga koliko koreta kuri. Med 5 in 8 je vse ista figa. Raje preračunajte izgubo vrednosti vaše drvarnice, plus koliko € zmečeš za registracijo in zavarovanje + servise.
Gorivo je skoraj najmanjši strošek.
4. Vozim vse od one karjole s 5 konji, službenega z ene 110? konji in svojega z slabih 200. Vse se da. Največji "problem" je še tista Aixam drvarnica, ki pač več kot 50 NE GRE.
Jebi ga, vozen z izpitom za mopede zakonsko je pač tako.... Poizkušam se izogibat vseh cest kjer je omejitev več kot 50. Čeprav se zakonsko lahko peljem povsod (razen AC/HC).
Pač ne maram delat ljudi živčne, itak pa so vožnje v okolici. Trgovina pa te finte.
5. AC: Dokler se med sezono ne pojavijo posrani Nemci še nekako gre. No ta golazen švabska se ne spoka s prehitevalnega sploh. Samo levi pas pelje do Zadra. Bedaki.
Del ki se jih gredo trenutno na AC pa ne bom komentiral, ker je vse skupaj umobolnica.

ššš ::

1. Veshda. Samo KP so mel in ti si jo bil prisilen vzet. Kranjska občina se je zgleda tut kle prlagodila Shiptariji. Pač majo na zalogi, ker gre v promet.
2. Zdi se, kot da si kot 20letni mulc potegnu neke zaklucke. In jih vlečeš naprej tut zdej ko si klobukar.
3. Gorivo ni skorej najmanjši strošek. Četud tankaš samo za 100e na mesec, kar pomen da maš avto bl kt ne sam za k maš, imaš strošek 1200e na leto. Razlika med 5 in 8 L/100km je 40% in cca 500e na leto. Če se mal fjakaš je to jurja. Če maš tri avte je to 3 jurje.
4. Zakaj maš Axiam drvarnico? A ni bil to učas avto za alkoholike?
5. Švabi so golazen, ker ti delajo gužvo na AC s svojimi 500hp Audiji. Razumem. Axiom niti zadihat ne more na polno. Res bo treba en Grobnik užgat.

roscha1 ::

@ššš

Aixam je kupljen za mulca. Beri zgoraj.
500€ / leto groza. Drvarnica ti iz 50k€ v enem letu pade na 40k. To ni strošek.

Ostalo sploh ne mislim komentirat, ker vidim da si navaden troll.

nejc_nejc ::

Mene zanima samo kje je fora, da AC lahko gas do daske, izven naselij gre pa samo najbolj narahel gas. Dela pedalo za plin samo na AC?

Kako lahko to sprašuješ?

Aja
176 kmh je za polovičko_40EUR, če že o kaznih pišeš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

Ah, ko ravno o kaznih. Kako hitro dobiš položnico za fiksni radar?
Sem se zadnjič vozil po enih lokalnih cestah, privč po enih 5 letih. Vsaka vas ima sedaj te preklete radarje. Pa to je postalo nenormalno.

Odvisno od občinskega redarstva. Vsaka občina dela po svoje.

Par dni. Max 5 po mojih izkušnjah.

Drugace, ga ni bilo v škatli.

WizzardOfOZ ::

karafeka je izjavil:

Ah, ko ravno o kaznih. Kako hitro dobiš položnico za fiksni radar?
Sem se zadnjič vozil po enih lokalnih cestah, privč po enih 5 letih. Vsaka vas ima sedaj te preklete radarje. Pa to je postalo nenormalno.

Zato je res uporabna stvar radarski tempomat. Pri tabli za naselje ga nastaviš na omejitev in se lepo pelješ mimo radarjev po omejitvi, če je pa kdo počasnejši, se pa na varnostni razdalji pelješ z njegovo hitrostjo.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Mam listo radarjev (speedcam) v iGo navagiciji, samo jih tako hitro postavljajo, da je bil že zastarel. Tempomat je pa že skoraj scifi za moj avto.

feryz ::

karafeka je izjavil:

Vsaka vas ima sedaj te preklete radarje. Pa to je postalo nenormalno.
Ja na Gorenjskem.
Pri nas na Notranjskem ga boš zaman iskal. Jih nimamo in jih tudi ne pogrešamo.

nejc_nejc je izjavil:

Mene zanima samo kje je fora, da AC lahko gas do daske, izven naselij gre pa samo najbolj narahel gas. Dela pedalo za plin samo na AC?

Kako lahko to sprašuješ?

To si mislil, da bom jaz zastopil kaj si s tem mislil? Isto bi bilo, če bi napisal samo "bla bla".

Saj danes, ko sem šel samo na ležerno nedeljsko vožnjo, tudi pogledam na števec in je bilo samo 75-78. Tako počasi se gre voziti samo nekdo, ki se mu nikamor ne mudi in sploh nima neke točke B kamor bi rad prišel ob določeni uri.
Tako da bi jaz iz tega zdaj že kar naredil zaključek, da se 90% voznikom pri nas tudi med tednom nikamor ne mudi. Zjutraj ob 6:30 vidiš sem pa tja tudi 110 na prehitevalnem pasu in ga gledaš iz desne kako ležerno vozi.

