Forum » Elektrotehnika in elektronika » Najboljše prakse 3-faznega toka
Najboljše prakse 3-faznega toka
LaikVseSam ::
# Motivacija
Počasi se lotevam prenove predvsem enega stanovanja dvostanovanjske hiše.
# Situacija
Po računu sodeč že imamo do omarice 3x20A, če pa dejansko pogledaš v omarico pa je noter 25A 20A 20A. Tri vtičnice (klet + 2x garaža/delavnica) imajo 3-fazne vtičnice, ostale so 1-fazne. Glavne varovalke so tiste podolgovate pokončne, ki je ne odviješ, ampak so takšne klešče za njih, kot da bi imel tisti pretepaški boxer na členkih približno.
# Ocena, opažanja in bluženje (preskoči)
To, da niso vse glavne varovalke enake, zagotovo ne more bit prav. Sklepam, da je tako, ko je bil še živ, naredil moj oče, saj se da omarico odpreti (samo za nujne zadeve seveda he he). Obe stanovanji imata svoje notranje varovalke, v glavnem ločene po prostorih plus pečica, pralni stroj pa še kaj. To se meni, laiku, zdi v glavnem standardno. Opazil sem, da sta kuhinji obeh stanovanj na isti fazi, tako da sklepam, da so v splošnem notranje varovalke obeh stanovanj razdeljene po glavnih varovalkah. Ker sem do nedavnega mislil, da je to edini način, sem za prenovo začel razmišljati o bolj optimalni porazdelitvi notranjih varovalk med glavne (za oba stanovanja), a hkrati bi v vsako sobo, ki je na svoji notranji varovalki in posledično na svoji glavni varovalki, še posebej pripeljal dve vtičnici, vsako iz svoje glavne varovalke, da bi lahko tudi ob delnem izpadu povsod zagotavljal. No, včeraj pa sem na parkirišču pred trgovino preslišal en mini košček pogovora, pa ne vem al sem si potem dalje namislil, al sta se majstra pogovarjala točno o mojemu podobnem primeru, ampak v avtu se mi je zdela naslednja ideja vedno bolj smiselna.
# Ideja
Če je na vseh treh fazah dovodni tok, se mi ne zdi, da bi bilo kaj narobe, če se dva dovodna kabla dotikata, in če je to res, potem bi lahko v obeh stanovanjih do notranjih omarice pripeljane 3 faze združil (oz. predal to delo električarju) in šele nato peljal skozi vse notranje varovalke razdeljene po prostorih.
# Vprašanja
1. A je to normalna praksa, in če ne, zakaj ne?
2. Ali bi to preprečilo kurjenje glavnih varovalk (specifično ene), ker bi si potem nekako "po potrebi" vsi aparati jemali tok iz vseh faz?
3. Kako potem opaziti, če vseeno skuriš eno glavno varovalko? Po moji "logiki", bi drugi dve fazi v večini primerov brez težav prevzeli dovajanje toka v vse aparate, in tako ne bi imel nobenega indikatorja, da je karkoli potrebno urgirati.
4. In seveda, ali je res narobe, da so glavne varovalke različne po amperaži?
5. Bonus: Če se komu da, a bi še razložili, kako je najbolje porazdeliti notranje varovalke? Samo po prostorih, ali luči vs vtičnice vs kuhinjski aparati itd., ali v vsak prostor vtičnice iz vsaj dveh varovalk, ...?
Najlepša hvala za nasvete v naprej
Počasi se lotevam prenove predvsem enega stanovanja dvostanovanjske hiše.
# Situacija
Po računu sodeč že imamo do omarice 3x20A, če pa dejansko pogledaš v omarico pa je noter 25A 20A 20A. Tri vtičnice (klet + 2x garaža/delavnica) imajo 3-fazne vtičnice, ostale so 1-fazne. Glavne varovalke so tiste podolgovate pokončne, ki je ne odviješ, ampak so takšne klešče za njih, kot da bi imel tisti pretepaški boxer na členkih približno.
