» »

Najboljše prakse 3-faznega toka

LaikVseSam ::

# Motivacija

Počasi se lotevam prenove predvsem enega stanovanja dvostanovanjske hiše.

# Situacija

Po računu sodeč že imamo do omarice 3x20A, če pa dejansko pogledaš v omarico pa je noter 25A 20A 20A. Tri vtičnice (klet + 2x garaža/delavnica) imajo 3-fazne vtičnice, ostale so 1-fazne. Glavne varovalke so tiste podolgovate pokončne, ki je ne odviješ, ampak so takšne klešče za njih, kot da bi imel tisti pretepaški boxer na členkih približno.

# Ocena, opažanja in bluženje (preskoči)

To, da niso vse glavne varovalke enake, zagotovo ne more bit prav. Sklepam, da je tako, ko je bil še živ, naredil moj oče, saj se da omarico odpreti (samo za nujne zadeve seveda he he). Obe stanovanji imata svoje notranje varovalke, v glavnem ločene po prostorih plus pečica, pralni stroj pa še kaj. To se meni, laiku, zdi v glavnem standardno. Opazil sem, da sta kuhinji obeh stanovanj na isti fazi, tako da sklepam, da so v splošnem notranje varovalke obeh stanovanj razdeljene po glavnih varovalkah. Ker sem do nedavnega mislil, da je to edini način, sem za prenovo začel razmišljati o bolj optimalni porazdelitvi notranjih varovalk med glavne (za oba stanovanja), a hkrati bi v vsako sobo, ki je na svoji notranji varovalki in posledično na svoji glavni varovalki, še posebej pripeljal dve vtičnici, vsako iz svoje glavne varovalke, da bi lahko tudi ob delnem izpadu povsod zagotavljal. No, včeraj pa sem na parkirišču pred trgovino preslišal en mini košček pogovora, pa ne vem al sem si potem dalje namislil, al sta se majstra pogovarjala točno o mojemu podobnem primeru, ampak v avtu se mi je zdela naslednja ideja vedno bolj smiselna.

# Ideja

Če je na vseh treh fazah dovodni tok, se mi ne zdi, da bi bilo kaj narobe, če se dva dovodna kabla dotikata, in če je to res, potem bi lahko v obeh stanovanjih do notranjih omarice pripeljane 3 faze združil (oz. predal to delo električarju) in šele nato peljal skozi vse notranje varovalke razdeljene po prostorih.

# Vprašanja

1. A je to normalna praksa, in če ne, zakaj ne?
2. Ali bi to preprečilo kurjenje glavnih varovalk (specifično ene), ker bi si potem nekako "po potrebi" vsi aparati jemali tok iz vseh faz?
3. Kako potem opaziti, če vseeno skuriš eno glavno varovalko? Po moji "logiki", bi drugi dve fazi v večini primerov brez težav prevzeli dovajanje toka v vse aparate, in tako ne bi imel nobenega indikatorja, da je karkoli potrebno urgirati.
4. In seveda, ali je res narobe, da so glavne varovalke različne po amperaži?
5. Bonus: Če se komu da, a bi še razložili, kako je najbolje porazdeliti notranje varovalke? Samo po prostorih, ali luči vs vtičnice vs kuhinjski aparati itd., ali v vsak prostor vtičnice iz vsaj dveh varovalk, ...?

Najlepša hvala za nasvete v naprej

Jure14 ::

Da bi 3 faze skupaj zvezal?
A ne bo potem 380V? Če že ne bo česa v omarici ven vrglo.

iloveboobz ::

Pusti štromarijo pr mir, ker to ocitno ni tvoje podrocje.

Dobi si stromarja pa naj uredi zadeve. Dveh faz _defenitivno_ ne smes zdruzevat.
smoki

enavlaka ::

Naj ti eden naredi načrt in najdi si štromarja, ki ti bo to zvezal in na koncu še pomeril, da je inštalacija varna za uporabo.
Kar sam poizkušaš narediti je spravit v dim sebe, opremo ali stanovanje.

DamijanD ::

4. ni narobe - ampak je pa nenavadno in dejansko nima smisla, razen, če nekdo ve, da napeljava ne zdrži 25A ampak samo 20A - je pa idiotsko, če plačuješ 3x25A, ampak ti varovalke (in napeljava) omogoča samo 3x20A.
5. Pri nas so varovalke po prostorih, luči in vtičnice posebej. Plus kakšne stvari so še ekstra npr: 3 varovalke za štedilnik v kuhinji

c3p0 ::

Ne moreš nič združevat faz skupaj, ker imajo fazni zamik in f*knlo ven glavno varovalko, pa kak duhec bo ušel kje.

mirator ::

Imaš torej dve stanovanji s skupnim priključkom na el. energijo. Ker ne vem, kako je narejeno bom zapisal, kako bi moralo biti.
Torej najprej dovod. Iz priključno merilne omarice bi moral biti najprej napeljan kabel do enega stanovanjskega razdelilnika in od tu dalje, brez dodatnega varovanja, kabel do drugega stanovanjskega razdelilnika. Oba kabla morata seveda imeti enak presek.
Glavne varovalke morajo biti seveda po fazah povsem enake. Če imaš sedaj eno večjo, je to zato, ker je nek šalabajzer, da ne bi več pregorevala, dal močnejšo, kot je predvidena. Če to ugotovi elektro, te lahko doleti tudi kazen.
Delitev treh faz na tokokroge pa mora biti izvedena tako, da se doseže čim večja časovna enakomernost konične obremenitve obeh stanovanj. Včasih se je treba tudi dogovoriti, kdaj bo v kašnem stanovanju vključen večji porabnik.
Pri 3 x 20 A glavnih varovalkah je skupna oz. razpoložljiva priključna moč 14 kW, torej na stanovanje 7 kW.

fikus_ ::

Laik, glede na to, kaj in kako si pisal, najemi štromarja, da pogleda in korektno naredi.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

wajdouc ::

Po zapisu sodeč se elektrike izogibaj ko hudič križa. Da ne bomo na 24ur brali, kako se je nekdo skupaj s hišo upepelil.
https://rtv-ekspoze.org/
"Merjenje in sekiranje je najboljši način, da ti neka stvar škodi.
Celo zelo zanesljivo deluje ta sistem." feryz, 2025

starfotr ::

... so da pokličeš elektro projektanta in elektro inštalaterja ter uredijo stanje po tvojih željah, v skladu z veljavnimi pravili, predpisi in dobrimi praksami.