Vem da pred fabriko, so prvi že 13:20 tam za popoldansko izmeno ob 14h, zjutraj pa enako že ob 5:20. Očitno nekaterim čas ne pomeni prav nič in lahko vržejo 30 min stran kar tako.
Pa očitno vsi povsod štartajo pol ure prej, zato si lahko privoščijo voziti 70/110. Jaz sem večkrat 15 minut prepozno na cilju kot pa 15 minut prej. Tako da meni ne bi pomagalo niti 140 po regionalki in 200 po AC, ker je nemogoče nadoknaditi, če si pa že začel pozneje kot bi moral biti na cilju.
Drugače se znam odpraviti na pot pravočasno, če se res potrudim. Ampak na splošno bom pa očitno vedno zamudnik.

Jaz vozim po Gorenjski z neomejeno hitrostjo in nisem srečal še nobenega radarja. Tako da ne vem točno kje naj bi bili, da imate take probleme s tem.

roscha1 je izjavil:

5. AC: Dokler se med sezono ne pojavijo posrani Nemci še nekako gre. No ta golazen švabska se ne spoka s prehitevalnega sploh. Samo levi pas pelje do Zadra. Bedaki.
Del ki se jih gredo trenutno na AC pa ne bom komentiral, ker je vse skupaj umobolnica.

To je pa za zastopit, da če se voziš 2000 km, da se ne boš umikal v vsako 100 m luknjo, to bi bila pa zelo naporna vožnja. Ampak kjer je 1 km prazne ceste, bi se pa že lahko. Vsekakor je pa pričakovano in nič narobe, da se bodo umikali manj kot pa en lokalec, ki ima samo 20 km pot.
Potem tudi ti, če bi moral narediti 2000 km, bi imel povsem mirno vest, če bi se umikal redkeje.
Jaz če bi bil Nemec, bi ga užgal 160 samo po prehitevalnem pasu in se umikal desno, samo če bi bila vsaj 1 km luknja. To je edina normalna vožnja, če moraš narediti 2000 km, drugače boš na cilj povsem zbit. Ampak kaj ko se ti sem pa tja kdo naserje pri 110-120. V takih primerih moraš že prej znati predvidevati in zmanjševati hitrost, drugače to spet ni nobena vožnja, da moraš zavirati na silo in potem pospeševati gas do daske.

Zgodovina sprememb…

sbawe64 ::

Glede KP sonce tablic, ko sem kupoval avto, sem pustil obstoječe tablice (niso KP), so pa vsaj meni vizualno najlepše (grb sonce).
Tudi če bi bile neke xy, bi jih pustil.Who cares?
Pomoje jih je procentualno toliko kot drugih (preračunano glede na število prebivalcev, ki jih tablice pokrivajo).

MS Gornja Radgona ima tudi sonce v grbu (ter grozd in vodo).
Stara od LJ Logatec je tudi zanimiva.

Vse tablice
Registrske tablice Slovenije @ Wikipedia
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

c23po ::

musk1 je izjavil:

...

roscha1 je izjavil:

To je pa za zastopit, da če se voziš 2000 km, da se ne boš umikal v vsako 100 m luknjo, to bi bila pa zelo naporna vožnja. Ampak kjer je 1 km prazne ceste, bi se pa že lahko. Vsekakor je pa pričakovano in nič narobe, da se bodo umikali manj kot pa en lokalec, ki ima samo 20 km pot.
Potem tudi ti, če bi moral narediti 2000 km, bi imel povsem mirno vest, če bi se umikal redkeje.
Jaz če bi bil Nemec, bi ga užgal 160 samo po prehitevalnem pasu in se umikal desno, samo če bi bila vsaj 1 km luknja. To je edina normalna vožnja, če moraš narediti 2000 km, drugače boš na cilj povsem zbit. Ampak kaj ko se ti sem pa tja kdo naserje pri 110-120. V takih primerih moraš že prej znati predvidevati in zmanjševati hitrost, drugače to spet ni nobena vožnja, da moraš zavirati na silo in potem pospeševati gas do daske.

Preverimo, če se prav razumemo: gospodom Nemcem je dovoljeno stalno voziti po prehitevalnem pasu kolikor se da hitro zato, da po dvajsetih urah ne bi slučajno prišli v Zadar zbiti. Zato moramo - če si drznemo na prhitevalni - pozorno gledati retrovizor in prepoznavati nemške registrske tablice. Če pa mi gremo na pot dolgo 2.000 km, najamemo v Nemčiji regisrirani avto. Menda?
Računalniki nimajo spominov.

starfotr ::

Naj gredo na letalo, če jim kaj ni prav. Ali pa čez madžarsko proti hrvaški.

Del na slovenskih cestah je premalo. Samo desničarji lahko v isti rog tulijo, da je treba hkrati več infrastukturnih projektov in manj del na cesti. Smo videli desne pametnjakoviče v pretelklosti (Radovan Žerjav), ki so prepovedali poletna dela na cestah.

musk

Ja upal sem, da bos locil med voznjo na AC ter vožnjo na regionalnih cestah.
Očitno ne ločiš.
Kaj naj sedaj vsi ostali naredimo?