# Ocena, opažanja in bluženje (preskoči)
To, da niso vse glavne varovalke enake, zagotovo ne more bit prav. Sklepam, da je tako, ko je bil še živ, naredil moj oče, saj se da omarico odpreti (samo za nujne zadeve seveda he he). Obe stanovanji imata svoje notranje varovalke, v glavnem ločene po prostorih plus pečica, pralni stroj pa še kaj. To se meni, laiku, zdi v glavnem standardno. Opazil sem, da sta kuhinji obeh stanovanj na isti fazi, tako da sklepam, da so v splošnem notranje varovalke obeh stanovanj razdeljene po glavnih varovalkah. Ker sem do nedavnega mislil, da je to edini način, sem za prenovo začel razmišljati o bolj optimalni porazdelitvi notranjih varovalk med glavne (za oba stanovanja), a hkrati bi v vsako sobo, ki je na svoji notranji varovalki in posledično na svoji glavni varovalki, še posebej pripeljal dve vtičnici, vsako iz svoje glavne varovalke, da bi lahko tudi ob delnem izpadu povsod zagotavljal. No, včeraj pa sem na parkirišču pred trgovino preslišal en mini košček pogovora, pa ne vem al sem si potem dalje namislil, al sta se majstra pogovarjala točno o mojemu podobnem primeru, ampak v avtu se mi je zdela naslednja ideja vedno bolj smiselna.
# Ideja
Če je na vseh treh fazah dovodni tok, se mi ne zdi, da bi bilo kaj narobe, če se dva dovodna kabla dotikata, in če je to res, potem bi lahko v obeh stanovanjih do notranjih omarice pripeljane 3 faze združil (oz. predal to delo električarju) in šele nato peljal skozi vse notranje varovalke razdeljene po prostorih.
# Vprašanja
1. A je to normalna praksa, in če ne, zakaj ne?
2. Ali bi to preprečilo kurjenje glavnih varovalk (specifično ene), ker bi si potem nekako "po potrebi" vsi aparati jemali tok iz vseh faz?
3. Kako potem opaziti, če vseeno skuriš eno glavno varovalko? Po moji "logiki", bi drugi dve fazi v večini primerov brez težav prevzeli dovajanje toka v vse aparate, in tako ne bi imel nobenega indikatorja, da je karkoli potrebno urgirati.
5. Bonus: Če se komu da, a bi še razložili, kako je najbolje porazdeliti notranje varovalke? Samo po prostorih, ali luči vs vtičnice vs kuhinjski aparati itd., ali v vsak prostor vtičnice iz vsaj dveh varovalk, ...?
Najlepša hvala za nasvete v naprej

iloveboobz ::
Pusti štromarijo pr mir, ker to ocitno ni tvoje podrocje.
Dobi si stromarja pa naj uredi zadeve. Dveh faz _defenitivno_ ne smes zdruzevat.
Dobi si stromarja pa naj uredi zadeve. Dveh faz _defenitivno_ ne smes zdruzevat.
smoki
enavlaka ::
Naj ti eden naredi načrt in najdi si štromarja, ki ti bo to zvezal in na koncu še pomeril, da je inštalacija varna za uporabo.
Kar sam poizkušaš narediti je spravit v dim sebe, opremo ali stanovanje.
Kar sam poizkušaš narediti je spravit v dim sebe, opremo ali stanovanje.
DamijanD ::
4. ni narobe - ampak je pa nenavadno in dejansko nima smisla, razen, če nekdo ve, da napeljava ne zdrži 25A ampak samo 20A - je pa idiotsko, če plačuješ 3x25A, ampak ti varovalke (in napeljava) omogoča samo 3x20A.
5. Pri nas so varovalke po prostorih, luči in vtičnice posebej. Plus kakšne stvari so še ekstra npr: 3 varovalke za štedilnik v kuhinji
5. Pri nas so varovalke po prostorih, luči in vtičnice posebej. Plus kakšne stvari so še ekstra npr: 3 varovalke za štedilnik v kuhinji
c3p0 ::
Ne moreš nič združevat faz skupaj, ker imajo fazni zamik in f*knlo ven glavno varovalko, pa kak duhec bo ušel kje.
mirator ::
Imaš torej dve stanovanji s skupnim priključkom na el. energijo. Ker ne vem, kako je narejeno bom zapisal, kako bi moralo biti.
Torej najprej dovod. Iz priključno merilne omarice bi moral biti najprej napeljan kabel do enega stanovanjskega razdelilnika in od tu dalje, brez dodatnega varovanja, kabel do drugega stanovanjskega razdelilnika. Oba kabla morata seveda imeti enak presek.