Drugače bomo tole gledali:
https://www.youtube.com/shorts/ZwghwY3T...

bm1973 ::

Naj da tiste 3 faze skupaj, po možnosti brez izklopa elektrike.

En butast uporabnik Slo-Tech manj... :D
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

d4vid ::

Uh, če bi dal vse 3faze skupaj bi tako čudovito usekalo.

Glavne varovalke, ki jih opisuješ, pusti pri miru. So last elektra in jih sam ne smeš menjat, tudi če jo skuriš. To, da niso iste amperaže, pomeni, da je nekdo že nekaj brkljal po njih.

Priporočam, da si najprej prebereš nekaj osnov elektrotehnike, prevsem osnove izmenične napetosti. Potem pa zaupaj delo električarju.

SodVina ::

Faze seveda ne moreš združevat. Sinus ene faze je zamaknjen glede na ostali dve. Pri združitvi pride do medfaznega toka.

Če to narediš za pancerkami, bo vrglo pancerke ven, če narediš pred pancerkami, potem bo vrglo ven v transformatorski postaji. Dostopa do glavne omarice pa sicer ne smeš imeti, vsa dela v njej morajo biti potrjena s strani elektra.

Vsekakor jaz tega nebi predlagal električarju, ker komaj čakajo na neuko stranko, da jo upalijo z računom :)

Zvezdica27 ::

za pancerke standarda ne vem, za svojo omarico pa daj notri, kot plačuješ in kot imaš projektirane kable.

Po standardih se za določen čas amperaža lahko preseže, ne pa trajno. Drugače je 20A ful in za domačo uporabo ne rabiš več, sploh če imaš 3 faze. 220*20 je 4400 w na eno fazo. Morda samo ko pride 20 sorodnikov in kuhaš indulcijo na polno, da bi vse to porabil na posamezni fazi + če ti lih toplotna vžge in pomivalec... drugače pa ne skrbi.

Glede izvedbe pa kot so ostali napisali ali najemi nekoga, ki dejansko ve. za kaj se gre ali pa pač poskrbi za en lep članek v rubriki "saj ni res, pa je"

zz

iloveboobz ::

če mas toplotno, kaksn EV, steklokeramične/pečice pa pomoznosti več stanovanj v hisi rata 3x20A kr na knap. Sploh pozim.
smoki

driftwood ::

za nekatere poste, ki niso moji, mi pokaže možnost izbrisa, čeprav niso moji. varnostna luknja?

d4vid ::

driftwood je izjavil:

za nekatere poste, ki niso moji, mi pokaže možnost izbrisa, čeprav niso moji. varnostna luknja?

Sicer smetiva temo, a to je samo "predlog za izbris", ker je hojnik persona non grata. S tem pomagaš modom, mislim, da če več uporabnikov klikne, se izbriše brez posredovanja modov.

To kantico vidiš ponavadi pri novih profilih in pri PNGjih.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: d4vid ()

driftwood ::

aja, ok.
hvala.

Sirko20 ::

OP kot so že ostali napisali, pusti elektriko pri miru in si dobi električarja. Vse kar si napisal glede združevanja faz je recept za prezgodnji obisk v najboljšem primeru Elektra, zdravnika, gasilcev ali pa v najslabšem lokalne pogrebne službe. Za preveliko varovalko te lahko doleti kazen s strani Elektra, mislim, da je praksa, da ti obarčunajo porabo za eno leto glede na max odjem po varovalki in še neko fiskno kazen (hitro nanese €).
pazite se me, znam bit nevarn :(

feryz ::

Jaz pa mislim, da je dobra ideja če zveže vse tri faze skupaj. Bo lahko po vsaki posebej fural do 14,95 kW. Ne bo mu vrglo ven, če bo na dveh preko 4,6 kW, ali na tretji pteko 5,75 kW.
Če priveže še nulo zraven, bo pa števec zaj... in ne bo znal meriti.
Čista zmaga, kar ai naj vpraša. Če ga že do sedaj ni.

Ko človek naivno misli, da ne more biti več butastih vprašanj. Ampak se zelo moti.

starfotr ::

Glede ene varovalke s preveliko jakostjo ne bo nihče skakal v luft. Tudi elektro kdaj da večjo varovalko noter, če nimajo s sabo primerne.

Vsi posegi se sicer beležijo. Tako, da če bo kdo kaj šaril v sistemu, bo to zabeleženo v števcu. OP naj ne dira nič. Še najraje bi mu prepovedal priklop mikserja in ostalih naprav v kuhinji ter ostalih prostorih.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

4800w na eno vtičnico

Oddelek: Loža
393052 (1449) mirator
»

Pancerke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
23721436 (14344) starfotr
»

Priklop kuhinjskih aparatov

385982 (5081) TheBlueOne
»

Enofazni ali trofazni tok (strani: 1 2 )

6319445 (17487) floyd1
»

Težave z glavnimi varovalkami zaradi preobremenitve

3212432 (11454) anzy4

Več podobnih tem