Ampak izven naselij greš lahko enako gas do daske. Seveda je več nevarnosti, ampak saj zato pa je omejitev 90. Jaz govorim o povsem narahlem pospeševanju in ustavitvi pospeševanja že pri 70. Tako pa res ni potrebe voziti, ker potem bi že naši prometni strokovnjaki dali omejitev 70 izven naselij.

Saj drugače če grem tukaj po bližnji dolini s kolesom, bom seveda srečal tudi Audije pri 100 km/h, normalno da. Meni se gre bolj za to, kje so vsi ti Audiji, ko je treba pospešiti iz krožnega na eni 800 m ravnini. To je tudi že kar dovoljšnja razdalja, da tudi ne moreš vsako ravnino iti samo 70.
Seveda ne pričakujem, da bodo vsi tako vozili, ampak gre se za to da ni videti niti enega.

Ali pa če greš na AC 110 mimo pospeševalnega pasu in ti eden pride ravno bočno, da mu moraš za vsak slučaj še potrobiti, da ne bi šel riniti vate. Nisem še srečal junaka, da bi dal gas in šel pred mano. Saj prav če ne, zastopim da je cena goriva na najvišjih ravneh. Ampak zakaj je potem sploh prišel meni ob bok, če ni imel namena iti pred mano, potem je dal še preveč plina. Mislim, malo bolj je pa treba vklopiti možgane med vožnjo, ker meni se kaj takega ni naredilo še nikoli. Jaz ali ornk commitam in grem 140+ ali pa 90 za tovornjakom, ne pa nekaj vmes.
Zdaj bo še eden rekel zakaj se nisem umaknil. Če voziš na najnižjo porabo po tempomatu, ni nobenega zakona, da bi se moral komu umaknit. Samo pri 110 brez pospeška pa nimaš kaj riniti levo. Tisti, ki se vključuje, mora imeti dovolj znanja, da se vključi. Ga pa pol voznikov nima dovolj.

Zgodovina sprememb…

Če se ne moreš varno vključit pri koncu pospeševalnega pasu, potem lahko nadaljujejš vožnjo po odstavnem, dokler se ne uspeš varno vključit.

Seveda se kot voznik na voznem pasu moraš umaknit na prehitevalnega, če je prazen, da se lahko novi vozniki iz pospeševalnega bolj varno vključijo v promet.

Pri nas so zaviralni in pospeševalni pasovi prekratki.

Problem je pa tam, kjer se pas zaključi z betonsko ograjo.

Seveda se kot voznik na voznem pasu moraš umaknit na prehitevalnega, če je prazen, da se lahko novi vozniki iz pospeševalnega bolj varno vključijo v promet.

Kako si ti brihten starfotr, čisto v vsaki temi. Neverjetno ti škodi.

ZPrCP-UPB2 30. člen pravi:
Vozila, ki že vozijo po smernem vozišču avtoceste in hitre ceste, imajo prednost pred vozili, ki se vključujejo v promet na tej cesti.

Se pravi se nisi dolžen nobenemu vključujočemu umikati. Ni "moraš", kot si trdil ti, ampak je samo lepo.

Promet je koletivna igra.

Splošna načela cestnega prometa določajo, da mora udeleženec cestnega prometa ravnati tako, da poteka promet nemoteno, umirjeno in varno ter pri tem ne ovira ali ogroža drugih udeležencev cestnega prometa ali jim ne povzroča škode, prav tako pa sme udeleženec cestnega prometa pričakovati, da bodo vsi tisti, ki so dolžni skrbeti za ceste in prometno ureditev na cestah, ravnali v skladu s predpisi o pravilih cestnega prometa, voznikih, motornih vozilih ter s predpisi o cestah.

Tako kot tvoje trollanje. Kolektivno se vsi držimo CPP in imamo tako na voznem pasu prednost pred tistim, ki se vključuje.

Ja, ja, se držite. Morda edino le šanka in kozarca. CPP pa zagotovo ne v veliki večini primerov. V tem primeru morda, v drugih pa ne.

Skratka, v vsaki avtošoli učijo, da se naredi umik, če je ta možnost. Ni obvezno, je pa normalno in pripročljivo. Normalno, da vključujoči nima prednosti in da ni potrebe po sistemu zadrge v tem primeru.

No, če ni obvezno, potem ne piši da se mora umakniti.

Gre se za splošna načela cestnega prometa in ne CPP.

c23po ::

musk1 je izjavil:

... Seveda ne pričakujem, da bodo vsi tako vozili, ampak gre se za to da ni videti niti enega. ...

... je prekrasna iztočnica za tvoja nadaljnja premišljevanja.
Računalniki nimajo spominov.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Omejitev 40 km/h v naseljih? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Na cesti
26328559 (5896) Trias
»

vožnja po AC (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
52854624 (22485) GupeM
»

Razvoj hitrosti na cestah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
16536270 (32967) Utk

Več podobnih tem