Glavne varovalke morajo biti seveda po fazah povsem enake. Če imaš sedaj eno večjo, je to zato, ker je nek šalabajzer, da ne bi več pregorevala, dal močnejšo, kot je predvidena. Če to ugotovi elektro, te lahko doleti tudi kazen.
Delitev treh faz na tokokroge pa mora biti izvedena tako, da se doseže čim večja časovna enakomernost konične obremenitve obeh stanovanj. Včasih se je treba tudi dogovoriti, kdaj bo v kašnem stanovanju vključen večji porabnik.
Pri 3 x 20 A glavnih varovalkah je skupna oz. razpoložljiva priključna moč 14 kW, torej na stanovanje 7 kW.
Torej najprej dovod. Iz priključno merilne omarice bi moral biti najprej napeljan kabel do enega stanovanjskega razdelilnika in od tu dalje, brez dodatnega varovanja, kabel do drugega stanovanjskega razdelilnika. Oba kabla morata seveda imeti enak presek.
Glavne varovalke morajo biti seveda po fazah povsem enake. Če imaš sedaj eno večjo, je to zato, ker je nek šalabajzer, da ne bi več pregorevala, dal močnejšo, kot je predvidena. Če to ugotovi elektro, te lahko doleti tudi kazen.
Delitev treh faz na tokokroge pa mora biti izvedena tako, da se doseže čim večja časovna enakomernost konične obremenitve obeh stanovanj. Včasih se je treba tudi dogovoriti, kdaj bo v kašnem stanovanju vključen večji porabnik.
Pri 3 x 20 A glavnih varovalkah je skupna oz. razpoložljiva priključna moč 14 kW, torej na stanovanje 7 kW.
fikus_ ::
Laik, glede na to, kaj in kako si pisal, najemi štromarja, da pogleda in korektno naredi.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
wajdouc ::
Po zapisu sodeč se elektrike izogibaj ko hudič križa. Da ne bomo na 24ur brali, kako se je nekdo skupaj s hišo upepelil.
https://rtv-ekspoze.org/
"Merjenje in sekiranje je najboljši način, da ti neka stvar škodi.
Celo zelo zanesljivo deluje ta sistem." feryz, 2025
"Merjenje in sekiranje je najboljši način, da ti neka stvar škodi.
Celo zelo zanesljivo deluje ta sistem." feryz, 2025
starfotr ::
Najboljše prakse 3-faznega toka
... so da pokličeš elektro projektanta in elektro inštalaterja ter uredijo stanje po tvojih željah, v skladu z veljavnimi pravili, predpisi in dobrimi praksami.
Drugače bomo tole gledali:
https://www.youtube.com/shorts/ZwghwY3T...
bm1973 ::
Naj da tiste 3 faze skupaj, po možnosti brez izklopa elektrike.
En butast uporabnik Slo-Tech manj...
En butast uporabnik Slo-Tech manj...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
d4vid ::
Uh, če bi dal vse 3faze skupaj bi tako čudovito usekalo.
Glavne varovalke, ki jih opisuješ, pusti pri miru. So last elektra in jih sam ne smeš menjat, tudi če jo skuriš. To, da niso iste amperaže, pomeni, da je nekdo že nekaj brkljal po njih.
Priporočam, da si najprej prebereš nekaj osnov elektrotehnike, prevsem osnove izmenične napetosti. Potem pa zaupaj delo električarju.
Glavne varovalke, ki jih opisuješ, pusti pri miru. So last elektra in jih sam ne smeš menjat, tudi če jo skuriš. To, da niso iste amperaže, pomeni, da je nekdo že nekaj brkljal po njih.
Priporočam, da si najprej prebereš nekaj osnov elektrotehnike, prevsem osnove izmenične napetosti. Potem pa zaupaj delo električarju.
SodVina ::
Faze seveda ne moreš združevat. Sinus ene faze je zamaknjen glede na ostali dve. Pri združitvi pride do medfaznega toka.
Če to narediš za pancerkami, bo vrglo pancerke ven, če narediš pred pancerkami, potem bo vrglo ven v transformatorski postaji. Dostopa do glavne omarice pa sicer ne smeš imeti, vsa dela v njej morajo biti potrjena s strani elektra.
Vsekakor jaz tega nebi predlagal električarju, ker komaj čakajo na neuko stranko, da jo upalijo z računom :)
Če to narediš za pancerkami, bo vrglo pancerke ven, če narediš pred pancerkami, potem bo vrglo ven v transformatorski postaji. Dostopa do glavne omarice pa sicer ne smeš imeti, vsa dela v njej morajo biti potrjena s strani elektra.
Vsekakor jaz tega nebi predlagal električarju, ker komaj čakajo na neuko stranko, da jo upalijo z računom :)
Zvezdica27 ::
za pancerke standarda ne vem, za svojo omarico pa daj notri, kot plačuješ in kot imaš projektirane kable.
Po standardih se za določen čas amperaža lahko preseže, ne pa trajno. Drugače je 20A ful in za domačo uporabo ne rabiš več, sploh če imaš 3 faze. 220*20 je 4400 w na eno fazo. Morda samo ko pride 20 sorodnikov in kuhaš indulcijo na polno, da bi vse to porabil na posamezni fazi + če ti lih toplotna vžge in pomivalec... drugače pa ne skrbi.
Glede izvedbe pa kot so ostali napisali ali najemi nekoga, ki dejansko ve. za kaj se gre ali pa pač poskrbi za en lep članek v rubriki "saj ni res, pa je"
zz
Po standardih se za določen čas amperaža lahko preseže, ne pa trajno. Drugače je 20A ful in za domačo uporabo ne rabiš več, sploh če imaš 3 faze. 220*20 je 4400 w na eno fazo. Morda samo ko pride 20 sorodnikov in kuhaš indulcijo na polno, da bi vse to porabil na posamezni fazi + če ti lih toplotna vžge in pomivalec... drugače pa ne skrbi.
Glede izvedbe pa kot so ostali napisali ali najemi nekoga, ki dejansko ve. za kaj se gre ali pa pač poskrbi za en lep članek v rubriki "saj ni res, pa je"
zz

iloveboobz ::
če mas toplotno, kaksn EV, steklokeramične/pečice pa pomoznosti več stanovanj v hisi rata 3x20A kr na knap. Sploh pozim.
smoki
driftwood ::
d4vid ::
za nekatere poste, ki niso moji, mi pokaže možnost izbrisa, čeprav niso moji. varnostna luknja?
Sicer smetiva temo, a to je samo "predlog za izbris", ker je hojnik persona non grata. S tem pomagaš modom, mislim, da če več uporabnikov klikne, se izbriše brez posredovanja modov.
To kantico vidiš ponavadi pri novih profilih in pri PNGjih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: d4vid ()
Sirko20 ::
OP kot so že ostali napisali, pusti elektriko pri miru in si dobi električarja. Vse kar si napisal glede združevanja faz je recept za prezgodnji obisk v najboljšem primeru Elektra, zdravnika, gasilcev ali pa v najslabšem lokalne pogrebne službe. Za preveliko varovalko te lahko doleti kazen s strani Elektra, mislim, da je praksa, da ti obarčunajo porabo za eno leto glede na max odjem po varovalki in še neko fiskno kazen (hitro nanese €).
pazite se me, znam bit nevarn :(
feryz ::
Jaz pa mislim, da je dobra ideja če zveže vse tri faze skupaj. Bo lahko po vsaki posebej fural do 14,95 kW. Ne bo mu vrglo ven, če bo na dveh preko 4,6 kW, ali na tretji pteko 5,75 kW.
Če priveže še nulo zraven, bo pa števec zaj... in ne bo znal meriti.
Čista zmaga, kar ai naj vpraša. Če ga že do sedaj ni.
Ko človek naivno misli, da ne more biti več butastih vprašanj. Ampak se zelo moti.
Če priveže še nulo zraven, bo pa števec zaj... in ne bo znal meriti.
Čista zmaga, kar ai naj vpraša. Če ga že do sedaj ni.
Ko človek naivno misli, da ne more biti več butastih vprašanj. Ampak se zelo moti.
Glede ene varovalke s preveliko jakostjo ne bo nihče skakal v luft. Tudi elektro kdaj da večjo varovalko noter, če nimajo s sabo primerne.
Vsi posegi se sicer beležijo. Tako, da če bo kdo kaj šaril v sistemu, bo to zabeleženo v števcu. OP naj ne dira nič. Še najraje bi mu prepovedal priklop mikserja in ostalih naprav v kuhinji ter ostalih prostorih.
Vsi posegi se sicer beležijo. Tako, da če bo kdo kaj šaril v sistemu, bo to zabeleženo v števcu. OP naj ne dira nič. Še najraje bi mu prepovedal priklop mikserja in ostalih naprav v kuhinji ter ostalih prostorih.
int47 ::
V nekaterih državah je potreben izpit / dovoljenje za izvajanje del na električnih instalacijah.
Pri nas je po spremembah instalacije (in tudi periodično) zahtevan pregled s strani preglednika električnih instalacij.
1. Večinoma naj bi se upoštevalo predpise / standarde / smernice in ZKP.
2. Seveda. Taljive varovalke večinoma pregorjo samo 1x. Verjetnost, da zaradi preobremenitve pregori že prekinjena taljiva varovalka, je zanemarljivo majhna.
3a. Glej točko 2.
3b. Če je pregorela ena od dveh vzporeno vezanih varovalk, se bo zelo v kratkem enako zgodilo tudi z drugo.
4a. Če so glavne varovalke drugačne, kot piše na računi je narobe iz pravnega vidika.
4b. Če so varovalke prevelike za presek kablov, ki naj jih varujejo, je narobe iz tehničenga in požarno-varnostnega vidika.
5. Po porabi, oz. sočasnosti porabe.
Čisto teoretično tehnično, ne nujno v skladu z veljavnimi predpisi in smernicami:
Teoretično bi lahko vzporedno vezal varovalke, ki so na isti fazi.
Pri tem bi bilo potrebno zagotoviti, da je dovod iz istega vira ter, da se tok dovodov dejansko deli v razmerju nazivnih vrednosti varovalk.
Dodatno bi bilo potrebno zagotovit, da nikjer noben vodnik ni preobremenjen in rešit obračun / delitev stroškov dveh računov.
V praksi na ta način najmanj ogrožaš varnost delavca elektra.
Tudi po izklopu glavnih varovalk bo v vodnikih s strani porabnikov prisotna nepričakovana povratna napetost. Zaradi tega so se že zgodile delovne nesreče s smrtnim izidom !!
Pri nas je po spremembah instalacije (in tudi periodično) zahtevan pregled s strani preglednika električnih instalacij.
LaikVseSam je izjavil:
# Motivacija 1. A je to normalna praksa, in če ne, zakaj ne?
1. Večinoma naj bi se upoštevalo predpise / standarde / smernice in ZKP.
2. Seveda. Taljive varovalke večinoma pregorjo samo 1x. Verjetnost, da zaradi preobremenitve pregori že prekinjena taljiva varovalka, je zanemarljivo majhna.
3a. Glej točko 2.
3b. Če je pregorela ena od dveh vzporeno vezanih varovalk, se bo zelo v kratkem enako zgodilo tudi z drugo.
4a. Če so glavne varovalke drugačne, kot piše na računi je narobe iz pravnega vidika.
4b. Če so varovalke prevelike za presek kablov, ki naj jih varujejo, je narobe iz tehničenga in požarno-varnostnega vidika.
5. Po porabi, oz. sočasnosti porabe.
Čisto teoretično tehnično, ne nujno v skladu z veljavnimi predpisi in smernicami:
Teoretično bi lahko vzporedno vezal varovalke, ki so na isti fazi.
Pri tem bi bilo potrebno zagotoviti, da je dovod iz istega vira ter, da se tok dovodov dejansko deli v razmerju nazivnih vrednosti varovalk.
Dodatno bi bilo potrebno zagotovit, da nikjer noben vodnik ni preobremenjen in rešit obračun / delitev stroškov dveh računov.
V praksi na ta način najmanj ogrožaš varnost delavca elektra.
Tudi po izklopu glavnih varovalk bo v vodnikih s strani porabnikov prisotna nepričakovana povratna napetost. Zaradi tega so se že zgodile delovne nesreče s smrtnim izidom !!
enavlaka ::
Varovalk je dovolj moči, da jih ne rabiš uporabljati paralelno.
Vzameš kabel, ki ga rabiš na dovodu in vgradiš varovalko, ki ustreza obremenitvi.
3x63A je vrh glave za gospodinjstvo
Vzameš kabel, ki ga rabiš na dovodu in vgradiš varovalko, ki ustreza obremenitvi.
3x63A je vrh glave za gospodinjstvo
3x63A je vrh glave za gospodinjstvoOdkod pa tebi 3x63A? OP je zapisal, da so glavne varovalke 3x20A in na te varovalke sta obešeni dve stanovanji.
asinhronc ::
3x20 A? To so ta glavne? Kakšne pa so potem tiste, ki jih ima še vsako stanovanje za vtičnice, kopalnico, dnevna, kuhinja... So 10 A? Ker s 16 A pogoj selektivnosti ni zagotovljen. Ne vem kdo od resnih bi upal podpisat to. To z različno amperažo je pa sploh svoj štos, očitno
Drugače se lahko tri ustrezno fazno zamaknjene faze združujejo. Le tri ustrezne upore se potrebuje, na koncu pa dobiš gratis zvezdišče, le kako pa potem dela Y, če znaš pa lahko tudi z D vezavo dobi ničlo... in to mu bo delalo vse dokler zaradi neselektivnsti vrže eno pancerko ven. Morda pa je zato ena na 25 A.
Ali pa je vse zgolj trol tema.
Drugače se lahko tri ustrezno fazno zamaknjene faze združujejo. Le tri ustrezne upore se potrebuje, na koncu pa dobiš gratis zvezdišče, le kako pa potem dela Y, če znaš pa lahko tudi z D vezavo dobi ničlo... in to mu bo delalo vse dokler zaradi neselektivnsti vrže eno pancerko ven. Morda pa je zato ena na 25 A.
Ali pa je vse zgolj trol tema.
Samo takšnih primerov z 20A glavno varovalko je kar veliko.
Gre pa za pogojno neselektivnost, ki pride do izraza pri kratkih stikih, medtem ko pri preobremenitvah ni težav.
Gre pa za pogojno neselektivnost, ki pride do izraza pri kratkih stikih, medtem ko pri preobremenitvah ni težav.
To vem ja. Nekoč smo imeli ta glavno omarico s taljivimi kar na stopnišču brez ključavnice in so občasno pregorevale. Potem pa je sosed rekel daj močnejše in je bil mir, seveda pa desovci niti pod razno niso bili navdušeni in so zahtevali skupno omaro pod ključem, vključno s števci, saj je bilo takrat manipulacij števcev med populacijo kar nekaj. Še določeni desovci so manipulirali z nižjo tarifo. Kar nekaj inženirskih zgodb je bilo slišati. Skrito stikalo za nižjo tarifo, ki ga je ugašal z obešanjem dežnika, nekaj v tej smeri je šlo. Pa je enkrat pozabil, ko je očitno prišel nekdo števec popisat...
Selektivnost je torej pomembna le zato, ker so ta glavne varovalke velikorat bolj obremenjene kot tiste v stanovanju in če ta glavne niso ravno ta počasne z manj slabitvami, je možnost da prej pregorijo ob kratkem stiku. Zato se vedno preskoči en tokovni razred. 10/20 A ali kombinacija 16/25 A za gospodinjstvo.
Selektivnost je torej pomembna le zato, ker so ta glavne varovalke velikorat bolj obremenjene kot tiste v stanovanju in če ta glavne niso ravno ta počasne z manj slabitvami, je možnost da prej pregorijo ob kratkem stiku. Zato se vedno preskoči en tokovni razred. 10/20 A ali kombinacija 16/25 A za gospodinjstvo.
...
Za popolno selektivnost velja razmerje med zaporednima varovalkama 1,6:1. Jakost prve varovalke mora biti 1,6- krat večja od naslednje varovalke, oz. spodnja talilna vrednost Joulovega integrala prve varovalke mora biti večja od zgornje talilne vrednosti Joulovega integrala druge varovalke.
joez7 ::
PluribusUnum je izjavil:
Samo boobsi in špiccange znajo prekurt pancerko![]()
Sploh ni tak težko. Idealen kratek stik - pa je šla 20A pancerka. Tut C6A avtomatska varovalka je izklopila - trajno
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Lonsarg ::
Ma ja tudi pri nas k je bil kratek stik na 16A pri glavnem priklucku 3x20A je slo vse troje hkrati. Lokalna varovalka, stevec za vse 3 faze ven ruknil, pa se glavna pancerka od ene faze.
Jaz ne vem zakaj ne dajejo pancerk vecjih, za omejitev moci je ze itak stevec odgovoren, glavna pancerka bi lahk bila precej visja ker je njena funkcija samo varovanje.
Jaz ne vem zakaj ne dajejo pancerk vecjih, za omejitev moci je ze itak stevec odgovoren, glavna pancerka bi lahk bila precej visja ker je njena funkcija samo varovanje.
joez7 ::
Osnovni razlog je požarna varnost. Raje menjam varovalko v primeru zajeba, kot pa gasim
.
Drugi razlog, pa je, da nas omejijo na razumno moč - faktor istočasnosti je nekje 0.1 ali pa še nekoliko manj. Malce poglej starejše poste mirator-ja, je nekoč že razpredal.
Včasih je blo tut najceneje z varovalko, sedaj pa nas itak držijo nazaj z omrežnino (€)- bloki.
Večja varovalka bi pomenila tudi večje preseke vodnikov, tak da to ni racionalna rešitev.
Drugi razlog, pa je, da nas omejijo na razumno moč - faktor istočasnosti je nekje 0.1 ali pa še nekoliko manj. Malce poglej starejše poste mirator-ja, je nekoč že razpredal.
Včasih je blo tut najceneje z varovalko, sedaj pa nas itak držijo nazaj z omrežnino (€)- bloki.
Večja varovalka bi pomenila tudi večje preseke vodnikov, tak da to ni racionalna rešitev.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Za popolno selektivnost velja razmerje med zaporednima varovalkama 1,6:1. Jakost prve varovalke mora biti 1,6- krat večja od naslednje varovalke, oz. spodnja talilna vrednost Joulovega integrala prve varovalke mora biti večja od zgornje talilne vrednosti Joulovega integrala druge varovalke.
Drži, Ravnikarjeva knjiga, stran 71! Prav poiskal sem to zadevo.
telexdell ::
Drži, Ravnikarjeva knjiga, stran 71! Prav poiskal sem to zadevo.Ampak vema da dva razreda višjo varovalko težko daš za gospodinjstvo, zato so mene 20 let nazaj učili le o enem razredu viśje. Druga zgodba pa je potem vse ostalo, še posebej 500 V navzgor.
Kot običajno pri elektrotehniki nič ni tako enostavno kot si kdo misli. Selektivnost 1,6 velja za taljive (NVgL in D0) varovalke amperaže 10+ amperov. Za taljive varovalke nižjih moči je ta faktor 1,9 ali celo 2,1. Za avtomatske varovalke pa je selektivnost postvljena na 1,4. Torej, če imaš NVgL 20 A v KPMO in avtomatsko varovalko 16 A notranjem razdelilniku je selektrivnost povsem ustrezna. Avtomatsko varovalko vrže ven pri največ 19,6 A kar je manj kot 20 A.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Malo si zamešal selektivnost in zdržni tok kabla. Faktorji, ki si jih zapisal, so namenjeni določitvi zahtevanega zdržnega toka kabla, ki ga varovalka ščiti oz. za izbor preseka kabla.
Kar se pa tiče, kolikšen tok zdrži 16A inštalacijski odklopnik je pa po standardu, da pri 1,13-kratni obremenitvi ne sme pregoreti prej kot v eni uri in pri 1,45-kratni obremenitvi pa mora pregoreti nakasneje v eni uri.
Kar se pa tiče, kolikšen tok zdrži 16A inštalacijski odklopnik je pa po standardu, da pri 1,13-kratni obremenitvi ne sme pregoreti prej kot v eni uri in pri 1,45-kratni obremenitvi pa mora pregoreti nakasneje v eni uri.
Kot običajno pri elektrotehniki nič ni tako enostavno kot si kdo misli. Selektivnost 1,6 velja za taljive (NVgL in D0) varovalke amperaže 10+ amperov. Za taljive varovalke nižjih moči je ta faktor 1,9 ali celo 2,1. Za avtomatske varovalke pa je selektivnost postvljena na 1,4. Torej, če imaš NVgL 20 A v KPMO in avtomatsko varovalko 16 A notranjem razdelilniku je selektrivnost povsem ustrezna. Avtomatsko varovalko vrže ven pri največ 19,6 A kar je manj kot 20 A.
In spet pridemo do gospodinjstva, kjer delamo poenostavitve zgolj zato da se pride vzdržno skozi. Kdo bi še dal 8 A noter, da zagotovi čisto selektivnost? Vodniki 1,5 kvadrat za luči, 2,5 vtičnice in smo vedno bili srečni, ker je to zadostovalo. Zaradi vsega tega tudi gospodinjstvo ne plačuje jalove energije, nesimetrija napetosti pa je dovoljena (če bi imeli enak pogoj na prenosnem bi Krško metalo ven), zato se tudi nekateri čudijo zakaj imajo večkrat tako različe napetosti v vseh treh fazah - enofazne obremenitve. Na prenosnem omrežju so zato nekoč delali preplet faz, na distribucijskem transformatorju pa navili Z vezavo in še danes to nekako zadostuje. Potem pa so prišle še varčne žarnice in čuden sinus, še prej pa sijalke z dušilko... pa se svet še vedno vrti.
Prav tako so zaradi tega, ker ima gospodinjstvo nek svoj status, tudi mežali na obe očesi, ko so enofazni asinhroski motorji v pralnih strojih mleli cele dneve in s tretjo harmonsko komponento zapacali vso omrežje okoli.
Ostala infrastruktura pa tega privilegija ni in ne bo deležna...
V današnjem času, ko je v omrežju vsa možna nesnaga - supra harmoniki ter posledično prerane odpovedi opreme, ki je priklopljena na omrežje. Prišli bodo časi, ko bo treba nekaj korenitega ukrenit na tem področju.
bf4ed ::
Odklopi nulo, modro zico, na dovodu in se ti faze porazdelijo.
/s end
Nevem zakaj se laiki sploh spravljajo na elektro instalacije...tu nimas kaj bluzit.
Najdes si elektricarja.
/s end
Nevem zakaj se laiki sploh spravljajo na elektro instalacije...tu nimas kaj bluzit.
Najdes si elektricarja.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: joez7 ()
telexdell ::
Malo si zamešal selektivnost in zdržni tok kabla. Faktorji, ki si jih zapisal, so namenjeni določitvi zahtevanega zdržnega toka kabla, ki ga varovalka ščiti oz. za izbor preseka kabla.
Kakšno vezo ima zdržni tok kabla z karakteristiko varovalke? Kako lahko obremeniš kabel je pogojeno s tem, kako ga lahko ohlajaš. Kako ga lahko ohlajaš, je pa odvisno, kako ga polagaš- ali v zraku ali v zemlji ali enega samega ali več skupaj ali... Varovalka pa se sama greje, ko teče tok skozi njo. Ko se dovolj segreje pregori ali pač odklopi. Torej- obremenitev kabla je odvisna od zunanjih vplivov na pa od same varovalke. Lahko pa z varovalko ščitiš kabel tudi pred preobremenitvijo, če breme to dopušča. Elektromotor npr. tega ne dopušča.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Kakšno vezo ima zdržni tok kabla z karakteristiko varovalke? Kako lahko obremeniš kabel je pogojeno s tem, kako ga lahko ohlajaš. Kako ga lahko ohlajaš, je pa odvisno, kako ga polagaš- ali v zraku ali v zemlji ali enega samega ali več skupaj ali... Varovalka pa se sama greje, ko teče tok skozi njo. Ko se dovolj segreje pregori ali pač odklopi. Torej- obremenitev kabla je odvisna od zunanjih vplivov na pa od same varovalke. Lahko pa z varovalko ščitiš kabel tudi pred preobremenitvijo, če breme to dopušča. Elektromotor npr. tega ne dopušča.
S tem si dokazal, da ne veš, kako se izbere ustrezen presek kabla oz. da si s predpisi in standardi nisi preveč domač. Če boš želel ti bom razložil, sicer pa je tema ža izpeta.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Izklop števca za elektriko (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 14832 (4229) | mirator |
| » | 4800w na eno vtičnicoOddelek: Loža | 3062 (1459) | mirator |
| » | Pancerke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 21533 (14441) | starfotr |
| » | Fid stikalo-nova razdelilna omaraOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4721 (3707) | Sabljak |
| » | Težave z glavnimi varovalkami zaradi preobremenitveOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12461 (11483) | anzy4 |